Uwielbiam sałatki bez śmietany czy majonezu, a z minimalnym dodatkiem sosu czosnkowego. Ta powstała w sobotę i do dziś mam jej smak w ustach:) Składniki: Połowa główki sałaty lodowej 1 papryka czerwona świeża 1 ogórek świeży 2 pomidory 1 smażona z przyprawą gyros pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sera sałatkowego np. Favita ok 4 garści malutkich(...)grzanek szklanka sosu czosnkowego 2 garści słonecznika łuskanego do posypania po wierzchu Sos czosnkowy: szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę maggi, sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kroimy w drobne kawałki i smażymy na małej ilości tłuszczu z dodatkiem przyprawy gyros. Z podanych składników robimy sos czosnkowy, który chowamy na chwilkę
Kuchnia w czekoladzieWspaniała potrawa, która sama w sobie wydaje się zwyczajna, natomiast z dodatkiem sosu salsa i guacamole jest zdecydowanie bardziej konkretna i ... ostra :) Składniki: Na 3 porcje: 2 średnie filety z kurczaka 2 papryczki pepperoni lub 1 chili 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki(...)Warzywa meksykańskie" 1 biała cebula 1 czerwona cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 malutka cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli i pieprzu do smaku Sos salsa: 2 drobno pokrojone pomidory 1 papryczka pepperoni 2 szczypty chili w proszku 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka biała 1 łyżka przecieru pomidorowego
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj polecam bardzo smaczne i zdrowe danie -pulpety gotowane w wywarze warzywnym i do tego sos kurkowy. Ten rok nie sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach kraju. Susza w lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI(...)papryka słodka pół pęczka natki pietruszki Do wywaru: 1.5 litra wody 2 marchewki 1/2 pieruszki 1/4 pora ( gruba część) 1 listek laurowy , 2 ziela angielskie 1 łyżeczka soli Na sos 25 dag świeżych kurek 1/2 szklanki śmietany 30% 1/4 kostki masła klarowanego 1 cebula sól, pieprz do smaku WYKONANIE Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą
W kuchennym oknie Ewyjest mój ulubiony przepis na niedzielny obiad. Tak podana polędwiczka nadaje się nawet na elegancką imprezę rodzinną. Mięso jest miękkie, a sos wspaniale je uzupełnia. Kolosalną zaletą tego przepisu jest to, że przy odrobinie wprawy przygotowanie całego obiadu zajmuje nie dłużej niż 30 minut (plus pieczenie). Składniki (na 3 – 4 osoby): 2 polędwiczki wieprzowe(...)skóry i pestek, oraz ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg), na ok. 30 minut. Gdyby się za mocno przypiekała od góry, można przykryć folią aluminiową. Sos : Śmietankę z winem mocno podgrzewamy, uważając jednak, żeby nam nie wykipiała. Wrzucamy do niej ser pokrojony w małe kawałki. Jeśli nie mam pod ręką gorgonzoli, korzystam z błękitnego Lazura, również
Patchworkprzestygną i zmieliłam je. Tak powstały kopytka . Składniki na kopytka: ziemniaki 1 kg jajo mąka pszenna ( na oko sypie tyle , aż powstanie zwarta kula ) Składniki na sos szpinak - owo serowy : Szpinak rozdrobniony 1 paczuszka ser gouda 400 g sos czosnkowy 200 g sól i pieprz do smaku Wykonanie kopytek : Ziemniaki obieramy , myjemy(...)dodajemy mąkę . Zagniatamy ciasto raz dwa . Ciasto dzielimy na parę mniejszych kulek i wałkujemy na " patyczki" kroimy drobno albo grubiej jak kto lubi. Gotujemy w osolonej wodzie. Przygotowanie sosu szpinak -owo serowego: Wkładamy szpinak na patelnie i podlewamy go odrobinę wodą do rozmrożenia , dusimy i podsmażamy . Ser goudę kroimy w małe kawałeczki i smażymy na patelni drugiej. Dodajemy podsmażony
Różowa kuchniamamy niewiele czasu, zaś popularne fast foody często dalekie są od kuchni powszechnie uważanej za wartościową. Ratunkiem w takiej sytuacji może być przygotowanie sałatek – teraz jeszcze pyszniejszych z nowymi sosami sałatkowymi Knorr: Szefa i Cezar. To kompozycje suszonych warzyw, ziół i przypraw, które w połączeniu z majonezem lub ketchupem (w zależności od wariantu) pozwalają stworzyć aromatyczne sosy. Dokładnie połączą(...)smakoszy. Sałatkę tą łatwo można przekształcić w pełnowartościowe danie obiadowe, urozmaicając ją aromatycznym mięsem. Do świeżej i chrupkiej sałaty oraz startego sera można dodać usmażoną pierś kurczaka. Zwieńczeniem będzie Sos sałatkowy Cezar Knorr, czyli kompozycja suszonych przypraw: czosnku, gorczycy i lubczyku. Dokładnie połączy składniki i nada całości wyjątkowy smak. *cyt.Knorr Ja stworzyłam swoja własną wersję Cezara, z tego właśnie
Z Kuchni Do Kuchnijuż napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach, piec. Idealne mięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja frytek. Ziemniaki (zimowe, stare) obieramy ze skórki, kroimy w plastry (ok. 0,5-0,7cm), wrzucamy do miski, podlewamy(...)wolnym ogniu karmelizujemy je – cebula stanie się szklisto-przezroczysta. Odwracamy delikatnie i karmelizujemy z drugiej strony. Bavette przekroiłam na dwie porcje, w poprzek na pół, posmarowałam marynatą z sosu sojowego i sosu Worchestershire zaraz przed smażeniem. Steki smażyłam na teflonowej, mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po 4,5 minuty z każdej strony (więcej o stekach, sposobie wysmażenia i doborze
Karo in the Kitchenbiałym mięsem i jak dla mnie jest jadalne dopiero, gdy mocno je zamarynuję albo oszukam jego smak mnóstwem dodatków. Ten kurczak ma w sobie 3 włoskie sery, szpinak, włoski sos marinara i bazylię. Kolory rodem z włoskiej flagi. Smak? Oceńcie sami. Najpierw naszykujemy sos pomidorowy. W rondelku na oliwie szklimy posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie już przeźroczysta, dodajemy przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, wlewamy pomidory z puszki razem z sokiem. Całość gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż część soku z pomidorów odparuje i sos widocznie zgęstnieje. Przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano, a jeśli pomidory były za kwaśne – również cukrem. Jeśli mieliście pomidory w całości i nie zdążyły się rozpaść, sos należy zblendować. Piersi kurczaka czyścimy
Karo in the KitchenEleganckie, wytworne i przede wszystkim przepyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako potrawa na romantyczną kolację we dwoje lub po prostu jako codzienny, pożywny obiad. Delikatny sos szpinakowy z wyjątkowym w smaku łososiem tworzy idealną kombinację smaków, a w połączeniu z aksamitnym ciastem naleśnikowym tworzy kulinarne arcydzieło - świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki(...)Składniki: (na 10 dużych naleśników) Ciasto Naleśnikowe: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 140 ml wody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia Sos Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) duża cebula 5 dużych ząbków czosnku ok. 2 łyżki masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz sol 100-150 g śmietany
Słodka StronaSos barbecue jest ponoć najbardziej popularnym sosem na świecie, a w Ameryce to niezastąpiony towarzysz każdego steka..U nas w sumie też jest popularny ..ja miałam przyjemność wypróbowania takiego sosu z Folwarku ..Firma ta oferuje także jeszcze inne pyszne sosy polecam..Ja postanowiłam sos barbecue dodać do mięsa drobiowego wzbogacając smak kotletów..i to był dobry strzał(...)Kotleciki były pyszne i zjedzone ze smakiem.. 80 dkg filetów z kurczaka 1 jajko sól, wegeta sos barbecue Folwark do smaku natka pietruszki bułka tarta do panierki Filety z kurczaka posiekać w drobną kostkę lub zmielić [ u mnie były posiekane], dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.Z mięsa formować kotlety , obtoczyć w bułce tartej.Smażyć
Moje domowe kucharzeniekaczki 5 smaków to pomysł na chiński obiad w mniej niż pół godziny. Oprócz kaczki danie tworzą dwa główne składniki – aromatyczna przyprawa „5 smaków” oraz sos ostrygowy. Obie rzeczy dostaniemy w większości supermarketów. Kaczka przygotowana w ten sposób jest korzenna w smaku, dość dobrze wysmażona – ale nadal soczysta i świetnie komponująca się z azjatyckim makaronem. Jeśli(...)piersi z kaczki (o wadze ok. 180 – 200 g każda) ok. 2 łyżeczki przyprawy „5 smaków” 4 łyżki soku wyciśniętego z grejpfruta (ewentualnie pomarańczy) 4 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżeczki brązowego cukru 2-3 cebulki dymki szczypta soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Piersi kaczki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w romby
Poezja smakuWołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu, różowe w środku. Tutaj przedstawiam Wam steki z wołowiny bavette z bardzo lekkim i delikatnym sosem na bazie rumu. Taką wołowinę można dostać w bardzo dobrej cenie w sieci sklepów z owadem ;) Składniki(...)wołowiny bavette, najlepiej już pokrojonej na steki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz 100 ml śmietany 18% (do sosów, nie kwaśnej) ok. 130 ml rumu opcjonalnie: prażona cebulka (1 łyżka), kilka szparagów Wykonanie: Mięso wyjąć z lodówki pół godziny przed przygotowaniem (musi być w temperaturze pokojowej). Lekko posolić i posypać pieprzem (najlepiej świeżym grubomielonym). Na patelni rozgrzać oliwę
Pociąg Do Kuchnikażdym rodzinnym spotkaniu. Sałatka warstwowa warzywna. Wykonanie proste. Kilka składników i gotowe! Ilość zależy od naczynia jakie posiadacie i ilości jaką chcecie zrobić. Składniki -brokuł -jaja -pomidor -ogórek gruntowy -sos Remulada Duńska od FOLWARK Wykonanie Ugotuj jaja na twardo. Rozdziel brokuła na róże i ugotuj "na chrupiąco", do wody dodaj ocet, nie utracą koloru. Pomidory sparz, obierz ze skórki(...)szybko wrzuć do zimnej wody, wyciąg, pokrój w plastry. Ogórka obierz, pokrój w plastry. Na dno płaskiego naczynia poukładaj różyczki brokuła i polej sosem, następnie dodaj plastry pomidora tak,by lekko nachodziły na siebie, znów sos. Na wierzch plasterki ogórka – też muszą na siebie nachodzić i znów sos. Ostatnia warstwa to ćwiartki jajek. I sos. Potem już tylko dekoracja
Z Kuchni Do KuchniDziś zapraszam na pyszne brownie przygotowane na piwie Guiness, podane z waniliowym sosem i świeżymi malinkami :) Brownie inspirowane jest torcikiem ze strony Caketime . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 formy o śr. 19 cm: 250 ml piwa Guiness 170 g masła 1/2 szklanki ciemnego kakao 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 2/3 szklanki śmietany 12% 1 1/2 szklanki(...)cukru drobnego 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 duże jajka 2/3 szklanki śmietany 12% Składniki na sos waniliowy: 150 g cukru pudru 50 g miękkiego masła 300 g serka Bieluch ziarenka z 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g świeżych malin CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W małym garnuszku umieszczamy masło i piwo. Podgrzewamy
My Culinary Artprzygotowuje je na różne sposoby. Ten jest bardzo sycący i z powodzeniem może posłużyć nie tylko za śniadanie, ale również obiad ;) OMLET PO CHIŃSKU Z KREWETKAMI, KURCZAKIEM I SŁODKIM SOSEM CHILLI Składniki: - 8 jajek - 250 gram gotowanej piersi kurczaka - 12 dużych oczyszczonych krewetek lub 300 gram koktajlowych - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej jasnego, ja dałam grzybowy(...)akurat ten miałam pod ręką) - 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Przygotowanie: Jajka ubijamy w dużej misce - do tego przepisu nie rozdzielałam białek i żółtek, od razu ubiłam całość. Do jajek dorzucamy posiekanego kurczaka oraz krewetki. Mieszamy. Dodajemy szczypiorek sos sojowy oraz sos chilli. Ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (ja wybrałam masło) i gdy jest już gorący wylewamy mieszankę jajeczną
Życie zamknięte w smaku