niej tak, jak my. Składniki: (na pizzę o średnicy 32cm) CIASTO: 270g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju SOS: sos kubański (przepis już wkrótce na blogu!) lub inny, dowolny pomidorowy WIERZCH: 300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków salami 4 spore pieczarki 20 czarnych oliwek 1 parówka SOS CZOSNKOWY(...)pokroić w ukośne plasterki. SKŁADANIE: Na placku, przy samym brzegu blaszki, poukładać jeden przy drugim, dookoła, słupki sera. Wystające brzegi ciasta zawinąć, "otulając" kawałki sera. Ciasto (poza brzegami) posmarować sosem pomidorowym (u mnie domowy, kubański), posypać startym serem, ułożyć pieczarki, parówkę, salami i posypać z wierzchu oliwkami. Piec w 200'C około 15 minut. SOS CZOSNKOWY (mój ulubiony): DO miseczki
Cakes By KejtMięso drobiowe w japońskim wydaniu ? Dlaczego nie ! Składniki 1 duże udko ze skórą 1 mały por tłuszcz rośliny do smażenia sos : 150 ml sosu sojowego 6 łyżek cukru 25 ml sake Przygotowanie Udko kurczaka podzieliłem na równych 12 kawałków. Przygotowałem sos : wymieszałem sos sojowy , cukier i saki. Kawałki kurczaka zamarynowałem w sosie ok.3 godziny. Pora po umyciu pokroiłem(...)szaszłyków namoczyłem w zimnej wodzie. Na każdą szpadkę nabiłem na przemian kurczaka( po trzy sztuki ) i pora ( po dwa plasterki ). Szaszłyki smażyłem na tłuszczu , co jakimiś czas polewając je sosem
R'n'G Kitchenzrobić no chyba, że jako ciekawostkę. Dzisiaj proste i super smaczne danie z rejony gór Kaukaz. Trudno nazwać je konkretną nazwą, ale powiedzmy, że to ziemniaki z warzywami i sosem z cieciorką po kałkasku. Wszystko posypane serem bałkańskim. Uprzedzamy, że zdjęcia jeszcze przez jakiś czas nie będą najwyższych lotów ponieważ warunki jeszcze nie pozwalają na super jakość. Hehehehe proste(...)pasty z kolendry 1 duża łyżka marynowanej papryczki jalapenio lub chili 1/2 sera bałkańskiego w typie twarogu 2 ząbki czosnku 8 małych pieczarek 1/2 białej cebuli zwanej czosnkową pieprz, sos sojowy, oliwa z oliwek Zaczynamy od umycia warzyw. Kroimy paprykę, cebulę i pieczarki a ziemniaki wrzucamy do wody w mundurkach i gotujemy do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki gotują się
vegetaniebywa z tym różnie, ale tak maliny, jak i na przykład ananas, to dodatki, którym nie umiem się oprzeć. Mięso na zdjęciach jest dopieczone odpowiednio, nie było surowe. Kolor sosu sprawił, że po zetknięciu z mięsem, dał mu barwę "krwistego". ;) 1 podwójna pierś kaczki sól, świeżo mielony czarny pieprz sos: ok. 80 gram malin 3 łyżeczki sosu worcestershire szczypta(...)strony powinno trwać to około 10 minut. Tłuszcz zlewamy, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na jeszcze około 10 minut, w temperaturze ok. 200 stopni. Przygotowujemy sos. Maliny przekładamy do miski i dobrze miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszały łyżką do połączenia składników. Można dodać odrobinę tłuszczu, który wytopił się z mięsa. Sos odstawiamy na kilka minut
Kuchenna Kontrrewolucyalodówce złociły się akurat młode kurki, na grządce zieleniła się pietrucha, a syn miał ochotę na świeży makaron. OK! to do roboty. Przygotowałam w, dosłownie!, 10 minut, doskonały sos kurkowy ze słodką śmietanką, z pełną garścią zielonej natki pietruszki. Kurki (pieprznik jadalny) składają się w niemal 90% z wody. Na resztę ich składu przypadają białka, węglowodany(...)wapnia, fluoru, jodu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, manganu. Kumulują się one w kapeluszu, w trzonku jest ich znacznie mniej. Zawierają błonnik fungin, dzięki któremu po spożyciu kurek, np. w sosie śmietankowym, mamy błogie uczucie sytości, a co ciekawe trzonki mają go zdecydowanie więcej niż kapelusze. Dlatego nigdy nie należy pozbywać się nóżek kurkowych. To właśnie fungin nadaje kurkom charakterystyczną sztywność
Naturalna KuchniaUlubione placki ziemniaczane w prostszej wersji bez jajek i mąki podane z zasmażanymi buraczkami i sosem tzatziki, udekorowane kiełkami rzodkiewki. Kto ma ochotę na to danie, zapraszam do przeczytania przepisu... Placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego mielony i świeży kminek majeranek sól i pieprz olej do smażenia Buraczki: 4 średnie buraki jednakowej(...)wielkości sól, pieprz, cukier lub miód, ocet jabłkowy, ? łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Sos tzatziki: 1 kubek jogurtu greckiego 1 długi ogórek szklarniowy 1-2 ząbki czosnku posiekany koperek i szczypiorek 3-4 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz kiełki do dekoracji Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas
Czerwień i błękitMakaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły. Sos Madziarów firmy FOLWARK idealnie podkreślił smak tego wspaniałego dania-Ci który sosu nie posiadają, zastąpią go pikantnym ketchupem. Lecz to już nie będzie to samo ;-) Składniki: 40 dag makaronu penne(...)soczewicy 20 dag suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3-4 łyżki oliwy 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego 3 łyżki sosu Madziarów ½ szklanki przecieru pomidorowego sól himalajska do smaku czarny pieprz mielony do smaku gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku
Wanilia i Kardamongarnku miejscem złączenia w dół, żeby się nie rozwinęły. Kiedy zwiniemy już wszystkie, trzeba je zalać rosołem i gotować ok. 20 minut. Po tym czasie kapusta powinna puścić sos i zasmaczyć rosół. Po tym czasie trzeba go bardzo ostrożnie odlać i dodać do niego passatę bądź pomidory świeże albo z kartonika. Dokładnie wymieszać i zagęścić mąką (dwie kopiaste łyżki mąki(...)rozrobić w 0,5 szklanki zimnej wody i wąską stróżką, intensywnie mieszając miotełką, wlać do sosu) i doprawić pieprzem i imbirem, do smaku. Na koniec do szklanki wlać dwie łyżki śmietany, dolać łyżkę sosu, wymieszać, dodać kolejne dwie łyżki sosu, wymieszać, dodawać kolejne partie aż do pięciu łyżek. Śmietana powinna być ciepła, wtedy można ją wlać do reszty sosu
Przepysznik - BLW i nie tylkoUwielbiam makarony ale o tym już kiedyś pisałam. Lazagne też uwielbiam! pyszny sos, domowy makaron, brokuły, szynka - pycha! kto chętny?! Składniki; 15 dag serka ricotta 1 sredni brokuł pół szklanki startego sera np, gouda dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1 cebula 4 ząbki czosnku kilka listków swiezej bazylii 15 dag szynki pokrojonej w paski olej(...)tarce, następnie dodac pomidory z puszki i pokrojoną bazylie. Doprawic do smaku i gotowac około 5 min. Szynke pokroić w cienkie paski. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwe sosu, na nim ułozyc płaty lasagne ,makaron przykryc masą brokułowa, na niej rozsmarować porcje sosu i znów przykryc płatami makaronu. Na to znów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy. Przykryc
Radość kipiąca uśmiechem.Domowy sos pomidorowy jest lepszy i na pewno zdrowszy..,Sos pomidorowy ma miejsce w kuchniach całego świata. . Bez sosu pomidorowy nie ma spaghetti czy pizzy ,Czerwony sos również ma niezbędne składniki odżywcze. Filiżanka sos pomidorowy zawiera jedną czwartą zalecanego dziennego spożycia witaminy A i spełnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C..Pomidory są również naturalnie bogate w likopen(...)górze pomidora małe "x" i wrzucić do wrzącej wody na 10 sekund a następnie do wody lodowej. Skóra będzie łatwo schodzić) 1 marchew (1/2 należy zetrzec i dodać do sosu, a druga połowę dodajemy na 20-30 minut przed końcem gotowania, a następnie usuwa się) ¼ szklanki oliwy z oliwek 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę 8 ząbków czosnku (lub więcej
w mojej kuchniPulpetowa. Jest w ogóle takie słowo? Hmmm..... Sałatka w skład której wchodzą: maleńkie gotowane pulpety, pomidory koktajlowe, pieczarki oraz rzodkiewka a do tego gęsty sos czosnkowy. Pomysł na sałatkę zrodził się u mojej siostry jako przystawka do grilla i musiał się doczekać debiutu na blogu, bo sałatka jest naprawdę bardzo smaczna. Zjada się ją od początku do końca, bo całość(...)sobą współgra. Sałatka będzie dobra nie tylko na grilla. Jest bardzo pożywna, sycąca - sprawdzi się na każdą okazję, zachęcam do jej przygotowania :) Jeżeli zamienimy majonez potrzebny do przygotowania sosu na jogurt, propozycja ta będzie także dobrym pomysłem na posiłek dla osób które liczą kalorie. Składniki na dwie konkretne salaterki - można zrobić pół porcji: 0,8 kg chudego mięsa mielonego - mielonego
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika(...)ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone. Przygotować sos - puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował. Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach. Na 4 porcje: 4 filety z łososia ze skórą 3 łyżki sake 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy) 1.5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka wody Opcjonalnie olej do smażenia Spory(...)chlust sake też do smażenia Najpierw rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy sake, sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany
Smaki Przyprawy i Koloryzeszłym roku po raz pierwszy robiłam do słoików sos słodko-kwaśny z cukinią i cukiniowy sos . Sosiki wyszły pyszne i świetnie sprawdzają się gdy potrzebujemy szybko przygotować obiad. W tym roku polecam inny sos, na bazie z pomidorów z dodatkiem ananasa. Przepis dostałam do czytelniczki mojego bloga. Przyprawy lekko zmodyfikowałam pod swój smak. Sosik jest pycha i chyba(...)przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól. Garnek wstawić na ogień i gotować ok godziny aby sos zgęstniał od czasu do czasu mieszając.W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ananasa osączyć z zalewy i również pokroić w kostkę, sok z zalewy
Monia miesza i gotujesłoik pomidorów suszonych (ja miałam słoik 285g), 2 świeże papryki (czerwona i żółta), mała sałata, przyprawa do gyrosa, sól, pieprz, olej do smażenia (3-4 łyżki), paczka placków tortilli Sos majonezowo czosnkowy: 3/4 główki czosnku, majonez, śmietana - najlepiej rzadka by sos nie był zbyt gęsty ( u mnie była słodka), 2 łyżki ketchupu, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić(...)mniejsze kawałki, paprykę pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, pomidory suszone pokroić na większe kawałki. Dodać podsmażone mięso i wymieszać. Lekko posolić i popieprzyć. Zrobić sos majonezowo czosnkowy: czosnek wycisnąć, dodać kilka łyżek majonezu, dwie łyżki ketchupu i śmietany ( śmietany daję tyle by sos nie był zbyt gęsty). Dodać pieprzu i wymieszać, można użyć blendera. Placki tortilli
W kuchni u Moniki