zostawiam dziś z kilkoma pomysłami na makarony i sałatki ;) Ostatnimi mój wymysł, bo awokado trzeba zużyć, bo obiad.. zaskoczył mnie tym jak smaczny wyszedł spaghetti w "sosie" z awokado, ze szpinakiem i pomidorkami, pieczony kurczak Makaron noodle w miodzie i sosie sojowym, z pieczarkami i marchewką kasza kuskus, z pieczoną marchewką (z ziołami i oliwą(...)oraz fetą podana na liściach szpinaku brokuł, pomidorki koktajlowe, pieczony kurczak, feta, czosnkowy sos jogurtowo-śmietanowy roszponka, pieczony kurczak, camembert, gruszka, zielony ogórek, sos miodowo-musztardowy; grzanki brokuł, pieczony kurczak z sosem z masła orzechowego roszponka, zielony ogórek, wędzony łosoś, jajko, sos jogurtowo-chrzanowy
More food, love and dreamsSzybkie i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Pyszny kurczak w sosie słodko kwaśnym i prażonym sezamem na obiad. Kurczak w sosie słodko kwaśnym Składniki: filet z kurczaka - 1 podwójny papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt szczypiorek - 1 pęczek przyprawa kebab- gyros - 1 łyżka tłuszcz ryż - 3 woreczki ziarna sezamu - 3 łyżki sos słodko- kwaśny - 1 słoik(...)gyros, odstawić na kilka minut. Następnie usmażyć mięso na tłuszczu. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Do usmażonego mięsa dodać papryki, mieszając wlać sos słodko kwaśny, gotować kilka minut na wolnym ogniu. Szczypiorek umyć, osączyć, pokroić, dodać do sosu, wymieszać. Sezam zrumienić na suchej patelni. Na talerze wyłożyć ryż, kurczaka w sosie
Kuchnia Danusiblogu..a mianowicie kurczak po papiesku ..był tak smaczny, że musiałam zrobić powtórkę...ale zrobiłam ciut inaczej..tym razem miałam udka i je podsmażyłam , a potem piekłam razem z sosem i pieczarkami...do sosu dodałam ocet koperkowy [ pierwszy raz spotkałam się z takim octem -polecam]..i zamiast przecieru pomidorowego dałam sos cygański ..i wyszło znów pyszne danie(...)pieczarek 2 cebule 1 papryka 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu koperkowego WSP "Społem" 1 słoiczek sosu cygańskiego WSP"Społem " listek , ziele marchewka cebula Udka umyć , natrzeć przyprawą i odstawić. Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć. Wodę, sos, cukier, maggi, ocet
Moje domowe kucharzenieDawno nie robiłam kotletów schabowych. Znalazłam przepis w którym kotlety schabowe podajemy z sosem z musztardy francuskiej, cydru oraz śmietany. Trzeba uważać aby kotletów schabowych nie wysmażyć na suche wiórki bo będą niesmaczne. Sos ma wyraźny smak musztardy, delikatną słodycz cydru. Jako dodatek przygotowałam pieczone pomidorki koktajlowe oraz makaron który wymieszałam w sosie. Przygotowanie dania zajęło mi około 30min(...)Olej z patelni wylewamy ale jej nie myjemy, ani nie wycieramy. Stawiamy patelnie znów na ogień, dodajemy cydr i 1 min. gotujemy. Następnie dodajemy musztardę i śmietanę, dokładnie mieszamy. Sos gotujemy jeszcze 2 min. Mięso polewamy sosem, makaron wrzucamy na patelnie i mieszamy w sosie który został. Podajemy z ciepłymi pomidorkami wyciągniętymi z piekarnika. Przepis pochodzi z książki Nigella Ekspresowo
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/krewetek modliszkowych*, 1 łyżka startego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 cebule dymki, 1 chili, 250 ml białego półwytrawnego wina, 4 łyżki oleju ryżowego, Krewetki dokładnie umyć, osuszyć. Czosnek posiekać, cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Chili posiekać (pestki raczej wyrzucić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir i chili podsmażyć. Dodać cebulę(...)czosnek, przesmażyć. Wlać sos sojowy i sos ostrygowy, wymieszać. Włożyć krewetki, wlać wino i przykryć. Dusić 5-6 minut. Ugotowane krewetki będą pomarańczowe. Krewetki ułożyć na talerzu, polać sosem. W przypadku gdyby sos był zbyt rzadki należy go odparować przez gotowanie. *Krewetki modliszkowe (mantis shrimp), krewetki boksujące czyli rawka błazen (Odontodactylus scyllarus) ciepłolubny skorupiak drapieżny, dysponujący bardzo silną bronią. Przednimi
królestwo garówWariacji na temat dań rodem z kuchni chińskiej na bazie ryżu, mięsa i charakterystycznych dodatków jest mnóstwo. Ja dzisiaj chciałabym przedstawić wam następujący: Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sos do dań chińskich Ajam Pangang 6 plasterków ananasa z puszki słoiczek (350g) pędów bambusa w zalewie ryż jaśminowy olej do woka masło sól pieprz cytrynowy kurkuma Przygotowanie: W woku rozgrzewamy(...)wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym. Gdy trochę ją przesmażymy dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i pędy bambusa. Na koniec wlewamy słoiczek sosu Ajam Pangang - użyłam gotowego sosu, w którego skład wchodzi przecier pomidorowy, cebula, marchew, sos sojowy, kiełki bambusa, papryka i przyprawy. Sos prosty do zrobienia samego, ale ponieważ ( jak sama nazwa wskazuje
Taste Therapypoliczków wołowych, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 1,5 łyżeczki tabasco, 2 łyżki sosu teriyaki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 200 ml białego wytrawnego wina, 300 ml bulionu. 2 cebule, 1 łyżka pasty tamaryndowej, 1 łyżka czarnego sosu sojowego, 4 listki kaffiru, sok z 1/2 limonki olej ryżowy do smażenia Policzki oczyścić z błon, pokroić na kawałki około(...)Sos sojowy Kikkoman, Tabasco i sos teriyaki wymieszać, dodać do mięsa, wymieszać i odstawić na pół godziny. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze 5 minut, wlać wino, zamieszać. Przełożyć do garnka, wlać bulion gotować pod przykryciem godzinę. Dodać pastę tamaryndową, czarny sos sojowy, listki kaffiru, sok z limonki, przykryć
królestwo garówwieprzowiny, wołowiny. Sangiovese Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą. Zinfandel Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami. Chardonnay Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim(...)Muscat / Moscato Wspaniałe do owoców i serów. Pinot Blanc Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza. Pinot Gris / Pinot Grigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem. Sauvignon Blanc Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Riesling
królestwo garówSchab na mleku to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Wystarczy przyprawić mięso, lekko zarumienić i całość ugotować w szybkowarze. Przygotowany sos jest na prawdę pyszny- lekko słodki i z aromatem cebuli, czosnku oraz zielonej pietruszki. Jeżeli lubicie tradycyjny schab w sosie własnym to zachęcam Was do przygotowania mojego innego przepisu z wykorzystaniem(...)małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleka + 0,5 szklanki wody 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej do smażenia 50 ml śmietany 30% 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu sól, pieprz Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na wierzchu mięsa ułożyć cebulę oraz
Ugotowaćsposób kolorowy i smaczny przemycić mnóstwo witamin do codziennej diety. Wiosna to doskonały moment, żeby przekonać się, że sałatki z powodzeniem zastępują pełnowartościowy obiad a ciężkie majonezy i sosy jogurtowe można zastąpić lekkimi dresingami. Rozglądam się po blogach, śledzę przepisy i szukam inspiracji. Wszędzie alb pieczone warzywa, albo grillowane, albo mieszanina sałaty i czegoś. Czasem gdzieś przemknie przepis na sałatkę(...)tuńczykiem lub kurczakiem. Do tego klasyczny winegret, sosy majonezowe a w wersjach fit sosy jogurtowe. Bardzo mało sałatek z makaronem. Pewnie dlatego, że makaronowa sałatka kojarzy się z majonezem a to już modne nie jest. Jednak jest kilka sposób na odczarowanie makaronu w sałatkach. Dziś sałatka z makaronu orkiszowego, z dużą ilością świeżych warzyw i dresingiem pomidorowo-ogórkowym. Potrzebujemy: makaron
ladykitchenRyba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto 820 g); 2 czubate łyżeczki(...)musztardy (u mnie kremska); 200 g ketchupu (u mnie pikantny); 2 łyżki sosu sojowego, jasnego; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia ryby; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Filety z ryby osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron, obtoczyć w mące. Tak przygotowaną rybę usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego/ na duży talerz
Gospodyni Miejskaktóre niestety trzeba bardzo długo gotować. Ale cały ten poświęcony czas jest tego wart, bo gotowe ozorki są pyszne.Ja miałam ozory wieprzowe i zdecydowałam się zrobić je w szarym sosie. Składniki: ozorki: marchew pietruszka seler liść laurowy ziele angielskie sól pieprz sos szary: 30 g mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 40 g masła 250 ml zimnego wywaru spod(...)pokroić na mniejsze kawałki. ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę. Przygotować sos: Mąkę zarumienić na suchej patelni. Migdały zalać wrzątkiem a gdy woda ostygnie obrać z łusek i posiekać. Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać aż się rozpuści i zbrązowieje
Mama GotujeDzisiaj przepis na pulpety w sosie koperkowym gotowane na wywarze z warzyw. Można je podawać z kaszą lub ziemniakami. Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 sucha bułka 1 cebula 2 jajka liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz szczypta imbiru sos koperkowy: pęczek koperku 3 szklanki wywaru spod pulpetów 1 mała śmietana(...)wymieszać. Z mięsa ulepić kulki. Z wywaru wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki z mięsa wrzucać w niedużych partiach do gorącego wywaru i gotować przez 15 minut. Przygotować sos: Wywar zagotować, dodać posiekany koperek i gotować przez chwilę. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Cały czas mieszając zagotować sos i doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby
Mama Gotujetylko mnie kusił, ale i potrzebowałam miski w której leżał i miejsce w lodówce. Myślę, że ten czas zdecydowanie wystarczył. Puddingiem jestem zachwycona. mnustwo bakalii, rewelacyjny smak i ten sos… Sos jest rewelacyjny i doskonale dopełnia smak puddingu i sprawia, że jest on o niebo lepszy. Składniki: ½ szklanki brandy 250 g masła ¼ szklanki brązowego cukru ¼ szklanki białego cukru 3 jajka(...)szklanka po posiekaniu) 145 g suszonych moreli (1 szklanka po posiekaniu) 135 g kandyzowanej skórki pomarańczy (1 szklanka) 120 g migdałów (1 szklanka po posiekaniu) Sos: 600 g śmietany 36% ¼ szklanki brandy 1 cukier z prawdziwą wanilią 6 żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mleka Wykonanie: Migdały zalać wrzątkiem, gdy woda ostygnie ściągnąć
Mama GotujeDawno miałam na nie ochotę:) Tym razem Wegetariańskie sajgonki SKŁADNIKI: 1 op papieru ryżowego 100g makaronu ryżowego 3 kolorowe papryki 1 marchewka 2 ząbki czosnku pikantny sos sojowy olej sos z pomidorów przeprawiony sosem sojowym, kolendrą i tymiankiem Wszystkie warzywka pokroić w drobne krótkie paseczki. Podsmażyć je na oleju z dodatkiem pikantnego sosu sojowego i dwoma ząbkami czosnku. Warzywa muszą(...)trochę makaronu. zawinąć zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu- jak gołąbki. Zwinięte sajgonki smażyć na dość głębokim oleju tak by z każdej strony się pięknie zarumieniły. Podawać z sosem pomidorowym przyprawionym sosem sojowym, kolendrą i tymiankiem. Pyszniutkie i chrupiące
MarciochaKucharzy