sosy - 72234 przepisów (strona:506/4816)

Delikatne kotleciki rybne w sosie maślanym na sosie pieczarkowym 182

kotlety: 400 gramów filetów z dorsza 1 białko 7 łyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego masło do smażenia Składniki na sos maślany: 1/4 szklanki octu winnego 4 łyżki soku z cytryny 1/2 posiekanej szalotki sól pieprz ziołowy 125 gramów masła pokrojonego w kostkę Pieczarki w śmietanie: 300 gramów drobno posiekanych pieczarek(...)rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok Na oprószonym mąką blacie formujemy kotleciki, następnie przekładamy na patelnię, włączamy gaz i smażymy po 6 minut z każdej strony pod przykryciem Teraz sos maślany: w garnuszku zagotowujemy ocet z sokiem z cytryny, szalotką i przyprawami. Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje Zdejmujemy garnek z gazu i sprężynką mieszamy jego zawartość z kilkoma

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z Łososiem- obiad w wersji fit 368

Składniki: Sałatka: 180-gramowe opakowanie mixu sałat 300g filetu z łososia 500g pomidorków koktailowych 200g czerwonej papryki cebula czerwona (ok. 100g) sok z połówki cytryny sól, pieprz czarny, tymianek Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu pieprz czarny, sól Łososia marynujemy w soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na godzinę do lodówki(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25 minut. Pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę w pół-piórka, paprykę na mniejsze części. Na talerzu układamy sałatę, cebulę, pomidora i paprykę. Sos: Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy ułożone na talerzu warzywa. Na wierzch kładziemy podzielonego na mniejsze części łososia. Pamiętajcie

Czerwona Porzeczka
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 299

twardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę. 3. Wykładamy po kawałeczku łososia. 4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy łososia i jajka. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę oliwy z oliwek z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno koperkiem. Sałatka(...)świetnie smakuje także z sosem czosnkowym

Kuchnia Pełna Pasji
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 476

Pierś z kurczaka z warzywami i ananasem w gęstym aromatycznym sosie słodko-kwaśnym. Popularna chińska potrawa prosta do przygotowania i idealna na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka ananas w puszce 100 g pędów bambusa ze słoika mała papryka czerwona mała papryka zielona mała cebula 2 cm świeżego imbiru(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju roślinnego na sos: sok z ananasa z puszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przecieru lub passaty pomidorowej 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki wody łyżeczka oleju sezamowego Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Papryki, ananasa i cebulę pokroić w kostkę, a imbir drobno

wyzwania kuchenne
POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z KASZĄ PĘCZAK 246

Polędwiczki to takie mięsko, które można przyrządzać na setki sposobów. Jednym z moich ulubionych są te duszone w sosie miodowo-musztardowym. Wyrazisty , niesamowicie aromatyczny sos ze słodkiego miodu i musztardy Dijon nadaje im iście królewskiego charakteru. Świetnym dodatkiem jest zaproponowana przeze mnie kasza pęczak! Takie polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym są świetnym pomysłem np. na rodzinny, niedzielny obiad. Polecam! SKŁADNIKI(...)miękkości. Całość zalewamy śmietanką, dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy miód i musztardę oraz odrobinę soku cytrynowego. Podajemy gorące! Na blogu znajdziecie też polędwiczki w sosie cebulowym i sosie własnym

Ostra na Słodko
Śledzie w sosie musztardowym 139

według tego przepisu zrobiłam pierwszy raz na Święta dwa lata temu i od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych przepisów na tą rybkę. Od czasu odkrycia tego sosu nie zdarzyło mi się kupić, gotowych śledzi w sosie ze sklepu. Te są o wiele lepsze, a i proste i szybkie do wykonania.  Śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI(...)zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.  Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym 239

Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50  dkg mięsa mielonego 30  dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15  dkg ryżu 2  ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól(...)się nam nie przypalała podczas smażenia. Na patelnię z rozgrzanym  olejem wkładamy nasze gołąbki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy już mamy usmażone wszystkie robimy sos. Wszystkie składniki przeznaczone na sos mieszamy dokładnie razem i wlewamy na patelnię na której smażyliśmy gołąbki. Gotujemy 2-3 minuty co jakiś czas mieszając a następnie wkładamy usmażone gołąbki

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki meksykańskie 378

pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej 1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 czubatą łyżeczkę soli(...)razem z kukurydzą i fasolką dodać do mięsa.  4. Całość podlać przecierem pomidorowym, zagotować. Jeśli farsz będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć

Kto ugości moich gości?
Kurczak teriyaki 324

odmiany z japońskim teriyaki. Co do makaronu - ja użyłam azjatyckich wstążek do woka, ale Wasz wybór jest dowolny. Świetnie sprawdzi się tu makaron soba, ryżowy czy też standardowy chiński ;) Sos teriyaki możemy zrobić samodzielnie, potrzebny nam będzie do tego sos sojowy, mirin, imbir i miód. Ja użyłam gotowego :) Składniki: -  duża podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) - opakowanie(...)mieszanki chińskich warzyw - 400 g makaronu azjatyckiego - ok. 4 łyżek sosu teriyaki - sos sojowy - imbir, słodka i ostra papryka - olej do smażenia Już widać, że będzie łatwo, nie? :) W pierwszej kolejności kroimy nasze piersi w paseczki lub kostkę, jak kto woli i marynujemy w trzech łyżkach teriyaki, dodając do tego pół łyżeczki imbiru, tyle samo ostrej papryki i  czubatą

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososiem według Okrasy 181

można było kiedyś otrzymać z zakupy w Lidl-u. Leżała sobie u mnie, aż   w końcu się doczekała. Przepis Okrasy jest naprawdę doskonały, a makaron  w takim sosie to poezja smaku. Wędzony łosoś, kapary, papryka, pomidory i wszystko w pysznym sosie. Przepis taki sam jak w książce, tylko pominęłam smażoną  cukinię , która jest dodatkiem do dania. SKŁADNIKI(...)odwijamy z foli , obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dobrze odparowane pomidory na patelni zalewamy śmietaną. Ostrą papryczkę kroimy i dodajemy odrobinę do dania. Dodajemy kapary i paprykę. Gdy sos się zagotuje dodajemy odrobinę pieprzu. Gotujemy chwilę w celu odparowania sosu. Plastry łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Makaron przekładamy na patelnię  z sosem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 183

smakuje 1 ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 kulka sera mozarella 100 g sera mozarella wiórki 1 łyżka bardzo ostrej zielonej pasty curry 1 łyżka indyjskiego sosu Korma 1 świeża papryczka chili 1,5 łyżeczki przyprawy curry 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki przypraw Garam Masala 4 garści mix'u sałat  (cykoria endywia, sałata fryzyjska, sałata lollo(...)czerwona, cykoria sałatowa radicchio, rukola) 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie sosu do środka tortilli: 125 ml indyjskiego jogurtu mieszamy z czterema łyżkami majonezu i dodajemy do tego jedną łyżeczkę przyprawy curry. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Przygotowanie sosu do polania tortilli: 125 ml indyjskiego jogurtu mieszamy z czterema łyżkami majonezu, wciskamy do tego jeden ząbek czosnku

ClauditteMissCooking
WSTĄŻKI Z SZYNKĄ CZYLI OBIAD W 5 MINUT 356

makaron się gotuje, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szynkę i czosnek. Po chwili zalać śmietanką i zagotować. Odcedzone brokuły pokroić na mniejsze kawałki i pod koniec gotowania dodać do sosu śmietanowego. Doprawić solą i pieprzem. Gotować chwilkę, aby sos lekko odparował i śmietana zgęstniała. Opcjonalnie można dodać serek topiony, które zagęści sos (wówczas trzeba gotować sos do momentu rozpuszczenia się(...)serka). Ugotowany makaron odcedzić i połączyć z sosem - sos powinien oblepić wstążki, nie powinien być płynny. Smacznego

KUCHARNIA
I zostanie figa z makiem... 140

innego, na nową wersję fig. I po raz kolejny przekonałam się, że warto szukać nowych smaków i eksperymentować w kuchni.  Figi z orzechami i gorgonzolą pieczone w winnym sosie z octem balsamicznym  i syropem klonowym okazały się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Dodatek octu balsamicznego idealnie kontrastuje z naturalną słodyczą fig, które bardzo lubią się z gorgonzolą. Czerwone wino(...)przepięknie zabarwia skórkę i sprawia, że sos nabiera głębokiego aromatu. Dodatek orzechów i syropu klonowego świetnie dopełnia całości. Te figi są boskie! Dajcie się na nie namówić, a pozostanie po nich... figa z makiem:)  FIGI Z ORZECHAMI I GORGONZOLĄ PIECZONE W WINNYM SOSIE Z OCTEM BALSAMICZNYM 8 świeżych fig garść orzechów włoskich 1/4 szklanki czerwonego wina kilka łyżek octu

KUCHARNIA
Czas na cebulki. Tapas. 153

często pinchos , od wykałaczki, na którą nadziane są przekąski. Do najpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki smażonych kalmarów, kostki sera Manchego, czy oreja - smażone ucho wołowe(...)zatem można odmówić sobie takiej przedwiosennej terapii?!  Cebule nadziałam czosnkiem i rozmarynem. Są mięciutkie i delikatne. Wyjmowane ze środka płatki kładłam na świeżej bagietce, którą wcześniej zanurzałam w sosie, w którym cebule zostały upieczone. Popijane dobrym winem są wyśmienitą przekąską. Znajdźcie czas na cebulki. Znajdźcie czas na tapas.     PIECZONE CEBULE /na 4 porcje/  4 czerwone cebule

KUCHARNIA
Gruszki na wierzbie? Nie. W soli. Z sosem cajeta. 154

koziego mleko . Można  go także przygotować używając pół na pół mleka koziego i krowiego. Ale dla mnie to już nie to samo.  Jeśli lubicie kajmak, ten sos też zawładnie Waszym sercem i podniebieniem.  Polałam nim upieczone w soli gruszki. Zachwyciły mnie strużki cajeta spływające po jeszcze ciepłych krągłościach. Rubensowskie kształty w karmelowym jedwabiu. Dopiero teraz smakowały idealnie(...)choć może byłyby jeszcze lepsze, gdybym wyciągnęła je ze studni... GRUSZKI PIECZONE W SOLI Z SOSEM CAJETA 4 gruszki ok. 2 kg soli  1 litr mleka koziego 2 szklanki cukru  1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1-2 łyżki rumu Gruszki umyć, osuszyć. Przygotować głębokie naczynie do zapiekania i na dno wysypać warstwę soli

KUCHARNIA