naleśników. Do klasycznego ciasta dodajcie 1/4 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, który wcześniej odparowujemy na suchej patelni. Składniki farsz: 1 warstwa : 8 średnich pieczarek, 1 duża cebula, pieprz, sos sojowy 2 warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy 4 warstwa : 2 czerwone papryki, 1 papryka żółta lub biała(...)zanim zaczniemy układać kolejne warstwy, należy wszystkie warzywa przesmażyć na oliwie z oliwek tak, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy nakładamy kolejne warstwy. Zaczynamy od pieczarek z cebulą skropionych sosem sojowym, kolejna warstwa to drobno pokruszony ser bałkański (kupujemy go w Lidlu) z przesmażonymi krążkami cukinii. Posypujemy tą warstwę pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie używamy
vegetanieosuszamy go i nakładamy na ser oraz posypujemy świeżo tartą gałką muszkatołową. Etap III: pieczarki kroimy w półplasterki i przesmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem pieprzu i grzybowego sosu sojowego. Nakładamy na szpinak. Etap IV: posypujemy całość startym żółtym serem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Nada nam delikatny posmak czosnku. Etap V: Nakładamy drugie ciasto. Zlepiamy ze sobą końce obu ciast(...)pieczemy ok. 20 min. Etap VI: wyciągamy ciasto :) Jak widzicie wygląda super. a zapach hmmmm można zwariować. Ślinka już nam cieknie, gdy pomyślimy jak to smakuje. Całość dopełnia sos z passaty z oliwą z oliwek, pieprzem i szczypiorkiem z dodatkiem ostrego sosu chili i surówka z sałaty lodowej, kukurydzy, papryki oraz pozostałego serka bałkańskiego. Polecamy ten pomysł ! Wyszło przesmacznie
vegetaniemakaronowym (4 osoby) Składniki: 4 małe bakłażany 1/3 opakowania makaronu (w stylu makaron babuni) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 serek w typie oscypka oliwa z oliwek czarnuszka, sos sojowy, cząber, oregano, pieprz, sól, ostra papryka, grzybowy sos sojowy Zaczynamy od porządnego umycia bakłażanów, nie wiadomo gdzie się podziewały przed przybyciem do naszej kuchni :) Przecinamy każdy wzdłuż na dwie(...)lepiej uniknąć niemiłego zaskoczenia już na talerzu :) Kiedy bakłażany nabierają mocy :) my możemy zająć się farszem. Nastawiamy mały rondelek z jedną szklanką wody i dolewamy 2-3 łyżki sosu sojowego. Kiedy woda z sosem zagotuje się wrzucamy makaron i gotujemy 5 min. W tym czasie kroimy papryki w drobną kostkę. Również w kostkę kroimy wycięte środki bakłażana, wcześniej opłukując
vegetanienadzieniem o smaku mięty i kolendry. Składniki: 1 opakowanie wafli ryżowych (jak na zdjęciu) 2 serki twarogowe 1/2 serka w stylu bałkańskim mały pęczek świeżej kolendry 1/2 łyżeczki angielskiego sosu miętowego pieprz sos sojowy Twarożki i ser bałkański mieszamy dobrze ze sobą na jednolitą pastę. Dodajemy pieprz i skrapiamy delikatnie sosem sojowym, ale nie za dużo, ponieważ serek bałkański jest(...)słony. Następnie siekamy drobno kolendrę i dodajemy do masy serowej, na koniec dodajemy ok. połowy łyżeczki sosu miętowego. Wszystko dobrze mieszamy. Jeśli nie macie sosu miętowego możecie użyć świeżej mięty i dodać nieco soku z cytryny, aby uzyskać podobny smak jak z użyciem sosu miętowego. Podajemy z waflami ryżowymi. Nasza rada to podawać osobno fafle i osobno masę serową. Nakładać
vegetanieŚlimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym to danie, którego nietypowa forma może zachęcić dzieci do jedzenia. Potrawa jest jednocześnie delikatna i wyrazista, a co najważniejsze całość przygotujemy z kilku składników w ciągu pół godziny! Mnie osobiście danie najlepiej smakuje z sypkim ryżem, choć równie dobrze możemy podać ślimaczki z makaronem lub ulubioną kaszą np. pęczakiem. Głównym składnikiem (oprócz piersi(...)kurczaka oczywiście) jest bazyliowe pesto – najlepiej użyć tego domowego, które robi się błyskawicznie, ale z kupnym dobrej jakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli z indyka 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy) 1 łyżka oliwy
Poezja smakuzimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla Apetina, od razu pomyślałam o wykorzystaniu takiego serka do tego dania. Jego kremowa(...)solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy, aż serek lekko się roztopi i cały farsz bedzie miał kremową konsystencję. Zdejmujemy z ognia. Gdy farsz trochę przestygnie, możemy nim nadziewać nasze muszle. Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w całości lub krojonych 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka ostra w proszku garść listków
Zawsze głodna!niż myślałem, a efekt końcowy tak pyszny, że na pewno częściej będzie gościł na moim stole. Składniki: - pęczek wodnego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona papryczka chilli - 2 łyżki sosu ostrygowego - 2 łyżki sosu rybnego - łyżka brązowego cukru (ja dodałem muscovado) - 1/5 szklanki zimnej wody - olej lub oliwa Przygotowanie: Na początek należy przygotować sam szpinak. Całość płuczemy, odrywamy listki(...)razem liście i pędy tniemy mniej więcej na trzy części. Dzięki temu nie będą smętnie zwisać z widelca, a nam łatwiej będzie je włożyć do ust. Teraz musimy przygotować sos: cukier rozpuszczamy w mieszaninie sosów ostrygowego i rybnego i dodajemy wodę. Gdy szpinak i sos będą gotowe, w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekany czosnek. Gdy się
W SMAKosób): 1 kubek czerwonego ryżu 2 główki kapusty Pak Choi 1 papaja 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sezamowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli Sposób przygotowania: Ryż ugotować bez dodatku soli według sposobu opisanego powyżej. Kapustę podzielić na liście i pokroić na kawałki (ogonek kroimy w poprzek(...)jest prawie bezwonny). Gdy będzie gorący, wrzucić kapustę z cebulą oraz dwie rozgniecione bokiem noża papryczki chilli i zasmażać 1 minutę. Dodać ugotowany ryż i wymieszać. Dodać sos sojowy, sezamowy i słodki sos chilli, wymieszać ponownie i zasmażać dalej ok. 2-3 minut. Jeśli potrawa będzie za mało słona, możecie dodać 1-2 łyżki sosu rybnego. Podawać tuż
W SMAKteż można podkarmić nawet makaronem z koktajlem truskawkowym (to danie jest uwielbiane), to najmłodsze muszą zjeść porządny obiad i przy okazji my też się najadamy. Lekkie pulpeciki w jarzynkowym sosie z ziemnaczkami i surówką to idealny obiad na ciepłe dni. Składniki: - 40 dag mięsa mielonego z indyka; - 1 jajko; - 2 łyżki bułki tartej; - sól; - gałka muszkatołowa; - 2 łyżki śmietany(...)groszek i razem gotować jeszcze 10 minut. Wyciągnąć wszystko łyżką cedzakową, nie odlewając bulionu. Rozprowadzić śmietaną mąkę, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji. Dodać do bulionu, tak, żeby powstał sos. Do sosu dodać warzywa i pulpety, razem zagotować. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.pltakowych hamburgerów w jednej z lokalnych restauracji i powiem szczerze po prostu były okropne. Hamburger dla mnie musi mieć dobrą bułkę, dobrego kotleta, nie za dużo warzyw, ale dużo sosu. W związku z tym postanowiłam sama przygotować domowe hamburgery ze składników wiadomego pochodzenia. Bułki do hamburgerów piekłam oczywiście sama i przedstawiałam Wam je w poprzednim wpisie. Wyszłam z założenia(...)Składniki: Kotlet: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; - 2 łyżki posiekanych kaparów; - 2 posiekane szalotki lub 1 mała cebula; - pół szklanki wody; - sól, pieprz Sos: - 3 łyżki majonezu; - 1 ogórek konserwowy; - 1 szalotka; - płaska łyżeczka musztardy - spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru; - 2 spore szczypty słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Dodatkowo
dom-agi.plPrzepis na pitę wzięłam od justakitchen.pl Składniki: 1 kg karczku opakowanie przypraw do karczku - wieprzowiny żółta i czerwona cebula ok 6 ząbków czosnku kilka kropel ciemnego sosu sojowego opakowanie miksu sałat sos czosnkowy sos vinegrette - tutaj przepis Pita: 850 g mąki pszennej 50 g drożdży 500 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru(...)Przygotowanie: Karczek przyprawić, włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać cebulę i czosnek. Piec ok 5 godz (góra/dół). Po upieczeniu dać mu chwilkę odpocząć , rozdrobnić i skropić kilkoma kroplami sosu sojowego (według uznania). Mąkę wsypać do miski. Drożdże pokruszyć do garnuszka zasypać solą i cukrem - po chwili ruszą. Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce
Gaździnka warzykotlety: 400 gramów filetów z dorsza 1 białko 7 łyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego masło do smażenia Składniki na sos maślany: 1/4 szklanki octu winnego 4 łyżki soku z cytryny 1/2 posiekanej szalotki sól pieprz ziołowy 125 gramów masła pokrojonego w kostkę Pieczarki w śmietanie: 300 gramów drobno posiekanych pieczarek(...)rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok Na oprószonym mąką blacie formujemy kotleciki, następnie przekładamy na patelnię, włączamy gaz i smażymy po 6 minut z każdej strony pod przykryciem Teraz sos maślany: w garnuszku zagotowujemy ocet z sokiem z cytryny, szalotką i przyprawami. Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje Zdejmujemy garnek z gazu i sprężynką mieszamy jego zawartość z kilkoma
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: Sałatka: 180-gramowe opakowanie mixu sałat 300g filetu z łososia 500g pomidorków koktailowych 200g czerwonej papryki cebula czerwona (ok. 100g) sok z połówki cytryny sól, pieprz czarny, tymianek Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu pieprz czarny, sól Łososia marynujemy w soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na godzinę do lodówki(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25 minut. Pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę w pół-piórka, paprykę na mniejsze części. Na talerzu układamy sałatę, cebulę, pomidora i paprykę. Sos: Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy ułożone na talerzu warzywa. Na wierzch kładziemy podzielonego na mniejsze części łososia. Pamiętajcie
Czerwona Porzeczkatwardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę. 3. Wykładamy po kawałeczku łososia. 4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy łososia i jajka. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę oliwy z oliwek z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno koperkiem. Sałatka(...)świetnie smakuje także z sosem czosnkowym
Kuchnia Pełna PasjiPierś z kurczaka z warzywami i ananasem w gęstym aromatycznym sosie słodko-kwaśnym. Popularna chińska potrawa prosta do przygotowania i idealna na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka ananas w puszce 100 g pędów bambusa ze słoika mała papryka czerwona mała papryka zielona mała cebula 2 cm świeżego imbiru(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju roślinnego na sos: sok z ananasa z puszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przecieru lub passaty pomidorowej 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki wody łyżeczka oleju sezamowego Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Papryki, ananasa i cebulę pokroić w kostkę, a imbir drobno
wyzwania kuchenne