sosy - 72234 przepisów (strona:511/4816)

Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 161

mnie był to haddock - 500g makaronu kokardki - 2-3 czerwone papryki - por (młode części) - koperek - cytryna - sól - pieprz cytrynowy - ok.150g sera żółtego (dałam cheddar) - trochę szczypiorku Składniki na kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki pszennej - puszka 400ml mleka kokosowego - 2-3 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz cytrynowy - świeżo starta gałka muszkatołowa   Makaron gotujemy (połowę przewidzianego(...)minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie za gęsty – dolewamy mleka

mojewypiekiinietylko
"sushi" z kurczakiem i brokułami ;) 223

surowe :-P Jest to jedynie wykorzystanie składników z poprzedniego obiadu. O dziwo dzięki wodorostom moje "sushi" smakuje jak sushi hihi. Możemy je zajadać tradycyjnie z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym. Składniki podstawowe: 1 brokuł 1 filet z kurczaka 250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie) 2 nori (prasowane wodorosty) Przyprawy: sos sojowy(...)jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;)) mata bambusowa do rolowania sushi ostry nóż Filety z kurczaka:   Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Filety z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia. Brokuły: Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony

Bon Appetit Małgorzaty
Tajska zupa z krewetkami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym i sałatą 292

sałaty  (albo pekińska sałata) 200 g włoszczyzny pokrojonej w słupki pół szklanki bambusów pół szklanki  kiełek fasoli mung 1 por (zielona część) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i ugotować wywar rybny) 1 łyżeczka curry pół  łyżeczki kurkumy 1 łyżka sosu chili 1 łyżeczka tartego imbiru łyżeczka granulowanego czosnku 200 ml mleczka kokosowego(...)czosnku i soli. Do wywaru dodajemy podsmażonego kurczaka, bambusy, kiełki, oraz pokrojony por.  Wszystko gotujemy do miękkości składników około 15 minut.  Krewetki podsmażamy z dodatkiem czosnku oraz sosu chili i dodajemy do zupy na 3 minuty przed końcem gotowania się zupy.  Zupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki

Bon Appetit Małgorzaty
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 198

GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te gołąbki przygotowałam z sosem serowym, choć Grecy oryginalnie podają z sosem naturalnym czyli z wodą w której gołąbki się gotowały. Wiadomo, że Polacy lubią dużo gęstych sosów ;)  Składniki: ok. 10 dużych winogronowych liści(...)świeża mięta siekana świeża natka pietruszki sól, pieprz 1 l bulionu (nie oszukujmy się, ja użyłam kostki rosołowej! :-P)  sok z połowy cytryny olej do smażenia Składniki na sos: 0,5 l śmietanki kremówki 150 g tartego, żółtego sera gouda 2 serki topione (kwadraciki)  sól, biały pieprz siekany świeży tymianek Liście winogron zanurzamy we wrzątku

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza chorizo e rucola 155

mani na pizzę z rukolą i szynką parmeńską nastał czas na pizzę z chorizo i sosem balsamicznym. Dla mnie to strzał w dziesiątkę....e tam, ja uwielbiam każdą pizzę! A najlepiej wspominam tę z dzieciństwa: na grubym, puszystym cieście.... na blaszy.... (łezka w oku)  Składniki na ciasto na 1-2 porcje: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki(...)soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta: 1 kulka sera mozarella, 1/2 pęta kiełbasy chorizo,  1 garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli sos balsamiczny można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam) składniki na uproszczony sos pomidorowy: 2 - 3 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 zgnieciony ząbek czosnku

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z ryżem i pieczarkami 209

brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty. 7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie). 8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem . Smacznego!!! Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):  Sos pomidorowy na soku pomidorowym Sos pomidorowy z papryką Szybki sos pomidorowy Sos pieczarkowy Mam nadzieję

Kuchnia domowa Ani
Śledzie po kaszubsku 213

Naszą kolejną śledziową propozycją, są śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i śledzie) we wszelkiej postaci :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 Składniki: 250g filetów śledziowych a’la matjas Marynata: 70ml octu winnego 250ml wody 2 ziarnka(...)ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu ¼ łyżeczki białej gorczycy 1 liść laurowy 1 łyżeczka cukru Sos: 2 cebule Garść rodzynek 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżki cukru Olej rzepakowy 50 ml gorącej wody Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, Szczypta ziela angielskiego mielonego Filety płuczemy i jeśli są mocno słone umieszczamy na kilka godzin w zimnej wodzie. W przypadku, kiedy filety

Kolizje Smaków
Rostbef długo pieczony 183

kawałek rostbefu ok 1 kg  - mój był z kością i ważył ok 1,5 kg sól , pieprz,  słodka papryka gałązka rozmarynu oliwa lub olej do obsmażenia mięsa sos: kieliszek czerwonego wina - użyłam Madery 1/2 szklanki bulionu łyżka masła łyżeczka mąki przygotowanie rostbef: Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z ewentualnych błon .Natrzeć solą pieprzem, papryką. Rozgrzać mocno olej(...)potrzeby nie nakłuwać i nie pozbawiać soków.  Upieczone mięso wyjąć i zawinąć na parę minut w folię aluminiową i - niech się  soki rozejdą  wewnątrz mięsa. sos: Naczynie które stało pod rusztem, postawić na gazie, i wlać do niego 1/2 kieliszka wina, zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie. To samo zrobić z patelnią na której obsmażaliśmy mięso

Stare Gary
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim 164

Pieczeń wyszła super - miękka, z bardzo ziołowym sosem. Być może byłaby jeszcze lepsza gdybym naszpikowała mięso słoniną - łopatka była chuda, ale słoniny akurat nie miałam. I bez niej wyszło pysznie. Kupiłam wołowinę QMP, i faktycznie, dawno nie widziałam tak ładnego kawałka mięsa. Pieczenie w garnku rzymskim też z pewnością spowodowało, że pieczeń nie była sucha. Dobrym dodatkiem(...)łopatka) marynata 1 łyżka posiekanej szałwii 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie) listki z 5 gałązek tymianku 3- 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki sosu Worcestershire Dodatkowo 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina gałązka tymianku, rozmarynu 2 liście szałwii 4 obrane ząbki czosnku łyżka masła 1/3 szklanki śmietany przygotowanie  Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem

Stare Gary
Makaron z pomidorami i batatami 160

pozostało nic innego jak ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne. Papryczka jalapeno dodała nieco ostrości. Ja dałam tylko pół, ale jeżeli lubicie(...)ostre sosy możecie dać więcej.   . składniki ( 2 - 3 porcje) 220 g suchego makaronu casarece firmy Cirio sos 2 szalotki pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 400 g pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio) 2 łyżki pasty pomidorowej 1/2 pęczka pietruszki 1/2 papryczki jalapeno 1/4  łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu sól do smaku dodatkowo 250 g batatów

Stare Gary
Śledzie pod pierzynką 3731

życiu (serio: )) Sałatka składa się z samych pysznych warstw takich jak buraki czy jajka, do tego pyszny moczony w mleku śledź.  Całość zwieńczona jest delikatnym, ale niezwykle aromatycznym sosem czosnkowym. Pychota! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi oraz ugotowanie warzyw) Składniki: 2 filety śledziowe a’la matjas(...)burak 1 mały ziemniak 2 jajka 2 korniszony 1 duża czerwona cebula Sos: 100ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki cukru Sól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Ziemniaka oraz buraka gotujemy osobno  w mundurkach do miękkości. Burak

Kolizje Smaków
Losoś pieczony z czarnym sezamem 121

redukuja poziom tluszczu we krwi. Dodatkowo ochraniaja i poprawiaja funkcjonowanie serca i naczyn krwionosnych. Skladniki na 3 porcje:  okolo 450 g lososia 3 lyzki oleju,oliwy 2 lyzki sosu sojowego Teriyjaki 1 lyzka bialego bialego octu winnego 2 lyzki czarnego sezamu dodatek ulubionych ziol (u mni 3 galazki rozmarynu) Wykonanie: Z oleju,sosu sojowego i octu winnego zrobic marynate.Mozemy(...)uzyc zwyklego sosu sojowego ,lecz teriyaki polecam szczegolnie,ze wzdledu na jego smak.Poporcjowane kawalki lososia ulozyc w marynacie,skora do gory.Warto zrobic to troche wczesniej przed planowanym posilkiem,zeby mieso "przeszlo" marynata. Wlaczamy piekarnik na 190 ° C.Blaszke wylozyc papierem do pieczenia i na galazkach rozmarynu ulozyc porcje ryby skora do dolu.Posypac czarnym sezamem. Piec 15-20 minut. Dlugosc pieczenia jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 141

samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie,ani struktura ciasta,ani smakiem.Te natomiast polecam ,bo sa naprawde pyszne.A farsz,jesli lubisz chalwe po prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi  filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam pstrykanc dwie fotki.Prawdziwe slodkie pysznosci. Skladniki na ciasto nalesnikowe - cieniutkie 12 sztuk : 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej 1/2 szklanki(...)lyzka masla ghee do smazenia Chalwowe nadzienie do nalesnikowe:  250 g twarozku lub jogurtu greckiego 2 lyzki tahini 2 lyzki miodu lub cukru kilka kropli esencji waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy: 2 pomarancze+sok z pomaranczy 1-2 lyzki cukru  1 lyzka Cointreau  1 lyzka masla Wykonanie: Przygotowac ciasto na nalesniki.Przesiac obie maki do miski

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym 190

Bardzo smaczny dorsz,tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka lisciowego,czyli dorsz w klimatach srodziemnomorskich.W ten sposob przygotowalam dorsza po raz pierwszy i mile zaskoczenie.Zapieczony dorsz caly otulony sosem jest bardzo soczysty,a dzieki dodatkowi ziol i parmezanu aromatyczny sos wzbogacil tez smak ryby.Tak przygotowany dorsz to ciekawa konkurencja i urozmaicenie dla panierowanego w bulce(...)odstawic na bok piekarnik nastawic na 200°C 1 lyzke masla rozpuscic w garnuszku,dodac 1 lyzke maki i mieszac do polaczenia.Caly czas mieszajac wlewac mleko i wino ,doprowadzic sos do zagotowania.Powinien miec gladka konsystencje bez grudek.Doprawic sola i pieprzem.Wmieszac do sosu 3 lyzki startego parmezanu i posiekany tymianek forme do zapiekania wysmarowac tluszczem.Rozlozyc na dnie foremki przygotowanego buraka lisciowego.Na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 156

ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne! Pstrąg pieczony – składniki: 2 pstrągi 2 łyżki masła koperek (można użyć suszonego) sól, pieprz, cytryna Sos cytrusowo-miętowy : 50 g masła pieprz kolorowy w ziarenkach skórka otarta i sok z 1 cytryny skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna(...)cytryny i grudki smarowidła. Zawinęłam w folię i wstawiłam na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby się bardziej zrumienił. Sos Do rondelka wrzuciłam masło, dodałam pozostałe składniki i gotowałam ok. 10 minut na małym ogniu aż sos trochę odparował. Bataty Umyłam 2 bataty (słodkie ziemniaki), osuszyłam i pokroiłam na mniejsze

UgotujmyTo.pl