sosy - 72234 przepisów (strona:512/4816)

Rostbef długo pieczony 176

kawałek rostbefu ok 1 kg  - mój był z kością i ważył ok 1,5 kg sól , pieprz,  słodka papryka gałązka rozmarynu oliwa lub olej do obsmażenia mięsa sos: kieliszek czerwonego wina - użyłam Madery 1/2 szklanki bulionu łyżka masła łyżeczka mąki przygotowanie rostbef: Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z ewentualnych błon .Natrzeć solą pieprzem, papryką. Rozgrzać mocno olej(...)potrzeby nie nakłuwać i nie pozbawiać soków.  Upieczone mięso wyjąć i zawinąć na parę minut w folię aluminiową i - niech się  soki rozejdą  wewnątrz mięsa. sos: Naczynie które stało pod rusztem, postawić na gazie, i wlać do niego 1/2 kieliszka wina, zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie. To samo zrobić z patelnią na której obsmażaliśmy mięso

Stare Gary
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim 162

Pieczeń wyszła super - miękka, z bardzo ziołowym sosem. Być może byłaby jeszcze lepsza gdybym naszpikowała mięso słoniną - łopatka była chuda, ale słoniny akurat nie miałam. I bez niej wyszło pysznie. Kupiłam wołowinę QMP, i faktycznie, dawno nie widziałam tak ładnego kawałka mięsa. Pieczenie w garnku rzymskim też z pewnością spowodowało, że pieczeń nie była sucha. Dobrym dodatkiem(...)łopatka) marynata 1 łyżka posiekanej szałwii 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie) listki z 5 gałązek tymianku 3- 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki sosu Worcestershire Dodatkowo 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina gałązka tymianku, rozmarynu 2 liście szałwii 4 obrane ząbki czosnku łyżka masła 1/3 szklanki śmietany przygotowanie  Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem

Stare Gary
Makaron z pomidorami i batatami 157

pozostało nic innego jak ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne. Papryczka jalapeno dodała nieco ostrości. Ja dałam tylko pół, ale jeżeli lubicie(...)ostre sosy możecie dać więcej.   . składniki ( 2 - 3 porcje) 220 g suchego makaronu casarece firmy Cirio sos 2 szalotki pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 400 g pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio) 2 łyżki pasty pomidorowej 1/2 pęczka pietruszki 1/2 papryczki jalapeno 1/4  łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu sól do smaku dodatkowo 250 g batatów

Stare Gary
Śledzie pod pierzynką 3727

życiu (serio: )) Sałatka składa się z samych pysznych warstw takich jak buraki czy jajka, do tego pyszny moczony w mleku śledź.  Całość zwieńczona jest delikatnym, ale niezwykle aromatycznym sosem czosnkowym. Pychota! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi oraz ugotowanie warzyw) Składniki: 2 filety śledziowe a’la matjas(...)burak 1 mały ziemniak 2 jajka 2 korniszony 1 duża czerwona cebula Sos: 100ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki cukru Sól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Ziemniaka oraz buraka gotujemy osobno  w mundurkach do miękkości. Burak

Kolizje Smaków
Losoś pieczony z czarnym sezamem 116

redukuja poziom tluszczu we krwi. Dodatkowo ochraniaja i poprawiaja funkcjonowanie serca i naczyn krwionosnych. Skladniki na 3 porcje:  okolo 450 g lososia 3 lyzki oleju,oliwy 2 lyzki sosu sojowego Teriyjaki 1 lyzka bialego bialego octu winnego 2 lyzki czarnego sezamu dodatek ulubionych ziol (u mni 3 galazki rozmarynu) Wykonanie: Z oleju,sosu sojowego i octu winnego zrobic marynate.Mozemy(...)uzyc zwyklego sosu sojowego ,lecz teriyaki polecam szczegolnie,ze wzdledu na jego smak.Poporcjowane kawalki lososia ulozyc w marynacie,skora do gory.Warto zrobic to troche wczesniej przed planowanym posilkiem,zeby mieso "przeszlo" marynata. Wlaczamy piekarnik na 190 ° C.Blaszke wylozyc papierem do pieczenia i na galazkach rozmarynu ulozyc porcje ryby skora do dolu.Posypac czarnym sezamem. Piec 15-20 minut. Dlugosc pieczenia jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 137

samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie,ani struktura ciasta,ani smakiem.Te natomiast polecam ,bo sa naprawde pyszne.A farsz,jesli lubisz chalwe po prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi  filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam pstrykanc dwie fotki.Prawdziwe slodkie pysznosci. Skladniki na ciasto nalesnikowe - cieniutkie 12 sztuk : 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej 1/2 szklanki(...)lyzka masla ghee do smazenia Chalwowe nadzienie do nalesnikowe:  250 g twarozku lub jogurtu greckiego 2 lyzki tahini 2 lyzki miodu lub cukru kilka kropli esencji waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy: 2 pomarancze+sok z pomaranczy 1-2 lyzki cukru  1 lyzka Cointreau  1 lyzka masla Wykonanie: Przygotowac ciasto na nalesniki.Przesiac obie maki do miski

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym 187

Bardzo smaczny dorsz,tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka lisciowego,czyli dorsz w klimatach srodziemnomorskich.W ten sposob przygotowalam dorsza po raz pierwszy i mile zaskoczenie.Zapieczony dorsz caly otulony sosem jest bardzo soczysty,a dzieki dodatkowi ziol i parmezanu aromatyczny sos wzbogacil tez smak ryby.Tak przygotowany dorsz to ciekawa konkurencja i urozmaicenie dla panierowanego w bulce(...)odstawic na bok piekarnik nastawic na 200°C 1 lyzke masla rozpuscic w garnuszku,dodac 1 lyzke maki i mieszac do polaczenia.Caly czas mieszajac wlewac mleko i wino ,doprowadzic sos do zagotowania.Powinien miec gladka konsystencje bez grudek.Doprawic sola i pieprzem.Wmieszac do sosu 3 lyzki startego parmezanu i posiekany tymianek forme do zapiekania wysmarowac tluszczem.Rozlozyc na dnie foremki przygotowanego buraka lisciowego.Na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 149

ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne! Pstrąg pieczony – składniki: 2 pstrągi 2 łyżki masła koperek (można użyć suszonego) sól, pieprz, cytryna Sos cytrusowo-miętowy : 50 g masła pieprz kolorowy w ziarenkach skórka otarta i sok z 1 cytryny skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna(...)cytryny i grudki smarowidła. Zawinęłam w folię i wstawiłam na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby się bardziej zrumienił. Sos Do rondelka wrzuciłam masło, dodałam pozostałe składniki i gotowałam ok. 10 minut na małym ogniu aż sos trochę odparował. Bataty Umyłam 2 bataty (słodkie ziemniaki), osuszyłam i pokroiłam na mniejsze

UgotujmyTo.pl
Bakłażanowe cannelloni czyli zapiekanka z bakłażana 115

być świetnym dodatkiem dla mięsożerców. Można to danie przygotować dwa dni wcześniej i tylko zapiec kiedy tego potrzebujemy. Uczta z miękkiego bakłażana z dodatkiem rozpływającej się mozzarelli w pachnącym sosie pomidorowym zadowoli naprawdę każdego. To fantastyczne danie na letnie dni, które co prawda nie spieszą się z nadejściem, ale mjejmy nadzieję, że już nie długo… Zapiekanka z bakłażana(...)składniki: -4 bakłażany -250 g mozzarelli (pokrojonej w 1 cm paski) -250 g ricotty -30 g startego parmezanu -liście bazylii -sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskie Sos: -3 puszki pomidorów (3x400g) -3-4 ząbki czosnku -oliwa, sól, pieprz, oregano -bazylia świeża lub suszona 1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą i zostawić na 15-20 minut. Po tym czasie

UgotujmyTo.pl
Tortilla meksykańska z kurczakiem 182

sałata lodowa pomidorki cherry puszka kukurydzy czerwona papryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki oleju Składniki na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1/3 łyżeczki oregano Składniki na sos ketchupowy: 4 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Oryginalne tortille powstają po zagnieceniu(...)jest obtoczony kurczak z marynaty. Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka. Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki. Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy je sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki

Świat Domowej Kuchni
Pełnoziarnista makaronowa pizza z pesto i mozzarellą 139

całą kuchnię ( i nie tylko ) wypełnioną przeróżnymi makaronami! Dziś postawiłam na pełnoziarnisty , po które sięgam ostatnio coraz częściej – nie tylko ze względów zdrowotnych , ale i smakowych. Zrobiłam przepyszny sos pesto … połączyłam go z makaronem .. pomidorkami koktajlowymi … delikatną mozzarellą … i powstała obłędna pizza makaronowa , która zachwyciła wszystkich! SKŁADNIKI: SOS BESZAMELOWY: - mąka – 1 łyżka – masło(...)łyżka – mleko – 250 ml – gałka muszkat. – 1 szczypta – sól – 1 szczypta SOS PESTO: - świeża bazylia – 25 g liści – czosnek – 0,5 ząbka – prażone pestki dyni – 30 g – tarty parmezan – 10 g – olej kujawski bazyliowy – 70 ml - sól morska – do smaku – pieprz

Ostra na Słodko
Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek 133

takiego talentu nie posiadam , ale za to mojemu towarzyszowi należą się wielkie brawa! zdjęcia ze strony restauracji Na przystawkę wybrałam : Królik z ziołową gąbką z sosem koperkowym Osoba towarzysząca ;) Tatar z marynowanej wołowiny Na danie główne wybrałam : Filet z sandacza z sosem rabarbarowym Osoba towarzysząca ;) Filet z bażanta na purée z zielonego groszku z sosem foie gras Nasza oferta wyglądała(...)czekadełko” od szefa kuchni w postaci mojej ukochanej mozzarelli z kremem balsamicznym ( który jak wiecie uwielbiam! ) i ciepłe bułeczki. Następnie przystawki. Królik bardzo delikatny , odpowiednio przyprawiony z fantastycznym sosem koperkowym i gąbką , która pełniła raczej funkcję ozdobną , gdyż smaku w niej nie wyczuliśmy. Natomiast tatar bardzo smaczny , świeży , podany tak jak należy , czyli z żółtkiem, solą i pieprzem

Ostra na Słodko
Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce 419

Dziś przedstawiam przepis na karpia, tylko dla odmiany – w stylu orientalnym. Karp z tego przepisu wręcz rozpływa się w ustach, a duszony w sosie z pomidorów z mleczkiem kokosowym z dodatkiem papryki i aromatycznych ziół na pewno zasmakuje wszystkim amatorom tej ryby. Doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnego świątecznego stołu, tym bardziej że danie jest bardzo łatwe i szybkie(...)przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym (4 porcje) Składniki: 1 karp oczyszczony i podzielony na dzwonka 400 g puszka krojonych pomidorów 400 g puszka mleka kokosowego 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 limonka, sok 2 liście laurowe 250 ml bulionu drobiowego

karmelowy
Wieprzowina z woka 258

Pork from the wok Składniki. 25 dag szynki wieprzowej 1/2 strąka papryk 4 pieczarki 1 jabłko 2 łyżki oliwy Marynata. 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej Sos. 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 2 łyżeczki cukru Wykonanie. Mięso pokroić w cienkie paseczki. W miseczce połączyć(...)sos sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 20 minut. Jabłka ze skórką i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki. Wymieszać składniki sosu. W woku rozgrzać oliwę i smażyć przez 3 minuty na silnym ogniu zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok. Dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć 2 minuty, wszystko wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Papryki faszerowane chili con carne 176

warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (: Składniki (na 4 porcje) : 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 4 średniej wielkości czerwone papryki(...)cebula 3 ząbki czosnku 300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów) 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Papryki przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Położyć na blasze wyłożonej papierem

Food Square