być świetnym dodatkiem dla mięsożerców. Można to danie przygotować dwa dni wcześniej i tylko zapiec kiedy tego potrzebujemy. Uczta z miękkiego bakłażana z dodatkiem rozpływającej się mozzarelli w pachnącym sosie pomidorowym zadowoli naprawdę każdego. To fantastyczne danie na letnie dni, które co prawda nie spieszą się z nadejściem, ale mjejmy nadzieję, że już nie długo… Zapiekanka z bakłażana(...)składniki: -4 bakłażany -250 g mozzarelli (pokrojonej w 1 cm paski) -250 g ricotty -30 g startego parmezanu -liście bazylii -sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskie Sos: -3 puszki pomidorów (3x400g) -3-4 ząbki czosnku -oliwa, sól, pieprz, oregano -bazylia świeża lub suszona 1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą i zostawić na 15-20 minut. Po tym czasie
UgotujmyTo.plsałata lodowa pomidorki cherry puszka kukurydzy czerwona papryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki oleju Składniki na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1/3 łyżeczki oregano Składniki na sos ketchupowy: 4 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Oryginalne tortille powstają po zagnieceniu(...)jest obtoczony kurczak z marynaty. Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka. Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki. Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy je sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki
Świat Domowej Kuchnicałą kuchnię ( i nie tylko ) wypełnioną przeróżnymi makaronami! Dziś postawiłam na pełnoziarnisty , po które sięgam ostatnio coraz częściej – nie tylko ze względów zdrowotnych , ale i smakowych. Zrobiłam przepyszny sos pesto … połączyłam go z makaronem .. pomidorkami koktajlowymi … delikatną mozzarellą … i powstała obłędna pizza makaronowa , która zachwyciła wszystkich! SKŁADNIKI: SOS BESZAMELOWY: - mąka – 1 łyżka – masło(...)łyżka – mleko – 250 ml – gałka muszkat. – 1 szczypta – sól – 1 szczypta SOS PESTO: - świeża bazylia – 25 g liści – czosnek – 0,5 ząbka – prażone pestki dyni – 30 g – tarty parmezan – 10 g – olej kujawski bazyliowy – 70 ml - sól morska – do smaku – pieprz
Ostra na Słodkotakiego talentu nie posiadam , ale za to mojemu towarzyszowi należą się wielkie brawa! zdjęcia ze strony restauracji Na przystawkę wybrałam : Królik z ziołową gąbką z sosem koperkowym Osoba towarzysząca ;) Tatar z marynowanej wołowiny Na danie główne wybrałam : Filet z sandacza z sosem rabarbarowym Osoba towarzysząca ;) Filet z bażanta na purée z zielonego groszku z sosem foie gras Nasza oferta wyglądała(...)czekadełko” od szefa kuchni w postaci mojej ukochanej mozzarelli z kremem balsamicznym ( który jak wiecie uwielbiam! ) i ciepłe bułeczki. Następnie przystawki. Królik bardzo delikatny , odpowiednio przyprawiony z fantastycznym sosem koperkowym i gąbką , która pełniła raczej funkcję ozdobną , gdyż smaku w niej nie wyczuliśmy. Natomiast tatar bardzo smaczny , świeży , podany tak jak należy , czyli z żółtkiem, solą i pieprzem
Ostra na SłodkoDziś przedstawiam przepis na karpia, tylko dla odmiany – w stylu orientalnym. Karp z tego przepisu wręcz rozpływa się w ustach, a duszony w sosie z pomidorów z mleczkiem kokosowym z dodatkiem papryki i aromatycznych ziół na pewno zasmakuje wszystkim amatorom tej ryby. Doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnego świątecznego stołu, tym bardziej że danie jest bardzo łatwe i szybkie(...)przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym (4 porcje) Składniki: 1 karp oczyszczony i podzielony na dzwonka 400 g puszka krojonych pomidorów 400 g puszka mleka kokosowego 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 limonka, sok 2 liście laurowe 250 ml bulionu drobiowego
karmelowyPork from the wok Składniki. 25 dag szynki wieprzowej 1/2 strąka papryk 4 pieczarki 1 jabłko 2 łyżki oliwy Marynata. 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej Sos. 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina białego wytrawnego 2 łyżeczki cukru Wykonanie. Mięso pokroić w cienkie paseczki. W miseczce połączyć(...)sos sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 20 minut. Jabłka ze skórką i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki. Wymieszać składniki sosu. W woku rozgrzać oliwę i smażyć przez 3 minuty na silnym ogniu zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok. Dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć 2 minuty, wszystko wymieszać
Kulinarny karnet Christopherawarzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (: Składniki (na 4 porcje) : 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 4 średniej wielkości czerwone papryki(...)cebula 3 ząbki czosnku 300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów) 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Papryki przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Położyć na blasze wyłożonej papierem
Food Squareróżnią się one niczym od zwykłej pizzy, a po upieczeniu długo zachowują świeżość. Proponuję je zrobić dzisiaj w jednej z dwóch wersji: bianca e verde ze śmietanowym sosem na bazie szalotek i mascarpone, a do tego szpinak i gorgonzolla oraz rosso z nieklasycznym sosem marinara ( bo z dodatkiem powideł śliwkowych) z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Obie(...)przykryć ściereczką na 2h do wyrośnięcia. Gotowe ciasto cienko rozwałkować i powycinać okręgi za pomocą szklanki. Ułożyć na blachach pokrytych papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Przygotować sosy i dodatki. Bianca e verde (20 sztuk) : 2-3 szalotki, drobno posiekane 200 g mascarpone oliwa z oliwek świeży rozmaryn, posiekany świeżo mielony pieprz sól 2 garści młodych liści szpinaku
Food Squarezimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska. Składniki: papier ryżowy makaron ryżowy pierś kurczaka sałata papryka czerwona papryka żółta ogórek sos sojowy sól, pieprz olej sezamowy Przygotowanie: Zaczynamy(...)przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i smażymy kilka minut na oleju sezamowym. Gotujemy makaron ryżowy, zgodnie z opisem na opakowaniu. Warzywa kroimy w wąskie słupki. Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki możemy przystąpić do zwijania sajgonek. Papier ryżowy moczymy kilka sekund w ciepłej wodzie i wykładamy na blat lub deskę. Układamy
Smakowity Blog Kulinarnyjest to dość czasochłonne. Można też kupić gotowe pieczywo, ale nie ograniczajmy się tylko do klasycznych bułek hamburgerowych z sezamem. Świetnie sprawdzą się kajzerki, grahamki, ciabatty.... Możliwości jest wiele. Sos- podobno dobry burger broni się sam i nie potrzebuje żadnego sosu. Ja jednak przygotowuję bardzo prosty, rewelacyjnie komponujący się ze wszystkimi składnikami sos na bazie ketchupu (mój ulubiony Ketchup Włocławek(...)cebula, ogórek konserwowy, ser. Składniki na 7-8 burgerów: 1 kg wołowiny mielonej (antrykotu) cebula natka pietruszki 70 ml wody lub zimnego rosołu 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Sos: ketchup cebula ogórki konserwowe Dodatki: 7-8 bułek plastry pomidora ser krążki czerwonej cebuli Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania sosu. Drobno siekamy cebulę i ogórki konserwowe, mieszamy razem z ketchupem
Smakowity Blog Kulinarnymoże nieco mylić, gdyż smak... smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust. Potrzebne nam: *300g makaronu kokardki *na sos z mięsem: - 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 400 ml passaty pomidorowej - tymianek, oregano *sos beszamelowy: - niecałe 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 400 ml mleka(...)przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć mięso i smażyć około 7 minut (aż zmieni kolor). Dodać passatę, po czym całość doprawić do smaku. Przygotować sos beszamelowy. W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie bardzo powoli wlewać mleko i mieszać cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą
W poszukiwaniu inspiracjidużo do picia na jeden raz. Wtedy przypomniałam sobie, że w Kuchni Nigelli widziałam kiedyś sernik bananowy. Czym prędzej zaczęłam wertować książkę - i tak! Jest. W dodatku z sosem toffi... Niewiele myśląc, zabrałam się za pieczenie. I uwierzcie - warto było! Sernik jest delikatny, wcale nie ciężki, choć kremowy. Słodki, ale tak w sam raz. Z odrobiną sosu smakuje wybornie(...)kiedyś będziecie mieli zbyt dojrzałe banany - to jest pomysł idealny! Bananowy sernik z sosem toffi od Nigelli Składniki: (na tortownicę o średnicy 23 cm) spód: 125 g ciastek digestive 55 g masła masa serowa: 700 g serka śmietankowego 125 g jasnego brązowego cukru 6 jajek 4 dojrzałe banany sok z 1 cytryny sos toffi: 125 ml złotego syropu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakaron penne z tuńczykiem i curry... Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem. Dobrze przyprawione curry. Z kawałeczkami tuńczyka. Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską. Zapraszam! Składniki: Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; 250 g makaronu penne; 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka curry; 4 ząbki czosnku; Olej/oliwa do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)tuńczyka (razem z całą zawartością puszki), wymieszać z czosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać. Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać. Sos przyprawić solą i pieprzem. Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy i dokładnie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony. Śmietanę można zastąpić
Gospodyni MiejskaFajitas... Okrągłe, meksykańskie tortille. Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach. Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy. I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki. Prawdziwa, meksykańska uczta! Składniki: 6 - 8 placków tortilli; 2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g); 2 małe cebule; 1/2 czerwonej papryki; 1/2 żółtej papryki; 1/2 zielonej papryki; 1 czubata łyżka przyprawy do fajitas; Łyżeczka(...)miękkie avokado; 1/2 cebulki szalotki; 1 łyżka soku z limonki; Sól. Salsa pomidorowa: 2 średnie pomidory; 1/2 cebuli szalotki; 1 łyżka soku z limonki; 1/2 papryczki chili; Sól; Pieprz. Sos śmietanowy z limonką: 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka soku z limonki; Sól. Sposób przygotowania: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić
Gospodyni MiejskaSałatka ogrodowa... Liście zielonej, chrupkiej sałaty lodowej. Półplasterki ogórka i ostrej rzodkiewki. Kosteczki pomidora i papryki. Wiórki soczystej marchewki. Drobno posiekany szczypiorek. A całość pysznie odmieniona sosem winegret. Polecam! Składniki: Główka sałaty lodowej; 1 duży pomidor; 1 ogórek zielony, wężowy/szklarniowy; 6 rzodkiewek; 1 średnia, czerwona papryka; 1 duża marchewka; Pęczek szczypiorku. Sos winegret: 1/4 szklanki białego octu winnego(...)kostkę. Dodać do sałatki. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Wszystkie składniki sosu tj. ocet, czosnek, koperek, miód, oliwę i przyprawę do sałatek wymieszać ze sobą w szejkerze, dobrze nim potrząsając (lub w małym, dobrze zakręconym słoiku). Sos doprawić solą i pieprzem
Gospodyni Miejska