sosy - 72234 przepisów (strona:521/4816)

Żeberka w marynacie z jabłek 71

Czas czytania: 2 min Żeberka palce lizać, tak powiedziała największa zjadaczka żeberek, czyli moja najstarsza córka! Żeberka w marynacie z jabłek z dodatkiem cebuli, sosu sojowego, cukru trzcinowego i ketchupu to naprawdę bardzo ciekawa kompozycja smaków. Najlepiej, żeby mięso marynowało się przez całą noc, nabierze wtedy smaków z marynaty, a mięso będzie kruche i delikatne. Po upieczeniu jest mięciutkie, delikatne(...)wręcz się rozpada. Sos jest delikatnie słodki aromatyczny i bardzo esencjonalny. Polecam z surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami! Print Żeberka w marynacie z jabłek .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Żeberka dla tych, którzy lubią mięsko. Course Obiady Cuisine Polska Keyword mięso Prep Time 15 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour

SprawdzonaKuchnia.pl
Dżem – sos z rabarbaru 63

Czas czytania: < 1 min Pyszny, aromatyczny i błyskawiczny dżem – sos z rabarbaru, który wykorzystuję do lodów, drożdżówek czy innych słodkości. Jest dość rzadki w swojej konsystencji, bo jest zrobiony z myślą, aby wykorzystywać go głównie jako sos do deserów. Świetnie smakują z nim lody, serniki i naleśniki. Polecam ten smak, jest niecodzienny, ale zapewniam, że pyszny! Print Dżem(...)sos z rabarbaru .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Dżem, a  może raczej sos do naleśników, lodów i innych deserów. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword rabarbar Prep Time 10 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 35 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 400 g obranego rabarbaru 200 g cukru trzcinowego 50 ml wody

SprawdzonaKuchnia.pl
Falafel 87

Jerozolimie . Przepis dopracowano tam do perfekcji! Knajpek i smażalni można znaleźć w Jerozolimie bez liku, serwują one falafele z przeróżnymi dodatkami. Można zjeść je z sałatkami i różnego rodzaju sosami lub hummusem . Bardzo popularnym daniem z dodatkiem falafeli jest „mana falafel”, czyli pita wypełniona falafelami, frytkami oraz dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Dziś zaproponuję Wam falafele(...)hummusem, prostą sałatką i sosem tahini. Prosty i szybki pomysł na wegetariański bardzo smaczny obiad . Oczywiście, trzeba wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy, ale to nie problem, bo pamiętajcie, że falafelki robi się z surowych ziaren , a nie z gotowanych! Po przygotowaniu masy na falafelki należy schłodzić ją w lodówce, aby masa dobrze stężała. Dzięki temu kotleciki będą się lepiej formowały

SprawdzonaKuchnia.pl
Kurczak słodko -kwaśny z warzywami i makaronem chow mein 117

piersi z kurczaka mieszanka warzyw pokrojonych w słupki (marchewka, seler, bambus, por, cebula) 250g makaronu chow mein 2 łyżki soku z limonki (u mnie Limmi ) 5 łyżek sosu sojowego 2 łyzki cukru trzcinowego pęczek natki pietruszki do smażenia olej sezamowy Przygotowanie: Przygotowanie kurczaka rozpoczynamy od jego umycia i pokrojenia w kostkę. Mieszamy2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu(...)obtaczamy w nich kurczaka. Kiedy mięso się marynuje my przygotowujemy warzywa krojąc je w niewielkie słupki. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i wykładamy kurczaka razem z pozostałym w miseczce sosem. Smazymy do miękkości. Dodajemy warzywa i pod przykryciem dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały sos sojowy oraz cukier i smażymy około 10 minut. Do wrzącej wody wkładamy

ChilliJemy
Sałatka ze szparagami 158

wersji fit z dodatkiem zielonych szparagów. Składa się z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, mini mozzarelli oraz gotowanych szparagów. Całość posypana jest ziarnami słonecznika oraz polana sosem winegret z dodatkiem musztardy. Gotowa w 15 minut! Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna i zdrowa.  Świetnie sprawdzi się na kolację lub na wynos do lunchboxa(...)pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli czerwonej 10-15 szt. cienkich szparagów zielonych ok. 15-20 szt. czarnych oliwek 150 g mini mozzarelli 1-2 łyżki ziaren słonecznik Sos: 3 łyżki oliwy  1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce.  Szparagi

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka ze szparagami 158

wersji fit z dodatkiem zielonych szparagów. Składa się z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, mini mozzarelli oraz gotowanych szparagów. Całość posypana jest ziarnami słonecznika oraz polana sosem winegret z dodatkiem musztardy. Gotowa w 15 minut! Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna i zdrowa.  Świetnie sprawdzi się na kolację lub na wynos do lunchboxa(...)pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli czerwonej 10-15 szt. cienkich szparagów zielonych ok. 15-20 szt. czarnych oliwek 150 g mini mozzarelli 1-2 łyżki ziaren słonecznik Sos: 3 łyżki oliwy  1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce.  Szparagi

Kuchnia MagdaLeny
Zielone curry z kurczakiem czyli sposób na kurczaka z zielonymi warzywami w pysznym kremowym sosie. 98

Sos curry w tym przypadku to same warzywa i mleko kokosowe. Dzięki czemu można przemycić dodatkową porcję warzyw. Sos jest kremowy i aromatyczny z niską zawartością tłuszczu. Kolejny pomysł na danie z piersi kurczaka. Składniki na 6 porcji: 800g piersi z kurczaka 2 cebule 2cm imbiru por 5 ząbków czosnku brokuł 2 paprykie zielone cukinia 400ml mleczka kokosowego light liście(...)różyczki od łodygi. Różyczki odłóż – a łodygę zetrzyj na tarce. Dodaj do warzyw. Zalej wrzątkiem (tak by zakryła warzywa) i gotuj do miękkości – około 20 minut. Zmiksuj na gęsty sos. Teraz bezpośrednio do sosu wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przyprawy (liście laurowe, anyż, kardamon, kmin rzymski, sczyptę cynamonu, sól, pieprz) Gotuj około godziny. Następnie do sosu wrzuć pokrojoną

wysmienity
KOTLETY MIELONE ZAPIEKANE W SOSIE BOLOŃSKIM 137

Wyraziste w smaku nieduże kotleciki mielone zapiekane z pomidorem i cebulą w sosie bolońskim. Danie, które podacie przez cały rok. Do kotletów można dodać posiekane pieczarki lub paprykę, zamiast sosu bolońskiego użyć pomidorów z puszki. Pyszny obiad mięsny, który z łatwością odgrzejecie w piekarniku i podacie z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tak podanego dania polecam warzywa z wody/patelni, surówkę(...)pora , sałatę ze śmietaną lub winegretem. Można prościej – kotlety mielone zapiekane w sosie bolońskim smakują także z posiekanym świeżym ogórkiem, marynowanymi warzywami lub ogórkami małosolnymi. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego 1 średnie jajko ½ szklanki wody lub wody gazowanej 3 czubate łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 pomidor 500 g sosu bolońskiego sól, pieprz

Zasmakuj Kuchni
Sos z fetą (dip) 79

sprawdzi jako dodatek do krakersów… do przekąsek… do frytek… do mięsa z grilla. Można nim polać również gotowane lub pieczone warzywa np. kalafior, brokuł, cukinię.   Sos polecam do… ** Paluszków serowych z ciasta francuskiego ** Cukinii faszerowanej mięsem ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Szaszłyków drobiowych z ananasem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mały jogurt naturalny(...)fety 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny   Najprościej jest wrzucić wszystkie składniki sosu do malaksera i zmiksować na gładką jednolitą masę. Możesz również podzielić ser na mniejsze części, przełożyć do miseczki i rozgnieść go widelcem. Po dodaniu pozostałych składników i dokładnym wymieszaniu sos jest gotowy.   Jeśli lubisz, dodaj też

Kulinarny S.O.S.
Wieprzowina słodko-kwaśna 88

azjatyckiej lub do dań po chińsku) 1 szklanka ananasa z puszki 1 pełna łyżeczka przyprawy 5 smaków sól, pieprz 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5 łyżek zimnej wody 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego pół szklanki soku z puszki ananasów olej do smażenia 2 łyżki posiekanego szczypiorku     *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie mięso(...)samym tłuszczu co mięso *** *** Dodajemy kawałki ananasa odsączone z zalewy i smażymy razem przez około 2 minuty, następnie dokładamy polędwiczkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez minutę *** *** W międzyczasie przygotowujemy sos: mąkę mieszamy z wodą, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i sok z ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Sos wlewamy na patelnię. Gotujemy przez około 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając

Blog z Apetytem
Sos do warzyw i dań z grilla 105

Sos do warzyw i dań z grilla Lubicie grillowane warzywa lub szaszłyki? Ja uwielbiam. Ale takie dania smakują jeszcze lepiej w towarzystwie domowych sosów. Dziś polecam Wam prosty i naprawdę pyszny sos do warzyw i dań z grilla. Mocno bazyliowy, lekko czosnkowy i… tak właściwie w wersji light, bo oparty na naturalnym jogurcie i łyżce oleju. Proste połączenia, które(...)się sprawdza. Taki sos podaję do szaszłyków, grillowanych lub smażonych warzyw, a nawet pieczonych ziemniaków. Tu znajdziecie przepis na pyszne pieczone ziemniaki ( klik ) Uwaga! 15% rabatu na zakupy na stronie https://zielonyolej.pl Kod rabatowy: slodkieokruszki15 Kod ważny do 03.05.2020 Składniki: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżka oleju lub oliwy z oliwek – od jakiegoś czasu u mnie kompozycja

Słodkie okruszki
Naleśniki z serem i sosem malinowym 125

miło było patrzeć jak znikają ze smakiem z talerzy. Pyszne naleśniki na słodko z serem i sosem malinowym które smakują o każdej porze dnia. Ok. 8-10 szt Naleśniki 400 ml. mleka 2 jajka 200 gramów mąki pszennej tortowej 50 ml. oleju 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli i cukru Masło do smażenia Nadzienie 400 gramów sera(...)twarogowego mielonego 2 żółtka 50 gramów cukru  1 cukier wanilinowy Sos malinowy 150 gramów malin mrożonych cukier według uznania 1 łyżeczka maki ziemniaczanej Naleśniki Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy naleśniki. Nadzienie Ser rozdrabniamy widelcem. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel i dodajemy do sera wraz z cukrem wanilinowym

Andzia Pichci
Pad Thai z krewetkami 140

ryżowy 2 ząbki czosnku 1 jajko dymka 1 cm imbiru olej do smażenia 10 krewetek garść orzeszków ziemnych kiełki fasoli mung Przeczytaj przepis na: Pad Thai z kurczakiem Składniki sosu 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki cukru Pad Thai z krewetkami – przepis Makaron ryżowy przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Czasem wystarczy zalać go wrzącą(...)wodą, a czasem trzeba chwilę gotować. W miseczce mieszamy składniki sosu. Na odrobinie oleju w woku smażymy przez dosłownie chwilę posiekany czosnek i starty na tarce imbir. Dodajemy obrane, umyte krewetki i smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Na patelnie wbijamy jajko, smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy makaron i smażymy wszystko jeszcze ok. 4 minut. W połowie tego czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pad Thai z krewetkami i kurczakiem FIT 81

150g piersi z kurczaka – 14 krewetek – 50g kiełków fasoli mung – 2 jajka – 1 cebula dymka – 1 łyżka oleju – 3 ząbki czosnku Składniki na sos: – 6 łyżek sosu rybnego – 3 łyżki soku z limonki – 3 łyżki erytrolu – 1 łyżka sosu sriracha – 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych(...)prażonych orzeszków ziemnych, podsmażone pieczarki, limonka, płatki chili Zagotowujemy wodę na makaron. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu w miseczce. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Krewetki obieramy, nacinamy grzbiet, usuwamy z nich jelito i osuszamy papierowym ręcznikiem. Olej na patelni rozgrzewamy i chwilę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka wraz z krewetkami i smażymy, aż kurczak się zetnie. W tym czasie

Be Fit Be Strong
Sałatka z makaronem sojowym 159

nasze inne przepisy na sałatki z makaronem oraz inne przepisy kuchni chińskiej . Składniki: 50 g ugotowanego makaronu sojowego 1 łyżeczka bulionu w proszku (jeżeli posiadamy) – opcjonalnie bulionetka 1 łyżka sosu rybnego 30 g selera naciowego 1 papryka czerwona 30 g cebuli 1 papryka żółta 1 limonka 3 papryczki chilli 1 łyżeczka cukru 1 mała cukinia 50 g dużych krewetek (opcjonalnie(...)paski, cukinię w plastry, a limonkę kroimy na ćwiartki wraz ze skórką. Następnie makaron gotujemy, aż napęcznieje. Po minucie gotowania przecedzamy i odstawiamy na bok. Na zakończenie przygotowujemy sos do naszej sałatki. Papryczkę chili drobno siekamy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy również do tego łyżeczkę cukru, około łyżeczkę bulionu w proszku, półtora łyżki sosu rybnego, sok z wyciśniętej limonki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne