sosy - 72234 przepisów (strona:529/4816)

Pieczeń z kopytkami w sosie , danie na wyjazdy 101

Pieczeń z kopytkami w sosie ,danie na wyjazdy Pieczeń z kopytkami w pieczeniowym sosie , to doskonałe danie na wyjazdy . Sprawdzi się także jako gotowiec , czekający na totalny brak czasu w lodówce . W takim momencie niczym Jems Bond uratuje nam życie , kiedy dzieci z widelcem w ręku i głodem w oczach szarżują na wszystko co dało by się zjeść Takie danie(...)kulki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki maggi kawałek wędzonki , najlepiej domowej kilka kulek, ziela angielskiego smalec sól , pieprz do smaku maka rozmieszana z woda do zagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 niepełna szklanka, mąki pszennej , plus trochę do podsypywania sól , szczypta Ziemniaki obieramy , gotujemy . Studzimy , przeciskamy dwukrotnie, przez praskę do ziemniaków . Dodajemy jajko , mąkę

Ogrodnik w podróży
Ziołowy kurczak w śmietanowym sosie 139

Ziołowy kurczak w śmietanowym sosie. Dziś polecam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowany kurczak jest soczysty, miękki. Podstawą smaku są oczywiście przyprawy. Bez nich żadne danie nie może się udać. Przyznam Wam szczerze, że moja kuchnia jest pełna przypraw, ziół. To u mnie podstawa. Aby zachować przy tym wszystkim porządek stawiam na przyprawniki. To doskonałe rozwiązanie(...)pojedyncze piersi z kurczaka Do mięsa: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Do sosu: 3/4 szklanki śmietanki 18% (dedykowanej do zup, sosów) 1/4 szklanki mleka szczypta soli ziołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 2 pełne łyżki posiekanego

Słodkie okruszki
Rozpustne placki ziemniaczane z kremowymi kurkami 197

Wami własnie tą wyrazistą i aromatyczną wersją. Jeśli jesień, to grzyby. A, że ta jesień jeszcze nie taka głęboka, to złote, pachnące końcem lata kurki skąpane w kremowym sosie na bazie mascarpone, z lekkim aromatem wędzonego boczku i dużą ilością zielonej pietruszki :) Całość przesycona do granic ciepłem i wszelkimi odcieniami złota otula kuchnię przytulnym zapachem ziół i zeszklonej cebulki. Jest(...)pysznie, kremowo i rozpustnie! :) Spróbujcie koniecznie tego połączenia, bo gwarantuję, że rozniesie Wasze kubeczki smakowe w eksplozji pyszności! Placki ziemniaczane z majerankiem i sosem mascarpone z kurkami Potrzebujesz: Na placki: 1,5kg obranych ziemniaków 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku olej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Duszone udka w sosie własnym z cukinią 129

Duszone udka w sosie własnym z cukinią Kiedy w naszej kuchni zaczynają się pojawiać potrawy z duszonym mięsem , to niechybny znak ,że lato ma się ku końcowi Takie dania są pyszne , a swój urok mają szczególnie jesienią i zimą . Rozgrzewają , sycą a dodatkowo są bardzo proste w wykonaniu . Moja rodzinka uwielbia duszone mięso , szczególnie kurczaka . Delikatny sos , pyszne soczyste mięso(...)Mięso z udek pozbawiamy wszelakich chrząstek , tłuszczy . Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Podsmażamy każdy kawałek na maśle , do momentu aż będzie miał złote pieczątki – przysmażenia, to sprawi że nasz sos będzie miał smak . Przekładamy do brytfanki . Na tej samej patelni rumienimy pokrojoną cebule z czosnkiem wyciśniętym praską . Po podsmażeniu dodajemy do kurczaka . Na patelnię na której smażyliśmy mięso i cebulę

Ogrodnik w podróży
Roladki drobiowe z serkiem i warzywami 1121

Roladki drobiowe z serkiem i warzywami Przepyszne roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem oraz serkiem śmietankowym i zanurzone w aromatycznym sosie to świetny pomysł na smaczny i niecodzienny obiad. Polecam!     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka ok. 7 łyżeczek serka śmietankowego (typu Almette) pół małej, młodej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół szklanki mąki(...)obtoczenia roladek 2 szklanki wody lub bulionu sól, pieprz, słodka papryka, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia     *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy *** *** Każdy rozbity płat mięsa smarujemy łyżeczką serka śmietankowego *** *** Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki i na każdym

Blog z Apetytem
Jazowskie kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 240

się jajko, dzięki czemu kotlety są zwarte, mimo że są miękkie i delikatne w smaku. Przed usmażeniem kotlety panieruje się w bułce tartej. Najlepszym dodatkiem do tego dania jest sos z suszonych grzybów i surówka. Przepis na jazowskie kotlety z ziemniaków pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Jazowej i został udostępniony w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne(...)Ciasto: 1,5 kg ziemniaków 50 g masła 50 g cebuli 2 jajka sól, pieprz do smaku 100 g mąki 60 g bułki tartej do panierowania olej do smażenia Sos grzybowy: 50 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków) 750 ml wody 1 cebula średniej wielkości 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka gęstej śmietany sól, pieprz do smaku

Trzeci talerz
„Pollo en Pepitoria” hiszpańska potrawka z kurczaka 103

Pollo en Pepitoria” hiszpańska potrawka z kurczaka Pepitoria , to hiszpańska potrawka z kurczaka w migdałowym sosie, a w zasadzie tradycyjny , stary sposób przyrządzania potraw . Obecnie rzadko się z niego korzysta , jest dość nietypowy bo wykorzystuje do zagęszczania sosu gotowane żółtka i mielone migdały . Jest to potrawa zdecydowanie inna od tych nam znanych, bardzo bogata w smaku . Przede wszystkim , pokazuje(...)czosnek łączymy ze sobą blenderem na gładką masę . Do masy dodajemy wino , mieszamy i wlewamy do kurczaka delikatnie mieszając . Dusimy już bez przykrycia ,żeby umożliwić redukcję i zagęszczenie sosu na małym ogniu przez około 20-25 minut . Najlepiej do czasu aż mięso zmięknie , a sos nabierze właściwej dla naszego gustu konsystencji . Kurczaka podajemy na gorąco , obficie polanego sosem , udekorowanego świeżą

Ogrodnik w podróży
Nasi goreng 197

również dobrze można by np. użyć mieszanki samych owoców morza, albo wołowiny lub jeszcze innego mięsa. Różny może być także sposób przyprawiania. Do popularnych dodatków należą kecap manis (słodki sos o gęstej konsystencji oparty na sosie sojowym), sambal oelek czy pasta krewetkowa. Ponieważ kecap manis może być trudny do nabycia w sklepie, my „zasymulowaliśmy” go połączeniem sosu sojowego(...)ryżu 250g fileta z kurczaka 250g obranych krewetek 3 duże (L) jajka 1 lub 2 papryczki chili (ostrożnie!) 5 szalotek środkowa część dużego pora 5 ząbków czosnku 12 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru kilka goździków płaska łyżeczka owoców kolendry 1/4 łyżeczka mielonego cynamonu olej rzepakowy sól Dodatkowo 1 papryczka chili i kilka cebulek dymek (dolna i środkowa część

Kulinarna Pokusa
Makaron z indykiem w sosie serowym 137

Dziś nadrabiam zaległości w makaronowych daniach Mam dla Was przepis bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze pyszny. Makaron z indykiem w sosie serowym to kremowa propozycja na szybkie danie. Makaron z indykiem w sosie serowym Składniki: około 250 g makaronu penne lub fusilli (pół opakowania) 500 g filetu z indyka ulubione przyprawy do indyka (u mnie czosnek granulowany(...)powstały grudki. Dodajemy starty na dużych tarce o dużych oczkach ser. Cały czas mieszamy i podgrzewamy aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Do gotowego sosu dorzucamy usmażonego indyka. Makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy gorący, obsypany tartym parmezanem, pomidorkami koktajlowymi i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Makaron z indykiem w sosie serowym pochodzi

PatiGotuje
Pierś z kurczaka w sosie grzybowym z kolorową papryką 707

Smażona pierś z kurczaka w aromatycznym sosie śmietankowym z papryką w trzech kolorach i grzybami leśnymi. Tak przygotowane mięso jest miękkie soczyste i bardzo smaczne. 2 filety z kurczaka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej pieprz cayenne 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego SOS: 1 duża cebula ok 200 g grzybów leśnych 1 papryka zielona 1 papryka(...)czarnym. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z marynatą. Odstawić na około godzinę po czym smażyć z dwóch stron na rumiano. Zdjąć z patelni i przygotować sos. Grzyby leśne wrzucić na wrzącą wodę i gotować 5 minut. Odsączyć i odłożyć. Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni. Dodać pokrojone papryki w trzech kolorach i smażyć, aż zmiękną. Wtedy dołożyć

https:KKuchniaMniam
Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 110

nutę czyli przetwory 2018 Jak to w lecie, mam zapędy do przerabiania wszelkich warzyw i owoców na zimę. Pomidory na hinduską nutę – czyli pyszny lekko ostry w smaku sos.     Ten pomysł powstał w momencie, gdy na placu kupiłam bardzo dojrzałe nasze polskie pomidory. Tak dojrzałe i miękkie, że tylko do przetworów się nadawały. Mógłby powstać z nich(...)nasz ukochany sos pomidorowy , ale przecież to by było za proste gdybym czegoś nie zmieniła :). Tak, więc powstał ten sos. Pyszny, pachnący przyprawami, lekko słodki ale i ostry również.   Pomidory na hinduską nutę 2 kg pomidorów 1/2 kg śliwek węgierek 6 ząbków czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka mielonego kuminu ( nie mylić z kminkiem ) 1 łyżka mielonej kolendry

Kuchnia na wzgórzu
Faszerowane sakiewki schabowe 347

inny niż zwykle obiad, który nie tylko wspaniale smakuje ale i efektownie wygląda. Mięso ze schabu, które z natury jest dość suche, nabiera soczystości i kruchości dzięki duszeniu w sosie i nafaszerowaniu go wędzonym boczkiem, pieczarkami i cebulką. Polecam!     Składniki: 6 plastrów schabu 20dkg pieczarek 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej do smażenia sznurek do związania roladek cienki szczypiorek opcjonalnie: mąka lub śmietana – do zagęszczenia sosu     *** Plastry schabu cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, studzimy. Cebulę i boczek wędzony kroimy w kosteczkę *** *** Pieczarki, cebulę

Blog z Apetytem
Sałatka z makaronem soba 116

makaron pszenno-żytni, doskonały zarówno do dań na ciepło jak i na zimno. U mnie w formie sałatki z tuńczykiem, rukolą i cukinią. Dodatkowo wszystko polane dressingiem na bazie sosu sojowego i posypane prażonym sezamem.  Przepyszna i lekka sałatka, do której bardzo często powracam. Polecam wypróbować.  Składniki (3 porcje): 80 g makaronu soba Puszka tuńczyka w sosie własnym(...)Pół cukinii lub 1 mała 1/3 opakowania świeżej rukoli 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki oliwy 1,5 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: Sezam podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Rukolę umyć i wsypać do miski. Cukinię dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w kostkę

Healthy food explorer
Karkówka kebabowa z piekarnika 254

inne pomysły na przygotowanie tego mięsa. Składniki na karkówkę kebabową z piekarnika: karkówka ilość według potrzeb, ja na 3 duże porcje dałam około 600 g 2 spore cebule łyżka sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju przyprawy: do kebaba (około łyżeczki), czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2,5 cm. Sos sojowy mieszamy(...)przez około godzinę. [caption id="attachment_7537" align="aligncenter" width="685"] Karkówka kebabowa z piekarnika[/caption] Inne przepisy na karkówkę: Karkówka W Cebuli Karkówka Duszona W Sosie Własnym Karkówka Pieczona W Sosie Karkówka Pieczona W Majonezie Karkówka Z Żurawiną Karkówka W Sosie Ketchupowym Karkówka W Miodzie Artykuł Karkówka kebabowa z piekarnika pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś z sosem koperkowym 139

już druga odsłona łososia w towarzystwie sosu koperkowego. Tym razem sos na zimno, bardzo delikatny, ale jakże aromatyczny. filet z łososia sól, pieprz kolorowy pół cytryny Sos: 100 ml jogurtu naturalnego lub greckiego spory pęczek kopru 1 łyżeczka soku z cytryny sól ziołowa pieprz cytrynowy Koperek drobniutko siekamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól(...)smaku. Sos najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego też przygotowujemy go w pierwszej kolejności i na czas przygotowania ryby przechowujemy w lodówce. Rybę kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na patelni grillowej (ew. teflonowej) do zrumienienia. Ciepłą rybę podajemy z zimnym sosem. Źródło

Smaki Na Talerzu