Najprostszy na świecie przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym. Delikatny sos który smakuje nawet dzieciom. Makaron penne pasuje do niego idealnie, lecz można również podać świderki ;) U nas w domu króluje jednak penne. Sos jest prosty i szybki, także jeśli jesteś początkującym w kuchni, śmiało wypróbuj ten o to przepis. Składniki: * 2 piersi z kurczaka * sól i pieprz * 10 pieczarek(...)pieprzem ( pół łyżeczki oby dwóch przypraw). Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 15 minut. 2 Łyżki mąki roztrzepujemy z łyżką śmietany i łyżką wody. Powoli dodajemy do sosu, cały czas mieszając. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, wykonajcie kolejną zatrzepkę. Podajemy z makaronem. Smacznego
Klasyka Gotowaniarybkę z książki "Ryby są super" przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman. Tym razem według Karola Okrasy, halibuta zamieniłam na dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza (halibuta) pieprz biały 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia(...)Filety myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, marynujemy w pieprzu i oprószamy mąką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Sos chrzanowo - orzechowy: 1 cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki chrzanu 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych sól biały mielony pieprz 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka suchego
kruche babeczkiSkładniki: 1,2 kg mięsa z udźca indyka 10 łyżek sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju roślinnego 4 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki startego imbiru ryż basmati 3 łyżki sezamu Sposób wykonania: Oczyszczone mięso kroimy na małe kawałki. Na patelni mieszamy i rozgrzewamy składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, sok z cytryny, miód, imbir(...)zmiażdżony czosnek. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po paru minutach mieszamy tak aby mięso równomiernie się przesmażyło. Przez ostatnie 5 minut smażenia zwiększamy ogień i zdejmujemy przykrywkę. Sos w tym czasie się zredukuje i nabierze gęstości. Na osobnej patelni prażymy sezam. Mięso podajemy z ryżem. Danie podlewamy sosem i posypujemy prażonym sezamem
Qchnia po prostumożna skorzystać z kilku dostępnych w sklepach – są naprawdę całkiem niezłe. Zielone tajskie curry z krewetkami to esencja Tajlandii. Pamiętajcie, że curry to w dosłownym tłumaczeniu oznacza „sos”, a często właśnie całą potrawę. W Europie jednak bardzo często kojarzy się po prostu z mieszanką przypraw, czasem wymieszanych z olejem. A tutaj chodzi właśnie o całą potrawę, której(...)składnikiem jest gęsty sos. Zielone tajskie curry z krewetkami (choć można krewetki zamienić choćby na kurczaka) pochodzi z centralnej Tajlandii. Jego „zieleń” bierze się z zielonych papryczek chili, a co ciekawe – w oryginalnej nazwie (Thai: แกงเขียวหวาน , rtgs : kaeng khiao wan) słowo „wan” odnosi się do „słodkości” koloru. Cała potrawa – zielone tajskie curry
Pociąg Do KuchniKlasyczny, gęsty sos pomidorowy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 2 pizze średniej wielkości Składniki: 500 g pomidorów (3-4 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny zioła prowansalskie (opcjonalnie) oregano (opcjonalnie) Przygotowanie: Na oliwie(...)czosnku. Wszystko dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 10-15 minut). Następnie dodać resztę składników i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty. Doprawić ulubionymi ziołami. Sos pomidory można trochę rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera, aby miał jednolitą, gładką konsystencję. Krok po kroku: 1. Posiekać cebulkę 2. Podsmażyć
KuchniaWeDwoje.plporcji: 2 Składniki: 100 g ryżu 200 g fileta z kurczaka 1 świeża papryka 3 ogórki konserwowe 200 g fasoli szparagowej przyprawa do kurczaka 1 łyżka oliwy Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy ½ łyżeczki sosu sojowego szczypta soli szczypta pieprzu zioła prowansalskie Dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Ryż ugotować. Fileta z kurczaka skropić oliwą(...)kurczaka. Usmażyć w całości w papierze do pieczenia. Fasolkę szparagową ugotować. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę – wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Sos: Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą. Krok po kroku: 1. Usmażyć kurczaka 2. Ugotować szparagi i pokroić resztę składników 3. Zrobić sos 4. Wymieszać ryż
KuchniaWeDwoje.plSos na ciepło do mięs drobiowych i wieprzowych. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 porcje Składniki: 200 g cebuli (2 sztuki) 2 łyżki masła 1 łyżki mąki kukurydzianej 200 ml bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% szczypta białego pieprzu ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Rozpuścić masło w niewielkim garnku i podsmażyć pokrojoną(...)cebulę. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu i wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu). Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulę
KuchniaWeDwoje.plCudowny, aksamitny sos o wyrazistej barwie i smaku. Można polewać nim kopytka, gryczaną kaszę lub pieczone mięso. Składniki: -200 g suszonych grzybów -jedna cebula -łyżka masła -łyżka mąki kartoflanej -sól, pieprz Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 3 szklankami wody. Moczymy co najmniej przez godzinę. Odcedzamy grzyby na sicie. Wywar cedzimy przez gazę lub lnianą ściereczkę(...)godziny, na wolnym ogniu. Następnie zdejmujemy rondel z ognia, odlewamy większość wywaru i grzyby wraz z cebula miksujemy blenderem. Nie musi to być dokładnie zmiksowane. Ja lubię jak w sosie pływają małe kawałki grzybów. Wlewamy z powrotem resztę wywaru i dokładnie mieszamy. Mąkę kartoflaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i podprawiamy sos doprowadzając do zagotowania. Pamiętajmy, aby sos cały
Kulinarne przemysleniaSos guacamole Sos guacamole to popularny dodatek do potraw, pochodzący z kuchni meksykańskiej, serwowany często jako samodzielna przekąska z chipsami kukurydzianymi (nachos). Jest smaczny, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. W zasadzie wystarczy mieć avocado- z pozostałymi składnikami można dość swobodnie eksperymentować! W podstawowej wersji wygląda on tak: SOS GUACAMOLE- SKŁADNIKI: - 2 owoce avocado(...)limonki - 2 ząbki czosnku - łyżka oliwy - sól, pieprz do smaku Ponadto, można do niego dodać: - małą czerwoną cebulę - papryczkę chili - pomidora - natkę kolendry Dodatkowe składniki wg uznania i gustu. SOS GUACAMOLE- WYKONANIE: Owoce avocado obrać ze skórki, usunąć pestkę, rozetrzeć widelcem na pastę. Dodać sok z limonki, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli
Aromatyczne Podróżemiski. Cebulkę i czosnek drobno posiekać dodać do mięsa. Jajko wbić do mięsa, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki. Odłożyć na bok. Sos – do garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną, obrane i pokrojone marchewki i korzeń pietruszki, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 5 minut. Dodać(...)małym ogniu 15 minut pod przykryciem. Podczas gotowania klopsy kilka razy delikatnie zamieszać. jeśli podczas gotowania woda wyparuje to dolać wody. Klopsy muszą być prawie przykryte. Wyjąć klopsy z sosu. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlewać do gotującego się sosu, zagotować. Wyłączyć gaz, wlać śmietanę. Klopsy włożyć do sosu, obsypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem
Kuchnia Pokoleńwyczekiwany przepis. Gdy tylko zdjęcie tego dania poszło w świat, ruszyła lawina pytań o przepis. Zapraszam na obłędne muszle makaronowe nadziane kurczakiem, grana padano i szpinakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Bardzo kremowe w środku za sprawą dodanego serka twarogowego. Po prostu pyszne ! Cudownego dnia ! Składniki (2 porcje): 12 – 14 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula(...)liści świeżego szpinaku oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania na końcu: tarty ser grana padano Wykonanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłęm i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz
Moja pasja smakumoim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem waniliowym. Goście w ukryciu wylizywali miseczki ;) Totalny "must do it" tego sezonu. Składniki na ok 10 porcji Czas przygotowania: 40 min 2 kg śliwek 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek miodu(...)łyżki masła szczypta kardamonu Kruszonka 200 g masła 1 szklanki płatków owsianych szczypta soli 1/2 szklanki brązowego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki (do wyboru pszenne, razowa, orkiszowa) Sos angielski * (dokładny przepis) 250 ml mleka pełnotłustego 250 ml śmietany 30% 50 g cukru 1 laska wanilii 6 żółtek Przygotowanie: 1, Śliwki przepoławiamy na pół, usuwamy pestki 2. Piekarnik nagrzewamy
Słodki KompromisUwielbiam takie wegańskie jedzonko! Zwłaszcza jeżeli to wspaniały kuskus, brokuły, wędzone tofu i sos BBQ. Bardzo prosty obiad, ale niesamowicie smaczny i zdrowy. Doskonale nadaje się też na większe drugie śniadanie. A i zróbcie sosik z przepisu, bo wyszedł na prawdę bardzo smaczny Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów(...)tofu to kliknijcie tutaj -> klik ! Kuskus z Tofu i Sosem BBQ 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) czas przygotowania to ok. 15 minut (w tym 10 minut to gotowanie i smażenie) koszt to ok. 8 zł. 20 gr. Składniki: brokuły mrożone całe opakowanie kuskus 100g tofu (zwykłe lub wędzone) ok. 120g olej do smażenia sól i curry
rabarbarowokażdy może skomponować własną tortillę wtedy, kiedy ma na to ochotę! Jeżeli nie przepadacie za sklepowymi tortillami, zawsze można zrobić samemu najprostsze wegańskie naleśniki :) Przepis: meksykańskie klopsiki * Dodatki - sosy, dipy, pasty * Sos czosnkowy/majonez z białej fasoli Obok keczupu jeden z najpopularniejszych sosów. Możemy sami łatwo stworzyć go w domu z białej fasoli lub zwykłej śmietanki sojowej. Przepis: sos czosnkowy(...)fasoli Hummus Podobnie jak sałatka stanowi dodatek do dań lub nawet zwykłego chleba. Przepis: hummus domowy Pasta z tofu i suszonych pomidorów Jeżeli ktoś nie lubi hummusu i sosu czosnkowego, może uwiedzie go zapach suszonych pomidorów ;) Przepis: pasta z tofu i suszonych pomidorów * Coś na słodko * Jak już zapchamy się się słonym i pikantnym jedzeniem, to zawsze przyjdzie ochota
Bananowe PoleKarp smażony w migdałach jest przepyszną odmianą od tradycyjnie smażone karpia wigilijnego. Karp smażony w migdałach jest daniem całkiem eleganckim, zwłaszcza jeśli połączyć go z sosem na bazie wina i rodzynek. Chrupiące płatki migdałów otaczające soczyste mięso ryby cudownie przełamują smak. Karp smażony w migdałach jest nietłusty, bo przez migdały nie przesiąka za dużo tłuszczu do mięsa ryby, a ponadto(...)mogą się przypalić). Ściągamy rybę z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym, najlepiej na ruszcie/ kratce i wstawiamy do piekarnika (175 stopni) na 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy cukier – uwaga – cukier gdy się rozpuści będzie się szybko karmelizować i może zrobić się gorzki – trzeba pilnować. Gdy tylko cukier się
Pociąg Do Kuchni