sosy - 72234 przepisów (strona:534/4816)

Serniczki dyniowe z cynamonem i sosem śliwkowym 98

chałwą, piernikiem, białą czekoladą, a w dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako wykończenie przygotowałam do nich sos śliwkowy na ciepło. Ciekawi smaku? W takim razie zapraszam poniżej po przepis Składniki na 6-7 porcji w zależności od wielkości kokilek 1 malutka dynia hokkaido pokrojna na kawałki(...)duże jajka 1 niepełna szklanka cukru (najlepiej dosłodzić wg własnego uznania) odrobina otartej skórki z pomarańczy 80-100 g herbatników czekoladowych rozdrobnionych i połączonych z 40 g roztopionego masła sos śliwkowy 2-3 śliwki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie Dynię pokroiłam na kawałki i upiekłam w nagrzanym do 190C piekarniku do miękkości. Po upieczeniu usunęłam pestki oraz

Raj dla Podniebienia
Domowa shoarma z kurczaka 210

będzie zbyt dietetyczne ale nie poradzę nic na to, że jest pyszne i od czasu do czasu należy sobie na taką przyjemność pozwolić… Najlepiej do shoarmy pasują frytki, sos czosnkowy i szybka sałatka. Przepis na sałatkę znajdziecie TUTAJ , a na sos czosnkowy TUTAJ . Poniżej składniki i sposób przygotowania shoarmy, zapraszam do lektury i udanego gotowania :) Domowa shoarma z kurczaka(...)łyżeczki nasion kolendry 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) pieprz czarny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli oliwa sos czosnkowy Domowa shoarma z kurczaka – przepis Wszystkie przyprawy dokładnie ucieramy w moździerzu. Mięso kroimy w średniej grubości paski, dodajemy odrobinę oliwy i przygotowaną mieszankę przypraw. Dokładnie mieszamy, przykrywamy mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie w Sosie Tatarskim 542

Śledzie w sosie tatarskim to idealna przekąska na niemal każdą okazję. Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek(...)majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli  szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej

Słodka Strona
Klopsy drobiowo-grzybowe, gotowane w sosie grzybowym 135

minut po 20 minutach gotowania wsypać mąkę, wymieszać obroty 4, czas 5 sekund. Gotować następne 15-20 minut wlać śmietanę, wymieszać obroty 4, czas 5 sek wrzucić klopsy do sosu, dodać posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszać za pomocą kopystki podawać z ziemniaczkami Wykonanie bez thermomix Przygotowanie grzybów – do garnka wlać wodę i dodać pokrojone grzyby. Zagotować i doprawić(...)pokrojoną w cienkie krążki, seler pokrojony drobno, kilka gałązek natki pietruszki, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, cebulę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do gotującego się sosu delikatnie wrzucić klopsiki i gotować na małym ogniu 15 minut. Mąkę wymieszać w śmietanie lub jogurcie greckim i dodać do gotującego się sosu. Zagotować. Dodać natkę pietruszki i wymieszać delikatnie. Możecie

Kuchnia Pokoleń
Halloween: Pikantny dip serowy w kształcie dyni 189

ziołami (u mnie Almette z ziołami ); 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; 1 średnia czerwona papryka; 2 szklanki startego żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1 łyżka ostrego sosu (u mnie sriracha); Sól. Dodatkowo: Folia spożywcza; Gumki recepturki. Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Zostawić ogonek od papryki. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć(...)mnie misa od miksera) przełożyć oba serki śmietankowe i przy pomocy miksera dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojoną paprykę i szczypiorek, 1 szklankę startego, żółtego sera oraz 1 łyżkę ostrego sosu i wymieszać przy pomocy miksera. Przyprawić solą do smaku. Na blacie/stolnicy rozłożyć kilka warstw foli spożywczej (na przemian poziomo i pionowo, tworząc krzyż).   Na środek tak przygotowanej folii

Gospodyni Miejska
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym wg Aleex 174

Naprawdę polecam. Składniki: • 250 g piersi z kurczaka (połówka) • 200 g kurek • 200 g śmietany 36% • 1 większa szalotka • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki świeżej lub suszonej • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (ja użyłam mieszanki słodkiej papryki, soli himalajskiej, pieprzu, czosnku) • 1 łyżka oleju • sok z cytryny • 400 g makaronu pełnoziarnistego Sposób przygotowania: 1. Kurki oczyścić(...)kurczaka pokroić na nieduże kawałki. Przełożyć do miseczki i oprószyć przyprawami. Odstawić na 15 minut. 3. Wstawić makaron. Ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos. 4. Szalotkę pokroić na drobną kosteczkę. 5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić kawałki kurczaka. Podsmażyć kilka minut. 6. Dodać szalotkę i kurki. Osolić. Podsmażyć. 7. Do składników na patelni

W mojej kuchni
LEKKA SAŁATKA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM 323

Pyszna i lekka sałatka z dodatkiem świeżych warzyw. Idealnym dodatkiem do takiej sałatki jest sos miodowo-musztardowy. Jest to jeden z moich ulubionych sosów:) Jego przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy tylko wymieszać kilka składników, a jego smak idealnie wzbogaci każde danie, nie tylko sałatkę. Sos, który ja przygotowałam nie jest gęsty, idealny do polania sałatki. Jeśli Czytaj więcej → Artykuł(...)LEKKA SAŁATKA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Makaron z sosem borowikowym z letnią truflą i camembertem 211

zalewałam borowiki do namoczenia i nastawiałam wodę na piękny makaron, który znalazłam w osiedlowym dyskoncie. Głęboki, jesienny grzybowy zapach unosił się pod kuchennym sufitem razem z aromatami ziół. Śmietanowy sos otulił makaron, a kawałki sera camembert rozpuszczały się, nadając całości jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Sycące, kremowe, o wyrazistym truflowym aromacie, otulające brzuchy tak samo, jak sos otula makaron i naprawdę(...)kiedyś w Waszej kuchni pojawią się trufle, te świeże lub pod postacią pasty, to nie wahajcie się ani chwili i przygotujcie sobie to danie z namiastką luksusu ;) Makaron z sosem borowikowym z letnią truflą i camembertem na 2-3 porcje Potrzebujesz: 300g dowolnego makaronu 50g suszonych borowików 1 szklanka gorącej wody 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 5 łyzek śmietany

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Imbirowo-kardamonowe ciasto z gruszką 137

słodką gruszką w formie wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta, które umili Wam jesienne poranki i wieczory przy kubku gorącej herbaty. A kiedy pokusicie się o zrobienie polewy z sosu karmelowego, zapewniam, że już nie rozstaniecie się z tym duetem przez całą jesień. Składniki (forma 12 cm x 31 cm): WAŻNE: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto(...)budyniu waniliowego bez cukru 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku 2 średnie strąki kardamonu 1 gruszka Sos karmelowy: 0,5 szklanki (100 g) cukru trzcinowego 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki wody Przygotowanie: 1) Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Jeżeli gruszka jest

Fitsweet.me
Kurczak w mleku kokosowym z dynią 135

łyżeczka oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 500 g kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 200 g cukinii 200 g ogórka 200 g dyni 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka koperku Przygotowanie: Wymieszać na patelni miód, chilli w proszku, olej kokosowy oraz czosnek i całość podsmażyć. Dodać pokrojonego(...)kostkę kurczaka i lekko przyrumienić. Mleko kokosowe wstrząsnąć, wlać do kurczaka i całość gotować tak długo, aż sos zredukuje się do połowy. W między czasie obrać i pokroić w większą kostkę warzywa. Dodać je na patelnie i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Na końcu dodać olej sezamowy

KuchniaWeDwoje.pl
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym + film 124

Makaron z sosem kurkowym to przepyszne danie na obiad lub kolację, które nie wymaga dużego talentu kulinarnego. Jego smak i aromatyczny zapach roznoszący się po całym domu jest niepisany. Polecam nie tylko smakoszom grzybów.   składniki na 3 porcje 300 g kurek 2 cebule 250 ml śmietany 18% 250 ml śmietany 30 % 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy(...)cebulę od czasu do czasu mieszając, dodajemy kurki i wszystko podsmażamy około 10 minut, często mieszamy. Następnie wlewamy obie śmietany i całość dusimy około 5-7 minut, na końcu sos doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do gorącego sosu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem łączymy. Gotowy sos podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.   Artykuł Makaron

Smakowite Dania
Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą 156

gębie i oryginalne Włochy w Waszym domu. Delikatne, cieniutkie ciasto (zdecydowanie nie jest to ciasto z sieciówek, ale raczej rodem z Rzymu czy Neapolu), które trzyma formę, biały aksamitny sos, przygotowany tak, by ciasto nie przemakało. A na wierzchu pyszna szynka parmeńska, aromatyczne dojrzałe figi, gruszki, przełamujący je ser gorgonzola, idealnie pasująca rukola rozsypana na gotowej już pizzy i chrupiące(...)mąki pszennej • 150 ml ciepłej wody • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant • 1 pełna łyżeczka soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy z oliwek sos biały: 2 szalotki (ewentualnie mała cebula) 50 g masła 200g śmietany kremówki, min. 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka tymianku, najlepiej świeżego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka

Pociąg Do Kuchni
Zapiekany kalafior z sosem serowym 320

Zapiekany kalafior z sosem serowym. Thermomix przepisy. Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: 600 g wody 1 łyżeczka soli mały kalafior 30 g masła 30 g mąki pszennej lub orkiszowej 300 g mleka 100 g sera gorgonzola dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oliwy Thermomix przepisy. Kalafior zapiekany z sosem serowym. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę(...)min/100 stopni/obr.1 . Dosypujemy mąkę i ponownie podduszamy czas 3 min/100 stopni . Dolewamy mleko i ser gorgonzola. Gotujemy czas 6 min/90 stopni/obr.3. Do naczynia żaroodpornego dajemy różyczki kalafiora, zalewamy kalafiora sosem. W misce mieszamy bułkę tartą i oliwę. Powstałą kruszonką posypujemy kalafiora. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 190 stopni. Poniżej film: Zapiekany kalafior z sosem serowym. The post

Themo przepisy
PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM 99

Pulpeciki w sosie koperkowym to dla mnie wspomnienie i smaki z dzieciństwa. Jak dziecko uwielbiałam koperek i tak już zostało do dziś. Sos koperkowy "chodził" za mną bardzo długo, aż w końcu musiałam go zrobić.  Pulpeciki są bardzo dobre, odmiana dla tradycyjnych smażonych klopsów mielonych. Jest to dobry pomysł na szybki obiad. Jak dla mnie najlepsze z ziemniakami, jednak(...)znam osoby, które podają do takiego sosu także ryż czy kasze.  Składniki: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 1 czerstwa bułka * sól, pieprz i przyprawa do mielonego do smaku * odrobina mąki do obtoczenia Sos:  * woda (ilość zależna od wielkości garnka) * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * spora ilość posiekanego kopru * 2 łyżki mąki * 1 szklanka

Zrób to smacznie
Wołowina po mongolsku 147

danie podawane w chińsko-amerykańskich restauracjach za wielką wodą. Mimo to przepis wart jest wypróbowania. Wołowina po mongolsku łączy w sobie smaki z Azji z nutą amerykańskiej kuchni. Sos sojowy w potrawie charakterystyczny jest dla Dalekiego Wschodu. Natomiast mąka kukurydziana to zdecydowanie składnik amerykańskiej kuchni. Zaletą tego dania jest czas przygotowania. Pierwszy raz ten przepis robiłem w maksymalnie 30 minut(...)mój film z przygotowania wołowiny Składniki – Wołowina po mongolsku 400-500 g wołowiny (rostbefu) 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżki tartego świeżego imbiru starty ząbek czosnku 150 ml sosu sojowego 150 g brązowego cukru 150 ml oleju 200 ml wody szczypior Przepis – Wołowina po mongolsku Wołowinę myjemy i kroimy w bardzo cienkie paseczki (grubość

Kuchennyviral.pl