sosy - 72734 przepisów (strona:543/4849)

Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową 208

restauracji trafiłam przed 19-stą, więc mogłam zająć dowolny stolik. Z czasem pojawił się w niej tłum ludzi. Nic dziwnego - jedzenie przepyszne. Pierwszy raz jadłam tam camembert w sosie ze świeżych owoców (żurawiny i czerwone porzeczki). Ser był opanierowany czymś twardym. Nie jestem w stanie odtworzyć ani smaku panierki, ani tym bardziej składu. Do sera podano rukolę wymieszaną z gałązkami(...)które wyglądały i smakowały jak groszek cukrowy. Pierwszy raz jadłam tę roślinę, więc nie mam pewności, co to było, bo jednak z groszku cukrowego zjadam tylko strączki. Smak sosu, który wtedy jadłam wciąż mam na języku. To było niebo w gębie, naprawdę. Żałuję bardzo, że w mojej okolicy już nie rosną żurawiny, a moje tegoroczne jeszcze za młode, by owocować

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza razowa z tuńczykiem 212

wyręczył robot :) Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut. Ja włożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego na 50 stopni. Dodatki do pizzy: puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera żółtego pomidorki koktajlowe rukola 1/2 małej cebuli  Dodatki do pizzy: Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Sos pomidorowy(...)puszka pomidorów 10 suszonych śliwek 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: Cebule, czosnek, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zblenderować na sos. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, brzegi zawinąć. Nałożyć sos pomidorowy. Nastepnie nakładamy tuńczyka, pomidorki koktajlowe oraz

Moja Galeria Smaku
Stir fry z kaczką i mango 187

Kaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki.  Danie przygotowuje się bardzo szybko, chyba dłużej zajmuje krojenie warzyw w paski ;)  Lubiącym słodko-kwaśne dania na pewno przypadnie do gustu. Podpatrzone na Kwestia Smaku . Składniki na 2 porcje: mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso z 2 udek, może(...)tylko biała część) 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok.1-2 cm) 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1/4 papryczki chilli 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego natka pietruszki podprażony sezam  Sos śliwkowy: 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego sok z 1/2 limonki 1/4 ostrej papryki pieprz Wszystkie składniki na sos śliwkowy wymieszać. Mango

Moja Galeria Smaku
Sos kurkowy 211

Sezon na kurki trwa, więc trzeba to wykorzystać.  Dzisiaj zapraszam na sos kurkowy.  Można go podawać z makaronem, wszelkiego rodzaju kluskami, ziemniakami, mięsami, ... Na zdjęciu sos kurkowy z kluskami śląskimi. Składniki: 300 g kurek 1 cebula pęczek pietruszki 100 ml śmietany 30% 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki(...)dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy pietruszkę i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i dusimy bez przykrycia jeszcze 5 minut. W tym czasie sos się zredukuje i zagęści. Tak przygotowany sos kurkowy pięknie pachnie kurkami. Aby nie stracić nic z aromatu kurek trzeba pamiętać, aby umyć je dopiero, gdy zaczęliśmy przygotowywać potrawę. Moja propozycja

Smak mojego domu
Makaron z Łososiem Wędzonym w Sosie Śmietanowo-Kaparowym 240

Makaron z łososiem wędzonym i oliwkami w delikatnym sosie śmietanowym to szybkie, a zarazem eleganckie danie. Delikatny łosoś w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na obiad, a nawet romantyczną kolację we dwoje. Makaron z Łososiem Wędzonym w Sosie Śmietanow o- Kaparowym - Składniki: ok. 300 g makaronu ok. 150-200 g wędzonego łososia(...)ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 3 serki śmietankowe (typu kiri) 2 łyżki masła przyprawy: bazylia, tymianek, lubczyk, pieprz, sól (najlepiej morska) oliwa Makaron z Łososiem Wędzonym w Sosie Śmietanow o- Kaparowym - Sposób przygotowania: Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietankę, serki śmietankowe i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy drobno posiekane kapary i doprawiamy bazylią, tymiankiem, lubczykiem, pieprzem i solą

Słodka Strona
Gulasz po polsku 184

papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski.     Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, do przyprawiania używałam gotowych sosów z torebki, teraz na samą myśl o tym skóra mi cierpnie. Tak to jest jak człowiek pozna różnorodne smaki przypraw i ziół, zacznie z nich komponować pachnące, smakowite, uzależniające potrawy(...)łyżeczka papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie czosnek granulowany sól pieprz olej 2 -3 łyżki mąki 1/3-1/2 szklanki mąki śmietana słodka np. 18 % do zup i sosów      Mięso kroimy w kawałki. Cebulkę w kostkę, a czosnek siekamy na drobno (możemy też przecisnąć go przez praskę, ale moim zdaniem siekany ma lepszy smak). Do sporego garnka

Rozpustne gotowanie
Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem. 264

Dzisiaj prezentuję przepis na najprostszą, najszybszą, a jednocześnie bardzo smaczną potrawę z kurczaka. Jeśli przygotowuję sos na obiad, to lubię żeby sosu było duuuużo, żeby na talerzu wszystko taplało się w kremowym, pysznym sosiku (choć nie widać tego na zdjęciu). Jest to danie, którego przygotowanie trwa około 20 minut, więc jest idealne gdy np. wracamy z pracy, bądź uczelni(...)brzuchu nam kiszki marsza grają i marzymy tylko o czymś ciepłym do jedzenia. Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem 400 g makaronu np. świderki 1 pierś z kurczaka 2 średnie cebule 400 ml rosołu 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów mąka do zagęszczeni sosu (około jednej sporej łyżki) listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól

Rozpustne gotowanie
Golonka gotowana we własnym sosie. 251

Dzisiaj zapraszam na goloneczkę, ale dla odmiany w nieco innym wydaniu, bo w pysznym, aromatycznym, kremowym sosie. Danie jest proste w przygotowaniu, zbytnio nie absorbuje naszej uwagi, a prawdę mówiąc po chwili przygotowywań "samo się robi". Efekt jest niesamowity, mięso mięciutkie, soczyste, aromatyczne, pachnące czosnkiem i tymiankiem, a wszystko to skąpane w kremowym, aksamitnym sosie... Polecam!!! Składniki na golonkę gotowaną(...)własnym sosie 1 kg golonki wieprzowej bez skóry i kości (czyli samego mięska) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka tymianku (lub majeranku) 1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego (lub innej przyprawy do mięs) sól pieprz ewentualnie przyprawa do gulaszu olej mąka do zagęszczenia sosu

Rozpustne gotowanie
Sos tatarski z groszkiem. 196

wyobrażam sobie Świąt bez sosu tatarskiego i ćwikły. Delikatne jajeczko z dodatkiem takiego sosu to jedna z moich ulubionych Wielkanocnych przekąsek;-) Sos jest pyszny! Korniszony i grzybki skąpane w kremowym majonezie, do tego trochę zielonego groszku, który swą słodyczą równoważy smak kwaśnego sosu i nadaje mu nowego wymiaru. Polecam!!! Składniki na sos tatarski z groszkiem 1 mały słoiczek marynowanych grzybków

Rozpustne gotowanie
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 197

prostotę i niewielką ilość składników, dzięki czemu każdy z nich można poczuć, nic nie zlewa się w całość bez wyrazu, wręcz przeciwnie - pizza po 1. nie jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy(...)32x35 cm) ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 15 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml przegotowanej wody sos do pizzy: 3/4 szklanki passaty (lub pomidory w puszce) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 płaska łyżka suszonej bazylii 1 płaska łyżka suszonego oregano 2 łaskie łyżeczki cukru sól do smaku

Moje Qulinaria
Sos pieczeniowy i gulasz z łopatki (2 w jednym) 286

Robię gulasz, a przy okazji i sos pieczeniowy, taki swojski a nie z proszku. Można go zamrozić  i dodawać do potraw. Przepis jest na około 6 porcji gulaszu, oraz około 1 litra sosu. - około 60 dkg łopatki - 3 cebule, olej lub smalec do smażenia - 2 marchewki, pietruszki - kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść(...)małym ogniu około 1,5 godziny. Woda powinna trochę odparować. Kosztujemy mięso, jak jest już miękkie, odlewamy przez sito połowę zawartości garnka i to jest nasza baza pod sos pieczeniowy . Resztę sosu zaprawiamy łyżką mąki ziemniaczanej lub innej skrobi rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody, Wlewamy do sosu, mieszamy, zagotowujemy i gulasz gotowy. Oczywiście dopraw w/g własnego gustu pieprzem

Pasje Jolki
naleśniki ze szpinakiem 185

ognia aby ser za bardzo się nie roztopił. Każdy placek naleśnikowy smarujemy farszem szpinakowym i zwijamy np. w rulon jak krokiety. Opcjonalnie tak przygotowane naleśniki możemy zapiec jeszcze z sosem beszamelowym. składnik na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szkl mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 100 g sera żółtego wykonanie: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy(...)Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do częściowego zredukowania sosu, cały czas mieszamy aby się nie przypalił. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu beszamelowego, układamy naleśniki. Pozostałą część sosu mieszamy z serem żółtym i wykładamy na naleśniki. Całość zapiekamy w 180 st. C. przez

Domowy Smak Jedzenia
Sałata masłowa z pomarańczą i miodowo-sojowym dressingiem. 196

Dziś dość nietypowe połączenie sałaty masłowej, którą zazwyczaj wszyscy wcinają z jogurtem lub śmietaną, ze słodką pomarańczą, pikantną rzodkiewką i orientalnym sosem. Bardzo ciekawa alternatywna dla klasycznej wersji.  SKŁADNIKI 1/2 sałaty masłowej 1 pomarańcza 4 rzodkiewki 1 łyżeczka czarnego sezamu sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju ryżowego (lub innego) 2 łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego SPOSÓB(...)segmengty i każdy pokroić na trzy mniejsze kawałki. Dodać do sałaty. 3. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki, dodać do sałaty. 4. W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji. 5. Sałatę polać sosem i posypać sezamem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Roladki z bakłażana z serem feta, zapiekane w sosie pomidorowym 382

połączyć z czosnkiem, ziołami i podać z ugotowanym na sypko ryżem. Albo można zrobić z niego pyszne roladki, nadziewane czosnkowo-orzechową fetą, a następnie zapiec je w balsamiczno- pomidorowym sosie pachnącym rozmarynem. Pycha! SKŁADNIKI (8-10 małych roladek) 1 duży dojrzały bakłażan 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska nadzienie 1/2 opakowania sera feta(...)obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 2 gałązki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu świeżozmielony pieprz sos 300ml passaty pomidorowej 3 łyżki octu balsamicznego 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka brązowego cukru pieprz sól SPOSÓB WYKONANIA Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w cienkie kilkumilimetrowe plastry. Bakłażana z obu stron oproszyć papryką wędzoną i solą

DefinicjaSmaku
KALAFIOR W TOWARZYSTWIE Z SOSEM CYTRYNOWYM 345

znajduje się kalafior w tym daniu ?...Jeżeli tak , to koniecznie zajrzyj do tego przepisu! Składniki ( 3porcje ): kalafior - 300g brokuł - 300g żółtka - 4szt sól - 1/4łyżeczki cytryna - 1/2szt masło - 100g sos tabasco - kilka kropel wędzony łosoś - 100g matjasy - 50g Sposób przygotowania: Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki. Kalafiora przez 15 minut moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zagotowujemy(...)brokuły. Ugotowane warzywa przekładamy na sito i osączamy. Przekładamy do miski , przykrywamy i utrzymujemy w cieple. Żółtka z solą i startą skórką z połowy cytryny ubijamy na parze , dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Wówczas natychmiast go odstawiamy.  Masło kroimy na małe kawałki i stopniowo , mieszając , dodajemy do sosu. Przyprawiamy sosem tabasco. Łososia i matjasy kroimy w cienkie paski , układamy

Bazylia kontra Rozmaryn