sosy - 72234 przepisów (strona:545/4816)

Oryginalny włoski sos pomidorowy. 187

Dziś przedstawię Wam moją sprawdzoną recepturę na włoski sos pomidorowy. Przepis jest stary, przywieziony z Włoch lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy(...)obrane), 1 szklankę wywaru i dusimy kolejne 20 minut. Teraz dodajemy pół łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową, wino, bazylię i gotujemy bez przykrycia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli sos jest za rzadki dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Na koniec jeszcze raz doprawiamy solą i sporą szczyptą cukru, gotowe!      Jeśli jesteście miłośnikami gładkich sosów, to sos można

Rozpustne gotowanie
Herbata nie tylko do picia! Doskonały sos barbecue zrobimy z herbaty 137

zrobić ten doskonały sos barbecue będziemy potrzebować pudełko (20 szt) dobrej brzoskwiniowej herbaty w torebkach. Torebki z herbatą zalewamy 1 ½ szklanki wrzącej wody. Dzięki temu uzyskamy bardzo skoncentrowaną herbatę brzoskwiniową. Torebki herbaty wyciągamy i dodajemy do niej brązowy cukier aby nam się szybko rozpuścił. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej przez Nas konsystencji(...)przygotowany sos najlepiej pozostawić do ostygnięcia i przechowywać w lodówce. Składniki: 1 ½ szklanki wody 20 torebek herbaty brzoskwiniowej ½ szklanki brązowego cukru 1 szklanka dobrej jakości ketchupu 1 łyżka octu ½ łyżeczki cebuli w proszku 1 łyżeczka soli. The post Herbata nie tylko do picia! Doskonały sos barbecue zrobimy z herbaty appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Chrupiąca tortilla z dynią 123

odrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają się chrupiące dopiero na naszych talerzach :) Chrupiącą tortillę z dynią podałam z rukolą, sosem czosnkowym, prażonymi pestkami dyni, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Polecam na szybki obiad lub kolację. Składniki: (2 osoby) 370 g dyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę 1 mała(...)garście mieszanki sałat z rukolą 2 pomidorki koktajlowe garść pestek dyni chilli w płatkach 3 szczypty mielonego kuminu garść posiekanego świeżego szczypiorku 2 duże placki tortilli   Składniki sosu czosnkowego: (2 osoby) 120 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 0,5 – 1 łyżeczki soku z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Usmażyć dynię z szalotką

Moja Delicja
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 376

Pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu klopsiki duszone w pomidorowym sosie podane z ulubionym makaronem :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje klopsików: 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki czosnku w proszku sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 500 g passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)misce umieszczamy mięso, jajko, bułkę tartą, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy ok. 20 równych klopsików wielkości orzecha włoskiego. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. 2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Klopsiki smażymy w dwóch partiach na złoto-brązowy kolor. Wlewamy sos, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy

My Culinary Art
Makaron z sosem z leśnych suszonych grzybów - przepis 184

makaronu, już nadrabiam. Mamy teraz jesień, pełną koloru, gdy zobaczyłam w sklepie kolorowy makaron, a do tego w barwach jesieni, nie mogłam się oprzeć, aby połączyć go  z sosem z suszonych leśnych grzybów. Kolorowo, aromatycznie, smacznie a do tego bardzo szybko się to robi. SKŁADNIKI :  porcja sosu na ok 2-3 osoby makaron kolorowy (może być też tradycyjny(...)Całość chwilę przesmażamy, gdy smaki nam się połączyły, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, całość zalewamy wywarem z grzybów, cały czas mieszając, tworząc jednolitą całość. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Gdy sos nam się ładnie cały połączył w smaku oraz konsystencji, dodajemy łyżkę gęstej śmietany, rozprowadzamy ją po sosie. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy świeżą zieloną pietruszką, zajadamy. :) Kilka

Basia w kuchni
Domowe Pikantne Kurczakburgery jak z McDonald's 3106

Kurczakburger to jedna z popularniejszych kanapek z sieci restauracji McDonald's. Soczyste, chrupiące i pikantne mięsko z kurczaka w delikatnej bułeczce wraz z ostrym sosem i sałatą lodową to smakowita propozycja dla fanów fast food'ów. Na szczęście mając ochotę na kurczakburgera, nie musimy szukać najbliższego lokalu - możemy go zrobić w domu. Domowe Pikantne Kurczakburgery jak z McDonald(...)poniższego przepisu: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 680 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sos chili - gotowy lub z poniższego przepisu: 3-4 papryczki chili połowa słodkiej czerwonej papryki cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże) olej sól, pieprz chili

Słodka Strona
Sos boloński 154

Publikuję dziś przepis na domowy sos boloński. Przepis i wykonanie tym razem przygotował mój mąż. Sos wyszedł rewelacyjnie smaczny!   Polecam! Sos boloński Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1/2 szklanki bulionu, 2 marchewki, cebula, łodyga selera naciowego, 400 g pomidorów z puszki,  400 g koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, tymianek, oregano, bazylia, pieprz,  sól, 2 liście(...)praskę czosnek. Mięso zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, dodajemy warzywa, mieszamy i całość dusimy przez 15 minut. Do mięsa dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier. Doprawiony sos dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 50 minut (często mieszając).   Sos podajemy z makaronem i posypujemy startym, żółtym serem. Smacznego

paapilotkaa
Kreteńska zapiekanka z bakłażanów 146

dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram sera feta, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu.  Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do nich posiekane szalotki oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Po około minucie dodałem na patelnię również(...)delikatnie skropiłem oliwą. Smażyłem je na rozgrzanej suchej patelni do uzyskania ich delikatnego przyrumienienia, przez około 2 minuty z każdej strony. Na spód naczynie żaroodpornego dodałem niewielką ilość sosu pomidorowego, a na nim ułożyłem warstwę plastrów bakłażana. Następnie polałem bakłażana niewielką ilością sosu i ułożyłem kolejną warstwę plastrów, a następnie układałem kolejne warstwy sosu i bakłażana, aż do wyczerpania plastrów

Wyprawy kulinarne
Piersi z kaczki w pomarańczowym sosie 210

Mięciutkie, soczyste piersi z kaczki w sosie pomarańczowym - polecam gorąco ten bardzo łatwy przepis i podanie mięsa w towarzystwie smażonych kopytek i sałaty.  Palce lizać :) SKŁADNIKI 4 średnie piersi kaczki 4 pomarańcze 2 łyżki masła 1 łyżka miodu sól pieprz PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórę w kratkę - ostrożnie, by nie przeciąć mięsa .   Rozgrzewamy suchą(...)Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odwracamy skórą do góry i smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos pomarańczowy. Pomarańcze myjemy. Jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.  Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (bez pestek). Pozostałe dwie filetujemy, czyli wycinamy cząstki bez białych, gorzkich skórek.  Tutaj

Moje Kuchenne Rewelacje
Fioletowy kalafior na beszamelu 121

zamieniają w biel lub zieleń w zależności od zaawansowania koloru fioletowego), dolać ocet do wrzątku. Zobaczycie cudowną przemianę, którą pokazuję ku pamięci na zdjęciach. Gotować kalafior do miękkości. Sos beszamelowy 30 g masła 30 g mąki pszennej 300 ml zimnego mleka sól pieprz gałka muszkatołowa dobra trzepaczka  W rondlu o grubym dnie roztopić masło. Trzeba uważać, by nie zmieniło(...)przypiec mąki! Masa musi być jasna. Mleko wlewać partiami i cienkim strumieniem, cały czas mieszając.  Podgrzewać do uzyskania lejącej, niezbyt gęstej konsystencji. Nie można dopuścić do zagotowania sosu. Mieszanie jest kluczem do sukcesu - musi odbywać się bez przerwy . Jeśli tego nie zrobimy, mąka będzie opadać pod swoim ciężarem, przywierać do dna i albo zacznie się przypiekać (co spowoduje brzydki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chimichurri 152

Argentyński sos chimichurri Chimichurri to tradycyjny argentyński sos podawany do słynnej grillowanej wołowiny, jak również i innych mięs, warzyw oraz sałatek. Podstawowe składniki sosu to natka pietruszki, czosnek i oliwa wzbogacone o chili i ocet. Bardzo często dodaje się również oregano i kolendrę. Jeżeli chodzi o pozostałe przyprawy, to jak zawsze przy tradycyjnych daniach - ile domów tyle tradycji. Czasem pojawiają(...)się roztarte nasiona kolendry, kumin, tymianek, sok i skórkę z cytryny. Do przygotowania sosu można użyć blendera, ale ja wolę wersję siekana i taką przedstawiam poniżej. Składniki: 1 pęczek natki pietruszki 3-4 ząbki czosnku po 2 łyżki listków kolendry i oregano (opcjonalnie) 1 papryczka chili 3 łyżki octu (u mnie z czerwonego wina) lub soku z cytryny/limonki

Pełny talerz
Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami 161

Bucatini to włoski makaron w rodzaju spaghetti z dziurką. Lubię grube makarony na talerzu, więc wybrałam te najgrubsze bucatini. Sos do makaronu proponuję mięsny z pomidorami. Ragu z mielonego mięsa to najczęściej przeze mnie przygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego(...)Podlej winem i smaż, aż połowa wina wyparuje. Wlej bulion, a następnie dodaj pomidory z puszki, pokrojoną bazylię, laurowy liść, zgniecione w moździerzu ziarenka jałowca, sól pieprz i gotuj sos przez 40 minut. Pieczarki oczyść i usmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Ugotuj bucatini al denne w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z częścią ragu

codojedzenia
Czerwone curry z kurczakiem i kalafiorem 285

takich dań jest właśnie curry - szybkie, proste w wykonaniu, a na dodatek można wykombinować mnóstwo, mnóstwo wariancji smakowych. W lodówce miałam akurat kurczaka i marchewki, a w szafce sos sojowy i czerwoną pastę curry... a  gdzieś po drodze kupiło się także kalafior. ;)  I takim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania! Mięso można zamarynować dzień wcześniej(...)kalafiora 2 marchewki cebula ząbek czosnku olej (niewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej i słodkiej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz łyżeczka mąki ziemniaczanej sos sojowy łyżka śmietany 18 % natka pietruszki sok z cytryny szklanka wody + 1/2 szklanki mleka + ryż lub kasza jaglana do podania Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, rozbić

Kuchnia Ellie
Bitki wieprzowe w sosie (jak u mamy!) 192

bicia przyznam się, że w pewnym momencie swojego życia przestałam gotować tego typu sosy, bo w domu zwyczajnie mi obrzydły. Jednak, jak to bywa zwykle... Po pewnym czasie, rzadko bywając w domu rodzinnym po prostu zaczęło brakować mi tradycyjnego jedzenia. Zatęskniłam za znienawidzonymi tłuczonymi ziemniakami  i gęstym szarym sosem. Bitki nie są niestety potrawą typu "fajnie, prosto, szybko(...)kruche, ale nie będzie się rozpadać przy mieszaniu. Trwać to może około godziny/półtorej, w zależności od jakości zakupionego mięsa. Na koniec, aby do końca doprowadzić tradycyjną formę dania, sos zagęszczamy. Połowę szklanki wody mieszamy z kilkoma łyżkami mąki pszennej i dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając

Kuchenna Kontrrewolucya