Stragany są już pełne młodych warzyw. Można je ugotować w wodzie, na parze lub upiec. Upiekłam trzy rodzaje warzyw i podałam z czosnkowym sosem jogurtowym. Pomysł na pieczone warzywa jest bardzo prosty, wystarczy je wrzucić do piekarnika w odpowiedniej kolejności. Ziemniaki pieką się najdłużej, więc jako pierwsze lądują w piekarniku. Następnie co kilka minut dokłada się do pieczenia marchewki(...)zielonych szparagów 2 gałązki świeżego rozmarynu do posypania ziemniaków ew. 2 szczypty mielonej kolendry do posypania marchewek 2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia warzyw sól do posypania warzyw Sos jogurtowy: 1 mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki otartej skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek
Codziennik KuchennyCepeliny wegetariańskie z soczewicą i ryżem w sosie pieczarkowym Jakiś czas temu byłam w restauracji w której serwowano cepeliny wegetariańskie, pierwszy raz wtedy z tym daniem się spotkałam. Było tak pyszne, że postanowiłam spróbować zrobić je w domu. Cepeliny to potrawa litewska jako Kartacz znany w północno - wschodniej Polsce. Powiem wam szczerze, że danie bardzo pracochłonne, więc zabierzmy się(...)łyżki mąki ziemniaczanej sól Składniki na farsz: pół szkalnki soczewicy pół szklanki ryżu 2 cebule olej majeranek pieprz papryka słodka pieprz czosnkowy sól Składniki na sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 250 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietanki 8 % sól, pieprz, suszony koperek, pieprz czosnkowy 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Ciasto: 1. Ziemniaki obieramy z czego
Mój pomysł naSkładniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; Szczypta soli; Olej do smażenia. Ciasto: 1 jajo; 1 łyżka zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Sos: 1 łyżka ketchupu; 1 łyżka cukru trzcinowego; 1 łyżka zimnej wody; 1 łyżeczka octu spirytusowego 10%. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i oprószyć solą(...)Wszystkie składniki sosu wlać/wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać. Do miski wsypać/wlać wszystkie składniki na ciasto tj. roztrzepane jajo, obie mąki i wodę i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta wrzucić oprószone solą kawałki kurczaka i dobrze wymieszać. Na dużą patelnię/do woka wlać olej (do 3 - 4 cm wysokości patelni/woka) i mocno rozgrzać. Na mocno
Gospodyni Miejskawszystkich miłośników makaronów mam dziś propozycję na szybki i pyszny obiad. Delikatne drobiowe pulpeciki duszone w domowym pomidorowym sosie są wprost rewelacyjne. Polecam :) Pulpeciki: 400 mielonej piersi z kurczaka jajko sól pieprz świeżo zmielony szczypta czosnku granulowanego 2-3 łyżki bułki tartej Sos: 350ml domowego sosu pomidorowego 1/2 białej części pora ząbek czosnku sól pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki suszonej(...)łyżek oliwy i smażyć pulpeciki z każdej strony. Wyjąć a na tłuszczu przesmażyć drobno pokrojony por. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pulpeciki włożyć z powrotem do rondla i zalać sosem pomidorowym, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec doprawić do smaku. W tym samym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzić i wymieszać z pulpecikami
Smakołyki AsiNaprawdę rewelacyjny sos, można go użyć do pizzy, makaronów, na chlebek. Można go użyć jak kto chce, jest naprawdę dobry. Ten sos poleciła mi moja siostra, ona dostała ten przepis od swojej szwagierki też Małgosi. Dziękuję. Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić na małe kawałki. Cebulki obrać i pokroić w talarki. Papryki umyć, wyciąć nasionka, błonki i pokroić(...)ostra i słodka, bazylię zagotować. Do dużego garnka wrzucić wszystkie warzywa i całą wodę która wypłynęła z warzyw. Gotować, mieszając aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać przygotowany wcześniej sos z octem i przyprawami. Gotować cały czas mieszając 30 minut. Zmiksować za pomocą blendera lub malaksera na gładką masę. Przygotować słoiczki i napełnić sosem. Wstawić słoiczki do garnka wyłożonego szmatką
Kuchnia PokoleńNowym Jorku lubią na wszystkim ketchup, a w Chicago zbrodnią jest dodanie do hot-doga innego sosu niż musztarda, o tyle po przepis na najlepszy sos barbecue musimy wybrać się na Środkowy Zachód. Grillowy sos z Kansas City słynie na całe Stany. Ja próbowałem zorientować się w rozlicznych wariantach i odtworzyć jego istotę w polskich warunkach. Myślę, że całkiem udana(...)była to próba, skoro moja domowa recenzentka ;) uznała, że wyprzedza lekko nawet sos do pizzy z NY ! Tym razem tajemnicę smaku upatruję w użyciu melasy trzcinowej, a konkretnie jej rodzaju zwanego black treacle. Żaden sztuczny dym nie jest potrzebny do sosu bbq jeśli zaopatrzycie się w to czarne smoliste cudo. Przyda się również (może przede wszystkim) do przeróżnych wypieków, więc
zadanie-gotowaniewiem, jak Wy, ale ja uwielbiam przeróżne sosy i dipy! Od podstawowych, przez słodko-kwaśne, aż po czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle(...)wiadomo czego jeszcze, a produkty i posiłki, które mogę przygotować sama, robię własnoręcznie w domu. Korzystając z darów natury, dbam o siebie i swoje ciało. Większość ludzi sosy przygotowuje na bazie majonezu lub śmietany. Ok...majonez to jajka i olej, więc teraz pewnie zadajecie sobie pytanie, co w tym złego. Przecież jajka są zdrowe, a olej czy oliwa powinna znajdować
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńsos jest bardzo szybki i nieskomplikowany. Jednocześnie bardzo charakterny, zdecydowany i wykwintny. Nie da się go popsuć, przedobrzyć, nie doprawić. Suszone pomidory i niebieski pleśniowy ser to duet doskonały. Mięso kurczaka oczyszczamy z błonek, następnie kroimy piersi wzdłuż, a później w poprzek włókien, w dwucentymetrową kostkę. Polewamy mięso olejem, wsypujemy przyprawę toskańską i dokładnie otaczamy w niej kurczaka. Smażymy przyprawione(...)cienkie paseczki suszone pomidory, tymianek i posiekaną pietruszkę. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i wrzucamy do śmietany. Całość na małym ogniu powoli podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia sera i zagotowania. Sos lekko pieprzymy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy mleko do uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Do sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka. Podajemy kurczaka z makaronem (np. w zdrowej opcji ze zdjęć
Karo in the KitchenUwielbiam sosy grzybowe, i gdybym tylko miała więcej czasu na ich przyrządzanie to z pewnością często bym się nimi zajadała. Od czasu do czasu muszę znaleźć chwilę na wyczyszczenie kurek bądź maślaków i postanie chwilę przy patelni, mieszając tak pięknie pachnący sos :) Lubię gdy kurki są duszone trochę dłużej, bo wtedy ropływają się w ustach a sos jest bardzo kremowy(...)czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną pietruszkę, musztardę oraz śmietanę i jeszcze chwile dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami. Smacznego :) Artykuł Kurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogchętnie., choć wprowadzamy do nich nieweilkie modyfikacje. Bardzo nam zasmakował np. żurek z oscypkiem, ale dodajemy do niego dwie - trzy łyżki soku z kiszonych ogórków. Świetne są gruszki w sosie waniliowym, ale co pewien czasy robimy je z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"). Poniżej znajdziecie dwa warianty gruszek w sosie - jeden(...)kokosowego zagotować z ziarenkami wanilii i cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszają, dodać imbir i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki. Składniki - przepis z po moich modyfikacjach 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka kakao (przemiana ognia) 2 gruszki, 1 szklanka mleka, ziarenka z połowy laski wanilii, 2-3 łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 cebula czerwona 100 g mąki kukurydzianej 50 g mąki pszennej Pół szklanki gorącej wody Przyprawa tacos (zamiennie mogą być inne ostre przyprawy) Sos taco (zapraszam do zrobienia swojego sosu) Składniki na sos taco: 1 cebula 2 papryki czerwone 2 ząbki czosnku 1 łyża oliwy 1/2 łyżki chili, ziół prowansalskich, mielonej kolendry 1 puszka(...)pomidorów bez skórki sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku przygotujemy sos taco. Cebulę kroimy na drobna kostkę, która podsmażamy na patelni do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojona paprykę i smażymy. Do całości dodajemy pomidory. Do całości dodajemy chili, czosnek, zioła prowansalskie, kolendrę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy przez ok godzinę na małym ogniu. Zabieramy się do przygotowania placków. Mąkę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebakłażanów. Ale w tym roku się udało i stworzyłam swój pierwszy ajwar. Jest to pasta/sos z pieczonej papryki i z bakłażanów. Ja dodałam także trochę pomidorów zamiast koncentratu pomidorowego. Sos można doprawić po swojemu jak się lubi, moja wersja jest taka lekko pikantna. Sosik ten bardzo fajnie smakuje. Jest świetnym dodatkiem do kanapek czy potraw z grilla. składniki(...)gładką masę. Następnie garnek ponownie postawić na ogniu. Dodać sól, cukier, ocet, pieprz. Ja dałam tylko jedną papryczkę więc dodałam do smaku jeszcze trochę ostrej papryki. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok 20-30 minut. Trzeba często mieszać bo sos jest gęsty i mocno bulgocze. Na koniec gotowania jeszcze raz spróbować i doprawić do smaku
Monia miesza i gotujePlastry schabu z kością w postaci kotletów. Duszone w aromatycznym sosie z cebuli i śliwek węgierek. Kość nadaje dodatkowego smaku, więc mięso znacząco różni się od takiego tradycyjnego schabu. Polecam na niedzielny obiad. 4 plastry schabu z kością sól pieprz czarny kardamon cynamon 4 czerwone cebule 300 g śliwek węgierek 1/2 szklanki octu jabłkowego 1 plasterek imbiru 2 łyżki sosu(...)głęboką patelnię lub garnek z szerokim dnem wlać odrobinę oleju. Wrzucić skrojoną w piórka czerwoną cebulę i połówki śliwek węgierek. Chwilę podsmażyć i dodać starty na tarce imbir, ocet, sos sojowy i cukier. Wymieszać, a po chwili położyć schabowe kotlety i podlać wodą, tak aby przykryła cebulę. Nakryć pokrywką i dusić, aż wszystko będzie miękkie. W razie konieczności można dolewać
https:KKuchniaMniamPikantny sos kanapkowy z cukinii – ketchup Doskonały sos kanapkowy z cukinii , można by powiedzieć ketchup z cukinią . Mimo ,że sceptycznie zabierałam się do jego wykonania , to efekt przerósł oczekiwania , sos mimo znacznej ilości octu w przepisie , nie ma octowego smaku , którego ja osobiście nie znoszę . Wychodzi pyszny-taki akurat ,wręcz obłędny , a moi chłopcy stwierdzili ,że to ketchup doskonały(...)Zwał jak zwał , dla jednych sos , dla innych ketchup , najważniejsze ,że robi furorę . No i przy okazji jest gdzie zagospodarować nadmiar cukinii . Składniki : 2 średniej wielkości cukinie ( takie bardziej duże niż małe ) 4 cebule – też średnie 4 słoiczki małego koncentratu ( robiłam na biedronkowym ) 2 czubate łyżki soli 1 szklanka octu 0,5 kg cukru 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki
Ogrodnik w podróżycałej potrawy trwa dłużej niż tradycyjne pieczenie. Składniki: 1300 g udźca z indyka bez kości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju Sos: 2 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym(...)Oprószyłam solą i pieprzem. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Przygotowałam sos: W miseczce wymieszałam wszystkie składniki na gładki krem, tzn. miód, przecier pomidorowy, paprykę, sok z cytryny słodką paprykę i sól. Na patelni rozgrzałam olej. Włożyłam mięso i obsmażyłam go z każdej strony, aż do mocnego przyrumienienia. Piekarnik włączyłam
Kuchnia u Krysi