sosy - 72734 przepisów (strona:547/4849)

Pieczone bataty z greckim sosem 236

sytości – idealna przekąska dla osób starających się schudnąć. Bataty podobnie jak ziemniaki zawierają sporo potasu. Pierwiastek ten reguluje gospodarkę wody i elektrolitów w organizmie. Jedna porcja pieczonych batatów z sosem greckim dostarcza około 380 kcal, 9,6 g białka, 15 g tłuszczu, 53 g węglowodanów i 7,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 3 osób. Pieczone(...)bataty: dwa słodkie ziemniaki (ok. 700 - 800 g) 3 łyżki oleju roślinnego 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili sól morska, świeżo mielony pieprz szczypiorek (do dekoracji) Sos grecki: 200 g jogurtu naturalnego 100 g sera typu feta 1 ząbek czosnku kawałek papryczki chili sok wyciśnięty z połowy limonki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku

W kuchni Katie
Egzotyczne smaki potraw z grilla – wyjątkowe marynaty 177

Słodko piwna marynata Tamari Idealnie pasuje do marynowania wieprzowiny i wołowiny. Może być także świetnym sosem do fastrygowania wędzonego drobiu oraz zredukowana może być osobno świetnym sosem. Pasuje również świetnie do grillowanej kukurydzy. Składniki: ¼ szklanki sosu Tamari ¼ szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku ¼ szklanki ciemnego piwa 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)dokładnie wymieszać, wykorzystać do marynowania w temperaturze pokojowej, albo do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia. Redukując marynatę do konsystencji gęstego syropu otrzymamy wyjątkowy sos. Cytrusowa marynata Ta cytrusowa marynata po prostu idealna do wieprzowiny Składniki: Sok z 4 limonek (około ½ szklanki) 1 łyżka oleju roślinnego 3 wyciśnięte lub zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego ½ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki soli

naRuszcie
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 315

nadzieję , że i u Was coraz częściej będzie gościć kuchnia chińska. Dziś mam dla Was przepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym sosie. Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 3 osób ) * filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * białe wino(...)łyżki * sos sojowy – 3 łyżki SOS: * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeża chili – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * bulion warzywny – ok. 200 ml * mąka kukurydziana – 1 łyżka * cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce roztrzepujemy jajko z mąką

Ostra na Słodko
Dietetyczny sos pieczarkowy z mleka 389

Pierwsza myśl: jak to - mleko zamiast śmietanki? :-) Przepis pochodzi stąd: KLIK . Sos posmakował nam tak, że robimy go bardzo często. Jest delikatny w smaku i ma dużo mniej kalorii niż sos na śmietanie. Szklanka słodkiej śmietanki 30% to prawie 700 kalorii, szklanka mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. ;-) Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków.  Pulpety(...)500g mielonego mięsa sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka Sos: 500g pieczarek 3,5 szklanki mleka 3,2% 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz, olej 1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. 2. Pieczarki

Szefowa kuchni
Rolada ze schabu i sos cebulowy 193

Dzisiaj przepisy są dwa. Jeden na najsmaczniejszą roladę ze schabu jaką do tej pory jadłam – mięciutką i soczystą. Drugi na sos cebulowy z karmelem według Anieli Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki(...)niego równomiernie pieczarki i papryczkę i zwijamy w rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 1,5 godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne) 1,5 łyżeczki cukru sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Wegańskie KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM 178

zmniejszyć ogień i gotować kilka minutek (uważać, żeby się nie rozgotowały, co dzisiaj prawie udało mi się zrobić biegając między kuchnią a dzieciakami). Ok, kluski mamy ale co z sosem?? To był jeden z moich dylematów NA POCZĄTKU. Jak się okazało, wszystko jest takie proste... :) Oto nasz sos do klusek, ulubiony przez moje Dziecię (a to coś znaczy, wierzcie(...)jest taka wybredna!) Wegański sos do klusek - w małym garnuszku zagotować wodę - wrzucić do niej łyżeczkę lub dwie przyprawy curry (łagodne) - dolać łyżkę lub dwie oliwy - całość chwilę przegotować, ewentualnie dosolić do smaku (chociaż w mieszance curry jest już sól) - przelać przez sitko (- jeśli lubicie zagęścić mąką czy coś, my tego nie robimy)  i... SMACZNEGO! :) Proste? Proste! WEGANIZM JEST

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą 228

proste, szybkie w przygotowaniu i pięknie prezentujące się na talerzu. Zachęcam Was do jego odtworzenia. Myślę, że to niezła alternatywa dla "zwykłego" mielonego.  Spróbujecie?  Zapraszam :) Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą Receptura na cztery porcje:  - 500g mielonej karkówki wołowej  - jedna duża marchewka starta na grubych oczkach - pół selera startego na grubych oczkach  - pęczek(...)świeżej kolendry  - owoce świeżego granatu  - łyżka sezamu białego - sos sojowy - 200g ryżu jaśminowego  - olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia Marynata do mięsa:  - 100 ml sosu sojowego  - 2 ząbki czosnku  - 1cm korzeń świeżego imbiru lub łyżeczka mielonego  - świeża kolendra posiekana  - świeżo mielony pieprz czarny  - świeżo mielona sól gruboziarnista - po 1/2 łyżeczki kozieradki

Sajkofanka smaku
Kanapka inaczej - w meksykańskim stylu 355

uwierzcie nam, że po smacznym, sytym, a jednocześnie lekkim śniadaniu nie ma dla nas rzeczy niemożliwych! Składniki do kanapki można przygotować dzień wcześniej (usmażyć kurczaka i opiec tortillę, przygotować sos, pokroić warzywa) - rano wystarczy tylko “zmontować” całość :) Ewentualnie w weekend zafundujcie sobie wspólne, rodzinne lub partnerskie meksykańskie śniadanie :) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. "Kanapka": olej do smażenia 2 pszenne(...)kurczaka kilka porwanych liści Waszych ulubionych sałat 1 średni pomidor 1 plaster świeżego ananasa (opcjonalnie z puszki) 2 łyżki kukurydzy z puszki (odsączonej) kawałek czerwonej papryki ½ awokado ½ czerwonej cebuli Sos limonkowo - kolendrowy: gęsty jogurt naturalny (200 g) ½ limonki garść posiekanej natki kolendry szczypta cukru sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: "Kanapka": 1. Tortille przecinamy na pół. Na rozgrzanej patelni

W kuchni Katie
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą z szybkowaru 209

Sos pomidorowy o intensywnym smaku pieczonej cebuli wzbogaci w niepowtarzalny sposób niejedno danie. W mojej kuchni, często wykorzystuję go np. do jajecznicy - wspaniale podkręca jej smak i nadaje piękny kolor. Możecie go użyć jako dodatek do rolad, do pizzy, do tostów, jako dodatek do kanapek. Sos po schłodzeniu i bez odparowywania - jest bardzo gęsty. Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania(...)duża ilość soku dodaj przyprawy  dolej wodę, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu przelej całość do blendera i zmiksuj, następnie przetrzyj przez sitko jeśli sos jest zbyt płynny, wlej go do garnka i bez zamykania chwilkę dogotuj na wysokiej mocy palnika nieprzerwanie mieszając (sos natychmiast zacznie odparowywać) Uwaga:  Możesz wzmocnić smak sosu

Szybko Szybkowar
Polędwiczki w sosie kurkowym 261

szklanką wody. Dusimy wszystko pod przykryciem ok 10 min. 4. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki, dodajemy do cebuli z kurkami. Dusimy kilka minut. 5. Koper drobno siekamy, dodajemy do sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Wykładamy na talerze polędwiczki i polewamy sosem. Bon a petit

Kuchnia Pełna Pasji
Marynata z Guinnessa 195

Guinness. Możemy je zastąpić innym. Ale ciemne piwo Guinness Stout zapewnia wyjątkowy smak tej marynaty. Składniki: 120 ml piwa Guinness Stout (w temperaturze pokojowej) 2 ząbki czosnku 30 ml sosu sojowego 1 łyżka cebuli 1 łyżeczka drobno poszatkowanej szalotki 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki estragonu (świeżego) ½ łyżeczki pietruszki ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Drobno posiekać(...)czosnek, szalotkę, cebulę, pietruszkę, estragon i umieścić w małej misce. Do misko dodać sos Worcestershire, musztardę Dijon, piwo Guinness, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut aż wszystkie smaki ładnie się połączą. Po wykorzystaniu marynaty możemy jej pozostałość wykorzystać jako glazurę lub sos. W razie potrzeby na tym etapie do marynaty/sosu możemy dodać więcej piwa. Marynata z Guinnessa

naRuszcie
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 264

składniki * podwójny filet z kurczaka * 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled * brokuł * 1/2 puszki kukurydzy * 2-3 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej * 1 mała papryka czerwona * sos sojowy * sosu piri-piri * sól Sposób wykonania Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie. Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową(...)ryż i mieszając podsmażać, aż zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać podsmażone mięso, ok. 2 łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku

Mix smaku
Szparagi z jajkiem w koszulce 166

dzisiejszą kolację powstał właściwie podczas zakupów. Jakoś tak się złożyło, że dawno nie robiłam szparagów a bardzo je lubię. Połączenie z wędzonym łososiem I jajkiem w koszulce polanym sosem holenderskim tworzy klasyczne i przepyszne danie. Dla 2 osób: 2 pęczki szparagów, końcówki obcięte Kilka plastrów wędzonego łososia 2 jajka Na sos: 2  żółtka Sok z 0.5 cytryny Spora łyżka(...)wrzącej osolonej wodzie i zestawiam z palnika. Same spokojnie powoli sobie dojdą a będą chrupiące. Do dużego garnka z wrzącą wodą wbijam jajka i zostawiam na 2 minutki. Sos lepiej zrobić przed jajkami, bo ich trzeba pilnować. Żółtka ubijam z sokiem z cytryny na gładką masę. Doprawiam solą I pieprzem a następnie powoli dolewam masło, ciągle ubijając. Powstanie gładki

Kulinarna rozmowa
Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 236

potrawą ze schabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym.     Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g) - 1 puszka mleka kokosowego (400ml) - sól morska - świeżo mielony pieprz (grubo) - papryka wędzona w proszku - chilli w płatkach - trochę świeżego koperku(...)patelni rozgrzałam olej kokosowy, położyłam kotlety i smażyłam do zrumienienia. Przełożyłam na talerz, a na patelnię położyłam następną porcję. Gdy kolejne zostały obsmażone, włożyłam ponownie wszystkie na patelnię (sos, który był na talerzu, też wlałam). Zmniejszyłam temperaturę na kuchence, patelnię przykryłam pokrywką i dusiłam na „wolnym ogniu” – obracając, co jakiś czas – przez 20 minut. Następnie wlałam połowę puszki

mojewypiekiinietylko