ognia aby ser za bardzo się nie roztopił. Każdy placek naleśnikowy smarujemy farszem szpinakowym i zwijamy np. w rulon jak krokiety. Opcjonalnie tak przygotowane naleśniki możemy zapiec jeszcze z sosem beszamelowym. składnik na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szkl mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 100 g sera żółtego wykonanie: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy(...)Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do częściowego zredukowania sosu, cały czas mieszamy aby się nie przypalił. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu beszamelowego, układamy naleśniki. Pozostałą część sosu mieszamy z serem żółtym i wykładamy na naleśniki. Całość zapiekamy w 180 st. C. przez
Domowy Smak JedzeniaDziś dość nietypowe połączenie sałaty masłowej, którą zazwyczaj wszyscy wcinają z jogurtem lub śmietaną, ze słodką pomarańczą, pikantną rzodkiewką i orientalnym sosem. Bardzo ciekawa alternatywna dla klasycznej wersji. SKŁADNIKI 1/2 sałaty masłowej 1 pomarańcza 4 rzodkiewki 1 łyżeczka czarnego sezamu sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju ryżowego (lub innego) 2 łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego SPOSÓB(...)segmengty i każdy pokroić na trzy mniejsze kawałki. Dodać do sałaty. 3. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki, dodać do sałaty. 4. W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji. 5. Sałatę polać sosem i posypać sezamem. Smacznego
DefinicjaSmakupołączyć z czosnkiem, ziołami i podać z ugotowanym na sypko ryżem. Albo można zrobić z niego pyszne roladki, nadziewane czosnkowo-orzechową fetą, a następnie zapiec je w balsamiczno- pomidorowym sosie pachnącym rozmarynem. Pycha! SKŁADNIKI (8-10 małych roladek) 1 duży dojrzały bakłażan 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska nadzienie 1/2 opakowania sera feta(...)obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 2 gałązki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu świeżozmielony pieprz sos 300ml passaty pomidorowej 3 łyżki octu balsamicznego 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka brązowego cukru pieprz sól SPOSÓB WYKONANIA Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w cienkie kilkumilimetrowe plastry. Bakłażana z obu stron oproszyć papryką wędzoną i solą
DefinicjaSmakuznajduje się kalafior w tym daniu ?...Jeżeli tak , to koniecznie zajrzyj do tego przepisu! Składniki ( 3porcje ): kalafior - 300g brokuł - 300g żółtka - 4szt sól - 1/4łyżeczki cytryna - 1/2szt masło - 100g sos tabasco - kilka kropel wędzony łosoś - 100g matjasy - 50g Sposób przygotowania: Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki. Kalafiora przez 15 minut moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zagotowujemy(...)brokuły. Ugotowane warzywa przekładamy na sito i osączamy. Przekładamy do miski , przykrywamy i utrzymujemy w cieple. Żółtka z solą i startą skórką z połowy cytryny ubijamy na parze , dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Wówczas natychmiast go odstawiamy. Masło kroimy na małe kawałki i stopniowo , mieszając , dodajemy do sosu. Przyprawiamy sosem tabasco. Łososia i matjasy kroimy w cienkie paski , układamy
Bazylia kontra Rozmaryngotowych marynat do mięs. Jej działanie jest niemal magiczne, poradzi sobie nawet z najtrudniejszym, najtwardszym kawałkiem wołowiny. Składniki: 1 duża, świeża papaja 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku ½ szklanki sosu ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki sosu sojowego ½ łyżeczki pieprzu cayenne ½ szklanki oliwy z oliwek ½ szklanki octu balsamicznego Przygotowanie: Papaję obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Papaję kroimy na 1 cm kawałki(...)papai dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w blenderze do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Uniwersalna marynata do wołowiny Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego ½ szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki sosu Worcestershire 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonej pietruszki 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy
naRuszcieOGÓRKIEM Przepis na jedną porcję: 350 g filetu tuńczyka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki sezamu lub czarnuszki ćwierć mango 1 duży ogórek gruntowy listki kolendry SOS (marynata do tuńczyka) 250 ml wody 150 ml sosu sojowego 150 ml brandy 2 gwiazdki anyżu 25 g imbiru 1 g trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 150 ml soku(...)pomarańczy skórka z ćwiartki pomarańczy SOS WASABI 1 łyżka majonezu 1 łyżka pasty wasabi Filet z tuńczyka obsmażyć po kilka sekund z każdej strony. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odstawić w chłodne miejsce doostygnięcia, lub na krótko do naczynia z lodem, następnie na ok 15 min. do marynaty. Sos ( marynata) Imbir, trawę
Jemy PijemyBardzo lubię panierowanego, smażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz(...)parmezanem. Zamocz porcje ryby w jajku, a następnie obtocz w panierce. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty po każdej stronie. Dobrze upieczona ryba powinna być lśniąca w środku. Sos aioli 200 ml domowego majonezu, tutaj przepis 1 pieczony czosnek 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku Sos aioli to bardzo fajny sos na bazie majonezu i czosnku
codojedzeniapapryki. Oczywiście chutney możemy robić z takich warzyw i owoców i ich kombinacji jakie tylko przyjdą nam do głowy, ale ja dziś proponuję najpopularniejszy chyba rodzaj tego gęstego sosu - z mango. Ten przepis opracowałam sama na podstawie klasycznego przepisu na indyjski chutney mangowy. Sos jest świetny, według mnie smakuje idealnie z łagodnymi serami pleśniowymi jak brie, czy camembert(...)się równie dobrze do mięs i do każdej wędliny. Chociaż tak aromatyczny i wręcz zaskakujący swoim smakiem, absolutnie nie tłumi smaku mięsa ani serów, a łyżka dodana do sosu pieczeniowego czy serowego sosu nada mu niezwykle oryginalnego charakteru. Polecam Wam mój chutney, tym bardziej, że zrobicie go w 20 minut. Notabene ja staram się chutneye gotować czy dusić krótko
Kuchnia Prezydentowejwięcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego Składniki: - 2 piersi z kurczaka - oliwa - pół paczki mrożonych brokułów - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka - 1/2 kg ziemniaków - masło - tymianek - mąka Sos: - 300 gr pieczarek - 2 łyżki oliwy - kostka rosołowa - 1/2 szklanki gorącej wody - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 1 łyżka mąki Moje danie(...)oliwą i jak się rozgrzeje kładziemy kurczaka i smażymy go po kilka minut z każdej strony aż nabierze lekko brązowego koloru. Jak kurczak nam się smaży to robimy sos pieczarkowy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i dorzucamy mąkę i dokładnie mieszamy a następnie dolewamy stopniowo bulion zrobiony z kostki rosołowej. Do tak przygotowanego sosu dorzucamy pieczarki pokrojone w plasterki
Kuchenne Wariacjekurczaka - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 3 ząbki czosnku - 2 kostki brykietowe mrożonego szpinaku - 2 polędwiczki z kurczaka - 1 cebula - 50 g masła + 2 łyżki - 90ml sosu tao tao - 100 g ciecierzycy - sól, pieprz - 1/2 papryczki chili - kilka gałązek natki pietruszki Porcja dla 2 osób Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę. Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy(...)siateczkę. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy 90 minut. W między czasie gotujemy ryż. Pod koniec pieczenia nóżek zajmujemy się ciecierzycą i sosem orientalnym. Na patelni rozpuszczamy masło (2 łyżki), dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone chili, kilka gałązek natki pietruszki no i na koniec naszą ugotowaną ciecierzycę i przez chwilę ogrzewamy
Kuchenne Wariacjeoboje chorujemy i fajne i (być może) zdrowe jedzonka robimy sobie. No i Madzia wymyśliła coś na kształt sajgonek tyle, że w środku szpinak z kurczakiem. I oblane serowym sosem. Wyszło naprawdę pysznie. Zwłaszcza ten sos z gorgonzoli, mniaaaam :) Zobaczmy co jutro na obiad wymyślimy. Może coś co też da się tutaj wrzucić. A teraz Madzia na Kuchnia+ ogląda jakiś(...)świeżo po zjedzeniu tych "sajgonek" serwuję wam przepis. farsz: pierś z kurczaka szpinak 2 łyżki gęstej śmietany 100 g sera żółtego papryka słodka w proszku, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa sos: 200 g sera gorgonzola 200 g śmietanki 30% pieprz odrobina mąki ziemniaczanej Pierś z kurczaka kroimy na paski, obtaczamy w papryce i czosnku i obsmażamy na patelni. Często mieszamy żeby
Marder&Marder Manufacturemiodzie marchewki i puree ziemniaczane z oliwą truflową! Oooch! Tak naprawdę nie wiem co było najlepsze w tym wszystkim, bo wszystko było rewelacyjne. Delikatna polędwiczka przełamana boczkiem, lekko pikantny sos serowy, słodkie marchewki, wytworne ziemniaczane puree... Serio, powinniście kiedyś to zrobić. Ten sos serowy będę częściej stosował do różnych dań, bo po prostu wymiata. Nie wiem jeszcze do czego konkretnie(...)się wszystkiego o mięsie, kiełbasach, wędlinach, itp. A także zrobimy zakupy gdybyśmy zapragnęli sami przygotować jakieś kiełbasy/wędliny w domu. Tam jest wszystko co potrzeba. PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę) Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile polędwicy) Ostra musztarda 50 g masła (plus odrobina do natarcia
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mamy dla was pikantny sos chili. Można go na wiele sposobów wykorzystać, do czego tylko chcecie. My go przygotowaliśmy z myślą o kolejnym niedzielnym burgerze. Bo już niedługo, w najbliższą niedzielę, będziemy mieć dla was burgera w stylu Tex-Mex. Ta kuchnia charakteryzuje się nieco większą ostrością potraw, więc sos chili był niezbędny. A powiem, wam szczerze, że wyszedł(...)naprawdę pikantny, prawdziwy ogień. Jeżeli lubicie takie smaki, to ten sos jest właśnie dla was. Zresztą nie tylko do burgerów można go przecież używać. Nada się równie dobrze do zwykłych kanapek, jak również jako marynata do mięs. 100 g keczupu (z TEGO przepisu) 2 szalotki 1 papryczka chili 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki whisky 25 g brązowego cukru trzcinowego
Marder&Marder ManufactureWśród sosów owocowych zajmuje u mnie miejsce w czołówce, po malinowym i truskawkowym. Ze względu na swój „urok” uznałam, ze zasługuje na osobny wpis. Morele zachwycają swoim smakiem i barwą, oprócz tego posiadają bardzo wiele walorów zdrowotnych . Możemy je wykorzystać do ciast, deserów, knedli… i nie tylko. Sos morelowy będzie świetnym uzupełnieniem do… – może zajmijmy się najpierw jednak sosem(...)moreli – miksujemy blenderem „żyrafą”. Przekładamy na sito, przecieramy. Ponownie przelewamy do rondla. Podgrzewamy, dodajemy 2 kostki lub 1,5 łyżeczki galaretki w proszku. Zdejmujemy z kuchni, mieszamy do rozpuszczenia. Sos morelowy podajemy do dań słodkich, deserów, ale także możemy podać do mięs – drobiu (kurczak, indyk, kaczka), schabu… i nie tylko. Bardzo aromatyczny o intensywnym kolorze, pięknie się skomponuje z każdą
mojewypiekiinietylko