Pytacie mnie o przepis na uniwersalny sos do mięsa na zimno, który chcecie podać na półmisku na elegancką kolację. Spełniając Waszą prośbę, dzisiaj przedstawiam jeden z przepisów na sos, który można podać również do mięsa na ciepło. Składniki: mały korzeń białej rzodkwi (ok. 150 g) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka octu 10% lub winnego(...)Rzodkiew obrałam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Do rzodkwi dodałam po kolei wszystkie składniki. Na koniec dodałam lekko ubitą śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Wspaniały gęsty sos, który zadowoli niejednego smakosza dobrej kuchni Sos z białej rzodkwi podany do potraw mięsnych nada im soczystości i wzbogaci smak całej potrawy. Polecam ten sos do potraw mięsnych
Kuchnia u Krysinagle się nią zachwyca. Albo ten, który był zwolennikiem ostrych przypraw, odkrywa że jego kubki smakowe zaszalały w innym kierunku. Dzisiaj mam dla Was przepis na sos tatarski, który u mnie w domu musi być ze względu na dwie osoby, ale potem okazuje się, że i tak wszyscy się nim zajadają. Proponuję więc zrobić go trochę więcej(...)sos znika ze stołu bardzo szybko. Sos tatarski to zimny sos, przygotowany na bazie majonezu, z rozdrobnionymi marynowanymi pieczarkami, ogórkami, można dodać kapary, grzybki marynowane... Wszystko oczywiście z dodatkiem domowego chrzanu i smacznie doprawione Składniki: 2 jaka ugotowane na twardo 3-4 ogórki konserwowe 4-5 pieczarek konserwowych 1 mała cebula (lub połowę średniej) 2 łyżeczki chrzanu
Kuchnia u KrysiSłodkie bezowe torciki z bitą śmietaną polane sosem z truskawek . Pięknie się prezentują a smakują jeszcze lepiej , kwaskowaty smak sosu równoważy słodycz bezy . Szybki ale bardzo efektowny deser. Składniki na bezy - 4 białka ( 150 ml ) - 300 ml cukru ( powinno być drugie tyle co białek w mililitrach ) - szczypta soli Do przełożenia(...)śmietanki 30% - 100 g cukru pudru Sos truskawkowy : - 300 g truskawek - 2 duże łyżki cukru do dekoracji - kilka truskawek Bezy - na 14 sztuk : ubijamy białka (150ml)na sztywno ,dodajemy sól i cukier (300ml) i ubijamy jeszcze ok 5 minut , Na dużej blaszce układamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy ok 8 cm i wykładamy łyżką masę bezową , raczej płaskie
Wypieki Reneochłody znajdziecie tutaj -> „Lody i mrożone desery” . A ja zapraszam Was na coś bardziej treściwego. Polecam Wam szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę z pora w sosie czosnkowym. Smakuje wybornie w towarzystwie ulubionego pieczywa. Spróbujcie. Składniki: 100 g pora (biała część) 2 duże rzodkiewki 2 łyżki sosu czosnkowego (u mnie kielecki od Społem Kielce) 1 soczyste jabłko(...)Ugniatamy ręką i odstawiamy na 10 minut. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pora. Następnie dodajemy (uprzednio obrane) starte na grubych oczkach jabłko. Na koniec dodajemy 2pełne łyżki sosu czosnkowego. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy łyżką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub dodajemy jeszcze troszkę sosu. Sałatkę można podać od razu, ale najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Szybka sałatka
Słodkie okruszkiDelikatne, soczyste i miękkie klopsiki z łososia i suszonych pomidorków. Z subtelną cytrynową nutą. Najpierw obsmażone na rumiano, a następnie krótko gotowane w pysznym kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem. Podałam je z makaronem pappardelle i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Przed podaniem posypałam posiekaną papryczką chili. SKŁADNIKI / 4 porcje 300 g filetu z łososia ¹⁄₂ czerstwej bułki + mleko(...)suszone pomidorki ze słoiczka 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz DODATKOWO: 2 łyżki oleju do smażenia, 2 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów SOS 1 szklanka śmietany 30% 1 duży ząbek czosnku / starty na tarce 15 g masła 125 g świeżego szpinaku / opłukanego i dokładnie osuszonego ¹⁄₂ świeżej papryczki chili sól, czarny pieprz DO PODANIA
cool and mintydzisiaj mamy coś, co spełnia chyba w pełni kryteria meczowej przekąski. Małe kawałki kurczaka, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealne do maczania we wspólnej miseczce z sosem i swobodnego pogryzania przy gapieniu się w telewizor. Myślę, że są odpowiednio pikantne i mogą dodać nieco wrażeń, jeśli mecz będzie nudny. A ja coraz częściej nudzę się oglądając piłkę(...)Składniki: Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 6 - 8 polędwiczek 1 łyżka oliwy + dodatkowa do pieczenia 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka sosu bbq 1 łyżka cukru muscovado lub melasy 1 łyżeczka sosu chili sól krakersy (zmiażdżone) płatki kukurydziane (zmiażdżone) Sos : 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka soku
zadanie-gotowanieplasterki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano. Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć polędwiczki. Tylko tyle, żeby straciły kolor surowizny i lekko nabrały rumieńca. Przygotowanie sosu serowego – na patelni roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać i chwilkę smażyć. nie wolno pozwolić, żeby zbrązowiało. Wlać wywar, cały czas mieszać. Zagotować, wlać mleko ( zostawić około 1/4 szklanki) ponownie zagotować. Doprawić(...)smaku solą i pieprzem. Żółtko lekko ubić i dolać troszeczkę mleka, wymieszać. Następnie dolewać w małych ilościach gorącego sosu. Dodać potarty ser i lekko podgrzewać, żeby cały ser się rozpuścił. Na koniec wlać rozmieszane żółtko. Już nie gotować. Na dno naczynia rozłożyć warzywa, następnie polędwiczki.Na całą górę rozłożyć podpieczone plasterki ziemniaków i posypać suszonym tymiankiem. Polać wszystko sosem serowym
Kuchnia Pokoleńniż chipsy czy jakieś słodycze. Ustawiam taki talerz na środku stołu i każdy z biesiadników może sięgnąć sobie po takie warzywo jakie chce a potem zamoczyć je w takim sosie na jaki ma ochotę. Taka przekąska sprawdza się bardzo dobrze na najróżniejszych spotkaniach domowych czy działkowych. Można użyć takich warzyw jakie lubicie a pominąć te, za którymi nie przepadacie(...)albo kalafiora) podzieliłam na nieduże różyczki. Można je zostawić surowe albo zblanszować wrzucając na kilka chwil do wrzącej wody a następnie odcedzić, zahartować w zimnej wodzie i dobrze osuszyć. Sosy przygotowane według przepisu zamieszczonego poniżej przełożyłam do niedużych słoiczków. Można też użyć miseczek albo jakichś niedużych pojemniczków. Ustawiłam je na środku bardzo dużego talerza. Wokół naczyń z dipami poukładałam paski
Smaczna PyzaDiety nie byłyby takie złe, gdyby nie (często) nijaki, mdły smak potraw. Dlatego – po przepisie na błyskawiczny sos czosnkowy – przyszedł czas na równie szybki i smaczny sos pikantny. Delikatnie pomidorowy, wyrazisty smak i dość duża ostrość znakomicie potrafią wzbogacić każde danie bez wyrazu. A robi się go w minutę! Lista zakupów: Jogurt naturalny 0% (150 ml) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)szczypty soli 1 łyżeczka ostrej papryki Solidna szczypta bazylii listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Dietetyczny sos pikantny'; listonic_content='Jogurt naturalny 0% (150 ml) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szczypty soli 1 łyżeczka ostrej papryki Solidna szczypta bazylii'; document.write(" "); Przekładamy wszystkie produkty do jednej miski. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest
Proste-przepisy.plparzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak do calzone polecam delikatnie zwiększyć tę ilość. ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij] Jeśli nie mamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól(...)Czosnek listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Stromboli'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy 150–200 g sera Carpaccio wołowe Czosnek'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski
Proste-przepisy.plmięsa z kurczaka (u mnie – mięso z uda) 220 g makaronu (u mnie – mieszanka Rigatoni i Radiatori) 1 duża papryka 1 średni pomidor 1-2 cukinie 1 por Błyskawiczny sos czosnkowy według TEGO przepisu Ja na dwa naczynia żaroodporne zużyłem całą miseczkę. Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Zapiekanka dla leniwych'; listonic_content(...)pieczarek 400 g żółtego sera 500 g mięsa z uda kurczaka 220 g makaronu 1 duża papryka 1 średni pomidor 1-2 cukinie 1 por Sos czosnkowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Gotujemy makaron, skracając sugerowany czas podany na opakowaniu o parę minut – w końcu będzie on jeszcze zapiekany. Myjemy i kroimy warzywa i mięso. Ser ścieramy na tarce. Podsmażamy mięso
Proste-przepisy.plSos pieczarkowy to świetny dodatek to wszelkiego rodzaju mięs i nie tylko. Najczęściej podaję go moim mężczyznom do kotletów schabowych a nawet czasami do kotletów mielonych. Przygotowanie takowego sosu zajmie niespełna 15 minut i najlepiej smakuje na ciepło. Sos pieczarkowy zgodnie z poniższym przepisem charakteryzuje się lekko cierpkim posmakiem dzięki cytrynie – to dzięki niej […] The post Sos pieczarkowy
Magiczny Garnekszparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą chrupkiego smaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego, migdałowego sosu Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą chrupkiego smaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego, migdałowego(...)ilość na 2 blachy pizzy) 600 g mąki pszennej ok. 350 ml wody 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soli 2 łyżki drożdży suszonych 2 ząbki czosnku Pozostałe składniki: Sos pomidorowy według mojego przepisu (link poniżej) 2 pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki
Ale ProstePrzepyszne małe placuszki z owocowym sosem to świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Owoce mogą być świeże lub mrożone, przez co cały rok można się delektować ich smakiem. Serniczki: 300 g serka na serniki 1 jajko 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej łyżka miodu mąka do obtoczenia olej do smażenia Sos: 1 szkl malin 1/2 szkl jagód(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu Sos: Owoce przesypać do rondelka i podlać 2 łyżkami wody. Moje były mrożone więc puściły więcej wody podczas podgrzewania. Do świeżych owoców lepiej dać 2-3 łyżki wody więcej. Podgrzewać na małym ogniu aż puszczą sok (kilka minut) ale nie będą się całkiem rozpadać. Dosłodzić do smaku miodem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szkl
Smakołyki AsiLubicie dania z makaronem? Ja je wprost uwielbiam. Dziś mam dla Was przepis na obiad z makaronem w stylu fit. Makaron razowy + pyszny, lekki sos pieczarkowy na bazie jogurtu z koperkiem. Spróbujcie, polecam. Taki obiad nie tylko dobrze smakuje, ale też i syci. Obiad fit. Razowy makaron w lekkim pieczarkowym sosie Obiad fit. Razowy makaron w lekkim pieczarkowym sosie(...)drobno kroimy. Tak przygotowaną cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie (lub oleju). Do podsmażonym składników dodajemy wodę, w której wcześniej rozpuściliśmy 1/4 kostki rosołowej. Uwaga! Jeśli wolicie gęstsze sosy wody należy użyć mniej (około 1/3 szklanki). Całość mieszamy i dusimy z wodą pod przykryciem około 4 minuty. Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy makaron. Gotujemy
Słodkie okruszki