obiad z makaronem . Wiecie co to jest ziti? Samo ziti oznacza oblubieniec i odnosi się do makaronów typu penne. Najbardziej popularne włoskie ziti to zapiekany makaron z klopsikami w sosie marinara. Ponoć rigatoni można również użyć do ziti. Mniejsza o to, zrobiłam ziti penne wrzucając suchy makaron od razu do sosu. Muszę przyznań, że sposób przygotowanie makaronu bardzo mi odpowiada(...)gęste i smaczne. Jestem przekonana, że ten sposób przyrządzania makaronu zagości na stałe w mojej kuchni. Ziti penne można zapiec z ricotta. Ja wolałam jednak dodać ricotta bezpośrednio do sosu…Ten makaron można przyrządzić na wiele sposobów jednocześnie zachować jego oryginalność. Ziti penne Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu penne 300 g salsiccia 400 g leśnych pieczarek
codojedzeniaDziś kolejny przepis z magazynu Kuchnia, który jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że muszę go zrobić. Rozpływające się w ustach gęsie udka duszone w słodkim sosie pomarańczowo-karmelowym są absolutnie przepyszne! Co więcej, są też bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu bo całą robotę robi piekarnik, a w tym czasie można przygotować dodatki do togo pysznego mięsa. Zapraszam! Scroll(...)wsyp cukier i podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Dodaj resztę czosnku, tymianek i sok z pomarańczy, dokładnie wymieszaj aż składniki się połączą i zalej powstałym sosem udka w naczyniu żaroodpornym. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Przykryj naczynie z udkami szczelnie folią aluminiową (matową stroną do góry) i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez
karmelowygrzybami. Uwielbiam barszcz grzybowy mojej Mamy, paszteciki grzybowe, kapustę z grzybami, ale zawsze też staram się przygotować coś nowego. Na przykład pierogi z kaszą gryczaną, podane z gęstym sosem grzybowym. Pierogi to prosta potrawa, ale wiadomo, że nie da się jej zrobić w 15 minut. Aby zaoszczędzić trochę czasu, sos możemy przyrządzić na bazie fajnego produktu, który znalazłam – Koncentratu(...)Grzybowej od Krakusa. Miło mnie zaskoczył swoim intensywnym smakiem i super gęstą konsystencją. Pierogi idealnie skomponowały się z tym pachnącym świętami, wyrazistym sosem. Ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 200 g kaszy gryczanej mała czerwona cebula łyżka oleju pęczek natki pietruszki pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej sól pieprz Sos grzybowy: koncentrat grzybowej
Mienta blogRyż z białym sosem – Kaszubskie smaki Dzisiaj, troszkę regionalnie .Ryż z białym sosem , na Kaszubach jest podawany prawie zawsze , kiedy gotuje się rosół . Kiedyś na weselach w czasach PRL-u, był wręcz obowiązkowy Przepisów na niego jest sporo , jak na bigos , czy gołąbki , aczkolwiek podstawa, jest zawsze ta sama , czyli rodzynki i mięso z rosołu , niektórzy ,dorzucają ,agrest(...)rosół ( no w końcu niedziela , więc czasem trzeba, tradycji dać upust ) , a mięsa z rosołu ,normalnie u mnie nikt nie tyka , więc czemu nie .. był też ryż z białym sosem..mniam Składniki : Kurczak z rosołu ( gotowane kawałki mięsa , można bez skóry ) około 3-4 szklanki rosołu 1 mała paczka rodzynek ( 200 g ) 1/2 kostki masła 1 łyżka oleju sól
Ogrodnik w podróżyZapach jeszcze do teraz unosi się w całej kuchni. Zioła, delikatne mięso duszone w cydrze z dodatkiem miodu. Sos delikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp. i pyszne domowe danie gotowe. Składniki: 800 g wieprzowych żeberek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody przyprawy: świeżo zmielony(...)vegety natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk, łyżka gorczycy 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 5 ziarenek jałowca ok. 2-3 łyżek mąki kukurydzianej (bezglutenowo, jeśli chcecie zagęśćcie sos inną mąką lub wcale) 1/3 szklanki cydru łyżka miodu łyżeczka musztardy sarepskiej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone na większe kawałki umyte i osuszone żeberka (moje
Zasmakuj Kuchniciasta wypełnione farszem z zielonej soczewicy z cebulką - czy to już nie brzmi świetnie? Rozpieszcza brzuchy! Tradycyjnie soczewiaki podaje się okraszone słuszną porcją skwarek, ale ja podałam do nich sos z suszonych grzybów o niezwykle głębokim smaku i aromacie. Pasował idealnie, uzupełniając to sycące danie o jesienny akcent i wynosząc je na zupełnie nowy poziom :) Jeżeli tylko znajdziecie odrobinę więcej(...)czasu (na namaczanie i klejenie) to spróbujcie zabawić się w kuchni z soczewiakami, bo naprawdę warto wypełnić się jesienią takim aromatycznym ciepłem i pysznym smakiem! :D Soczewiaki z sosem grzybowym 10-12 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 1kg obranych mączystych ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej /ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz: 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 2 szklanki wody 2 średnie cebule olej
Kuchnia w Słońcu Skąpanawydawało mi się, że jest trudne w przygotowaniu a tu okazało się, że jest wręcz przeciwnie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu korzenne ciasto z gruszkami i podane z sosem karmelowym po prostu mnie zachwyciło! Przepis ten znalazłam w ostatnim numerze magazynu Kuchnia, przeczytałam składniki i przygotowanie i nie mogłam sobie darować, że tak długo zwlekałam z jego przygotowaniem(...)przepyszne! Jeżeli jesteś szczęśliwym właścicielem Tefal Cuisine Companion, to zrobi on to ciasto praktycznie za Ciebie. Szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym (10 porcji) Składniki: 240 ml mleka 200 g cukru 2 jajka 1 łyżka miodu 100 ml oleju roślinnego 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao
karmelowychałwą, piernikiem, białą czekoladą, a w dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako wykończenie przygotowałam do nich sos śliwkowy na ciepło. Ciekawi smaku? W takim razie zapraszam poniżej po przepis Składniki na 6-7 porcji w zależności od wielkości kokilek 1 malutka dynia hokkaido pokrojna na kawałki(...)duże jajka 1 niepełna szklanka cukru (najlepiej dosłodzić wg własnego uznania) odrobina otartej skórki z pomarańczy 80-100 g herbatników czekoladowych rozdrobnionych i połączonych z 40 g roztopionego masła sos śliwkowy 2-3 śliwki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie Dynię pokroiłam na kawałki i upiekłam w nagrzanym do 190C piekarniku do miękkości. Po upieczeniu usunęłam pestki oraz
Raj dla Podniebieniabędzie zbyt dietetyczne ale nie poradzę nic na to, że jest pyszne i od czasu do czasu należy sobie na taką przyjemność pozwolić… Najlepiej do shoarmy pasują frytki, sos czosnkowy i szybka sałatka. Przepis na sałatkę znajdziecie TUTAJ , a na sos czosnkowy TUTAJ . Poniżej składniki i sposób przygotowania shoarmy, zapraszam do lektury i udanego gotowania :) Domowa shoarma z kurczaka(...)łyżeczki nasion kolendry 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) pieprz czarny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli oliwa sos czosnkowy Domowa shoarma z kurczaka – przepis Wszystkie przyprawy dokładnie ucieramy w moździerzu. Mięso kroimy w średniej grubości paski, dodajemy odrobinę oliwy i przygotowaną mieszankę przypraw. Dokładnie mieszamy, przykrywamy mięso
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie w sosie tatarskim to idealna przekąska na niemal każdą okazję. Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek(...)majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej
Słodka Stronaminut po 20 minutach gotowania wsypać mąkę, wymieszać obroty 4, czas 5 sekund. Gotować następne 15-20 minut wlać śmietanę, wymieszać obroty 4, czas 5 sek wrzucić klopsy do sosu, dodać posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszać za pomocą kopystki podawać z ziemniaczkami Wykonanie bez thermomix Przygotowanie grzybów – do garnka wlać wodę i dodać pokrojone grzyby. Zagotować i doprawić(...)pokrojoną w cienkie krążki, seler pokrojony drobno, kilka gałązek natki pietruszki, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, cebulę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do gotującego się sosu delikatnie wrzucić klopsiki i gotować na małym ogniu 15 minut. Mąkę wymieszać w śmietanie lub jogurcie greckim i dodać do gotującego się sosu. Zagotować. Dodać natkę pietruszki i wymieszać delikatnie. Możecie
Kuchnia Pokoleńziołami (u mnie Almette z ziołami ); 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; 1 średnia czerwona papryka; 2 szklanki startego żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1 łyżka ostrego sosu (u mnie sriracha); Sól. Dodatkowo: Folia spożywcza; Gumki recepturki. Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, drobno pokroić. Zostawić ogonek od papryki. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć(...)mnie misa od miksera) przełożyć oba serki śmietankowe i przy pomocy miksera dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojoną paprykę i szczypiorek, 1 szklankę startego, żółtego sera oraz 1 łyżkę ostrego sosu i wymieszać przy pomocy miksera. Przyprawić solą do smaku. Na blacie/stolnicy rozłożyć kilka warstw foli spożywczej (na przemian poziomo i pionowo, tworząc krzyż). Na środek tak przygotowanej folii
Gospodyni MiejskaNaprawdę polecam. Składniki: • 250 g piersi z kurczaka (połówka) • 200 g kurek • 200 g śmietany 36% • 1 większa szalotka • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki świeżej lub suszonej • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (ja użyłam mieszanki słodkiej papryki, soli himalajskiej, pieprzu, czosnku) • 1 łyżka oleju • sok z cytryny • 400 g makaronu pełnoziarnistego Sposób przygotowania: 1. Kurki oczyścić(...)kurczaka pokroić na nieduże kawałki. Przełożyć do miseczki i oprószyć przyprawami. Odstawić na 15 minut. 3. Wstawić makaron. Ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos. 4. Szalotkę pokroić na drobną kosteczkę. 5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić kawałki kurczaka. Podsmażyć kilka minut. 6. Dodać szalotkę i kurki. Osolić. Podsmażyć. 7. Do składników na patelni
W mojej kuchniPyszna i lekka sałatka z dodatkiem świeżych warzyw. Idealnym dodatkiem do takiej sałatki jest sos miodowo-musztardowy. Jest to jeden z moich ulubionych sosów:) Jego przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy tylko wymieszać kilka składników, a jego smak idealnie wzbogaci każde danie, nie tylko sałatkę. Sos, który ja przygotowałam nie jest gęsty, idealny do polania sałatki. Jeśli Czytaj więcej → Artykuł(...)LEKKA SAŁATKA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM pochodzi z serwisu green goodies
greengoodieszalewałam borowiki do namoczenia i nastawiałam wodę na piękny makaron, który znalazłam w osiedlowym dyskoncie. Głęboki, jesienny grzybowy zapach unosił się pod kuchennym sufitem razem z aromatami ziół. Śmietanowy sos otulił makaron, a kawałki sera camembert rozpuszczały się, nadając całości jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Sycące, kremowe, o wyrazistym truflowym aromacie, otulające brzuchy tak samo, jak sos otula makaron i naprawdę(...)kiedyś w Waszej kuchni pojawią się trufle, te świeże lub pod postacią pasty, to nie wahajcie się ani chwili i przygotujcie sobie to danie z namiastką luksusu ;) Makaron z sosem borowikowym z letnią truflą i camembertem na 2-3 porcje Potrzebujesz: 300g dowolnego makaronu 50g suszonych borowików 1 szklanka gorącej wody 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 5 łyzek śmietany
Kuchnia w Słońcu Skąpana