sosy - 72734 przepisów (strona:533/4849)

Sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym 169

jeszcze pierożka dla mnie….” Dziś prezentuję Wam hitowy sernik mijającego lata. Zrobił w mojej rodzinie prawdziwa furrorę. Kremowy, waniliowy, ze startą skórką cytrynową, karmelem na wierzchu i sosem jeżynowym. Esencja lata. Sernik i owoce leśne. Przy jego pieczeniu czułam się jak mag, który z tak prostych produktów czaruje niezwykły wypiek. I choć jest to zwykły sernik, w smaku(...)szklanki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka esencji pomarańczowej skórka otarta z 1/2 cytryny 150g śmietanki kremowej wierzch 200g masy kajmakowej 4 łyżki śmietanki kremowej sos jeżynowy 100g jeżyn 30g malin 1 łyzka cukru brązowego dodatkowo maliny, jeżyny, borówki Wykonanie spód: ciasteczka umieścić w blenderze, rozdrobnić na piasek, przełożyć do naczynia i połączyć z herbatą. Taką masą wylepic

Raj dla Podniebienia
Sos serowy do warzyw i mięsa (z delikatną nutą czosnku) 223

Lubicie brokuły? Ja tak, ale zdecydowanie bardziej wolę jak są czymś okraszone. Postanowiłam więc, że dla odmiany przygotuję sos serowy w moim nowym przyjacielu Tefal Cuisin Companion. Uniknęłam w ten sposób stania nad nim z łyżką i mieszania, by się przypadkiem nie przypaliło... co zazwyczaj i tak kończy się lekko "przyrumienionym" naczyniem... Tutaj poszło szybko, bo tylko wrzuciłam wszystko(...)misy i sprawnie, bo w czasie kiedy sos się robił, ja mogłam wypić kawę. I to dosłownie, bo i chłopaki pozwolili ;) Taki sos serowy to nie tylko świetny dodatek do warzyw, ale też mięs, ryb czy zapiekanek, bo fajnie łączy ze sobą każdą warstwę.  Możecie również modyfikować jego smak począwszy od rodzaju sera (choć tu skłaniam się raczej

Kuchnia w czekoladzie
cytrynowe nóżki z kurczaka 322

filmu) albo jako danie główne. Składniki: nóżki z kurczaka (same pałki) w zależności od liczby osób. 2 duże, soczyste cytryny świeży tymianek (jak nie ma, suszony też się nadaje) sos sojowy ocet balsamiczny sól pieprz Każdą nóżkę naciąć ostrym nożem dookoła kości, mięso odskrobać od kości nożem, chrząstkę odciąć i razem z przyczepioną do niej skórą odłożyć. Mięso ściągnąć(...)formując ładną kulkę z wystającą, czystą kostką. Na patelni rozgrzać oliwę, wkładać nóżki i gałązki tymianku, smażyć razem, aż mięso się ładnie zamknie i zrumieni z każdej strony. Podlać sosem sojowym i octem winnym. Kiedy sos się zredukuje, podlać wodą i dalej dusić. Włożyć jedną cytrynę pokrojoną w niezbyt cienkie plastry, wlać sok z połówki drugiej cytryny. Dusić bez przykrycia

stajnia gołębie od kuchni
Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym 387

Pulpeciki z mięsa wołowego duszone w delikatnym, śmietankowym sosie o wyraźnym musztardowym smaku. Smaczne i sycące danie do przygotowania na patelni. PULPECIKI WOŁOWE: 500 g mięsa wołowego mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia SOS MUSZTARDOWY: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła(...)dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć. Cebulę na sos drobno posiekać i zeszklić na rozpuszczonym maśle. Oprószyć mąką i chwilę obsmażyć. Stale mieszając dolewać śmietankę i bulion. Doprawić musztardą, pieprzem i solą. Kiedy sos będzie gęstniał włożyć klopsiki

https:KKuchniaMniam
SOS PIECZARKOWY 191

Sos z pieczarek jest dodawany do wielu dań np.klusków,ziemniaków czy placuszków. SKŁADNIKI   500 g małych pieczarek 1 łyżka masła klarowanego 500 ml wody 3 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula sól ewentualnie sos sojowy do smaku (wtedy nie dodajemy soli) Pieczarki dokładnie myjemy (ja wolę takie małe pieczarki) i kroimy.Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulkę drobno(...)pokrojoną i podsmażamy chwilkę aż cebulka się zeszkli. Wrzucamy pieczarki i smażymy aż pieczarki zmienią kolor na ciemny.Dodajemy wodę i dusimy ok.15-20 min.po tym czasie doprawiamy solą albo dodajemy sos sojowy do smaku wtedy nie dodajemy już soli bo sos będzie słony.Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody i wlewamy do naszego sosu i mieszamy.Czekamy aż sosik zacznie się gotować jeszcze

Mała w garnku miesza
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO- BAZYLIOWYM 423

Pomysłów na pierś z kurczaka jak i na sosy jest bardzo wiele. Dziś mam dla Was propozycję na pierś z kurczaka w sosie pomidorowo- bazyliowym. Obiad pyszny i szybki w przygotowaniu :) Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo- bazyliowym podałam z  kaszą jęczmienną pęczak  od  Młyny Stoisław . Kasza jęczmienna pęczak jest bardzo zdrowa, bogata w wiele wartości odżywczych(...)między innymi w białko, węglowodany czy żelazo.  Można podać również pierś z kurczaka w sosie z ryżem, makaronem czy innym rodzajem kaszy. Składniki: * 3 pojedyncze piersi z kurczaka * oliwa z oliwek do podsmażenia * sól * przyprawa do kurczaka  (użyłam Skworcu) * papryka ostra  (użyłam Skworcu) * odrobina pieprzu cayenne  (użyłam Skworcu) * 2-3 łyżeczki bazylii suszonej  (użyłam Skworcu

Zrób to smacznie
Sos barbecue do grilla, kanapek, itp. 159

sos robię zawsze w sezonie grillowym ale również na święta.  Doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju mięsami, również na kanapkach. Ma bogaty, intensywny smak, lekko słodki, lekko ostry i lekko ketchupowy...  No i oczywiście w wersji domowej jest całkowicie bezglutenowy:-) Składniki: 1 średniej wielkości cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości 4 łyżki musztardy miodowej(...)może też być zwykła 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne - oczywiście można w zależności od preferencji więcej lub mniej kilka łyżek wody Jeśli chodzi o wykonanie to sos można zrobić dwoma metodami - szybszą i wolniejszą. Metoda szybsza jest na pewno szybsza a metoda

Ze smakiem bez glutenu
Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages 289

łatwy i szybki obiad. Nie miałam za bardzo czasu i pomysłu, więc przygotowałam coś co wiedziałam, że posmakuje mojemu mięsożernemu ukochanemu. Takim też sposobem powstała biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym na cebulce. Ekstra łatwa w przygotowaniu, a zapewniam że rodzina zapieje z zachwytu. Wiadomo, wszystko co w sosie miodowo-musztardowym musi być pyszne! Podałam ją z zielonymi warzywami(...)wyszło ekstra. Można użyć też każdej innej kiełbasy, którą mamy akurat w lodówce i też wyjdzie pysznie. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym (5 porcji) Składniki: 5 kawałków białej kiełbasy 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżka miodu 1 łyżka masła, rozpuszczonego 2-3 cebule, białe lub czerwone, pokrojone

karmelowy
Sos tatarski 194

Sos tatarski to w wielu domach bardzo popularny dodatek. Nie tylko zresztą do jajek, bo fantastycznie smakuje także z wędlinami czy zimnymi mięsami. Sposobów na sos tatarski jest pewnie tyle, ilu jego wielbicieli. Nie wiem czy istnieje "jedynie słuszny" przepis, w każdym razie ja nie doszukałam się go. Jako ciekawostkę mam dla Was przepis z książki Marii Disslowej "Jak gotować(...)roku 1935: rozetrzeć żółtko z oliwą na majonez, zmieszać z musztardą, dodać sok z cytryn, cukier, sól, paprykę, usiekane drobno jabłka, utarty chrzan i drobno krajany szczypiorek, rozprowadzić sos zimnym rosołem lub wodą do odpowiedniej gęstości. Wyborny jest do zimnych mięs. Lubię zaglądać do tej książki, czasami można w niej znaleźć prawdziwe kulinarne perełki. Sosów na zimno jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
słodko kwaśna karkówka z ananasem, na wietnamską modłę 307

cztery centymetrowe plastry 2 czerwone papryki 1/2 ananasa 3 szalotki 3 cebule dymki liście selera naciowego – pęczek 3 ząbki czosnku 2 pomidory 1 papryczka chili marynata: 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru sos: 2 łyżki octu (może być biały, może być ryżowy) 4 łyżki cukru 4 łyżki przecieru pomidorowego sok z dwóch cytryn mąka ziemniaczana rozrobiona z wodą(...)Mięso pokroić na cienkie plasterki, zamarynować przez przynajmniej 20 minut w sosie rybnym z cukrem. W międzyczasie pokroić: paprykę w paski ananasa w niezbyt grubą kostkę pomidory w ósemki cebulki od dymki w ósemki zieleninę od dymki w dwucentymetrowe kawałki chili w cienkie, ukośne plasterki liście selera w paski Drobno posiekać szalotkę i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Dobrze rozgrzać

stajnia gołębie od kuchni
Śledzie w sosie chrzanowym + film 245

Zapraszam na kolejną odsłonę śledzi, tym razem w sosie chrzanowym czyli smakowite danie w sam raz na Wielkanocny stół. Sos ze śmietany i jogurtu z nutką chrzanu idealnie komponuje się ze śledziami i jajkami a całości smaku dopełniają słodkie rodzynki. Śledzie w sosie chrzanowym to szybka i prosta w wykonaniu przekąska o zaskakującym smaku.   składniki na 4 porcje(...)doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Dobrze wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie dodajemy do sosu. Rodzynki wrzucamy do miski zalewamy je wrzącą wodą i odstawiamy na 3 minuty po czym odsączamy, studzimy i dodajemy do śledzi. Ugotowane jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach

Smakowite Dania
Piersi z kurczaka w pomidorowym sosie podane z kaszą jęczmienną 330

Dziś polecam Wam pyszny obiad dla całej rodziny. Piersi z kurczaka w pomidorowym sosie, u mnie podane z pyszną i zdrową kaszą jęczmienną Rubi . Taki obiad przygotowuje się naprawdę prosto, a wychodzi go na tyle dużo, że spokojnie nakarmicie nim swoją rodziną. Piersi wychodzą mięciutkie, aż rozpływają się w ustach. A sos… my go uwielbiamy Spróbujcie i Wy. Składniki(...)przykryciem, po czym dolewamy około 1/3 szklanki wody. Gotujemy całość pod przykryciem aż do miękkości. Jeśli zajdzie taka potrzeba można podlać odrobiną wody. Pod koniec próbujemy smak naszego sosu i opcjonalnie doprawiamy (ja doprawiłam sos jeszcze pieprzem i chwilę jeszcze gotowałam). Propozycja podania: Tak przygotowane piersi z kurczaka w pomidorowym sosie podajemy z kaszą jęczmienną i sałatą. Smacznego

Słodkie okruszki
Jajka w sosie jogurtowo-rzeżuchowym 214

Ciekawy dodatek do obiadu, czy śniadania może niekiedy zmienić cały posiłek. Nowy, aromatyczny sos, czy fajna surówka mogą nadać daniu całkiem innowacyjny charakter. Sos jogurtowy z rzeżuchą jest bardzo smacznym dodatkiem do jajek podczas uczty śniadaniowej, jeśli go nie znacie polecam wypróbować :) Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 2 spore garści rzeżuchy Przyprawy: sól, pieprz, odrobina suszonego czosnku(...)Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce blendera i dokładnie ucieramy na gładki sos. Polewamy ugotowane jajka albo podajemy sos osobno. Smacznego

Kolizje Smaków
Kurczak w sosie teriyaki 204

Pierś kurczaka duszona w aromatycznym sosie teriyaki oraz posypana sezamem. Polecam podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Składniki: 500 g mięsa z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki miodu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru ziarna sezamu do posypania Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić na nieco mniejsze(...)kawałki. Na patelnię wylać olej, sos sojowy, sos z limonki oraz miód. Dodać wyciśnięty czosnek i starty imbir. Całość zamieszać i zagotować. Na gotujący się sos położyć kawałki kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Przełożyć na drugą stronę i dusić kolejne 10 minut. Gotowego kurczaka posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym

Bullio
Sałatka brokułowa z migdałami (warstwowa) 435

która idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, a także nadaje się jako lekka kolacja. Przepis dostałam od koleżanki Edyty I... Dzięki Edzia sałatka wszystkim smakowała i jest cudna:-)... Ps. sos czosnkowy można również zrobić wyłącznie na bazie jogurtu... wtedy będzie to dietetyczne danie. Składniki na 6 osób: 3 brokuły 3/4 puszki kukurydzy 150 - 200 g sera feta sos czosnkowy według(...)uznania ( np z tego przepisu klik ) 2 pęczki rzodkiewek ok. 150 g migdałów w płatkach Wykonanie: Przygotowujemy sos czosnkowy ( tutaj przepis - klik ). Na suchej patelni lekko podprażamy migdały.   Brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente (tak aby były półtwarde, nie rozpadające się). Następnie studzimy. Brokuły układamy w naczyniu następnie na nie wysypujemy kukurydzę. Kolejną warstwą jest pokruszona feta (najlepiej

IMPRESJA SMAKU