sosy - 72234 przepisów (strona:531/4816)

Ravioli z tuńczykiem i szpinakiem w sosie cytrynowym 164

było mowy o poddaniu się i pójściu na łatwiznę. Zrobiłam je od podstaw tak jak należy, mając nadzieję, że zarówno ono jak i farsz będzie naprawdę wyjątkowe. Sos- tutaj też postawiłam na klasykę! Wiedząc, że praktycznie każda rybka lubi kwaskowatą nutę cytryny, nie było innej opcji. Mało tego, zdradzę Wam, że kilka pierożków które mi zostały odgrzałam nazajutrz na maśle(...)żółtka 100g mąki pszennej Szczypta soli ⅓ łyżeczki oliwy 4 łyżki ciepłej wody Ravioli farsz: 2 łyżki masła 5 szt. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 2 łyżki tartego parmezanu Sól, pieprz do smaku Sos cytrynowy z nutą szałwii: 2 łyżki masła 1 płaska łyżka mąki pszennej ¾ szklanki bulionu warzywnego 3 listki szałwii

Kuchnia w czekoladzie
SZPARAGI W SOSIE HOLENDERSKIM Z JAJKIEM PO BENEDYKTYŃSKU + FILMIK 97

Szparagi w sosie holenderskim i jajeczkiem po benedyktyńsku to klasyczne, pyszne danie którym zachwyca się nie jedna osoba. Łagodność szparagów, w połączeniu z delikatnym jajkiem, z płynnym żółtkiem, podkreślone kremowym, orzeźwiającym sosem o cytrynowej nucie. Pełna harmonia na talerzu. Polecam.  SKŁADNIKI :  szparagi 1-2 pęczka  kilka jajek tarty parmezan(...)SOS HOLENDERSKI : 3-4 żółtka 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku  100 g masła rozpuszczonego                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy makaron tagiatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem i szparagami 201

zdecydowanie za krótko :/ Ale nie ma co rozpaczać, trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa, puki na to czas Dzisiaj w roli głównej szparagi zielone, a u ich boku tuńczyk w sosie śmietanowym. Całość podana na domowej roboty, delikatnym makaronie tagiatelle, z domieszką mąki żytniej. Dodatek aromatycznego lubczyku sprawia, że w tym daniu jeszcze bardziej czuć wiosnę na widelcu. Jeśli nie próbowaliście(...)porcje): 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka maki pszennej 1 żółtko 1/3 szklanki gotującej wody 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Składniki na sos (na 4 porcje): 200 ml śmietanki 30 % 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (400 g) 0,5 kg zielonych szparag 1 cebula 3 łyżki posiekanego lubczyku 1 łyżeczka

Kierunekuchnia
„Paluchy” z mielonego mięsa z pieczarkami i serem 174

domówce). Mięso jest z dodatkiem zmielonych pieczarek, zaś w środku kryje się słupek żółtego sera. Ja lubię takie połączenie, a Wy? Całość fajnie smakuje z ostrym majonezowym sosem i lekką surówką:) około 600 g piersi z kurczaka (3 pojedyncze piersi) 200g pieczarek 2 cebule około 150g żółtego sera w kawałku (u mnie sokół) przyprawa do gyrosa oregano 4 łyżki mąki(...)krupczatki 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz Sos I: 1/2 szkl. majonezu 2 łyżki kremówki zioła prowansalskie sól, pieprz Sos II: 1/2 szkl. majonezu kieleckiego 2 łyżki kremówki 4-5 marynowanych pieczarek 1 korniszon 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki 1-2 ząbki czosnku – opcjonalnie sól, pieprz   W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Wybieramy wariant

Smaki Na Talerzu
Mini pizza z brokułem, szparagami i sosem francuskim 139

wyobraża sobie życia bez smaku pizzy. My z kolei nie wyobrażamy sobie bloga bez przepisu na pizzę. Oto efekt naszego ostatniego eksperymentu. Ciekawe połączenie składników i niestandardowy sos, to jest właśnie to, co wyróżnia naszą pizzę spośród innych. Składniki na 2 szt. Ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli(...)łyżka oliwy lub oleju Farsz: Kilka różyczek brokułu 2 łodygi szparagów lub główki z całego pęczka 3/4 plastry bekonu/boczku ok. 80 g sera feta Sos francuski (do polania na wierzch) 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku, starty sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy

Pyszny Duet
KANARYJSKI ZIELONY SOS MOJO VERDE 126

Wczoraj pokazałam Wam faszerowane ziemniaki podane z sosem MOJO VERDE . Dziś za to przepis jak przygotować samemu ten sos. Będąc na Wyspach Kanaryjskich wszędzie pojawiał się zielony i czerwony sos. Podaje się go o każdej porze i do wszystkiego (no dobra... z wyjątkiem deserów). Używany jest do ryb, dań pieczonych, mięs czy ziemniaków. Sos przygotowujemy zarówno z ostrej(...)słodkiej papryki. Przygotowuje się go bardzo prosto i szybko dlatego możemy mieć Kanary na talerzu także w Polsce.  Dziś zapraszam Was na zielony sos Mojo Verde (Czerwony jest ostrzejszy). Składniki: 1 papryka zielona 2 obrane ząbki czosnku 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka kuminu kilka gałązek kolendry 1/4 szklanki oleju 2 łyżki octu winnego sól pierz Paprykę zieloną

Kuchnia w oparach
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce serowo – kukurydzianej z sosem paprykowo – ketchupowym 164

się upiecze. Ale to akurat jest dość przyjemne zajęcie, szczególnie kiedy w kuchni unosi się zapach pieczonego parmezanu. Podany w towarzystwie roszponki i pomidorów cherry smakuje obłędnie. Dopełnienie stanowi sos paprykowo – ketchupowy. Składniki na 10 kawałków kurczaka w panierce: 400 g fileta z kurczaka 2 jajka 80 g płatków kukurydzianych 40 g parmezanu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka(...)sypkiej papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz sól Składniki na sos paprykowo – ketchupowy: 60 g czerwonej papryki konserwowej 60 g ketchupu 7 kropli tabasco Przygotowanie: SOS PAPRYKOWO – KETCHUPOWY Paprykę z ketchupem zblendować na gładką masę, doprawić tabasco. Jeśli nie lubisz pikantnych przypraw, możesz ten dodatek pominąć CHRUPIĄCY KURCZAK W PANIERCCE SEROWO – KUKURYDZIANEJ Fileta kroimy na 2 cm kawałki, doprawiamy

Kierunekuchnia
Kurczak z warzywami w sosie chrzanowym 162

Kurczak z warzywami w sosie chrzanowym to szybki i mało skomplikowany przepis na obiad. Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Składniki: duża pierś z kurczaka cebula średnia marchew 2 garście groszku mrożonego 2 łyżeczki tartego chrzanu łyżka masła łyżka mąki szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy(...)koniec dodajemy groszek i smażymy jeszcze chwilę. Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy zimny bulion i mieszamy, aż całość doprowadzi się do wrzenia. Gdy sos się zagotuje, dajemy chrzan i śmietanę. Przyprawiamy do smaku i mieszamy dokładnie. Sosem chrzanowym zalewamy warzywa z kurczakiem. Całość dusimy jeszcze 3-4 minuty. [caption id="attachment_7280" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
KRÓLIK DUSZONY W SOSIE MAŚLANYM (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 264

Kolejny pomysł na wielkanocny obiad, który dostałam od mojej mamy. Delikatne i kruche mięso królika w maślanym sosie to połączenie idealne i kojarzy mi się z domem rodzinnym A czy wiecie w ogóle, że polska kuchnia słynie z królika? Niestety w dzisiejszych czasach nieliczni sięgają po ten rodzaj mięsa. Jedni mają opory z racji udomowienia tego zwierzątka, innych blokuje cena(...)pozostały z warzyw tłuszcz i cebulę. Doprawić solą i pieprzem a następnie podlać odrobiną wody. Całość dusić na małym ogniu ok 1,5 godziny polewając od czasu do czasu sosem. Po tym czasie dołożyć obsmażone warzywa i śmietanę lub śmietankę kokosową oraz ewentualnie ulubione świeże zioła. Dusić przez kolejne 20 min polewając sosem. Ja korzeniowe warzywa wyrzucam i podaję królika

Ola la LCHF
Kwetki w czerwonym sosie na mleku kokosowym 173

łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 ostrej papryki w proszku - łyżka startego korzenia imbiru - dwa starte ząbki czosnku - mała starta cebula - łyżka cukru - sól, pieprz do smaku - dwie łyżki sosu rybnego - łyżka sosu sojowego - 250g mrożonych krewetek - łyżka oleju kokosowego - ryż Basmanti i kolendra do podania Do rondla wlewam pokrojone pomidory, dodaję cukier, sól i pieprz (strożnie z solą(...)sos rybny i sojowy będą słone). Mieszam i gotuję 20 minut na wolnym ogniu.  Do pomidorów wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję kolejne 20 minut. Krewetki rozmrażam w ciepłej wodzie. Osuszam ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję starty imbir, czosnek i cebulę. Smażymy do lekkiego zarumienienia się. Dodaję krewetki, solimy i smażyę po minucie z każdej

Cook&Love
Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami 173

Nie, nie tym razem nie zabieraliśmy obiadu do pracy. Zaraz po niej Madzia postanowiła przygotować pyszny i bardzo szybki obiad. Na nasze stoły trafił makaron z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 758

Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Warstwowa sałatka z gyrosowym kurczakiem, jajkami, kukurydzą i ogórkowym sosem a’la tzatziki. Ciekawe połączenie smaków i aromatów. Najlepiej przyrządzić ją na krótko przed podaniem, gdyż ogórki mimo odciśnięcia mogą puszczać soki i sałatka z czasem może podchodzić wodą.     Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 długi świeży ogórek 1 szklanka(...)sałatki układamy warstwowo. Najpierw wykładamy usmażone i wystudzone mięso z kurczaka *** *** Następnie dokładnie umytego i drobno pokrojonego pora *** *** Na pora wykładamy kukurydzę odsączoną z zalewy i całość przykrywamy połową sosu z ogórków *** *** Następna warstwa to drobno pokrojona cebula, a na to jajka *** *** Całość polewamy resztą sosu tzatziki i obsypujemy posiekanym koperkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ

Blog z Apetytem
Żeberka pieczone. Przepis krok po kroku. 143

wiele i nie trzeba za nimi ganiać po całym mieście. Dobrze jest zaopatrzyć się w żeberka u sprawdzonego rzeźnika to gwarancja sukcesu. Połączenie sosu sojowego (za którym jak już pewnie zdążyliście zauważyć przepadam), wędzonej papryki, czosnku i miodu sprawia, że ślinka cieknie już przy marynowaniu mięsa. Jedynym czasochłonnym procesem jest pieczenie(...)polecam ten sposób, żeberka długo pieczone, zdążą przejść przyprawami i będą się rozpadać w dłoniach.   W trakcie pieczenia proponuję przygotować własnej roboty sos barbecue , idealnie pasuje do takich pieczonych żeberek. A z tego przepisu zostanie Wam go na kilka dni i można go pasteryzować.   Zapraszam do zapoznania się

kuron.com.pl
Pierś z gęsi z sosem śliwkowym, pyzami i kapustą modrą zasmażaną 188

Poznaniu. Komponując dodatki do gęsiny w postaci pyz drożdżowych i kapusty zasmażanej to danie staje się jeszcze bardziej charakterystycznym dla kuchni wielkopolskiej. Smacznego Składniki na pierś z gęsi w sosie śliwkowym: 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1kg) 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do gęsi 10 szt suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 125 ml czerwonego wina(...)gałązki rozmarynu. Po zagotowaniu przelewamy na podsmażone mięso. Dorzucamy słodkie śliwki suszone oraz 3 ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i dusimy przez 1,5 godziny. SOS ŚLIWKOWY Przygotowanie sosu zajmie już tylko chwilę. Z płynu w którym dusiliśmy gęś wyjmujemy rozmaryn i oddzielamy liski od twardej gałązki aby lepiej się zblendowały. Całość przelewamy do garnka i blendujemy

Kierunekuchnia