Dziś mam dla Was przepis na pyszne schabowe roladki w sosie paprykowo-pomidorowym, które przygotowuje się bardzo szybko, wrzuca się do piekarnika i… robią się same. Takie obiady lubię, choć w tygodniu raczej stawiam na posiłki jednogarnkowe, które przygotowuje się do 30 minut, bo nie mam dłużej czasu na ich przygotowywanie, ale za to w weekend odpalam piekarnik. Przepis(...)roladki w sosie paprykowo-pomidorowym Składniki: 10 plastrów schabu 10 plastrów sera 10 plastrów boczku (opcjonalnie) przecier pomidorowy 1 papryka czerwona 100g. śmietanki 30% Przyprawy: bazylia, sól, pieprz, czosnek, pietruszka. 1. Umyj mięso i rozbij dokładnie schab. Posól, popieprz, ułóż plasterek boczku i sera. Posyp bazylią i czosnkiem. Zawiń w roladki. Trik! Rozbij mięso przez woreczek foliowy, dzięki temu
Rozdomowionaużyłam mięsa z piersi kaczki ale kurczak też się dobrze sprawdzi) 1 jajko świeża natka pietruszki papier ryżowy do zawijania przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka chilli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego. Zaczynamy od przygotowania naszego farszu. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę a por w cieniutkie paski(...)warzywa wrzucamy na patelnię razem z mięsem mielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wszystko podlewamy wodą i dusimy ok pół h. W trakcie duszenia doprawiamy nasz farsz przyprawami oraz sosem sojowym i rybnym. Ilość przypraw jest opcjonalna, próbujcie farszu w trakcie duszenia, by określić jaki smak Wam pasuje. Gdy warzywa na patelni zmiękną, farsz już jest gotowy, odstawiamy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiszklanki wody , solimy i dusimy pod przykryciem około 20 minut . Po tym czasie dokładamy pokrojoną paprykę i pomidory . Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu , aż kurczak będzie miękki , gdyby sos odparował , dolejcie ponownie 1/2 szklankę wody . Gotowego kurczaka , wyciągamy z sosu . Sos przelewamy przez sitko , najlepiej metalowe , przecierając przez nie rozgotowane warzywa . Do przecedzonego , przetartego sosu , dolewamy 200 ml kwaśnej(...)śmietany wymieszanej z mąką i doprowadzamy do wrzenia . Ponownie wkładamy do sosu kurczaki i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu , żeby się zagrzały . kluski : Roztrzepujemy jajko , dodajemy mąkę , odrobinę soli i mleka . Ucieramy , tak żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstych naleśników . Rozprowadzamy ciasto na drewnianej wilgotnej desce , na grubość około 0,5 cm . W dużym garnku doprowadzamy osoloną jak na makaron
Ogrodnik w podróżyBeszamel to bardzo prosty sos jego głównymi składnikami są mleko, mąka i masło, dodatkowo przyprawiony solą, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową smakuje obłędnie. Podawany jest głównie do mięs i gotowanych warzyw. A szparagi w sosie beszamelowym to klasyk jakich mało ;) Mój klasyk zamienił więc w propozycję obiadową stąd też dodałam młode grillowane ziemniaczki oraz filet z kurczaka. Składniki(...)osoby: 1 duża pierś z kurczaka 1 pęczek szparag 3-6 szt młodych ziemniaczków 2 ząbki czosnku do natarcia ziemniaków sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka 1/2 łyżeczki białego pieprzu sól odrobina gałki muszkatołowej marynata do kurczaka: wędzona ostra papryka słodka papryka łyżka miodu olej pieprz ziołowy Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy
Życie zaczyna się w kuchnimała cebula 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki ,tartej gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka soku z cytryny sos : 2 cebule 200 ml kremówki 30 % 1 ząbek czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy miodowej 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy sól , pieprz do smaku 1 łyżka masła , najlepiej klarowanego Ziemniaki(...)naleśnikowe , jeśli takiej nie ma należy po prostu dosypać odrobinę mąki pszennej , zamieszać i tak , aż do uzyskania właściwej konsystencji . Smażymy na złoty kolor , małe , cienkie placuszki . Podajemy z sosem cebulowym . sos cebulowy : Cebulę obieramy , siekamy w malakserze , podsmażamy na złoty kolor , na małym ogniu na maśle z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku i miodu . Uwaga nie wolno dopuścić do przypalenia
Ogrodnik w podróżysię coraz cieplej, w związku z czym coraz częściej mam ochotę zjeść na obiad czy kolację różne sałatki. Zdecydowanie lubię połączenie pomidorów i sałaty lodowej. Do tego marchewka i sos koperkowy. Żeby zaś sałatka była ciut bardziej sycąca, jest też i wędzony twaróg, który bardzo fajnie się tutaj sprawdził. Sałatka wyszła bardzo dobra, miała wyrazisty smak, a jednocześnie była całkiem(...)jaką nam chodziło. 1 sałata (u mnie lodowa, ale sprawdzi się też strzępiasta, masłowa czy rzymska) 3 pomidory 1 marchewka 1/2 pęczka koperku 1/2 op. wędzonego twarogu 1 op. sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego (lub innego, ulubionego) 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy Umytą sałatę dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do salaterki. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy
Smaki Na Talerzusię czymś często, to coś szybko nam się nudzi. Szukam zatem nowych inspiacji na dania z użyciem białego mięsa. Ostatnio właśnie zrobiłam to najprostsze w świecie danie. Kurczaka w sosie. Dla odmiany mięso zamarynowałam w dwóch różnych marynatach. Było zatem i na pikantnie i w stylu curry. Kto co woli. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na mięso z kurczaka w sosie. 60 dkg piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 80 ml mleka kokosowego pęczek zielonej cebulki 1/2 łyżeczka soli Marynata I. 8 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek sosu chili (pikantnego) 2/3 łyżeczki soli Marynata
mecooksgołąbki i zalej bulionem, całość gotuj około 40 minut na wolnym ogniu, Na patelni rozgrzej olej i podmaż cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy i druga kostkę bulionową. Ugotowane gołąbki polej sosem pomidorowym. Smacznego! Artykuł Gołąbki z suszonymi grzybami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!było mowy o poddaniu się i pójściu na łatwiznę. Zrobiłam je od podstaw tak jak należy, mając nadzieję, że zarówno ono jak i farsz będzie naprawdę wyjątkowe. Sos- tutaj też postawiłam na klasykę! Wiedząc, że praktycznie każda rybka lubi kwaskowatą nutę cytryny, nie było innej opcji. Mało tego, zdradzę Wam, że kilka pierożków które mi zostały odgrzałam nazajutrz na maśle(...)żółtka 100g mąki pszennej Szczypta soli ⅓ łyżeczki oliwy 4 łyżki ciepłej wody Ravioli farsz: 2 łyżki masła 5 szt. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 2 łyżki tartego parmezanu Sól, pieprz do smaku Sos cytrynowy z nutą szałwii: 2 łyżki masła 1 płaska łyżka mąki pszennej ¾ szklanki bulionu warzywnego 3 listki szałwii
Kuchnia w czekoladzieSzparagi w sosie holenderskim i jajeczkiem po benedyktyńsku to klasyczne, pyszne danie którym zachwyca się nie jedna osoba. Łagodność szparagów, w połączeniu z delikatnym jajkiem, z płynnym żółtkiem, podkreślone kremowym, orzeźwiającym sosem o cytrynowej nucie. Pełna harmonia na talerzu. Polecam. SKŁADNIKI : szparagi 1-2 pęczka kilka jajek tarty parmezan(...)SOS HOLENDERSKI : 3-4 żółtka 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku 100 g masła rozpuszczonego PRZYGOTOWANIE : Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce
Kulinarne Fantazje Mariolizdecydowanie za krótko :/ Ale nie ma co rozpaczać, trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa, puki na to czas Dzisiaj w roli głównej szparagi zielone, a u ich boku tuńczyk w sosie śmietanowym. Całość podana na domowej roboty, delikatnym makaronie tagiatelle, z domieszką mąki żytniej. Dodatek aromatycznego lubczyku sprawia, że w tym daniu jeszcze bardziej czuć wiosnę na widelcu. Jeśli nie próbowaliście(...)porcje): 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka maki pszennej 1 żółtko 1/3 szklanki gotującej wody 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Składniki na sos (na 4 porcje): 200 ml śmietanki 30 % 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (400 g) 0,5 kg zielonych szparag 1 cebula 3 łyżki posiekanego lubczyku 1 łyżeczka
Kierunekuchniadomówce). Mięso jest z dodatkiem zmielonych pieczarek, zaś w środku kryje się słupek żółtego sera. Ja lubię takie połączenie, a Wy? Całość fajnie smakuje z ostrym majonezowym sosem i lekką surówką:) około 600 g piersi z kurczaka (3 pojedyncze piersi) 200g pieczarek 2 cebule około 150g żółtego sera w kawałku (u mnie sokół) przyprawa do gyrosa oregano 4 łyżki mąki(...)krupczatki 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz Sos I: 1/2 szkl. majonezu 2 łyżki kremówki zioła prowansalskie sól, pieprz Sos II: 1/2 szkl. majonezu kieleckiego 2 łyżki kremówki 4-5 marynowanych pieczarek 1 korniszon 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki 1-2 ząbki czosnku – opcjonalnie sól, pieprz W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Wybieramy wariant
Smaki Na Talerzuwyobraża sobie życia bez smaku pizzy. My z kolei nie wyobrażamy sobie bloga bez przepisu na pizzę. Oto efekt naszego ostatniego eksperymentu. Ciekawe połączenie składników i niestandardowy sos, to jest właśnie to, co wyróżnia naszą pizzę spośród innych. Składniki na 2 szt. Ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli(...)łyżka oliwy lub oleju Farsz: Kilka różyczek brokułu 2 łodygi szparagów lub główki z całego pęczka 3/4 plastry bekonu/boczku ok. 80 g sera feta Sos francuski (do polania na wierzch) 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku, starty sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy
Pyszny DuetWczoraj pokazałam Wam faszerowane ziemniaki podane z sosem MOJO VERDE . Dziś za to przepis jak przygotować samemu ten sos. Będąc na Wyspach Kanaryjskich wszędzie pojawiał się zielony i czerwony sos. Podaje się go o każdej porze i do wszystkiego (no dobra... z wyjątkiem deserów). Używany jest do ryb, dań pieczonych, mięs czy ziemniaków. Sos przygotowujemy zarówno z ostrej(...)słodkiej papryki. Przygotowuje się go bardzo prosto i szybko dlatego możemy mieć Kanary na talerzu także w Polsce. Dziś zapraszam Was na zielony sos Mojo Verde (Czerwony jest ostrzejszy). Składniki: 1 papryka zielona 2 obrane ząbki czosnku 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka kuminu kilka gałązek kolendry 1/4 szklanki oleju 2 łyżki octu winnego sól pierz Paprykę zieloną
Kuchnia w oparachsię upiecze. Ale to akurat jest dość przyjemne zajęcie, szczególnie kiedy w kuchni unosi się zapach pieczonego parmezanu. Podany w towarzystwie roszponki i pomidorów cherry smakuje obłędnie. Dopełnienie stanowi sos paprykowo – ketchupowy. Składniki na 10 kawałków kurczaka w panierce: 400 g fileta z kurczaka 2 jajka 80 g płatków kukurydzianych 40 g parmezanu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka(...)sypkiej papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz sól Składniki na sos paprykowo – ketchupowy: 60 g czerwonej papryki konserwowej 60 g ketchupu 7 kropli tabasco Przygotowanie: SOS PAPRYKOWO – KETCHUPOWY Paprykę z ketchupem zblendować na gładką masę, doprawić tabasco. Jeśli nie lubisz pikantnych przypraw, możesz ten dodatek pominąć CHRUPIĄCY KURCZAK W PANIERCCE SEROWO – KUKURYDZIANEJ Fileta kroimy na 2 cm kawałki, doprawiamy
Kierunekuchnia