sosy - 72234 przepisów (strona:530/4816)

Nasi goreng 191

również dobrze można by np. użyć mieszanki samych owoców morza, albo wołowiny lub jeszcze innego mięsa. Różny może być także sposób przyprawiania. Do popularnych dodatków należą kecap manis (słodki sos o gęstej konsystencji oparty na sosie sojowym), sambal oelek czy pasta krewetkowa. Ponieważ kecap manis może być trudny do nabycia w sklepie, my „zasymulowaliśmy” go połączeniem sosu sojowego(...)ryżu 250g fileta z kurczaka 250g obranych krewetek 3 duże (L) jajka 1 lub 2 papryczki chili (ostrożnie!) 5 szalotek środkowa część dużego pora 5 ząbków czosnku 12 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru kilka goździków płaska łyżeczka owoców kolendry 1/4 łyżeczka mielonego cynamonu olej rzepakowy sól Dodatkowo 1 papryczka chili i kilka cebulek dymek (dolna i środkowa część

Kulinarna Pokusa
Makaron z indykiem w sosie serowym 134

Dziś nadrabiam zaległości w makaronowych daniach Mam dla Was przepis bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze pyszny. Makaron z indykiem w sosie serowym to kremowa propozycja na szybkie danie. Makaron z indykiem w sosie serowym Składniki: około 250 g makaronu penne lub fusilli (pół opakowania) 500 g filetu z indyka ulubione przyprawy do indyka (u mnie czosnek granulowany(...)powstały grudki. Dodajemy starty na dużych tarce o dużych oczkach ser. Cały czas mieszamy i podgrzewamy aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Do gotowego sosu dorzucamy usmażonego indyka. Makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy gorący, obsypany tartym parmezanem, pomidorkami koktajlowymi i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Makaron z indykiem w sosie serowym pochodzi

PatiGotuje
Pierś z kurczaka w sosie grzybowym z kolorową papryką 688

Smażona pierś z kurczaka w aromatycznym sosie śmietankowym z papryką w trzech kolorach i grzybami leśnymi. Tak przygotowane mięso jest miękkie soczyste i bardzo smaczne. 2 filety z kurczaka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej pieprz cayenne 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego SOS: 1 duża cebula ok 200 g grzybów leśnych 1 papryka zielona 1 papryka(...)czarnym. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z marynatą. Odstawić na około godzinę po czym smażyć z dwóch stron na rumiano. Zdjąć z patelni i przygotować sos. Grzyby leśne wrzucić na wrzącą wodę i gotować 5 minut. Odsączyć i odłożyć. Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni. Dodać pokrojone papryki w trzech kolorach i smażyć, aż zmiękną. Wtedy dołożyć

https:KKuchniaMniam
Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 102

nutę czyli przetwory 2018 Jak to w lecie, mam zapędy do przerabiania wszelkich warzyw i owoców na zimę. Pomidory na hinduską nutę – czyli pyszny lekko ostry w smaku sos.     Ten pomysł powstał w momencie, gdy na placu kupiłam bardzo dojrzałe nasze polskie pomidory. Tak dojrzałe i miękkie, że tylko do przetworów się nadawały. Mógłby powstać z nich(...)nasz ukochany sos pomidorowy , ale przecież to by było za proste gdybym czegoś nie zmieniła :). Tak, więc powstał ten sos. Pyszny, pachnący przyprawami, lekko słodki ale i ostry również.   Pomidory na hinduską nutę 2 kg pomidorów 1/2 kg śliwek węgierek 6 ząbków czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka mielonego kuminu ( nie mylić z kminkiem ) 1 łyżka mielonej kolendry

Kuchnia na wzgórzu
Faszerowane sakiewki schabowe 344

inny niż zwykle obiad, który nie tylko wspaniale smakuje ale i efektownie wygląda. Mięso ze schabu, które z natury jest dość suche, nabiera soczystości i kruchości dzięki duszeniu w sosie i nafaszerowaniu go wędzonym boczkiem, pieczarkami i cebulką. Polecam!     Składniki: 6 plastrów schabu 20dkg pieczarek 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej do smażenia sznurek do związania roladek cienki szczypiorek opcjonalnie: mąka lub śmietana – do zagęszczenia sosu     *** Plastry schabu cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, studzimy. Cebulę i boczek wędzony kroimy w kosteczkę *** *** Pieczarki, cebulę

Blog z Apetytem
Sałatka z makaronem soba 112

makaron pszenno-żytni, doskonały zarówno do dań na ciepło jak i na zimno. U mnie w formie sałatki z tuńczykiem, rukolą i cukinią. Dodatkowo wszystko polane dressingiem na bazie sosu sojowego i posypane prażonym sezamem.  Przepyszna i lekka sałatka, do której bardzo często powracam. Polecam wypróbować.  Składniki (3 porcje): 80 g makaronu soba Puszka tuńczyka w sosie własnym(...)Pół cukinii lub 1 mała 1/3 opakowania świeżej rukoli 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki oliwy 1,5 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: Sezam podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Rukolę umyć i wsypać do miski. Cukinię dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w kostkę

Healthy food explorer
Karkówka kebabowa z piekarnika 251

inne pomysły na przygotowanie tego mięsa. Składniki na karkówkę kebabową z piekarnika: karkówka ilość według potrzeb, ja na 3 duże porcje dałam około 600 g 2 spore cebule łyżka sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju przyprawy: do kebaba (około łyżeczki), czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2,5 cm. Sos sojowy mieszamy(...)przez około godzinę. [caption id="attachment_7537" align="aligncenter" width="685"] Karkówka kebabowa z piekarnika[/caption] Inne przepisy na karkówkę: Karkówka W Cebuli Karkówka Duszona W Sosie Własnym Karkówka Pieczona W Sosie Karkówka Pieczona W Majonezie Karkówka Z Żurawiną Karkówka W Sosie Ketchupowym Karkówka W Miodzie Artykuł Karkówka kebabowa z piekarnika pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś z sosem koperkowym 137

już druga odsłona łososia w towarzystwie sosu koperkowego. Tym razem sos na zimno, bardzo delikatny, ale jakże aromatyczny. filet z łososia sól, pieprz kolorowy pół cytryny Sos: 100 ml jogurtu naturalnego lub greckiego spory pęczek kopru 1 łyżeczka soku z cytryny sól ziołowa pieprz cytrynowy Koperek drobniutko siekamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól(...)smaku. Sos najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego też przygotowujemy go w pierwszej kolejności i na czas przygotowania ryby przechowujemy w lodówce. Rybę kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na patelni grillowej (ew. teflonowej) do zrumienienia. Ciepłą rybę podajemy z zimnym sosem. Źródło

Smaki Na Talerzu
Argentyński sos chimichurri 102

Kiedy ostatnio ktoś mi wspomniał o takim sosie, byłam całkowicie zielona w temacie :D Pesto pietruszkowe znałam, owszem. Ale że sos taki?  Ciekawość zwyciężyła ;) A tak poważnie, nie byłabym sobą, gdybym przeszła obok takiej nowości obojętnie. Poszperałam w internecie, przeglądnęłam sporo innych wpisów, poczytałam o argentyńskiej kuchni i smakach tam dominujących i zabrałam się za swój sos. Nie jest(...)skomplikowany, a już na pewno nie jest pracochłonny, bo przy pomocy rozdrabniacza zrobisz go zupełnie w kilka minut! Zdecydowanie dłużej zeszło mi ze zdjęciami... Chimichurri, to sos na bazie pietruszki i kolendry, z nutą oregano i czosnku. Lekko ostrawy, ale do mięs czy ryb jak najbardziej pasuje. Zwłaszcza, że świetnie spisuje się także w roli marynaty, co sprawdziłam osobiście

Kuchnia w czekoladzie
Grillowane tortille z pieczonym kurczakiem i frytkami 423

szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 pieczonego kurczaka 2 pomidory 8 liści sałaty lodowej 2 czerwone cebule sos czosnkowy Winiary sos ziołowy Winiary Do przesianej mąki dodać sól, oliwę i wlać gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić(...)krążek ciasta, rozwałkowujemy kolejny. Tortille można przygotować nawet parę dni wcześniej. Odświeża się je owijając w mokrą ścierkę i podgrzewa na suchej patelni pod przykrywką. Na środek tortilli wycisnąć sos czosnkowy, nałożyć kawałki kurczaka, cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pomidorów, sałatę, frytki i sos ziołowy. Całość zawinąć, zamykając nadzienie w środku. Patelnię grillową spryskać olejem i dobrze rozgrzać. Kłaść zawinięte

https:KKuchniaMniam
Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese 427

kaloryczna niż ze zwykłym makaronem, a tak samo (jeśli nie lepiej) smaczna. Takie spaghetti z cukinii ja oczywiście uwielbiam w wersji mięsnej, stąd poniżej przepis wraz z moją wariancją sosu bolońskiego, ale oczywiście równie smaczna jest wersja z samym sosem pomidorowym. Co kto lubi. Nie dodaję żadnych mąk ani śmietan, aby zabielić sos – danie idealnie smakuje na bazie samego(...)przecieru pomidorowego. Oczywiście zachęcam, abyście sami dodawali własne dodatki, ja np. bardzo lubię czarne oliwki, więc nie mogłam się oprzeć, żeby i ich nie dodać do sosu. No i oczywiście świeża bazylia… bez tej rośliny sos bardzo by stracił na jakości. Ważne: do pokrojenia cukinii wystarczy zwykła obieraczka do warzyw. Można oczywiście pokroić nożem, ale wtedy definitywnie wydłuży się

A to pestka
Penne z sosem puttanesca z tuńczykiem + filmik 195

Zapraszam dziś na pyszne danie z kuchni włoskiej - makaron w sosie puttanesca . W klasycznej wersji sos przygotowuje się z dodatkiem anchois , ja jednak recepturę nieco zmodyfikowałam i anchois zastąpiłam tuńczykiem. Lubię, gdy moje dania można tworzyć z niewyszukanych składników, a jednocześnie cieszyć się doskonałym smakiem . Makaron penne można zastąpić każdym innym makaronem. Można też użyć makaronu bezglutenowego , który na szczęście(...)można już kupić praktycznie w każdym sklepie. Sos jest całkowicie bezglutenowy i wegetariański. Do przepisu dołączony jest filmik dostępny na końcu posta. Serdecznie polecam to danie i zapraszam do oglądania i gotowania :-) * * * Składniki (proporcje dla 3-4 osób): 250 g makaronu penne (lub inny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżka kaparów  2 puszki

Kawa z mlekiem
Kurczak po chińsku 704

Kawałki kurczaka marynowane w sojowym sosie z dużą ilością czosnku, olejem sezamowym oraz octem ryżowym obsmażamy, następnie otaczamy pikantnym ciastem i ponownie krótko smażymy. Mięso wychodzi mięciutkie, a ciasto przyjemnie chrupiące. Podane razem ze słodkim sosem chilli jest świetną propozycją imprezowej przekąski. 400-500 g piersi kurczaka 5 ząbków czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki(...)sól Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do plastikowego pojemnika, lub innego naczynia, w którym będziemy mięso marynować. W małej miseczce mieszamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy, olej sezamowy oraz ocet ryżowy. Przygotowaną marynatę łączymy z kawałkami kurczaka, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na głębokim tłuszczu

Smaki Na Talerzu
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 149

Składniki: 1 młoda kapusta 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki) 1 duża cebula 1/2 szklanki surowego ryżu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego) sól Sos: 1,5 litra przecieru pomidorowego ( przepis znajdziesz  tutaj  ) lub kupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany(...)powinna być miękka). Po tym czasie gołąbki wyjmujemy z garnka. Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy oraz koncentrat. W osobnej misce mieszamy śmietanę z mąką. Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy energicznie i wlewamy z powrotem do garnka. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką oraz solą. Gołąbki wkładamy do sosu i podgotowujemy na małym ogniu przez

Qchnia po prostu
Kurczak w kremowym sosie z cukinią 149

Kurczak w kremowym sosie z cukinią Kurczak w kremowym sosie , to jedno z bardziej lubianych dań ,mojego starszego syna . On kocha sosy , najlepiej śmietankowo- maślane , aromatyczne o kremowej konsystencji Ten przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu , a dodatkowo ciekawy , dzięki dodatkowi świeżego estragonu . No a cukinia ..latem zawsze jej pełno i trzeba się nieźle nagłowić, jak ją przerobić ,żeby się(...)Doprawiamy solą , wlewamy wino i pozwalamy mu lekko odparować , czyli smażymy , mieszając co jakiś czas około 6 minut . Po tym czasie wlewamy śmietanę , pieprz i dusimy do momentu aż sos zacznie się zagęszczać do lubianej konsystencji . Jeśli użyliście chudej śmietany , niestety nigdy to nie nastąpi i trzeba użyć mąki Gotowe , teraz wystarczy posypać świeżym estragonem i gotowe Smacznego ! Artykuł Kurczak

Ogrodnik w podróży