również dobrze można by np. użyć mieszanki samych owoców morza, albo wołowiny lub jeszcze innego mięsa. Różny może być także sposób przyprawiania. Do popularnych dodatków należą kecap manis (słodki sos o gęstej konsystencji oparty na sosie sojowym), sambal oelek czy pasta krewetkowa. Ponieważ kecap manis może być trudny do nabycia w sklepie, my „zasymulowaliśmy” go połączeniem sosu sojowego(...)ryżu 250g fileta z kurczaka 250g obranych krewetek 3 duże (L) jajka 1 lub 2 papryczki chili (ostrożnie!) 5 szalotek środkowa część dużego pora 5 ząbków czosnku 12 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru kilka goździków płaska łyżeczka owoców kolendry 1/4 łyżeczka mielonego cynamonu olej rzepakowy sól Dodatkowo 1 papryczka chili i kilka cebulek dymek (dolna i środkowa część
Kulinarna PokusaDziś nadrabiam zaległości w makaronowych daniach Mam dla Was przepis bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze pyszny. Makaron z indykiem w sosie serowym to kremowa propozycja na szybkie danie. Makaron z indykiem w sosie serowym Składniki: około 250 g makaronu penne lub fusilli (pół opakowania) 500 g filetu z indyka ulubione przyprawy do indyka (u mnie czosnek granulowany(...)powstały grudki. Dodajemy starty na dużych tarce o dużych oczkach ser. Cały czas mieszamy i podgrzewamy aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Do gotowego sosu dorzucamy usmażonego indyka. Makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy gorący, obsypany tartym parmezanem, pomidorkami koktajlowymi i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Makaron z indykiem w sosie serowym pochodzi
PatiGotujeSmażona pierś z kurczaka w aromatycznym sosie śmietankowym z papryką w trzech kolorach i grzybami leśnymi. Tak przygotowane mięso jest miękkie soczyste i bardzo smaczne. 2 filety z kurczaka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej pieprz cayenne 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego SOS: 1 duża cebula ok 200 g grzybów leśnych 1 papryka zielona 1 papryka(...)czarnym. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z marynatą. Odstawić na około godzinę po czym smażyć z dwóch stron na rumiano. Zdjąć z patelni i przygotować sos. Grzyby leśne wrzucić na wrzącą wodę i gotować 5 minut. Odsączyć i odłożyć. Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni. Dodać pokrojone papryki w trzech kolorach i smażyć, aż zmiękną. Wtedy dołożyć
https:KKuchniaMniamnutę czyli przetwory 2018 Jak to w lecie, mam zapędy do przerabiania wszelkich warzyw i owoców na zimę. Pomidory na hinduską nutę – czyli pyszny lekko ostry w smaku sos. Ten pomysł powstał w momencie, gdy na placu kupiłam bardzo dojrzałe nasze polskie pomidory. Tak dojrzałe i miękkie, że tylko do przetworów się nadawały. Mógłby powstać z nich(...)nasz ukochany sos pomidorowy , ale przecież to by było za proste gdybym czegoś nie zmieniła :). Tak, więc powstał ten sos. Pyszny, pachnący przyprawami, lekko słodki ale i ostry również. Pomidory na hinduską nutę 2 kg pomidorów 1/2 kg śliwek węgierek 6 ząbków czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka mielonego kuminu ( nie mylić z kminkiem ) 1 łyżka mielonej kolendry
Kuchnia na wzgórzuinny niż zwykle obiad, który nie tylko wspaniale smakuje ale i efektownie wygląda. Mięso ze schabu, które z natury jest dość suche, nabiera soczystości i kruchości dzięki duszeniu w sosie i nafaszerowaniu go wędzonym boczkiem, pieczarkami i cebulką. Polecam! Składniki: 6 plastrów schabu 20dkg pieczarek 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej do smażenia sznurek do związania roladek cienki szczypiorek opcjonalnie: mąka lub śmietana – do zagęszczenia sosu *** Plastry schabu cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, studzimy. Cebulę i boczek wędzony kroimy w kosteczkę *** *** Pieczarki, cebulę
Blog z Apetytemmakaron pszenno-żytni, doskonały zarówno do dań na ciepło jak i na zimno. U mnie w formie sałatki z tuńczykiem, rukolą i cukinią. Dodatkowo wszystko polane dressingiem na bazie sosu sojowego i posypane prażonym sezamem. Przepyszna i lekka sałatka, do której bardzo często powracam. Polecam wypróbować. Składniki (3 porcje): 80 g makaronu soba Puszka tuńczyka w sosie własnym(...)Pół cukinii lub 1 mała 1/3 opakowania świeżej rukoli 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki oliwy 1,5 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: Sezam podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Rukolę umyć i wsypać do miski. Cukinię dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w kostkę
Healthy food explorerinne pomysły na przygotowanie tego mięsa. Składniki na karkówkę kebabową z piekarnika: karkówka ilość według potrzeb, ja na 3 duże porcje dałam około 600 g 2 spore cebule łyżka sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju przyprawy: do kebaba (około łyżeczki), czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2,5 cm. Sos sojowy mieszamy(...)przez około godzinę. [caption id="attachment_7537" align="aligncenter" width="685"] Karkówka kebabowa z piekarnika[/caption] Inne przepisy na karkówkę: Karkówka W Cebuli Karkówka Duszona W Sosie Własnym Karkówka Pieczona W Sosie Karkówka Pieczona W Majonezie Karkówka Z Żurawiną Karkówka W Sosie Ketchupowym Karkówka W Miodzie Artykuł Karkówka kebabowa z piekarnika pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnejuż druga odsłona łososia w towarzystwie sosu koperkowego. Tym razem sos na zimno, bardzo delikatny, ale jakże aromatyczny. filet z łososia sól, pieprz kolorowy pół cytryny Sos: 100 ml jogurtu naturalnego lub greckiego spory pęczek kopru 1 łyżeczka soku z cytryny sól ziołowa pieprz cytrynowy Koperek drobniutko siekamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól(...)smaku. Sos najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego też przygotowujemy go w pierwszej kolejności i na czas przygotowania ryby przechowujemy w lodówce. Rybę kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na patelni grillowej (ew. teflonowej) do zrumienienia. Ciepłą rybę podajemy z zimnym sosem. Źródło
Smaki Na TalerzuKiedy ostatnio ktoś mi wspomniał o takim sosie, byłam całkowicie zielona w temacie :D Pesto pietruszkowe znałam, owszem. Ale że sos taki? Ciekawość zwyciężyła ;) A tak poważnie, nie byłabym sobą, gdybym przeszła obok takiej nowości obojętnie. Poszperałam w internecie, przeglądnęłam sporo innych wpisów, poczytałam o argentyńskiej kuchni i smakach tam dominujących i zabrałam się za swój sos. Nie jest(...)skomplikowany, a już na pewno nie jest pracochłonny, bo przy pomocy rozdrabniacza zrobisz go zupełnie w kilka minut! Zdecydowanie dłużej zeszło mi ze zdjęciami... Chimichurri, to sos na bazie pietruszki i kolendry, z nutą oregano i czosnku. Lekko ostrawy, ale do mięs czy ryb jak najbardziej pasuje. Zwłaszcza, że świetnie spisuje się także w roli marynaty, co sprawdziłam osobiście
Kuchnia w czekoladzieszklanki mąki pszennej 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 pieczonego kurczaka 2 pomidory 8 liści sałaty lodowej 2 czerwone cebule sos czosnkowy Winiary sos ziołowy Winiary Do przesianej mąki dodać sól, oliwę i wlać gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić(...)krążek ciasta, rozwałkowujemy kolejny. Tortille można przygotować nawet parę dni wcześniej. Odświeża się je owijając w mokrą ścierkę i podgrzewa na suchej patelni pod przykrywką. Na środek tortilli wycisnąć sos czosnkowy, nałożyć kawałki kurczaka, cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pomidorów, sałatę, frytki i sos ziołowy. Całość zawinąć, zamykając nadzienie w środku. Patelnię grillową spryskać olejem i dobrze rozgrzać. Kłaść zawinięte
https:KKuchniaMniamkaloryczna niż ze zwykłym makaronem, a tak samo (jeśli nie lepiej) smaczna. Takie spaghetti z cukinii ja oczywiście uwielbiam w wersji mięsnej, stąd poniżej przepis wraz z moją wariancją sosu bolońskiego, ale oczywiście równie smaczna jest wersja z samym sosem pomidorowym. Co kto lubi. Nie dodaję żadnych mąk ani śmietan, aby zabielić sos – danie idealnie smakuje na bazie samego(...)przecieru pomidorowego. Oczywiście zachęcam, abyście sami dodawali własne dodatki, ja np. bardzo lubię czarne oliwki, więc nie mogłam się oprzeć, żeby i ich nie dodać do sosu. No i oczywiście świeża bazylia… bez tej rośliny sos bardzo by stracił na jakości. Ważne: do pokrojenia cukinii wystarczy zwykła obieraczka do warzyw. Można oczywiście pokroić nożem, ale wtedy definitywnie wydłuży się
A to pestkaZapraszam dziś na pyszne danie z kuchni włoskiej - makaron w sosie puttanesca . W klasycznej wersji sos przygotowuje się z dodatkiem anchois , ja jednak recepturę nieco zmodyfikowałam i anchois zastąpiłam tuńczykiem. Lubię, gdy moje dania można tworzyć z niewyszukanych składników, a jednocześnie cieszyć się doskonałym smakiem . Makaron penne można zastąpić każdym innym makaronem. Można też użyć makaronu bezglutenowego , który na szczęście(...)można już kupić praktycznie w każdym sklepie. Sos jest całkowicie bezglutenowy i wegetariański. Do przepisu dołączony jest filmik dostępny na końcu posta. Serdecznie polecam to danie i zapraszam do oglądania i gotowania :-) * * * Składniki (proporcje dla 3-4 osób): 250 g makaronu penne (lub inny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżka kaparów 2 puszki
Kawa z mlekiemKawałki kurczaka marynowane w sojowym sosie z dużą ilością czosnku, olejem sezamowym oraz octem ryżowym obsmażamy, następnie otaczamy pikantnym ciastem i ponownie krótko smażymy. Mięso wychodzi mięciutkie, a ciasto przyjemnie chrupiące. Podane razem ze słodkim sosem chilli jest świetną propozycją imprezowej przekąski. 400-500 g piersi kurczaka 5 ząbków czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki(...)sól Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do plastikowego pojemnika, lub innego naczynia, w którym będziemy mięso marynować. W małej miseczce mieszamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy, olej sezamowy oraz ocet ryżowy. Przygotowaną marynatę łączymy z kawałkami kurczaka, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na głębokim tłuszczu
Smaki Na TalerzuSkładniki: 1 młoda kapusta 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki) 1 duża cebula 1/2 szklanki surowego ryżu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego) sól Sos: 1,5 litra przecieru pomidorowego ( przepis znajdziesz tutaj ) lub kupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany(...)powinna być miękka). Po tym czasie gołąbki wyjmujemy z garnka. Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy oraz koncentrat. W osobnej misce mieszamy śmietanę z mąką. Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy energicznie i wlewamy z powrotem do garnka. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką oraz solą. Gołąbki wkładamy do sosu i podgotowujemy na małym ogniu przez
Qchnia po prostuKurczak w kremowym sosie z cukinią Kurczak w kremowym sosie , to jedno z bardziej lubianych dań ,mojego starszego syna . On kocha sosy , najlepiej śmietankowo- maślane , aromatyczne o kremowej konsystencji Ten przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu , a dodatkowo ciekawy , dzięki dodatkowi świeżego estragonu . No a cukinia ..latem zawsze jej pełno i trzeba się nieźle nagłowić, jak ją przerobić ,żeby się(...)Doprawiamy solą , wlewamy wino i pozwalamy mu lekko odparować , czyli smażymy , mieszając co jakiś czas około 6 minut . Po tym czasie wlewamy śmietanę , pieprz i dusimy do momentu aż sos zacznie się zagęszczać do lubianej konsystencji . Jeśli użyliście chudej śmietany , niestety nigdy to nie nastąpi i trzeba użyć mąki Gotowe , teraz wystarczy posypać świeżym estragonem i gotowe Smacznego ! Artykuł Kurczak
Ogrodnik w podróży