Kurczak z warzywami w sosie chrzanowym to szybki i mało skomplikowany przepis na obiad. Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Składniki: duża pierś z kurczaka cebula średnia marchew 2 garście groszku mrożonego 2 łyżeczki tartego chrzanu łyżka masła łyżka mąki szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy(...)koniec dodajemy groszek i smażymy jeszcze chwilę. Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy zimny bulion i mieszamy, aż całość doprowadzi się do wrzenia. Gdy sos się zagotuje, dajemy chrzan i śmietanę. Przyprawiamy do smaku i mieszamy dokładnie. Sosem chrzanowym zalewamy warzywa z kurczakiem. Całość dusimy jeszcze 3-4 minuty. [caption id="attachment_7280" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarneKolejny pomysł na wielkanocny obiad, który dostałam od mojej mamy. Delikatne i kruche mięso królika w maślanym sosie to połączenie idealne i kojarzy mi się z domem rodzinnym A czy wiecie w ogóle, że polska kuchnia słynie z królika? Niestety w dzisiejszych czasach nieliczni sięgają po ten rodzaj mięsa. Jedni mają opory z racji udomowienia tego zwierzątka, innych blokuje cena(...)pozostały z warzyw tłuszcz i cebulę. Doprawić solą i pieprzem a następnie podlać odrobiną wody. Całość dusić na małym ogniu ok 1,5 godziny polewając od czasu do czasu sosem. Po tym czasie dołożyć obsmażone warzywa i śmietanę lub śmietankę kokosową oraz ewentualnie ulubione świeże zioła. Dusić przez kolejne 20 min polewając sosem. Ja korzeniowe warzywa wyrzucam i podaję królika
Ola la LCHFłyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 ostrej papryki w proszku - łyżka startego korzenia imbiru - dwa starte ząbki czosnku - mała starta cebula - łyżka cukru - sól, pieprz do smaku - dwie łyżki sosu rybnego - łyżka sosu sojowego - 250g mrożonych krewetek - łyżka oleju kokosowego - ryż Basmanti i kolendra do podania Do rondla wlewam pokrojone pomidory, dodaję cukier, sól i pieprz (strożnie z solą(...)sos rybny i sojowy będą słone). Mieszam i gotuję 20 minut na wolnym ogniu. Do pomidorów wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję kolejne 20 minut. Krewetki rozmrażam w ciepłej wodzie. Osuszam ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję starty imbir, czosnek i cebulę. Smażymy do lekkiego zarumienienia się. Dodaję krewetki, solimy i smażyę po minucie z każdej
Cook&LoveNie, nie tym razem nie zabieraliśmy obiadu do pracy. Zaraz po niej Madzia postanowiła przygotować pyszny i bardzo szybki obiad. Na nasze stoły trafił makaron z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Warstwowa sałatka z gyrosowym kurczakiem, jajkami, kukurydzą i ogórkowym sosem a’la tzatziki. Ciekawe połączenie smaków i aromatów. Najlepiej przyrządzić ją na krótko przed podaniem, gdyż ogórki mimo odciśnięcia mogą puszczać soki i sałatka z czasem może podchodzić wodą. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 długi świeży ogórek 1 szklanka(...)sałatki układamy warstwowo. Najpierw wykładamy usmażone i wystudzone mięso z kurczaka *** *** Następnie dokładnie umytego i drobno pokrojonego pora *** *** Na pora wykładamy kukurydzę odsączoną z zalewy i całość przykrywamy połową sosu z ogórków *** *** Następna warstwa to drobno pokrojona cebula, a na to jajka *** *** Całość polewamy resztą sosu tzatziki i obsypujemy posiekanym koperkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemwiele i nie trzeba za nimi ganiać po całym mieście. Dobrze jest zaopatrzyć się w żeberka u sprawdzonego rzeźnika to gwarancja sukcesu. Połączenie sosu sojowego (za którym jak już pewnie zdążyliście zauważyć przepadam), wędzonej papryki, czosnku i miodu sprawia, że ślinka cieknie już przy marynowaniu mięsa. Jedynym czasochłonnym procesem jest pieczenie(...)polecam ten sposób, żeberka długo pieczone, zdążą przejść przyprawami i będą się rozpadać w dłoniach. W trakcie pieczenia proponuję przygotować własnej roboty sos barbecue , idealnie pasuje do takich pieczonych żeberek. A z tego przepisu zostanie Wam go na kilka dni i można go pasteryzować. Zapraszam do zapoznania się
kuron.com.plPoznaniu. Komponując dodatki do gęsiny w postaci pyz drożdżowych i kapusty zasmażanej to danie staje się jeszcze bardziej charakterystycznym dla kuchni wielkopolskiej. Smacznego Składniki na pierś z gęsi w sosie śliwkowym: 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1kg) 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do gęsi 10 szt suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 125 ml czerwonego wina(...)gałązki rozmarynu. Po zagotowaniu przelewamy na podsmażone mięso. Dorzucamy słodkie śliwki suszone oraz 3 ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i dusimy przez 1,5 godziny. SOS ŚLIWKOWY Przygotowanie sosu zajmie już tylko chwilę. Z płynu w którym dusiliśmy gęś wyjmujemy rozmaryn i oddzielamy liski od twardej gałązki aby lepiej się zblendowały. Całość przelewamy do garnka i blendujemy
KierunekuchniaWedług mnie jest to hit kuchni wegańskiej! Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym dopiero od niedawna gości na naszym stole, a ja żałuję, że dopiero teraz je odkryłam, ale jak to się mówi: lepiej późno niż wcale 😃. Do jego przygotowania potrzebna jest tak zwana temperówka do warzyw lub spiralizer. Kupicie go w każdym większym markecie, ja używam elektrycznego(...)spiralizera, który w dosłownie chwilę tnie i ściera wszystko na przeróżne kształty i rozmiary. Do spaghetti przygotowałam gęsty pomidorowy sos z odrobina chili, idealnie się komponuje z lekko mdławą cukinią. Przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej, czyli nie zawiera ani grama tłuszczu. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę
Kulinarne przygody GatityWspaniały, pełen smaku kurczak w sosie z suszonych pomidorów to idealna propozycja na obiad. Moi testerzy wyrazili największe zadowolenie i zjedli ze smakiem calutkie talerze. Podsuszane pomidory dojrzewające w słońcu Toskanii są fantastyczne, a ich przygotowanie sprawia, że są przyjemnie miękkie i pełne smaku. Kapary są w tym zestawieniu genialne. Potrzebujemy: 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 cebula(...)zioła. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie pomidorki i kapary siekamy nożem i wrzucamy na patelnię. Całość dusimy jeszcze około 15 minut. Mięso wyjmujemy z sosu, a cały sos blendujemy na gładko. Ponownie łączymy mięso z sosem. Taki sos idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki i jabłka. Wioleta Gargula
MamaOskarkaDzisiaj przypadają Walentynki... oraz Popielec, czyli początek Wielkiego Postu. A to oznacza, że już niedługo Wielkanoc. :) Czas więc zacząć "testować" przepisy na Wielkanoc. Dzisiaj będzie pierwszy z takich przepisów. Sos tatarski wyszedł przepyszny i w planach jest już przygotowanie jego kolejnej porcji. Jest też bardzo łatwy w przygotowaniu. Z całą pewnością będzie idealnym dodatkiem do wielkanocnego śniadania. Oryginalną wersję tego(...)przepisu znajdziecie na Magazynu Kuchennego . Najprostszy sos tatarski Przygotuj nóż i deskę do krojenia, szklankę, miseczkę, słoik / słoiki lub inne zamykane pojemniki, sitko, łyżkę. Przygotuj składniki (na 2 szklanki sosu): 1 szklankę majonezu (najlepiej domowego), 2 jajka na twardo, ½ szklanki grzybów marynowanych (po pokrojeniu), ½ szklanki korniszonów (po pokrojeniu), sól, biały pieprz. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i odstaw
blog.moje-pasje.infonarzekać, że nie ma się czasu, aby zdrowo jeść, albo wpaść do kuchni i przygotować odżywcze, zielone pesto, a w między czasie ugotować pełnoziarnisty makaron. Pesto to zimny, zielony sos o charakterze stricte śródziemnomorskim. Wywodzi się z Genui, miasta we Włoszech. Oryginalne, podstawowe pesto przyrządzane jest na bazie bazylii, istnieje jednak kilka odmian tego sosu. Według mnie jest to danie(...)pomocą blendera lub malaksera (najlepiej pulsacyjnie, starając się za bardzo nie ogrzewać składników) lub też tradycyjnie tak jak to się robi we włoskich domach utrzeć w moździerzu na gładki sos. 3) Doprawić solą oraz pieprzem i w razie potrzeby sokiem z cytryny, jeżeli sos jest zbyt gęsty można dolać odrobinę oleju/oliwy. 4) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
Fitsweet.meDziś przedstawiam przepis na bardzo łatwą wołowinę zapiekaną z papryką w szybkim i aromatycznym sosie pomidorowym. Jest to doskonały pomysł obiad dla zabieganych, gdyż generalnie przygotowujemy ją w 10 minut, wrzucamy do piekarnika i dalej robi się samo:) Steki wychodzą mięciutkie, warzywa są w punkt a wszystko pływa w pysznym, pomidorowym sosiku. Sos wychodzi trochę rzadki i jeżeli takiego(...)posiekane 1 duża cebula, pokrojona w piórka po jednej zielonej, czerwonej i żółtej papryce, umyte, bez pestek i pokrojona w grube plasterki sok wyciśnięty z jednej cytryny Składniki na sos: 1 ½ szklanki ketchupu 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki wody Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 ° C. Ułóż steki na dnie naczynia
karmelowyGrillowana tortilla z warzywami i domowym sosem czosnkowym. Czyli prosta, pyszna propozycja na każdą okazję. Taką tortillę można podać na lżejszy, szybki obiad lub na kolację. Do środka wkładamy ulubione warzywa – u mnie zawsze brokuł, marchew, kukurydza i dodatkowo inne w zależności od tego na co mam akurat ochotę Takie tortille obowiązkowo podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Spróbujcie(...)mnie od Kuchnie Świata ulubiony miks warzyw na patelnię* 2 duże szczypty Ziół Małgorzaty (lub innej ulubionej mieszanki ziół) odrobina oleju do smażenia opcjonalnie starty żółty ser Na sos: 1 ząbek czosnku 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: posiekany koperek do posypania tortilli *około 2 mniejsze garście, muszą zmieścić się w tortilli
Słodkie okruszkiCykoria . Składniki farszu: 1,5 kg ziemniaków, 2 większe cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, garść tartego sera żółtego, po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku. Składniki na sos: łyżka masła, łyżka mąki, 30 dag małych pieczarek, 150 ml bulionu (może być z kostki), sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 200 g śmietany 18% lub 12%. Dodatkowo: garść posiekanej(...)łyżką masła. Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz z zieleniną i żółtym serem. Mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowuję sos: rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut. Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję za pomocą
JejKuchnia