Pyszne i aromatyczne maliny w połączeniu z ostrą papryką chilli, dlaczego nie. Opracowałam proporcje dla doskonałego sosu, którym możecie polać mięso, ser, wędlinę, możecie zmieszać z majonezem i chrzanem. Polejcie nim lody i desery a nabiorą niepowtarzalnego smaku. Ja osobiście uwielbiam go z lodami. Sos może stać ponad rok w chłodnym miejscu, jednak po otwarciu trzymajcie go w lodówce(...)dajemy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i paprykę, mieszamy, gotujemy na małym płomieniu 30 minut bardzo często mieszając, żeby się nie przypalił. Powinien nam powstać dość gęsty sos. Jeśli sos jest za rzadki, gotujemy jeszcze chwilę do jego zagęszczenia. Gotowy sos przekładamy do małych słoiczków, zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, napełniamy wodą do wysokości 3/4 słoiczków, gotujemy
Bułka z ChlebemUwielbiam sosy na bazie słodkiej śmietany i pora, do tego dodałam również cebulę Co potrzeba do przygotowania klopsików: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 mała cebula, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu Olej do smażenia klopsików Co potrzeba na sos: 400 g śmietanki słodkiej 30 %, 300 g pora(...)średnie cebule, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 2 łyżki masła Do osobnych miseczek kroimy przeznaczoną na sos cebulę i por razem z zieloną częścią oczyszczoną z twardych liści. Przygotowujemy klopsiki: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek przepuszczony przez praskę, cebulę pokrojoną bardzo drobno, sól, pieprz. Mięso dokładnie mieszamy, formujemy 16 szt. kulek nieco większych
Bułka z Chlebembrzoskwiń zerwanych prosto z drzewa. Pachnące, dojrzałe brzoskwinie idealnie pasują do lekkiej sałatki, więc postanowiłam przygotować błyskawiczną sałatkę z brzoskwiniami, z komosom ryżową, serem cheddar, którą polałam pysznym miodowym sosem. Ser cheddar możesz zastąpić serem feta, który równie dobrze pasuje do tej sałatki. Składniki: 60 g rukoli 3 dojrzałe miękkie brzoskwinie 4-5 łyżek ugotowanej komosy ryżowej garść pestek słonecznika(...)sera cheddar lub fety Skł adniki na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski wsypuję rukolę, dodaję komosę ryżową, pokrojone na ćwiartki brzoskwinie, na wierzch posypuję serem cheddar. Na suchą patelnię wrzucam pestki słonecznika i chwilę podprażam. Uprażone pestki dodaję
Kukuleczkiwłaściwie się kończy. Do posłodzenia dodałam łyżkę erytrytolu , jednak dynia sama w sobie jest słodkawa, więc można go równie dobrze pominąć. Tym bardziej, że pankejki zostały oblane dość słodkim sosem czekoladowym na bazie ciemnej czekolady z cynamonem oraz masłem migdałowym , które dodają całości słodyczy. Do smażenia wybrałam rafinowany olej kokosowy . Forma też ma znaczenie Przy okazji przypomniało mi się(...)jajkach się nie sprawdzają. Za to przy gęstszym cieście na pankejki już tak. Pankejki dyniowe Dyniowe keto pankejki z nutą pomarańczy to super pomysł na weekendowe śniadanie. Podane z sosem czekoladowym oraz masłem migdałowym stanowią pyszne poranne danie. Dania Deser , Lunch , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword czekolada , naleśniki , pankejki , Walentynki Porcje 4 pankejki Czas przygotowania 10 minut Czas
Modern Cave GirlGulasz kozacki Gęsty, pożywny i aromatyczny gulasz wieprzowy z pieczarkami, cebulą i pomidorami podlewany piwem. Kruche i miękkie mięso z szynki lub łopatki duszone w pysznym sosie. Jeżeli nie chcemy używać alkoholu możemy zamiennie dodać więcej bulionu. Gulasz podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki 20 dkg pieczarek(...)cebule 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 szklanka piwa pszenicznego (opcjonalnie) 1 – 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, papryka ostra, majeranek, ziele angielskie- 3kulki, liść laurowy 1 łyżka mąki olej do smażenia 1 łyżeczka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki *** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki
Blog z ApetytemCiasto wg przepisu Jamiego Olivera: 500g białej mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 saszetka suszonych drożdży (7g) ½ łyżki drobnego cukru 2 łyżki oliwy extra vergine 325ml letniej wody Sos pomidorowy do pizzy 2-3 stołowe łyżki oliwy z oliwek extra vergine 1 puszka (ok. 500 g) pomidorów pelati w sosie (lub 500 g pasaty pomidorowej) 2-3 ząbki czosnku(...)będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki i od miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Na głęboką patelnię wlać oliwę i rozgrzać ją. Zeszklić szalotki i czosnek. Gdy cebulka będzie miękka wlać pomidory lub pasatę i wszystko dusić ok. 10 – 15 min. aż sos będzie
Gotujemy i jemySezon na bakłażany powoli się kończy, trzeba go jeszcze wykorzystać i z ostatnich sezonowych warzyw przygotować np. przepyszną zapiekankę makaronową z bakłażanami i sosem pomidorowym z dodatkiem aromatycznych ziół. Proste danie obiadowe idealne dla całej rodziny. Jeżeli lubicie zapiekanki z bakłażanem, polecam Wam moje wcześniejsze przepisy na zapiekankę makaronową z ratatouille , włoską parmigiane z bakłażanami i lasagne(...)lasagne con melanzane e besciamella . Buon appetito! SKŁ ADNIKI Zapiekanka 500 g makaronu 150 g mozzarelli 2 bakla ż any oliwa z oliwek s ó l, pieprz Sos pomidorowy 500 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI Sformato
La grande e la piccola cuocaSałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do kebeba, która nadaje smak sałatce. Jest rewelacyjna i znika ze stołu jako pierwsza! Sałatka kebabowa przypomina trochę sałatkę gyrosową, jednak rożni się nie tylko rodzajem mięsa, ale również innym sosem(...)pomidory 1 długi ogórek 1 papryka 1/2 czerwonej cebuli ok. 400-500 g wołowiny (u mnie: łopatka) 1 op. przyprawy do kebaba (25 g) olej do smażenia Sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Mięso wołowe myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wołowinę. Smażymy około
Kuchnia MagdaLenySałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do kebeba, która nadaje smak sałatce. Jest rewelacyjna i znika ze stołu jako pierwsza! Sałatka kebabowa przypomina trochę sałatkę gyrosową, jednak rożni się nie tylko rodzajem mięsa, ale również innym sosem(...)pomidory 1 długi ogórek 1 papryka 1/2 czerwonej cebuli ok. 400-500 g wołowiny (u mnie: łopatka) 1 op. przyprawy do kebaba (25 g) olej do smażenia Sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Mięso wołowe myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wołowinę. Smażymy około
Kuchnia MagdaLenymięsa z kurczaka (u mnie – mięso z uda) 220 g makaronu (u mnie – mieszanka Rigatoni i Radiatori) 1 duża papryka 1 średni pomidor 1–2 cukinie 1 por Błyskawiczny sos czosnkowy według TEGO przepisu Ja na dwa naczynia żaroodporne zużyłem całą miseczkę. Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Zapiekanka dla leniwych'; listonic_content(...)pieczarek 400 g żółtego sera 500 g mięsa z uda kurczaka 220 g makaronu 1 duża papryka 1 średni pomidor 1–2 cukinie 1 por Sos czosnkowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Gotujemy makaron, skracając sugerowany czas podany na opakowaniu o parę minut – w końcu będzie on jeszcze zapiekany. Myjemy i kroimy w kostkę warzywa i mięso. Ser ścieramy na tarce. Podsmażamy
Proste-przepisy.plparzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak do calzone polecam delikatnie zwiększyć tę ilość. ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij] Jeśli nie mamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól(...)Czosnek listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Stromboli'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy 150–200 g sera Carpaccio wołowe Czosnek'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski
Proste-przepisy.plDiety nie byłyby takie złe, gdyby nie (często) nijaki, mdły smak potraw. Dlatego – po przepisie na błyskawiczny sos czosnkowy – przyszedł czas na równie szybki i smaczny sos pikantny. Delikatnie pomidorowy, wyrazisty smak i dość duża ostrość znakomicie potrafią wzbogacić każde danie bez wyrazu. A robi się go w minutę! Lista zakupów: Jogurt naturalny 0% (150 ml) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)szczypty soli 1 łyżeczka ostrej papryki Solidna szczypta bazylii listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Dietetyczny sos pikantny'; listonic_content='Jogurt naturalny 0% (150 ml) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szczypty soli 1 łyżeczka ostrej papryki Solidna szczypta bazylii'; document.write(" "); Przekładamy wszystkie produkty do jednej miski. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest
Proste-przepisy.plUdka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym, idealne danie na kilka dni. Soczyste mięso w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami podane z ziemniakami, najlepiej puree i dowolną surówką czy warzywami z wody. Obiad, który smakuje nawet w te upalne dni. Polecam na rodzinny obiad, nie tylko w tygodniu. SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (ćwiartki) przyprawa do kurczaka, pieprz, lubczyk 3 łyżki(...)oleju SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier puder, majeranek łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Mięso: udka myję, układam (skórą do góry) w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam przyprawą do kurczaka, pieprzem i lubczykiem, polewam 3 łyżkami oleju. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso
Zasmakuj Kuchni