Sos z grzybów leśnych jest absolutnym ,,must have" jesienią na naszym stole. W jego skład może wchodzić jeden gatunek grzybów leśnych. Najsmaczniejszy będzie jeśli zmieszasz różne grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki. Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu (tagliatelle, penne), kasz (gryczna, pęczak, jęczmienna, jaglana), ziemniaków oraz klopsików wieprzowych, drobiowych i wegeteriańskich. Składniki: 500 g grzybów leśnych 1/2 średniej białej cebuli(...)rozmaryn, smażyć 5 minut na średnim ogniu. Dolać wino i smażyć zawartość patelni, aż 3/4 wina odparuje. Dodać śmietanę, zmniejszyć ogień. Dusić grzyby w śmietanie do czasu, aż sos się zagęści. Następnie posolić sos do smaku i dodać czarny mielony pieprz. Jeśli lubisz koperek, posyp sos drobno posiekanym. Smacznego
Codziennik KuchennyKonkretny i wyraziście doprawiony sos do makaronu w węgierskim stylu z kiełbasą, pomidorami i papryką. Makaron w sosie węgierskim Składniki: około 200 gramów surowej kiełbasy wędzonej (najlepiej paprykowane, ale mogą być też zwykłe), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona papryka, 1 puszka pomidorów w zalewie lub 4 dojrzałe świeże pomidory, kopiasta łyżka papryki w proszku, papryka ostra(...)proszku według upodobań, sól, pieprz, olej, około 250 gramów makaronu z pszenicy durum. Jak zrobić makaron w sosie węgierskim? Makaron ugotuj al dente. Na głębokiej patelni przesmaż posiekaną cebulę, czosnek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Wrzuć pokrojoną paprykę, dodaj paprykę w proszku i wymieszaj. Teraz na patelnię wrzuć pomidory razem z zalewą lub sparzone, obrane i pokrojone pomidory świeże. Dodaj
Kulinarna PolskaKetchup bez pomidorów? Proszę bardzo. Oszukany ketchup z cukinii o przepięknym, apetycznym odcieniu. Lekko pikantny i niezastąpiony w kuchni. Zastosowanie podobne jak w przypadku tradycyjnego pomidorowego sosu: na kanapki, do parówki, na pizzę. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ketchup z cukinii w s\u0142oikach na zim\u0119","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/slowiki.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/slowiki-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/slowiki-480x270.jpg"],"description":"Oszukany ketchup z cukinii, zamiast tradycyjnych pomidor\u00f3w. Przepyszny dodatek do kanapek, par\u00f3wek, sos do pizzy. Niezast\u0105piony.","keywords":["cebula","cukinia","pomidor"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-18T08:43:19+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT40M","totalTime":"PT1H10M","recipeCategory
ProstePesto.plSurówka wielowarzywna z pysznym sosem Kolorowa i soczysta surówka ze świeżych warzyw to smaczny i zdrowy dodatek do każdego obiadu, polecam! Składniki: 1/3 główki kapusty 2 marchewki ok 6 rzodkiewek pół pęczka koperku pół szklanki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki sól i pieprz – do smaku Sos do surówki: 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a koperek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy sos do surówki: miód przekładamy do małej miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż miód się rozpuści. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy *** *** Sos wlewamy do miski z surówką
Blog z ApetytemSałatka z brokułami i serkiem wiejskim, z dodatkiem ziaren słonecznika oraz szczypiorku, podana z sosem czosnkowym na bazie kefiru i jogurtu naturalnego. Pyszna sałatka w wersji fit! Wyróżnia ją przede wszystkim prostota, gdyż składa się tak naprawdę z dwóch głównych składników + dwa dodatki + trzyskładnikowy sos czosnkowy. Poza tym jest szybka w wykonaniu - potrzebujemy niecałe 15 minut i gotowa(...)Mimo swojej prostoty smakuje naprawdę pysznie. Idealna na kolację lub lunch do pracy. Składniki: 1 brokuł 1 op. serka wiejskiego 1 pęczek szczypioru 2 łyżki ziaren słonecznika sól Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 100 ml kefiru 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 7-8 min. Odcedzamy
Kuchnia MagdaLenySałatka z brokułami i serkiem wiejskim, z dodatkiem ziaren słonecznika oraz szczypiorku, podana z sosem czosnkowym na bazie kefiru i jogurtu naturalnego. Pyszna sałatka w wersji fit! Wyróżnia ją przede wszystkim prostota, gdyż składa się tak naprawdę z dwóch głównych składników + dwa dodatki + trzyskładnikowy sos czosnkowy. Poza tym jest szybka w wykonaniu - potrzebujemy niecałe 15 minut i gotowa(...)Mimo swojej prostoty smakuje naprawdę pysznie. Idealna na kolację lub lunch do pracy. Składniki: 1 brokuł 1 op. serka wiejskiego 1 pęczek szczypioru 2 łyżki ziaren słonecznika sól Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 100 ml kefiru 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 7-8 min. Odcedzamy
Kuchnia MagdaLenycałej rodziny. Warto przygotować je teraz, kiedy dostępne są świeże, zielone szparagi. Podpowiemy Wam jak je przygotować, aby nie stały się łykowate i suche. Pyszne będą smakować podane z sosem beszamelowym. Składniki na marynatę 4-5 łyżek sosu sojowego szczypta pieprzu 2 łyżki soku z cytryny odrobina rozmarynu 1 łyżka miodu Przeczytaj: Kanapki z rukolą i łososiem Składniki na sos(...)smażymy – będzie miała wtedy delikatnie orzechowy smak. Dodajemy masło, jak masło będzie się roztapiać dolewamy pomału mleka, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jak sos nam zgęstnieje po ok. 5 minutach odstawiamy go z ognia. Łososia pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C. Rybę podajemy razem ze szaragami polanymi sosem beszamelowym. Smacznego! Artykuł Łosoś
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo fajny pomysł na ekspresowy obiad. Bitki z kurczaka w sosie z zieloną cebulką zawsze wszystkim smakują. Najlepiej wychodzą wiosną i latem, gdy szczypior jest najbardziej dorodny. Przepis na bitki w sosie szczypiorkowym Składniki: dwie pojedyncze piersi z kurczaka, ćwierć kostki masła, 3-4 łyżki oleju, pęczek szczypiorku z cebulką, łyżka mąki pszennej, mąka pszenna do panierowania, 1,5 szklanki(...)mleka, pieprz, sól. Jak zrobić bitki w sosie szczypiorkowym? Każdą pierś przekrój wzdłuż, następnie lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło i olej, bitki przesmaż po 3 minuty z każdej strony, zdejmij o odłóż. Na tłuszcz, który pozostał, wrzuć cebulę pokrojoną w krążki oraz pokrojone białe części łodyg. Smaż 2-3 minuty. Teraz
Kulinarna PolskaKurczak zapiekany z makaronem w sosie szpinakowo-serowym Pyszny obiad z piekarnika. Soczysty filet zapiekany z makaronem w kremowym i aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem. Palce lizać! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3-4 plasterki suszonych pomidorów z zalewy 150g szpinaku (można użyć mrożony) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki sera(...)gałką muszkatołową, mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy z ognia *** *** Filety z kurczaka kroimy w plastry. Na spód żaroodpornego naczynia wykładamy ugotowany makaron. Na makaronie układamy kawałki mięsa *** *** Całość polewamy sosem szpinakowo-serowym i posypujemy drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami *** *** Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 190’C i zapiekamy przez około 6-8 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ
Blog z ApetytemCzas czytania: 2 min Żeberka palce lizać, tak powiedziała największa zjadaczka żeberek, czyli moja najstarsza córka! Żeberka w marynacie z jabłek z dodatkiem cebuli, sosu sojowego, cukru trzcinowego i ketchupu to naprawdę bardzo ciekawa kompozycja smaków. Najlepiej, żeby mięso marynowało się przez całą noc, nabierze wtedy smaków z marynaty, a mięso będzie kruche i delikatne. Po upieczeniu jest mięciutkie, delikatne(...)wręcz się rozpada. Sos jest delikatnie słodki aromatyczny i bardzo esencjonalny. Polecam z surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami! Print Żeberka w marynacie z jabłek .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Żeberka dla tych, którzy lubią mięsko. Course Obiady Cuisine Polska Keyword mięso Prep Time 15 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: < 1 min Pyszny, aromatyczny i błyskawiczny dżem – sos z rabarbaru, który wykorzystuję do lodów, drożdżówek czy innych słodkości. Jest dość rzadki w swojej konsystencji, bo jest zrobiony z myślą, aby wykorzystywać go głównie jako sos do deserów. Świetnie smakują z nim lody, serniki i naleśniki. Polecam ten smak, jest niecodzienny, ale zapewniam, że pyszny! Print Dżem(...)sos z rabarbaru .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Dżem, a może raczej sos do naleśników, lodów i innych deserów. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword rabarbar Prep Time 10 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 35 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 400 g obranego rabarbaru 200 g cukru trzcinowego 50 ml wody
SprawdzonaKuchnia.plJerozolimie . Przepis dopracowano tam do perfekcji! Knajpek i smażalni można znaleźć w Jerozolimie bez liku, serwują one falafele z przeróżnymi dodatkami. Można zjeść je z sałatkami i różnego rodzaju sosami lub hummusem . Bardzo popularnym daniem z dodatkiem falafeli jest „mana falafel”, czyli pita wypełniona falafelami, frytkami oraz dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Dziś zaproponuję Wam falafele(...)hummusem, prostą sałatką i sosem tahini. Prosty i szybki pomysł na wegetariański bardzo smaczny obiad . Oczywiście, trzeba wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy, ale to nie problem, bo pamiętajcie, że falafelki robi się z surowych ziaren , a nie z gotowanych! Po przygotowaniu masy na falafelki należy schłodzić ją w lodówce, aby masa dobrze stężała. Dzięki temu kotleciki będą się lepiej formowały
SprawdzonaKuchnia.plpiersi z kurczaka mieszanka warzyw pokrojonych w słupki (marchewka, seler, bambus, por, cebula) 250g makaronu chow mein 2 łyżki soku z limonki (u mnie Limmi ) 5 łyżek sosu sojowego 2 łyzki cukru trzcinowego pęczek natki pietruszki do smażenia olej sezamowy Przygotowanie: Przygotowanie kurczaka rozpoczynamy od jego umycia i pokrojenia w kostkę. Mieszamy2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu(...)obtaczamy w nich kurczaka. Kiedy mięso się marynuje my przygotowujemy warzywa krojąc je w niewielkie słupki. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i wykładamy kurczaka razem z pozostałym w miseczce sosem. Smazymy do miękkości. Dodajemy warzywa i pod przykryciem dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały sos sojowy oraz cukier i smażymy około 10 minut. Do wrzącej wody wkładamy
ChilliJemywersji fit z dodatkiem zielonych szparagów. Składa się z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, mini mozzarelli oraz gotowanych szparagów. Całość posypana jest ziarnami słonecznika oraz polana sosem winegret z dodatkiem musztardy. Gotowa w 15 minut! Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna i zdrowa. Świetnie sprawdzi się na kolację lub na wynos do lunchboxa(...)pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli czerwonej 10-15 szt. cienkich szparagów zielonych ok. 15-20 szt. czarnych oliwek 150 g mini mozzarelli 1-2 łyżki ziaren słonecznik Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi
Kuchnia MagdaLeny