naprawdę dużą ilością wody - fasola mocno pęcznieje i jeśli wlejecie jej za mało, część ziaren może zostać na górze i nie napęcznieć, przez co po ugotowaniu pozostanie twarda. Do sosu używamy pomidorów z puszki (lub świeżych w sezonie) i koncentratu pomidorowego. Ja doprawiam swój sos majerankiem, oregano i słodką oraz wędzoną papryką, która nadaje fasolce wspaniałego aromatu. Jeśli do fasolki(...)użyjecie boczku (ja zazwyczaj nie używam), taka wędzona papryka świetnie go zastąpi - będzie zdrowiej i mniej kalorycznie :) Jeśli chodzi o konsystencję sosu, wszystko zależy od Waszych upodobań; my najbardziej lubimy taki o konsystencji gęstej zupy. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją z ryżem lub ziemniakami. Polecam
Lekcje w kuchnigęstego 6 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku 1 paczka chipsów Tortilla (polecam serowe) Sól Pieprz Oregano Kmin rzymski Olej do smażenia 1 łyżka masła Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis Przygotowanie sosu: Jogurt wymieszać z majonezem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę przyprawić solą i pieprzem. (Sos można zrobić także w wersji bez czosnku, ja dodałam czosnek ponieważ lubię wyraziste smaki). Przygotowanie sałatki(...)najlepiej przezroczystej ) miski układamy sałatę , następnie kładziemy pokrojone w kosteczkę pomidory, pomidory solimy i pieprzymy do smaku. Na pomidory układamy wcześniej przygotowane mięso, kolejno pieczarki fasolę i kukurydzę. Polewamy sosem wcześniej przygotowanym sosem. Na sos kładziemy starty ser. Sam wierzch sałatki posypujemy rozdrobnionymi chipsami. Dla lepszego efektu wizualnego można zrobić z chipsów obręcz w kształcie korony, ja w swojej sałatce
Księga-SmakuSkładniki: około 1,5 kilogramowy kawałek szynki wieprzowej, 6 ząbków czosnku, 3 cebule, 2 kopiaste łyżki papryki słodkiej w proszku, sól, pieprz, olej, kopiasta łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu. Jak zrobić pieczeń wieprzową? Szynkę umyj, oczyść z błon, następnie nakłuj małym nożem z każdej strony – łącznie około 20 razy. Mięso przełóż do miski dobranej tak, aby mieściło się(...)czosnkiem z zalewy, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut, po tym czasie do brytfanki wlej szklankę wody i piecz kolejne 45 minut. Mięso wyjmij, sos własny razem z cebulą zlej do garnka, zmiksuj. Mąkę dokładnie rozrób w szklance wody, aby nie było grudek, wlej do sosu cały czas mieszając, zagotuj, sos zgęstnieje. Pieczeń pokrój na plastry
Kulinarna Polskaziarna ziela angielskiego liść laurowy pół łyżeczki kozieradki pół łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżeczki musztardy (rosyjskiej lub sarepskiej) cebula 2 ogórki kiszone mała ugotowana marchewka mała ugotowana pietruszka łyżka sosu sojowego lub domowej przyprawy magi olej do smażenia sól Do wrzącego wywaru warzywnego dodać pieprz (ilość według uznania), liść laurowy, ziele angielskiego, kozieradkę i suszony lubczyk. Wrzucić steki i gotować(...)miękkości (ok. 20 minut). Steki wyjąć z wywaru i odłożyć do ostygnięcia. Wywar zostawić, by wykorzystać w sosie. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Połowę cebuli pokroić w piórka, a drugą - w kostkę. Każdy stek posmarować musztardą. Na steku ułożyć po słupku (lub dwa) ogórka kiszonego i kilka piórek cebuli. Całość zwinąć w roladę i albo zawinąć sznurkiem, albo spiąć wykałaczkami
Weekendy w domu i ogrodziekapusty – składniki Gołąbki: 1 duża włoska kapusta (ok. 3 kg) 500 g mięsa mielonego 2 szklanki ryżu 15 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 700 g passaty pomidorowej 1 / 2 litra wywaru z gotowania grzybów 1 / 2 litra rosołu 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka cukru 1 / 4 łyżeczki chili(...)Przygotowanie Gołąbki: Grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wody. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, gotować 60 minut. Grzyby wyjąć, pozostawić do wystygnięcia, a wywar zachować do sosu pomidorowego. Zimne grzyby drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Przestudzić. Ryż opłukać pod zimną wodą, ugotować go w lekko osolonej wodzie. Odcedzić na sitku, przelać zimną
niecodziennikparySkładniki: – 1 ośmiornica – 250ml wina białego wytrawnego – 1 cebula – 4 ząbki czosnku – 3 liście laurowe – 3 ziela angielskie – sól, pieprz Sos: – ½ cytryny – 1 łyżka masła – ½ natki pietruszki – ½ chili Dodatkowo: – 1-2 długie ogórki – 1 łyżka sosu sojowego – sezam OŚMIORNICA: Z ośmiornicy usuwamy głowę wraz z oczami(...)natłuszczamy oliwą i rozgrzewamy. Macki ośmiornicy nacieramy czosnkiem i oliwą z oliwek. Na rozgrzany grill układamy macki wraz z ząbkami czosnku. Grillujemy około 10 minut, co jakiś czas obracając. SOS: Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy posiekaną natkę i papryczkę chili oraz skórkę startą z cytryny. SAŁATKA: Ogórka kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sezam podprażamy na patelni. Ogórka mieszamy z sosem
Be Fit Be Strongpizza z salami i ananasem Składniki na ciasto na pizzę 1 szklanka mąki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Przepis na sos pomidorowy do pizzy szklanka passaty pomidorowej szczypta oregano szczypta bazylii sól pieprz 2 ząbki czosnku Dodatki do pizzy mozzarella wędlina oliwki cebula papryka Przepis na pizzę bez drożdży Składniki(...)mieszamy w misce i wyrabiamy. Odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w dużą kostkę, oliwki na połówki. Przygotowujemy sos pomidorowy – passatę pomidorową mieszamy z przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotujemy go przez chwilę na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar wody. Ciasto rozwałkowujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo smaczne gołąbki w kapuście pekińskiej w sosie pomidorowym. Równie smaczne jak te tradycyjne w białej kapuście a ich dodatkową zaletą jest to że robi się je bardzo szybko. 10 sztuk gołąbków 1 duża kapusta pekińska 350 gramów mięsa mielonego wieprzowego 100 gramów zwykłego białego ryżu 1 mała cebula sól pieprz majeranek malutki ząbek czosnku pół łyżeczki słodkiej papryki(...)szklanki wody ( 500 ml.) przykryć pokrywką i gotujemy na małym ogniu ok. 30-40 minut. Ugotowane gołąbki przekładamy na talerz. Do pozostałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Sos zagęszczamy mąką ( ok. jedna łyżka mąki wymieszana z jedną trzecią szklanki zimnej wody) Gotowy sos doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Gołąbki można przełożyć z powrotem do sosu
Andzia Pichcitemu, co akurat znalazłam w swojej kuchni 🙂 Brokuły, tuńczyk, papryka i makaron z pełnymi ziarnami. Zamiast majonezu, który najczęściej pojawiał się w typowej sałatce brokułowo-tuńczykowo-makaronowej, postanowiłam dodać sos czosnkowy. Jest lżejszy, dzięki obecności jogurtu i wyjątkowo pyszny. Zresztą w sumie chyba mój ulubiony sos, bo pasuje i do sałatek i do mięs. Sałatka bardzo nam smakowała. Idealna propozycja(...)piątkową kolację… Składniki: 1 Puszka tuńczyka w sosie własnym 1 Brokuł – miałam małą główkę 1 Papryka czerwona ¼ paczki makaronu pióra „Pełne ziarna” z Lubelli Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować. Ponieważ jest to makaron z pełnymi ziarnami, ja wolę go ugotować normalnie, a nie al. Dente. Czyli ok. 11 minut. Brokuł podzielić
Moja Delicjapalców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania 🙂 Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy 🙂 Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (6-8 porcji) 0.5 kg mięsa mielonego z szynki(...)ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100 g śmietany kremówki 350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg) . Ugotować
Moja Delicjaodrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają się chrupiące dopiero na naszych talerzach 🙂 Chrupiącą tortillę z dynią podałam z rukolą, sosem czosnkowym, prażonymi pestkami dyni, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Polecam na szybki obiad lub kolację. Składniki: (2 osoby) 370 g dyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę 1 mała(...)pieprz 2 garście mieszanki sałat z rukolą 2 pomidorki koktajlowe garść pestek dyni chilli w płatkach 3 szczypty mielonego kuminu garść posiekanego świeżego szczypiorku 2 duże placki tortilli Składniki sosu czosnkowego: (2 osoby) 120 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 0,5 – 1 łyżeczki soku z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Usmażyć dynię z szalotką: Na patelni
Moja DelicjaPrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki . Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam. Składniki kulebiaka z łososiem: (4-5 porcji) 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 70 g ugotowanego ryżu(...)odciskamy wzorek na brzegach ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut (do momentu, gdy ciasto nabierze ładnego, brązowego koloru). W czasie pieczenia kulebiaka z łososiem przygotować sos : Śmietankę i wino wlać do rondla, dodać sól, pieprz i na małym ogniu redukować, mieszając od czasu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć (na zbyt dużym ogniu sos może się
Moja DelicjaSos z grzybów leśnych jest absolutnym ,,must have" jesienią na naszym stole. W jego skład może wchodzić jeden gatunek grzybów leśnych. Najsmaczniejszy będzie jeśli zmieszasz różne grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki. Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu (tagliatelle, penne), kasz (gryczna, pęczak, jęczmienna, jaglana), ziemniaków oraz klopsików wieprzowych, drobiowych i wegeteriańskich. Składniki: 500 g grzybów leśnych 1/2 średniej białej cebuli(...)rozmaryn, smażyć 5 minut na średnim ogniu. Dolać wino i smażyć zawartość patelni, aż 3/4 wina odparuje. Dodać śmietanę, zmniejszyć ogień. Dusić grzyby w śmietanie do czasu, aż sos się zagęści. Następnie posolić sos do smaku i dodać czarny mielony pieprz. Jeśli lubisz koperek, posyp sos drobno posiekanym. Smacznego
Codziennik KuchennyKonkretny i wyraziście doprawiony sos do makaronu w węgierskim stylu z kiełbasą, pomidorami i papryką. Makaron w sosie węgierskim Składniki: około 200 gramów surowej kiełbasy wędzonej (najlepiej paprykowane, ale mogą być też zwykłe), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona papryka, 1 puszka pomidorów w zalewie lub 4 dojrzałe świeże pomidory, kopiasta łyżka papryki w proszku, papryka ostra(...)proszku według upodobań, sól, pieprz, olej, około 250 gramów makaronu z pszenicy durum. Jak zrobić makaron w sosie węgierskim? Makaron ugotuj al dente. Na głębokiej patelni przesmaż posiekaną cebulę, czosnek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Wrzuć pokrojoną paprykę, dodaj paprykę w proszku i wymieszaj. Teraz na patelnię wrzuć pomidory razem z zalewą lub sparzone, obrane i pokrojone pomidory świeże. Dodaj
Kulinarna Polska