sosy - 72234 przepisów (strona:510/4816)

Sushi z łososiem, avocado, paluszkami krabowymi 214

500g Ocet ryżowy Nori (prasowane algi) 7 szt. 300 g świeżego fileta z łososia 1 ogórek 1 avocado szczypiorek sałata dębowa Serek Philadelphia Paluszki surimi (krabowe) Marynowany imbir Wasabi Sos sojowy cukier, sól Mata bambusowa do rollowania Bardzo ostry nóż Pałeczki PRZYGOTOWANIE ryżu: Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą wodą, tak długo aż woda(...)koniec gotowania, w momencie gdy ryż pochłonie całą wodę należy przemieszać. Unikniemy przywarcia ryżu do dna garnka. Ryż po ugotowaniu pozostawiamy w garnku pod przykryciem na 15 min. Dodajemy sos do ryżu ( patrz poniżej). Później przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcie. Ważne aby ryż ostygł, gdyż przygotowanie rolek z ciepłego ryżu spowoduje, że nori będę gumowate. SKŁADNIKI sosu

kulinarnyJa
Placki warzywne w kremowym sosie z kurkami 157

zainteresowaniem. I właśnie ten przepis był inspiracją na dzisiejsze placki warzywne. Zawsze staram się przygotowywać potrawy z sezonowych produktów, które są świeże i pełne witamin. Do tego przygotowałem kremowy sos ze świeżymi kurkami. Takie placki to świetna alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Polecam i czekam na Wasze komentarze. Czas przygotowania: 50 min. Składniki na ok. 30 placków Koszt(...)czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mleka 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz SKŁADNIKI na sos z kurkami: 200 g świeżych kurek 1 cebula 250 ml śmietany 18% 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE placków warzywnych: Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan

kulinarnyJa
Perliczka z azjatycką nutą 189

Witajcie po wakacyjnej przerwie :) Dziś mam dla Was coś specjalnego. Perliczkę smażoną w głębokim tłuszczu z aromatycznym pomarańczowym sosem. Sosu wychodzi sporo, więc postaram się dla Was niebawem przygotować jeszcze jeden przepis, w którym go wykorzystamy. Wracając jednak do perliczki, jest to proste danie dla dwóch osób i raczej nieskomplikowane w przygotowaniu. Dobre do zaserwowania w weekend lub na kolację(...)smaków (lub zmielone razem: po płaskiej łyżeczce goździków, cynamonu, nasion kopru włoskiego i pieprzu syczuańskiego, plus 2 gwiazdki anyżu) sól 1l oleju roślinnego 2 pomarańcze 1 limonka 5 łyżek sosu ostrygowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżka miodu starty świeży imbir (ok. 5cm kłącze) ryż basmati jako dodatek Sposób przygotowania: Przygotować sos. Do rondelka zetrzeć skórkę

W kuchni wieczorem
Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 190

wiadomości na temat kuchni staropolskiej. W 1671 w Norymberdze wydano książkę kucharską Stanisława Prażmowskiego. Znaleźć w niej można sporo receptur z Polski. Między innymi jest tam przepis na polski sos do młodej gęsi. Przepisy tam zawarte potwierdzają, że dania kuchni staropolskiej nie stroniły od światowych przypraw i smaków. Do sosów dodawano imbir, kardamon czy szafran. Śmiało powinniśmy z tych pomysłów(...)obyczajach, kulturze polskiego stołu? Byłabym bardzo wdzięczna za wskazówki.   Składniki: pierś z gęsi marynata do gęsi 2 łyżki majeranku 2 łyżki miodu sok z cytryny sól i pieprz sos do gęsi 0,5kg śliwek 2 łyżki brązowego cukru pół laski cynamonu 1 ziarno kardamonu 1 łyżka pokrojonego świeżego imbiru 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego

W kuchni wieczorem
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 143

garnek, to rzucam się na to danie wygłodniała i zniecierpliwiona. Talerze czekają na stole, wino oddycha w kieliszkach, a bagietka w koszyku aż prosi się, żeby zanurzyć ją w sosie. Boeuf bourguignon ! Danie kuchni francuskiej, które Amerykanie poznali dzięki Julii Child, a my poznaliśmy je i Julię dzięki Meryl Streep i filmowi Julie i Julia . To chyba mój ulubiony film(...)herbatę sypaną (sprawdzają się świetnie w takim rozwiązaniu. Nie dosalamy gulaszu. Solone było mięso, słony był boczek i soliliśmy marchewkę z cebulą. Najwyżej doprawicie na końcu po zredukowaniu sosu. Pieczemy 2-3 godziny w 160 stopniach pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Do czasu zagotowania się sosu nie zakładajcie pokrywki na garnek, zróbcie to dopiero kiedy sos się zagotuje

W kuchni wieczorem
Sos jagodowy do deserów 148

Lubicie lody, ciasta, desery? Na pewno lubicie, bo mnie odwiedziliście :) No właśnie! Ja tez lubię te wszystkie słodkości, które cudownie smakują z dodatkami, na przykład z sosami owocowymi. Już kiedyś miałam okazję zaproponować Wam sos truskawkowy, dziś przygotowałam dla Was sos jagodowy, który również możecie wykorzystać właściwie do wszystkiego. Częstujcie się!" Składniki : 2 szklanki jagód 3 łyżki wody 2 łyżki(...)przygotowania: Jagody myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, zalewamy wodą i posypujemy cukrem. Dusimy przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Jeżeli lubicie czuć w sosie owoce, smażcie je krócej, tak aby podczas obróbki termicznej się nie rozpadły. Jeżeli zaś wolicie jednolite sosy po 2 minutach smażenia, należy przełożyć owoce do blendera, zmiksować i ponownie chwilę

Słodkie Przyjemności
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 174

skleić również na obu końcach, aby jak najmniej sera wypłynęło. Moje były otwarte i troszkę sera się ulotniło:) Również ważną rzeczą jest to, aby zrobić pizzę na naprawdę dobrym sosie pomidorowym, dlatego podam Wam dziś przepis na mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę(...)łyżeczki suszonych drożdży lub 30 g świeżych 2,5 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli kasza manna (semolina ) do podsypania SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 średniej cebuli albo 1 mała 2 duże ząbki czosnku mała garść świeżej bazylii (opcjonalnie 3-4 łyżeczki suszonej) 2 duże pomidory lub 1 puszka

Słodko-Słony Świat Ilony
Najpopularniejsze przepisy października [TOP5] 161

Ostry sos chili – jeden z najpopularniejszych przepisów października Październik był kolejnym bardzo udanym dla nas miesiącem. Dziesiątki tysięcy odsłon i tysiące unikalnych użytkowników – to miłe. Co prawda w październiku nie mieliśmy za bardzo czasu na dodawanie kolejnych przepisów, ale jak widać chętnie zaglądaliście do tych, które są u nas od dawna. Miejsce 1: Wino z jasnych winogron Zdecydowanie(...)roku również nastawiliśmy kolejny balon z winem z jasnych winogron. Tym razem większy, 15 litrowy. Mamy nadzieję, że wyjdzie równie pyszne, jak to, które opisujemy. Miejsce 2: Sos miodowo-musztardowy Niezmiennie sos, który zrobiliśmy do hamburgerów cieszy się Waszym zainteresowaniem. I dobrze, warto go przygotować i przetestować. Nie ma porównania ze sklepowymi. Miejsce 3: Ostry sos chili Nasz ukochany

Jakugotujesz.pl
Sos lemon drop (aji limo) [PRZEPIS] 330

Nazwa tej peruwiańskiej papryczki pochodzi od nazwy stolicy tego kraju – Limy (aji limo). Popularniejsza jest jednak druga nazwa – lemon drop. ZOBACZ JAK GO ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Sos lemon drop   Zobacz też nasze przepisy na inne sosy: Ostry sos chili

Jakugotujesz.pl
Zapiekanka spagetti 365

żółtego sera * sól, pieprz ** 1 mała marchewka     ** 1/2 pietruszki ** kawałek nieduży selera ** mała cebulka ** koncentrat pomidorowy ** ketchup ** łyżeczka cukru ** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego    ze słoika Sposób wykonania Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. (Warzywa i pieczarki obrać, umyć i osuszyć. Warzywa drobno pokroić lub rozdrobnić przy pomocy robota), pieczarki pokroić, natkę(...)ok.3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki ketchupu i niepełną łyżeczkę cukru. Wszystko razem wymieszać doprawić solą i pieprzem, jeżeli za mało kwaśne dodać jeszcze koncentratu pomidorowego.)Jeżeli dodajemy gotowy sos należy opuścić to co jest ujęte w nawias i w tym momencie dodać gotowy sos i dalej postępować według przepisu. Dusić jeszcze ok. 5 min, w tym czasie zetrzeć

Mix smaku
Pizza na cienkim spodzie 130

pszennej typ 500 * 180-200 ml wody * 15 g drożdży * 1 łyżeczka cukru * 1 i 1/2  łyżeczki soli * 1 czubata łyżeczka oregano (suszonego) - można pominąć * 1 łyżka oliwy sos pomidorowy do posmarowania ciasta * 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego * 4 łyżeczki wody * 2-3 łyżeczki oliwy * 2 łyżeczki oregano * 2-3 ząbki czosnku * sól, pieprz, papryka ostra sos pomidorowy do pizzy(...)kolejne 10 min. Po tym czasie ciasto włożyć do lodówki na 12-16 godzin. Wyjąć z lodówki na ok.2 godziny przed pieczeniem.(wystarcza na prostokątną pizzę 36/32 cm.) Przygotować sos do posmarowania pizzy. W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, oliwę, przeciśnięty czosnek i oregano. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą (niekoniecznie). Przygotować sos pomidorowy na wierzch pizzy

Mix smaku
Schab pieczony z warzywami 153

brokuła * 1 nieduża papryka czerwona * 1/2 papryczki pepperoni (niekoniecznie) * przyprawa do pieczeni wieprzowej * pieprz grubo mielony, mieszanka kolorowych, pieprzy, suszona natka pietruszki marynata * 4 łyżki oleju * 5 łyżki sosu sojowego * 3 łyżki miodu * 1,5 łyżki majeranku lub oregano * 1 łyżka octu winnego * 3 ząbki czosnku Sposób wykonania W miseczce wymieszać wszystkie składniki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą(...)mniejsze kawałki. Po około 30 minutach pieczenia mięsa, warzywa ułożyć wokół mięsa i wlać ok. 1/2 szklanki gorącej wody. Wierzch mięsa od czasu do czasu można polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby uzupełnić ilość płynu. Po ok. 50 min. wierzch schabu można przykryć folią aluminiową, aby nie był zbyt spieczony. Po zakończeniu pieczenia, wyjąć brytfannę, wyjąć mięso, zawinąć dokładnie

Mix smaku
Łosoś teriyaki 139

Dziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach. Na 4 porcje: 4 filety z łososia ze skórą 3 łyżki sake 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy) 1.5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka wody Opcjonalnie olej do smażenia Spory(...)chlust sake też do smażenia Najpierw rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy sake, sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany

Kulinarna rozmowa
Sos żurawinowy i odliczanie do Świąt 178

NIGDY nie chcę spędzać Bożego Narodzenia bez moich bliskich, bo to właśnie dzięki nim, gdziekolwiek jestem, czuję się jak w domu. Moim pierwszym przepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli(...)wmieszać go w wieloskładnikowy sos, nie dodawajcie już cukru- sos żurawinowy jest już bardzo słodki sam w sobie. Na pewno świetnie też sprawdzi się z różnego rodzaju deserami - zróbcie go, skosztujcie i puśćcie wodze wyobraźni - z czym Wam się kojarzy? W jakich świątecznych specjałach Waszej rodziny sprawdziłby się doskonale? Bawcie się, szukajcie nowych rozwiązań, połączeń smakowych... Sprawcie, że to Boże

Gotowanie to kochanie
Serniczki w kokilkach z sosem pomarańczowym i bezą! 150

Cudowne i rozpływające się w ustach serniczki z prawdziwym sosem z pomarańczy, zwieńczone dumnie prezentującymi się bezami! Mój przepis i moje dzieło ;-). Jestem z nich bardzo dumna. W smaku są obłędne! Sos z dojrzałych i soczystych pomarańczy tak podkręcił smak serniczków, a dodatek słodkiej bezy zrównoważył smak i aromat! Polecam! Przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl  konkurs - Ciasta(...)margaryny PALMA firmy BIELMAR Margarynę ucieraj z żółtkami i cukrem na puszystą masę, dodawaj porcjami ser i mąkę.  Kokilki wysmaruj margaryną wyłóż ser do około 3/4 wysokości. SOS POMARAŃCZOWY: - 2 łyżki margaryny Palma firmy Bielmar - 1 duża pomarańcza - 3 łyżki miodu - 2 łyżki cukru brązowego Pomarańcze obierz bardzo dokładnie ze skórki, pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść margarynę, cukier

SMYKWKUCHNI