smaczna jajecznica na weekendowe śniadanie. Pod wpływem sosu pomidorowego, j ajka nabierają wspaniałego aromatu i złocistego koloru, a dodatek świeżej szałwii w niepowtarzalny sposób wpływa na całokształt dania. Preferuję jajka mocno ścięte (uraz pojajkowy :-)), ale Ty oczywiście zrób jajecznicę wysmażoną w stopniu takim, jak lubisz. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą Ciśnienie: Niskie(...)szynki np. serrano lub innej, pokrój w małą kostkę świeża szałwia lub inne świeże zioło (tymianek, bazylia, pietruszka), nie żałuj, posiekaj drobno 1 - 1 i 1/2 łyżki sosu pomidorowego z pieczoną cebulką na 1 jajko, przygotuj sos wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą masło do smażenia sól, czarny pieprz Przygotowanie podsmaż suszoną
Szybko Szybkowarmoją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam we wstępie (czyli ciecierzycy, mięcie i migdałach), przygotowałam te urocze, kolorowe flatbready (płaskie chlebki) z hummusem oraz warzywami w sosie miętowym. Wyobraziłam sobie, że to taki "libański fast food", który dobrze sprawdzi się na imprezie dla znajomych, czy jako jedzonko do pracy. Flatbread wystarczy złożyć na pół, chwycić w ręce(...)można zajadać, uważając jedynie, aby krople sosu miętowego nie pobrudziły nam ubrania ;) Zdecydowałam się zrobić tradycyjny hummus według przepisu z książki. Byłam ciekawa, czy będzie bardzo różnił się w smaku i konsystencji od mojego, który robię "na oko i na smak". Wyszedł bardziej "tahinowy" i kremowy, dzięki dodaniu w czasie miksowania odrobiny zalewy z puszki po cieciorce. Jedynym nielibańskim składnikiem
Chilli Czosnek i Oliwaplanować słodkie menu. Dziś ze swojej strony proponuję coś innego niż tradycyjne chrusty czy pączki – hiszpańskie churros, wyciskane ze szprycy wprost na gorący olej i podane z pysznym sosem czekoladowo-kawowym do maczania. Niewątpliwie kaloryczne, ale za to puszyste i przepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych(...)miejscach. Do przygotowania sosu do maczania, użyłam czekolady Horeca Select, które otrzymałam dzięki uprzejmości Makro Sprawdziła się doskonale, ale nie ma się co dziwić zawiera minimum 50% kakao i świetnie sprawdziła się do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna linia produktów dedykowanych klientom z sektora gastronomiczno-hotelarskiego. Marka ta oferuje wysokiej jakości produkty spożywcze (m.in. owoce morza, ryby
karmelowyszklanki wytwanego wina( u mnie białe) 0,5 szklanki białego octu winnego 2 listki laurowe 4 goździki pokruszone kawałki kory cynamonu po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu sos: 1 łyżka mąki 1/3 szklanki zimnej wody Mięso myjemy, osuszamy. Młodą cebulkę( wraz z zieloną cześcią), czosnek i cebulę siekamy w piórka. Do garnka wlewamy ocet, wino, dodajemy pieprz, listki laurowe(...)szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy przez około 2 h, w zależnosci od wielkości pieczeni, co jakiś czas sprawdzamy czy należy uzupelnić sos. Przez pierwsze 1,5 h pieczemy pod przykryciem, a ostatnie 30 minut bez. Upieczone mięso wyjmujemy z brytfanny, trzymamy w cieple. Sos przecieramy przez sitko( można zmiksować owoce lub zostawić
Mia Cucina Sofietatiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam na gorąco, do przestudzonych już naleśników, (dzięki czemu nadzienie pięknie się trzymało), a całość smakowała wprost wyśmienicie(...)Możecie sos zastąpić konfiturą truskawkową lub nawet dżemem, ale takim niskosłodzonym, najlepiej domowej roboty:) Od teraz to moje ulubione naleśniki! A tak w ogóle - to bez nadzienia smakują również wspaniale! Zostawiłam kilka sztuk dla Dzieci na rano, żeby sobie zjadły z dżemem albo syropem klonowym, ale niestety me łakomstwo zwyciężyło i pożarłam je łapczywie nim me niewinne, głodne dzieciątka
Słodko-Słony Świat Ilonyswoich najbliższych, jeśli chodzi o gotowanie. Ja uległam mojej córce :) Mamo zrobisz tortillę? Przygotowałam taką, w której przemyciłam wiele warzyw, za którymi moje dziecko niekoniecznie przepada. Domowej roboty sos czosnkowy zwieńczył dzieło. Miło było patrzeć jak szybko zniknęła z talerza :) Chociaż płaty tortilli były gotowe, smakowało (już planuję następnym razem zrobić je własnoręcznie). SKŁADNIKI: 3 płaty tortilli(...)średnia cebula 3 piersi z kurczaka 8 pieczarek mix sałat papryka żółta i czerwona pomidor czerwona cebula ogórek (korniszon) sos sojowy przyprawa gyros sól, pieprz olej 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone
Kuchnia w opałachodsączona) 1 średnia cebula (pokrojona w drobną kostkę) 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 jajko sól pieprz 1 łyżka koncentratu grzybowego (opcjonalnie) mąka olej do smażenia na sos 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szkl wody 1/2 szkl mleka 2 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano parmezan świeże oregano A jak to zrobić: Makaron(...)ugotować w osolonej wodzie al dente. Sos. Do garnka wlać przecier, wodę i mleko, zamieszać i zagotować. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień. Klopsiki. Wszystkie składniki na klopsiki (oprócz oleju i mąki) przełożyć do miski i dokładnie ze sobą połączyć. Formować z mięsa małe kuleczki ( mniejsze od orzecha włoskiego), obtoczyć je w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony
Kuchnia w opałachCiasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 550 ok. 250 ml ciepłej wody (ale nie gorącej) 3 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów 3 łyżki suszonej bazylii ząbek czosnku 0,5 łyżeczki chili sól pieprz odrobina cukru Farsz: laska suszonej kiełbasy (w tym przypadku była to kiełbasa z sarniny(...)jeśli będzie zbyt mokre (będzie kleiło się do reki dodajemy trochę maki). Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Sos: Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół łyżeczki cukru (chyba że uważamy że pomidory są wystarczająco słodkie to cukru
IMPRESJA SMAKUPrzepis na gołąbki mam od Loni, która by mnie udusiła jakbym o niej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina) szklanka(...)ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwi olej sól, pieprz Sos: duża puszka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 2 łyżki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany kostka bulionowa oregano lub bazylia cukier, pieprz, sól Wykonanie: Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części. Ryż ugotować
IMPRESJA SMAKUPrzemek Kopania – pokazał mi nie tylko jak go używać, ale dał też mnóstwo pomysłów na jego wykorzystanie. Danie główne naszego Śniadania Mistrzów było jeszcze bardziej imponujące. Sandacz z sosem cytrynowym na puree z marchewki, a jako dodatek chrupiąca sałatka z fenkuła w dressingu opartym na oliwie szczypiorkowej. Oliwa nadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny(...)posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć Deseru nie przygotowaliśmy w parach – zrobiliśmy to wspólnie. Suflet czekoladowy okazał się wspaniałym
Poezja smakuśmietankę do szklaneczki ustawionej pod kątem :) SKŁADNIKI: Na 4 porcje. Panna cotta : 500 ml śmietany kremówki 30 - 36% 1 laska wanilii 70 g cukru 6 g żelatyny Sos malinowy: 450 g malin (mogą być mrożone) cukier (do smaku) sok z cytryny (do smaku) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Panna cotta: 1. Połowę śmietanki (250 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier(...)miksera. 6. Łączymy obie śmietanki za pomocą łyżki lub silikonowej szpatuli. 7. Przelewamy masę do szklaneczek lub foremek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby panna cotta stężała. Sos malinowy: 1. Maliny (zamrożone) przekładamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 2. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Wg uznania i własnych preferencji smakowych
W kuchni Katiezaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu została ususzona, część trafiła do słoiczka, część zamroziłam na później, a część… trafiła na patelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny albo zwyczajnie na dwa dni ;) Danie jest dość czasochłonne, jednak z pewnością(...)piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku. Sos z podgrzybków: Ja użyłam do zrobienia sosu świeżych grzybów (podgrzybków) niemal prosto z lasu. Można jednak użyć mrożonych poza sezonem grzybowym. Grzyby obieramy, myjemy i kroimy na części. Ja preferuję
PastelFoodkukurydzy. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego papryka mielona 2 marchewki 1/2 puszki kukurydzy sól pieprz 1/2 łyżeczki cynamonu olej makaron chiński (nie miałam, więc użyłam spaghetti) SOS 1/2 szklanki wody 2-4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (lub octu jabłkowego) 1-2 łyżki oleju 1 cm kawałek imbiru 1-2 ząbki czosnku cynamon (ilość(...)dodając czosnek, cynamon, paprykę w proszku, sól i pieprz. Do mięsa dodajemy marchewkę, zalewamy wodą, przykrywamy danie i pozostawiamy na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron. Mieszamy sos sojowy z octem ryżowym, olejem i cukrem/miodem. Wyciskamy czosnek oraz imbir, dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Wlewamy sos do dania, mieszamy i dusimy do momentu, aż marchewka zrobi się chrupiąca
ZofianaŚwięta bez kotletów grzybowych to nie Święta! W moim domu to pozycja obowiązkowa. Kotlety z tego przepisu są niezwykle smaczne i aromatyczne. A sos z gotowania suszonych grzybów to dopiero poezja - w połączeniu z kotlecikami tworzy pełnię smaków leśnych. Do moich kotletów dodałam świeżych ziół, które według mnie delikatnie wzbogacają aromat potrawy(...)ujmując. Jeśli wolisz smak czysto grzybowy, po prostu je pomiń. Kotlety grzybowe ozdobione smażoną pieczarką i sosem grzybowym. Gotowane suszone grzyby Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 5 (3 kotlecików na porcję) JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Kotlety grzybowe Składniki 40 g suszonych grzybów (ja użyłam borowiki
Szybko Szybkowarspiralną wyjmij garnek z kąpieli wodnej i jeszcze chwilę mieszaj składniki do idealnego połączenia się dodaj kakao i ponownie całość wymieszaj do połączenia się składników powstały sos czekoladowy wstaw do lodówki do mocnego schłodzenia (musi być bardzo zimny) schłodzony sos ubij widełkami do ubijania piany z białek - ubijaj na wolnych obrotach krótką chwilę(...)powstanie konsystencja gęstego musu. Nie przeciągnij ubijania, bo powstaną grudy i sos straci "puszystość" i aksamitność. Sos pod wpływem ubijania ma się tylko delikatnie zagęścić. mak dopraw miodem, połącz z sosem czekoladowym i wymieszaj (na ok. 5 łyżek ugotowanego, zmielonego maku użyj 2 - 3 łyżki sosu) gotowy deser nakładaj do pucharków, wierzch posyp dowolnymi bakaliami pucharki
Szybko Szybkowar