ZOBACZ JAK GO ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Sos śmietanowo-cebulowy na pizzę
Jakugotujesz.plziela angielskie, 1 krążek sera camembert, 100 g topionego serka śmietankowego, 30 ml śmietanki 30%, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka sosu Worcester, świeży koperek. Przygotowanie: Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie wylewamy sosu(...)kalafior miksujemy blenderem na puree. W garnku przypalamy w łupkach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i grzyby razem z powstałym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Puree z kalafiora dodajemy go gotujących się grzybów. Po 5 min. do zupy dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy
Moniki SmakołykiKolejny przepis na sałatkę, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. :-) Majonez został zastąpiony pysznym sosem. Gwarantuję - jeśli nie zdradzicie, że to sos z dodatkiem serka homogenizowanego i jogurtu, nikt się nie zorientuje. Poza tym nic więcej nie dodaję, bo sałatkę gyros zna każdy. Taki imprezowy niezbędnik. ;-) 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 sporych korniszonów 1 czerwona papryka(...)główki kapusty pekińskiej 2 małe czerwone cebule Sos: 400g serka homogenizowanego 1 mały jogurt naturalny keczup sól, pieprz 1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z łyżką oleju i przyprawą do gyrosa (w sporej ilości). Podsmażamy i studzimy. 2. Paprykę, korniszony i cebulę kroimy w kostkę. 3. Kapustę piekińską siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Przygotowujemy sos: wszystkie
Szefowa kuchniWitajcie! W dzisiejszym poście chcielibyśmy przedstawić przepis na sos holenderski. Jest to sos na bazie masła i żółtek idealnie pasujący do szparagów, jajek w koszulkach czy też grzanek. Ma bardzo oryginalny smak a jego przygotowanie naprawdę nie jest czasochłonne. By przygotować wyżej wymieniony sos potrzebujemy tylko kilku składników: * 2 jaja (konkretnie chodzi nam o 2 żółtka * 1/4 kostki masła(...)żeby nie ścięły się na jajecznicę :) Do ubijania dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie powoli dodajemy rozpuszczone, gorące masło i dalej ubijamy tak długo aż sos będzie gęsty i puszysty. Tutaj taka nasza mała wskazówka - im wolniej wlewamy masło tym konsystencja sosu będzie lepsza. Prawidłowa powinna być taka przypominająca konsystencję majonezu. Gotowe! Jedyne co nam pozostało to polać
Wspólne smakibolognese,rurki makaronowe z jarmużowo-serowo-orzechowym nadzieniem,beszamel z oregano to istne bogactwo smaków.Zapraszam zatem na prawdziwą ucztę kuchni fusion i zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku kawałek selera kawałek pora sól,pieprz, oregano 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki(...)masła ghee Składniki na nadzienie: 400 g jarmużu 300 g kremowego twarożku (1,5 op.) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz,gałka muszkatałowa Składniki na sos beszamelowy: 30 g masła - 2płaskie łyżki 30 g mąki - 2 łyżki 500 ml mleka sól,pieprz,gałka muszkatałowa,oregano Dodatkowo: parmezan,2 garście orzechów włoskich 1 paczka makaronu cannelloni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś pomysł na pyszne pulpeciki w sosie koperkowym :). Polecam z brązowym ryżem - to smaczny i zdrowy obiad. Składniki: -500 g mięsa mielonego -pół szklanki kaszy kuskus -pół szklanki bułki tartej -1 jajko -1 szklanka wrzącej wody -przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz -olej do smażenia, mleko Wykonanie: Bułkę tartą namaczamy w mleku. Kaszę kuskus zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy(...)lekko spłaszczyć, aby lepiej się usmażyły. Pulpety smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Ja zazwyczaj tylko lekko przysmażam je na patelni, a następnie wrzucam do gotującego się sosu. Gotuję tak ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. A teraz przepis na sos koperkowy :) Składniki: -1 pęczek koperku -2 łyżki masła -2 łyżeczki mąki -100 ml śmietany
KasiekGotujejednak z polskim akcentem, a mianowicie z dodatkiem borowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem. Składniki: ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle 250 g mielonej wołowiny 200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć(...)świeżych) 250 g ricotty 1 młoda cukinia 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka włoskich ziół 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia sól i czarny pieprz Sos: 3 łyżki oleju puszka krojonych pomidorów szklanka passaty pomidorowej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka ziół do pizzy sól, cukier i pieprz do smaku
Czerwień i błękitParę dni temu na blogu pojawił się przepis na churros , hiszpańskie smażone ciastka. Ciastka te można również podawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis. Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny. Sos czekoladowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki(...)kawałki czekoladę). Dodajemy mleko, masło, esencję i kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia. Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał
Kulinarne przygody GatityCzosnek i cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażymy, aż cebula będzie miała złoty kolor. 3. Przygotowujemy sos. Mieszamy śmietanę z jogurtem i jajkiem. Ser żółty ścieramy na tarce dodajemy do sosu.Doprawiamy do smaku. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub masłem, aby zapiekanka nie przywarła. Układamy warstwowo kolejno ziemniaki(...)cebulę z kiełbasą i sos, ponawiamy do wyczerpania składników. ;) Wierzch zapiekanki możemy dodatkowo posypać obficie serem żółtym
Kuchnia Pełna PasjiKurczak, makaron i gotowy sos to zestaw, który dawniej dość często gościł na moim stole. Za nic mając sobie sztuczne barwniki, polepszacze smaku i inne wynalazki przynajmniej jeden słoik sosu był zawsze pod ręką. Nadszedł jednak moment, gdy trzeba było zacząć myśleć o zdrowszym odżywianiu i zrezygnować z gotowców. Lato za pasem, świeże warzywa i owoce dostępne od ręki(...)wystarczy tylko zakasać rękawy i stworzyć własną alternatywę dziecięcego przysmaku. Efekt? Lepszy niż się spodziewałam. Sos słodko-kwaśny (przepis na 8-10 słoików 0,5l) 3 kg pomidorów 1kg cebuli 1 duża czerwona papryka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 3/4 szklanki octu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka
Zapiski Młodej Żonydanie awaryjne - i smacznie oczywiście :) SKŁADNIKI (na 4 burgery) 4 duże bułki do burgerów z sezamem Mięso: 400-500g dobrej jakości mięsa mielonego 1 mała cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego żółtko 1 ząbek czosnku - drobno posiekany sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka keczupu(...)cytryny chili w proszku ( lub gotowy sos do burgerów ) Dodatki: sałata lodowa 1-2 pomidory 4 plastry sera 2 duże korniszony lub ogórki kiszone mała czerwona cebula prażona cebulka PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dodatki - rwiemy i myjemy sałatę. Cebulę i pomidory kroimy w plastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na cienkie plasterki. Łączymy składniki sosu. Dodajemy niewielką ilość soku
Moje Kuchenne Rewelacjesmaczna jajecznica na weekendowe śniadanie. Pod wpływem sosu pomidorowego, j ajka nabierają wspaniałego aromatu i złocistego koloru, a dodatek świeżej szałwii w niepowtarzalny sposób wpływa na całokształt dania. Preferuję jajka mocno ścięte (uraz pojajkowy :-)), ale Ty oczywiście zrób jajecznicę wysmażoną w stopniu takim, jak lubisz. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą Ciśnienie: Niskie(...)szynki np. serrano lub innej, pokrój w małą kostkę świeża szałwia lub inne świeże zioło (tymianek, bazylia, pietruszka), nie żałuj, posiekaj drobno 1 - 1 i 1/2 łyżki sosu pomidorowego z pieczoną cebulką na 1 jajko, przygotuj sos wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą masło do smażenia sól, czarny pieprz Przygotowanie podsmaż suszoną
Szybko Szybkowarmoją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam we wstępie (czyli ciecierzycy, mięcie i migdałach), przygotowałam te urocze, kolorowe flatbready (płaskie chlebki) z hummusem oraz warzywami w sosie miętowym. Wyobraziłam sobie, że to taki "libański fast food", który dobrze sprawdzi się na imprezie dla znajomych, czy jako jedzonko do pracy. Flatbread wystarczy złożyć na pół, chwycić w ręce(...)można zajadać, uważając jedynie, aby krople sosu miętowego nie pobrudziły nam ubrania ;) Zdecydowałam się zrobić tradycyjny hummus według przepisu z książki. Byłam ciekawa, czy będzie bardzo różnił się w smaku i konsystencji od mojego, który robię "na oko i na smak". Wyszedł bardziej "tahinowy" i kremowy, dzięki dodaniu w czasie miksowania odrobiny zalewy z puszki po cieciorce. Jedynym nielibańskim składnikiem
Chilli Czosnek i Oliwaplanować słodkie menu. Dziś ze swojej strony proponuję coś innego niż tradycyjne chrusty czy pączki – hiszpańskie churros, wyciskane ze szprycy wprost na gorący olej i podane z pysznym sosem czekoladowo-kawowym do maczania. Niewątpliwie kaloryczne, ale za to puszyste i przepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych(...)miejscach. Do przygotowania sosu do maczania, użyłam czekolady Horeca Select, które otrzymałam dzięki uprzejmości Makro Sprawdziła się doskonale, ale nie ma się co dziwić zawiera minimum 50% kakao i świetnie sprawdziła się do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna linia produktów dedykowanych klientom z sektora gastronomiczno-hotelarskiego. Marka ta oferuje wysokiej jakości produkty spożywcze (m.in. owoce morza, ryby
karmelowyszklanki wytwanego wina( u mnie białe) 0,5 szklanki białego octu winnego 2 listki laurowe 4 goździki pokruszone kawałki kory cynamonu po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu sos: 1 łyżka mąki 1/3 szklanki zimnej wody Mięso myjemy, osuszamy. Młodą cebulkę( wraz z zieloną cześcią), czosnek i cebulę siekamy w piórka. Do garnka wlewamy ocet, wino, dodajemy pieprz, listki laurowe(...)szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy przez około 2 h, w zależnosci od wielkości pieczeni, co jakiś czas sprawdzamy czy należy uzupelnić sos. Przez pierwsze 1,5 h pieczemy pod przykryciem, a ostatnie 30 minut bez. Upieczone mięso wyjmujemy z brytfanny, trzymamy w cieple. Sos przecieramy przez sitko( można zmiksować owoce lub zostawić
Mia Cucina Sofieta