sosy - 72234 przepisów (strona:515/4816)

Makaron z kurkami 241

Makaron z kurkami Dziś pomysł na makaron w sosie z kurkami. W przepisie użyłem makaronu spaghetti, można go zamienić na dowolnie inny. Przepis można też nazwać spaghetti cobonara z kurkami, różnice od klasyki są niewielkie, głównie polegają na użyciu dodatkowo kurek. Opcjonalnie można też dodać parę łyżek białego wina. Składniki na 2/3 porcje 200 g Makaronu spaghetti 100 g kurek(...)tłusta. Kurki oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą, dodajemy je na patelnię i razem z pozostałymi składnikami smażymy około 5 minut. 2. Do podsmażonych składników dolewamy śmietankę, gotujemy sos na małym ogniu około 10/15 min do zredukowania się śmietany i powstania lekko gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Odcedzony makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z sosem

zjem to blog kulinarny
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 341

Dzisiaj dla odmiany raczej pikantna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków i intensywnych aromatów. Pyszne filety z udek kurczaka w sosie przyprawionym na sposób indyjski i idealnie komponujący się ryż z kokosową nutą. Wszystko łatwe w przygotowaniu i nie wymagające zbyt wiele czasu. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram ud kurczaka (tylko górne części - bez tzw. pałek), 3 puszek pomidorów pelati(...)smażyłem kolejne pół minuty. Następnie dodałem utarte w moździerzu przyprawy, a po minucie 3 puszki pomidorów pelati oraz 200 ml wody.  Zawartość patelni podgrzewałem, aż do zagotowania się sosu i wówczas dodałem na patelnię wcześniej przesmażone kawałki kurczaka oraz wlałem puszczone przez kurczaka soki. Całość gotowałem na średnim ogniu przez około 25 minut, w celu zredukowania sosu

Wyprawy kulinarne
Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli 177

wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska do wyłożenia parownika 1. Sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i cukier łączymy, mieszamy(...)obieramy i kroimy w słupki. Szczypior tniemy ma długie paski. Paprykę kroimy w paseczki, pozbywając się nasion.  3. W bambusowym parowniku układamy liść lub dwa kapusty pekińskiej (żeby sos nie wyciekał). Wrzucamy połowę imbiru, szczypioru i papryki. Układamy nasze filety z łososia skórą do dołu, polewamy przygotowanym wcześniej sosem i przykrywamy resztą składników. Na koniec pęczek świeżej kolendry. Zamykamy

Tajskie smaki
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 243

Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione(...)sól, pieprz Przygotowanie: Z 4 pomidorów odetnij wieczko i wydrąż miąższ przy pomocy łyżki, zostawiając ok. 1 cm brzeg (wieczka zachowaj). Miąższ wrzuć do miski, później zrobisz z niego sos do gemisty . Papryki przetnij wzdłuż zostawiając łodygi. Usuń nasiona i białe błonki znajdujące się w ich wnętrzu. Piątego pomidora pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik latte macchiato 892

mocno mlecznej kawy o zaznaczonych trzech warstwach: mleka,kawy, i pianki z mleka. W serniku też wykonałem trzy warstwy: serowa, kawowa i z bitej śmietany do tego wykończyłem go sosem karmelowym. Propozycja dla ulubieńców kawy również w cieście. Przepis wykonałem na tortownicy o średnicy 25cm. Składniki 400 g serka homogenizowanego 200 ml śmietany słodkiej 30% paczka biszkoptów 2 łyżki żelatyny(...)łyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżek cukru bita śmietana: 200 ml śmietany słodkiej 30% 3 łyżki cukru pudru sos karmelowy: 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki śmietany słodkiej 30% Przygotowanie 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Kawę zalewamy dwoma łyżkami wrzątku. W tortownicy układamy ciasno biszkopty, jeśli powstaną zbyt duże szpary można pokroić biszkopty na mniejsze kawałki

zjem to blog kulinarny
Bruschetta z truskawkami i balsamico 134

imprezę, jak i domową przekąskę dla singla. Bruschetta z truskawkami jest bardzo smaczna i do tego można przy niej pokombinować w zależności od naszych upodobań np. dodać domowy sos balsamico, ser kozi, czy pleśniowy, posypać bruschettę ziołami np. bazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami . Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię(...)wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem sera jest idealna w smaku. Polecam. 2 kromki chleba żytniego 1 łyżka oliwy 4 truskawki melisa kawałek sera pleśniowego na sos: 1 łyżka octu balsamicznego z Madery, 1 łyżka cukru trzcinowego Sos balsamico: podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje i zgęstnieje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bitki wołowe pikantne 164

bite, bardzo je lubimy. 50 dag mięsa wołowego gulaszowego, do smaku sól i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 1 cebula 1 łyżka oleju, chili w młynku 2 łyżki sos sweet chili i 1 łyżeczka sosu sojowego Kawałki mięso wołowego bez błon i tłuszczu, lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso doprawiamy pieprzem i chili marynujemy w mieszance sosu sweet(...)chili i sosu sojowego, wstawiamy do lodówki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron po tym, jak przewracamy mięso na drugą stronę, dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem. Mięso nie należy bardzo przesmażać, gdyż będzie niesmaczne jak wióry. Mięso delikatnie podsypujemy mąką, chwilkę podsmażamy. Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na sałatke gyros 12405

Niezmiennie obok sałatki jarzynowej należy do naszych ulubionych sałatek. Ten przepis na sałatkę gyros został trochę zmieniony, właściwie za każdym razem przygotowuję tę sałatkę trochę inaczej (albo robię inny sos, albo dodaję inne warzywa). Ta sałatka gyros jest bardzo pikantna za sprawą pikantnych ogórków kiszonych, do których podczas ich przygotowania wrzuciłam trochę papryczek jalapeno. Ostrości nadaje jej też czerwona cebula(...)sos salsa, a mieszanka meksykańska dodaje jej meksykańskiego charakteru. Bardzo nam zasmakowało takie pikantne podrasowanie sałatki. Przepis na sałatkę gyros z kurczakiem Składniki: 4 łyżki sosu czosnkowego Winiary 3 łyżki sosu salsa Winiary 2 duże podudzia z kurczaka lub pierś z kurczaka 1 łyżka oleju 2 ogórki kiszone z chilli 1 duży pomidor 1/2 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina z porcini- czyli z borowikami 212

Przepyszny sos z porcini, ponieważ nie miałam naszych polskich suszonych borowików- kupiłam włoskie porcini, które jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mówimy Steinpilz - kamienne grzyby, w Holandii - eekhoorntjesbrood -chleb wiewiórki :), w Hiszpanii - panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako o prawdziwym(...)grzybku. Cenimy go za walory smakowe i dlatego wszelkie sosy, zupy czy tez marynaty - to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia. Polecam . Zaczynamy : Składniki: około 1 kg wołowiny 40 gr suchych porcini 400 ml bulionu wołowego 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pieprz szczypta szafranu oliwa Wykonanie: Grzyby płuczemy i zamaczamy we wrzątku na 20 min. Po tym czasie jeszcze

Smaki Edyty
1461. Pulpety z ryżem i marchewką 611

Przepis na te pyszne pulpety w pysznym sosie znalazłam na pysznym   blogu ..tak , tak na pysznym..zresztą sami tam zajrzyjcie i zobaczcie ile tam pyszności..U mnie był ciut inny sos..okazało się, że zabrakło w domu koncentratu pomidorowego i dałam tylko trochę ketchupu, więc i kolor sosu jest inny...ale i tak danie było smaczne(...)mięsa mielonego 1 cebula 1/2 szkl. ryżu parboiled Kupiec (suchego) 1 marchewka 1 łyżka majonezu sól,pieprz,vegeta,czosnek granulowany,pieprz ziołowy Sos: 1 szkl. śmietany 30%  2 łyżki majonezu 1/2 szkl. przecieru pomidorowego płynnego z kartonu (lub 2 łyżki przecieru pomidorowego ze słoiczka lub ketchupu) 1/2 szkl. wody 2 płaskie łyżki mąki sól,pieprz,vegeta Ryż ugotować

Moje domowe kucharzenie
Meksykańskie burgery 147

łyżeczki soli ·        ½ łyżeczki papryki czerwonej ·        ½ czerwonej cebuli ·        łyżeczka pikantno-słodkiego sosu z chili ·        1/3 łyżeczki pieprzu cayenne ·        ½ łyżeczki czosnku granulowanego ·        łyżeczka przyprawy do kuchni(...)meksykańskiej ·        1 łyżka sosu worcestershire ·        1/3   szklanki świeżej kolendry ·        sok wyciśnięty z połowy limonki ·        skórka otarta z połowy limonki Dodatkowo: ·        bułki do hamburgerów

Mania Gotowania
Domowe Sushi krok po kroku 264

kroku                   Składniki i akcesoria:   500 g ryżu do sushi 8-9 sztuk nori - prasowane algi wasabi marynowany imbir (opcjonalnie) sos sojowy ( ja zawsze stosuje z firmy woh hup) awokado (musi być miękkie) ogórek zielony około 80 g wędzonego łososia około 100 g paluszków krabowych 10 krewetek tygrysich (mogą być mrożone(...)majonez serek Philadelphia 1/2 papryki czerwonej kawior (opcjonalnie) sezam Zaprawa do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu sojowego Akcesoria: mata bambusowa do rolowania sushi ostry nóż bez ząbków pałeczki drewniana lub bambusowa miska do ryż garnek około 3 litrowy ze szczelną pokrywką drewniana łopatka do ryżu ściereczka kuchenna do przykrycia ryżu wilgotna ściereczka

Mania Gotowania
Kung Pao Chicken 448

szklanki   orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka*   (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli białko z jednego małego jajka Panierka: 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej Sos: 1 łyżka octu ryżowego(...)łyżka wina ryżowego (zastąpiłam cherry) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ łyżki skrobi kukurydzianej Przygotowanie : Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Składniki   marynaty mieszamy   i zalewamy nimi kurczaka. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir oraz czosnek kroimy w malutką kosteczkę. Świeżą papryczkę chili w plastry. Każdy kawałek mięsa osobno panierujemy

Mania Gotowania
Makaron smażony z jajkiem po chińsku 781

cebulki ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chilli 1 cm korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziaren sezamu 3 jajka 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sok z cytryny lub limonki 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego pieprz cytrynowy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy(...)przyprawą 5-smaków, jasnym sosem sojowym, ostrygowym i pieprzem cytrynowym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew, papryczkę, imbir, czosnek   i paprykę kroimy na bardzo drobną kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej roślinny i podsmażamy kurczaka. Następnie wyciągamy go z woka i to samo robimy z warzywami. Przesmażamy je przez około 2-3 minuty, zestawiamy z ognia.  Dodajemy

Mania Gotowania
Schab słodko- kwaśny z ryżem i kolendrą - kuchnia chińska 272

Składniki: - 350 g schabu - czerwona papryka - mała cukinia - 1/2 puszki kukurydzy lub kolby kukurydzy - cebula 1/2 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte - sos limonko-wy z kolendrą - limonka - imbir - ocet ryżowy - sos sojowy jasny - 2 łyżki płynnego miodu - 1 łyżka mąki kukurydzianej -3 łyżki oleju słonecznikowego - chili czerwone - kolendra świeża  Wykonanie: Ostrym nożem kroimy mięso na równe, cienkie kawałki. Olej rozgrzewamy(...)gorącym woku, dodajemy kawałki mięsa (wcześniej zamarynowanego: sos sojowy, czosnek, chili, miód), aż będą miękkie. Dodajemy cebulę, cukinię, paprykę, kukurydzę, imbir (posiekane najlepiej w słupki), smażymy kolejne 5- 7 minut. Zakwaszamy octem ryżowym, dodajemy sos limonkowy i sok z 1/2 limonki, smażymy kolejne 5 minut. W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, z łyżką sosu sojowego 2 łyżkami wody i 1 łyżką

SMYKWKUCHNI