tarce imbir. Całość smażymy dosłownie chwilę. Dodajemy pastę curry. Smażymy wszystko. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy do połączenie się składników. Łososia myjemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wkładamy do sosu curry. Dusimy go ok. 7 minut. Przed podaniem dekorujemy go plasterkami cytryny i posypujemy czarnym pieprzem. Porada: W przypadku dań wywodzących się z kuchni azjatyckiej, nie używamy do smażenia oliwy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięciutkie kotlety mielone zanurzone w rumianym sosie to jeden z naszych ulubionych domowych obiadów. Zawsze wszystkim smakują! Przepis na kotlety mielone w sosie Składniki: kilogram mielonej wieprzowiny, duża bułka pszenna, 1 jajko, pół szklanki mleka, 3 cebule, dwie płaskie łyżki papryki słodkiej w proszku, dwie łyżki mąki pszennej, sól, pieprz. Zrób tak: 1 cebulę zetrzyj na tarce, bułkę drobno pokrusz(...)cebulę, gdy się zrumieni, dodaj paprykę w proszku, wymieszaj, wsyp mąkę, ponownie dokładnie wymieszaj, aby powstała zasmażka, wlej około 2 szklanej wody i mieszając za pomocą rózgi zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, zmiksuj go za pomocą blendera, dopraw solą i pieprzem, włóż kotlety i duś pod przykryciem przez około 10-15 minut. Rada: kotlety z sosem są pyszne z kluskami , kaszą
Kulinarna Polskabyle jakie bo na polędwiczkę wieprzową. Często po nią sięgam, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj to polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym. Danie jakże proste w wykonaniu, a zarazem pyszne! Do tego kopytka lub inne kluseczki i uczta gotowa. Aż mi ślinka cieknie Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa około(...)drugą stronę i ewentualnie dolewając wody. Pod koniec duszenia wyjmujemy i wyrzucamy czosnek. Następnie dodajemy świeżo starty chrzan. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy ją do gotowego sosu i pozostawiamy do zagotowania. Po tym czasie sos ściągamy z ognia i podprawiamy pieprzem oraz świeżym majerankiem. Podajemy w towarzystwie ziemniaczków, kopytek lub innych klusek. Smacznego Artykuł Polędwiczka w sosie chrzanowo
PatiGotujeSos na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem curry, ketchupu i przypraw. Aromatyczny, szybki sos, który dodasz do wszelakich potraw z drobiu, np. nuggetsów, szaszłyków, aromatycznych warzyw z grilla, kanapek z wędliną lub serem. Do sosu możecie wrzucić przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, świeżo posiekane zioła, np. bazylię, kolendrę, koperek lub natkę, dodać łyżkę pasty ajwar (pasta z pieczonych bakłażanów
Zasmakuj KuchniWarzywa bardzo dobrze czują się w obecności innych warzyw. Ja uwielbiam pieczone. Najbardziej korzeniowe doprawione solidną porcją garam masala i mielonej kolendry. Do tego sos jogurtowy i uczta gotowa. Lubię też posypane parmezanem. Tworzy wtedy pyszną chrupiącą skorupkę. Czasem też marynuję warzywa w oliwie, a przed upieczeniem posypuję bułką tartą. Jest wiele możliwości, by warzywna uczta smakowała za każdym razem(...)duże kawałki warzyw, a w połowie pieczenia – mniejsze. Piekę ok. 40 minut w 180 st. C, jednak na ostatnie 3-4 minuty włączam funkcję grilla. Pysznie jest z sosem mojo verde. Ja robię go miksując: pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonego kuminu 2-3 łyżki soku z cytryny 50 ml oleju rzepakowego W oryginale występuje kolendra
Kucharzycamoże zbytnio danie fit, ale warto, bo smakują wtedy rewelacyjnie. Można do nich wykorzystać również tłuszczyk, który składuje się w zamrażarce, kiedy wyszedł Wam zbyt tłusty rosół, albo sos. Generalnie gołąbki to takie danie, do którego możecie dodać naprawdę to co macie w zanadrzu. Gołąbki wege Ale dziś miało być o gołąbkach wegetariańskich, a te robimy jak wiadomo bez mięsa(...)jeden obok drugiego, ściśle. Tak przygotowany garnek z gołąbkami zalewamy osoloną wodą. Gołąbki gotujemy do momentu, aż kapusta stanie się mięciutka. Ugotowane gołąbki wyjmujemy, a z powstałego wywaru robimy sos. Ja swoje gołąbki gotuję w szybkowarze, są gotowe w mig. Sos pomidorowy do gołąbków - składniki: wywar z gołąbków koncentrat pomidorowy, u mnie koncentrat pomidorowy Czarnomorski śmietanka 30% sól, pieprz Wywar
MamaOskarkavotes ) Smakowite odsmażane pyzy, knedle z mięsem w sosie pieczeniowym Pyzy to zawsze smakowite danie, szczególnie te z mięsem . Moja rodzina wyznaje zasadę wszystkiego po trochu , więc nie poddajemy się modom na unikanie lub wykluczenie z diety jakichkolwiek składników. Owszem pilnujemy ich jakości, ale uważamy że wszystko z umiarem jest zdrowe Pyzy są super, zresztą jak większość kluchów, pierogów(...)grzesznych przyjemności . Koniecznie musicie spróbować wersji z sosem pieczeniowym, wymiata Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków, obranych i ugotowanych 0,5 kg świeżych tartych ziemniaków 200 g mąki 100 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól farsz: gotowane mięso drobiowe kury z rosołu ( 3 szklanki ) warzywa z rosołu ( marchew,pietruszka,cebula,seler) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 kostki bulionowe, mięsne ( można pominąć
Ogrodnik w podróżyPulpeciki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 szalotka 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu s ó l, pieprz Sos pomidorowy 700 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 marchew 1 ł odyga selera naciowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI(...)passata di pomodoro 1 cipolla 1 carota 1 gambo di sedano 1 cucchiaino di erbe di provenza 2 spicchi d'aglio sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Marchew, cebulę oraz łodygę selera naciowego kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy marchew, cebul ę, seler naciowy oraz 2 ząbki czosnku
La grande e la piccola cuocajasnej mąki orkiszowej– najlepiej typu 00, – 10 g drożdży – 1/2 łżeczki soli – 1 płaska łyżeczka cukru – 1/2 łyżki oliwy – ok. 100 ml wody Sos pomidorowy – 1 duży pomidor (obrany, bez skórki) lub 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżeczka(...)należy uzupełnić ciasto mąką w celu uzyskania odpowiedniej elastycznej konsystencji. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami. Przygotowujemy sos. Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka ) dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut
I LOVE LIFEProsta sałatka z pomidorków koktajlowych i makaronu tortellini, z dodatkiem mozzarelli oraz szczypiorku, podana z sosem czosnkowym. Tylko 4 składniki + sos - gotowa w 10 minut! W zależności od wyboru nadzienia tortellini, sałatka może mieć wersję wegetariańską lub zawierającą dodatek mięsa. Smakuje naprawdę świetnie! Dzięki obecności makaronu tortellini jest dość syta, dlatego może spełniać funkcję zarówno kolacji, lunchu(...)obiadu. Idealnie sprawdzi się jako danie na wynos do lunchboxa. Składniki: 300 g tortellini (z serem lub szynką) 300 g pomidorków koktajlowych 1 kula mozzarelli 2 pęczki szczypiorku Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Tortellini gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Pomidorki myjemy, osuszamy
Kuchnia MagdaLeny