sosy - 72234 przepisów (strona:500/4816)

Musaka 120

chwilę mięso mielone. Mięso smażymy często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy wino, pomidory z puszki, cukier i cynamon. Całość dusimy aż nadmiar wody nam odparuje i zostanie gęsty sos. W między czasie robimy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo mleko, mieszamy i stopniowo podgrzewamy co jakiś czas mieszając(...)sos nam zgęstnieje i na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Gdy sos nam troszkę ostygnie doprawiamy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Teraz bierzemy naczynie żaroodporne i układamy warstwy musaki. My użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy

Kuchenne Wariacje
Kawowa panna cotta z malinowym sosem 170

Panna cottę robiliśmy już wiele razy więc postanowiliśmy ją wykonać również w wersji kawowej w duecie z sosem malinowy :) Prosty i szybki w przygotowaniu włoski deser dla wielbicieli delikatnego smaku Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 8g żelatyny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sos: - 150g świeżych malin - 50ml wytrawnego czerwonego wina - 40g cukru(...)rozpuszczenia żelatyny, a następnie przelewamy do kokilek czy małych miseczek. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy do stężenia (ok. 2 godziny). W trakcie jak nasza mleczna masa będzie tężeć zrobimy sos malinowy. Do garnka wsypujemy maliny, dodajemy cukier i wlewamy wino. Całość doprowadzamy do zagotowania a następnie na małym ogniu odparowujemy wodę do momentu aż uzyskamy konsystencji sosu. Na samym końcu

Kuchenne Wariacje
Sałata lodowa w sosie śmietanowo-czosnkowym 160

żelaza. Najlepiej przygotować ją bezpośrednio przed podaniem. Ważne jest staranne umycie i osuszenie. Bardzo pomocna jest w tym wirówka do sałaty. Jeśli nie zrobi się tego należycie sos spłynie po liściach i będzie wodnisty. Dotyczy to zwłaszcza sosów na bazie  oliwy. Umyte i osuszone liście sałaty można przechowywać w lodówce do kilku dni. Jej największą wadą jest skłonność(...)metali ciężkich. Sałata lodowa chyba jest obecnie najczęściej jadana .  Bardzo popularna w barach sałatkowych  i na bankietach. Nawet po kilku godzinach wygląda apetycznie. Kiedyś robiłam ją w sosie winegret. Teraz podaję w mniej kalorycznym sosie śmietanowo-czosnkowym. W jego przygotowania bardzo się sprawdzają przyprawy w młynku.  Ja użyłam firmy Kotanyi." Sałata lodowa   z sosem śmietanowo-czosnkowym

Wiem co jem
TROCHĘ LŻEJSZY, BARDZO WANILIOWY SERNIK 196

czuć jej wspaniały zapach i smak, a nawet widać te urocze ziarenka (które miałam nawet za paznokciami :D). Sernik smakuje wyśmienicie bez żadnych dodatków, ale pysznie komponuje się z sosem owocowym, lub też z polewą z gorzkiej czekolady. W tym przypadku wybrałam pierwszą opcję, ale wypiek powtórzę jeszcze nie raz, więc na pewno wykorzystam wszystkie możliwości co do dodatków. Nawiązując(...)wypieki, bo są tak samo smaczne, a można zjeść więcej! :D P.S. Muszę pozbyć się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie ~5 średnich jajek ~ziarenka z jednej laski wanilii ~50 tabletek stewii (lub ok. 280g

chili & sugar
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 150

innych potraw, bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie, rozmaryn czerwone wytrawne wino Ziele angielskie miażdżymy(...)patelni, wrzucamy w całości gałązki rozmarynu (żeby się masło zaromatyzowało) i kładziemy równomiernie na całej patelni podgotowane ziemniaki. Smażymy aż z każdej strony będą rumiane. GRILLOWANE SZPARAGI Z AKSAMITNYM SOSEM MLECZNO-JAJECZNYM Pęczek szparagów sól, pieprz oliwa z oliwek Sos: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml mleka 2 jajka sól, pieprz, cukier - szczypta gałka muszkatołowa - pół szczypty parmezan

Marder&Marder Manufacture
Jajka w koszulkach w sosie meurette 121

się dostanie), a po drugie jak wróci to mi robi wszystko to co na tych kursach się nauczyła. I teraz właśnie zrobiła mi fantastyczne jajka w koszulkach z sosem. Który to sos nazywa się meurette. To z kursu kuchni francuskiej. Sos jest z pieczarek, boczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby(...)chwilę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, dodajemy listek laurowy, pół pęczka natki pietruszki w całości, bez krojenia, mieszamy i gotujemy aż wino się zredukuje i powstanie gęsty sos. Teraz robimy grzanki: bierzemy 4 kromki pieczywa tostowego i szklanką wycinamy okrągłe kształty, tak żeby pozbyć się skórki, a kromki miały kształt koła (te "odpadki" przydadzą się później do wytarcia

Marder&Marder Manufacture
Pieczony pstrąg w sosie serowym 98

Jakiś czas temu robiliśmy polędwiczki w sosie serowym . Wyszły naprawdę rewelacyjnie. Ale jeszcze lepiej wyszedł sos, którym były oblane. Po prostu się w nim zakochałem! I tylko czekałem na moment żeby go znowu wykorzystać. I pomyślałem, że idealny będzie do pieczonego pstrąga. I nie myliłem się, miałem naprawdę pyszny obiad. I w zasadzie prosty w zrobieniu. Czyli tak jak lubię(...)najbardziej :) Do ryby: 2 całe pstrągi (już bez wnętrzności) 4 ząbki czosnku 1 cebula pęczek koperku kawałek masła gruboziarnista sól świeżo zmielony czarny pieprz Na sos: 250 ml śmietanki 30% 150 g twarożku ziołowego 1 trójkącik topionego sera 2 łyżeczki zmielonego zielonego pieprzu garść natki pietruszki sól do smaku Ryby nacieramy wewnątrz solą i pieprzem i upychamy w ich wnętrzu

Marder&Marder Manufacture
Ryba w sosie jogurtowo-pieczarkowym 106

jest właśnie zbliżony do składu przypraw niż "chemicznych" gotowców. Zresztą zachęcamy was żebyście sami się przekonali i wyrobili sobie własne zdanie. Dzisiaj mamy dla was przepis na rybę w sosie jogurtowo-pieczeniowym. Przez kilka chwil zastanawialiśmy się czy pieczarki pasują do ryby. W sumie to raczej niezbyt często spotykane połączenie. Ale my lubimy bawić się smakami, szukać nowych rozwiązań(...)iść pod prąd. Dla nas kuchnia to zabawa, nie obowiązek. I wiecie co? Okazało się, że idealnie pasują! Grzybowe sosy z natury są dość ciężkie, ale zastosowanie jogurtu (który zresztą sami robimy) zamiast śmietany znacznie odchudziło ten sos i sprawiło, że do delikatnej ryby pasował doskonale. Z czystym sumieniem polecamy to danie, jest naprawdę smaczne. Potrzebujemy: ok. 400 g fileta

Marder&Marder Manufacture
Trzy kolory: pomarańczowy (potrawka ostro-kwaśna z kurczaka + penne) 143

chyba drugi raz w życiu, tego drugiego w potrawie było mi mało, a obawy całe szczęście okazały się bezpodstawne . :) Po raz kolejny, metodą prób i błędów, powstał pikantny sos w kolorze pomarańczowym, choć ni marchewki, ni pomarańczy w nim się nie uświadczy. ;) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne  6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula(...)łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki słodkiej papryki w proszku warzywna przyprawa uniwersalna/ 2 bulionowe kostki warzywne pół pęczka świeżej pietruszki olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sos sojowy do smaku Filet z piersi kurczaka płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, po czym osuszamy. Kroimy je w niezbyt dużą kostkę i przerzucamy do miski. Oprószamy mięso dość obficie solą oraz

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza hawajska 133

domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu, od bardzo dawna nic nie zostało na dzień następny! recepturę ciasta stosuję tę samą od dawna, każdy może wykorzystać swoje ulubione ciasto. Proporcja sosu(...)nałożenia jest na dwie duże pizze. sos barbecue: 2 łyżki oliwy 1 mała, posiekana, czerwona cebulka 4 posiekane ząbki czosnku 3 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu worcestershire 500 ml przecieru pomidorowego Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy mieszając ok 3 minut. Dorzucamy paprykę, cukier i smażymy dalszą minutę. Dodajemy sos worcestershire

Dzieje kuchennej Wiewióry
Oszukane gołąbki 124

tradycyjnym smakiem :) Mięso: 60 dag mięsa mielonego 60 dag kapusty włoskiej 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka 2 jajka bułka tarta  Sos: 5 dag masła 1 średnia cebula 3 łyżki mąki bulion 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, maggi Mięso: kapustę drobniutko szatkujemy i zasypujemy 1 łyżeczką soli. Odstawiamy na kilkanaście minut. Kapusta(...)sobą mieszamy (najlepiej za pomocą rączek;)). Formujemy w dłoniach kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym. Sos: na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy mąkę. Gdy całość stanie się grudkowata dolewamy stopniowo bulion i szybko mieszamy, aż do uzyskania

My simple kitchen
Bruschetta z truskawkami, fetą i słodkim sosem balsamicznym 137

urozmaicić rozmaitymi dodatkami, albo przygotować z zupełnie innych składników- ja  przygotowałam wersję na słodko- wytrawną: z truskawkami, pomidorkami, fetą, orzechową rukolą, pestkami słonecznika dla chrupkości oraz cudownie słodkim sosem balsamicznym. Mega apetyczna i kolorowa, lekka, soczysta i przepyszna przekąska w kilka minut! :) Przepis na 10 grzanek Bruschetta: * bagietka- 1 szt. * truskawki- 10 szt. * pomidorki koktajlowe- 5 szt. * feta Arla(...)Apetina Classic- po 3-4 'kostki' na grzankę * słonecznik- garść * rukola- kilkanaście listków * oliwa- do skropienia bagietki Sos balsamiczny: * ocet balsamiczny- 6 łyżek * cukier trzcinowy- 2 łyżki Bruschetta: Bagietkę pokroić, skropić oliwą i zgrillować na patelni grillowej (lub w piekarniku). W międzyczasie pokroić truskawki i pomidorki w plastry oraz przygotować sos balsamiczny. Sos balsamiczny: Do rondelka wlać ocet balsamiczny oraz

Kraina Miodem Płynąca
Wegański "SER" / SOS SEROWY Z ZIEMNIAKÓW I PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH - do pizzy, szparagów, nachosów i innych zapiekanek :) 152

proporcji - im więcej płatków, tym lepszy, serowy smak ale można dać też mniej i nic się nie stanie, kwestia gustu. Z podanej ilości wyszło nam 400 ml gęstego sosu, w razie potrzeby można go lekko rozcieńczyć, miksując z wodą. Gotowy sos "serowy" wylewamy na pizzę dopiero, kiedy jest już podpieczona  (żeby za bardzo się nie przypalił), a efekt końcowy(...)widać na zdjęciach :) Nie bylibyśmy nami, gdybyśmy dzisiaj nie zrobili czegoś z tym nowym smakiem znowu, tym razem padło na szparagi, które oblane gęstym sosem mogą spokojnie pretendować do miana podwójnie afrodyzjakalnych ;) O gotowaniu szparagów było już  TUTAJ , teraz jest sezon, więc korzystajcie. Sos jest gęsty, lekko ciągnący się (kto blendował kiedyś ziemniaki ten wie, że tak właśnie się

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Polędwica wołowa i sos z czerwonego wina 212

Polędwica wołowa to rarytas. Najdroższe mięso wymaga specjalnego traktowania i stosownego sosu. Przed przyrządzeniem, polędwicę należy oczyścić z błon, a następnie podzielić na kotlety o grubości 2 centymetrów. Przed obróbką mięso powinno mieć pokojową temperaturę. Polędwica nie wymaga zbyt wiele przypraw. Czarny pieprz, sól i gałązka rozmarynu do smażenia wystarczy w zupełności. Polędwicę można grillować lub smażyć. Należy przy(...)pamiętać aby mięso było w środku różowe czyli tak zwane medium rare. Do wołowej polędwicy polecam klasyczny sos z czerwonego wina ugotowany na cielęcym bulionie. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mięso podałam z młodymi ziemniakami jak również z gnocchi . Ekstra lampka wina do obiadu wskazana. Grillowana polędwica wołowa Składniki: 4 porcje 600 g polędwicy wołowej sól i pieprz

codojedzenia
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym z marchewką i cebulką 203

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i cebulki. Danie idealne na delegację (wystarczy gorące mięso wraz z sosem przelać do słoików) jak i szybki obiad. Do poniższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym(...)odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy zeszkli się to wlać śmietanę. Od razu dodać ugotowane plasterki polędwicy. Całość przyprawić solą oraz białym pieprzem. Wszystko gotować na średnim ogniu. Gdy sos lekko wyparuje to na sam koniec dodać ugotowaną marchewkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość delikatnie wymieszać. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić .  Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Ugotować