sosy - 72234 przepisów (strona:497/4816)

Pomidorowy sos ziołowy z ryżem - szybki i prosty obiad na lato 119

Latem moje obiady często są szybkie, a co najważniejsze skomponowane z dostępnych, świeżych składników. Uwielbiam pomidory... nadają się doskonale do sałatek, na kanapki, do sosów, zup, albo po prostu do zjedzenia ich w całości bez dodatków ;) Dziś jednak postanowiłam przyrządzić z nich pyszny obiad. Taki pomidorowy sos ziołowy z ryżem jest idealnym rozwiązaniem na lato. Zapraszam serdecznie. Składniki(...)świeżą bazylią (,jeśli nie mamy świeżej bazylii możemy dodać suszonej). Przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Co jakiś czas lekko mieszamy potrawę. Następnie nasz sos zdejmujemy z ognia, wszystko przelewamy do misy blendera. Doprawiamy solą ziołową i szczyptą pieprzu. Wszystko miksujemy, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (ja wolę jak w sosie zostaną wyczuwalne kawałki pomidorów

Słodkie okruszki
SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO 253

nasz. Zachwycamy się kuchnią włoską, azjatycką, hinduską, amerykańską, zapominając o staropolskiej kuchni naszych mam i babć, która wbrew pozorom wcale nie należy do niezdrowych. Wiadomo, tłuste mięsa i zawiesiste sosy nie służą spadkowi cholesterolu - wręcz przeciwnie. Lecz w myśl powiedzenia: "Nie raz, nie zawsze, nie dwa - nie wciąż" :)     Po co o tym piszę, skoro poniżej proponuję Wam sushi(...)groma, ale niemniej najpopularniejszym jest sushi maki, czyli nic innego, jak ryż z dodatkami zawinięty w płaty glonów nori (algi). Nie może zabraknąć ostrego, zielonego chrzanu wasabi jak i sosu sojowego, w którym przed zjedzeniem zamacza się kawałki wspomnianego sushi maki.  SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO /przepis na sushi tradycyjny, dodatki własne;/ na 6 porcji

W kuchni Karmel-itki
Wegańskie sushi 178

Ryż musi się kleić, inaczej nie zwiniemy ładnego rulonika. Kolejny obowiązkowy składnik to nori (czyli jadalne wodorosty; jedyne wegańskie źródło witaminy B12, tak przy okazji;) oraz ocet ryżowy i sos sojowy. Warto używać tego o obniżonej zawartości soli (np. marki Kikkoman lub Lima). Gdy posiadamy jeszcze awokado, możemy już zrobić wegańskie sushi! Tak, ten jeden owoc zawinięty w ryż(...)się ukryć, kosztownym daniem. Gdy chcemy przygotować je w domu, kupujemy składniki w dziale kuchni azjatyckiej w markecie. Czyli małe opakowanie ryżu do sushi, kilka arkuszy nori, mały sos sojowy... i już okazuje się, że jest to spory wydatek. Domowe sushi nie wydaje się już tańszym rozwiązaniem.  I w tym przypadku nie jest. Jeśli wiesz, że lubisz sushi, polecam

Wegańska kuchnia orientalna
Perliczka w pomarańczowej marynacie 131

Składniki: – 1 perliczka (waga ok. 1,2-1,3 kg) – 200 ml soku pomarańczowego – 2 łyżki startego świeżego imbiru – 3 łyżki masła – 2 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka papryki ostrej czerwonej – 1/2 pomarańczy – sól, pieprz – 1 łyżka oliwy – 2 łyżki miodu Wykonanie: Perliczkę moczyć przez kilka godzin w solance(...)rozgrzanego (180-190 st.) piekarnika pod przykryciem (jeśli nakrywacie folią aluminiową, to zawsze błyszczącą stroną do dołu). Po około 40 minutach przygotować glazurę. Masło roztopić, dodać oliwę, miód, sos sojowy i paprykę. Wyjąć perliczkę z piekarnika i odkryć. Polać sosem,w którym się dusiła. Następnie za pomocą pędzelka kuchennego posmarować perliczkę przygotowaną glazurą. Piec dalej, już bez przykrycia przez około

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami 211

zapomniałam o upale i rozkoszowałam się wyborną zapiekaną. Sama zapiekanka wyszła na bogato, mnóstwo warzyw: cukinia, papryka, pomidory, pieczarki, mięso mielone wszystko obsypane grubą warstwą żółtego sera i polane sosem beszamelowym . Przepysznie, polecam serdecznie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 400 g makaronu (takiego jaki lubicie, u mnie świderki) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 małe cukinie(...)pieczarek 2 papryki 30 dag startego żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pieprz sól olej do smażenia sos beszamelowy Sposób przygotowania: Makaron ugotować al'dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cukinie obrać, pokroić w plastry, a następnie na ćwiartki. Krótko podsmażyć, lekko osolić. Przełożyć do miski. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć, lekko posolić i popieprzyć. Przełożyć do cukinii. Paprykę wydrążyć

na moim stole...
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 261

musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól, chili, czarny pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 2-3 łyżki masła 2-3  płaskie łyżki mąki 300 ml mleka sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan  Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile(...)minut Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.   Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni

MarciochaKucharzy
Owsianka kokosowa 592

użyciem. Na pierwszy ogień poszła  owsianka - pyszna i prosta w przygotowaniu, a w dodatku całkowicie wegańska . Schłodzona owsianka a la bounty: kokosowa (ugotowana na mleczku kokosowym) polana wegańskim sosem czekoladowym i posypana wiórkami kokosa Przepis: własny / 1 porcja / składniki: szklanka wody szczypta soli 40 g płatków owsianych, czyli około 4 łyżki płatków 1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki łyżeczka(...)płatki wchłoną większość wody, wtedy wlać mleczko kokosowe i:  opcja pierwsza: gotować dalej owsiankę, aż wchłonie mleczko, przykryć, zostawić na 2-5 minut, przełożyć do miseczki i polać sosem czekoladowym oraz posypać wiórkami kokosowymi. opcja druga: zagotować owsiankę, zdjąć ją z ognia, zostawić na 20 minut lub więcej pod przykryciem. Przełożyć do naczynka, ostudzić i włożyć do lodówki

tost z dżemem
Gołąbki z młodej kapusty 147

Lubicie gołąbki? Ja też i kiedy się już zdecyduję je zrobić to zawsze wychodzi mi pełny kociołek. Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze, a do nich sos grzybowy, który przyrządziłam z pierwszych przeze mnie uzbieranych kurek. Farsz do gołąbków najczęściej robię z ryżu, ale zdarza się, że używam bulgur , kaszę lub couscous . Dzisiaj zrobiłam mięsne gołąbki z dodatkiem surowej salsiccia(...)coś nowego, coś pysznego! Gołąbki mega duże, pieczone na blasze podane z sosem kurkowym i młodymi ziemniaczkami. Nic tylko jeść! Gołąbki z młodej kapusty Składniki: 16 dużych gołąbków 1 duża młoda kapusta 400 ml ryżu 500 g mielonego mięsa 300 g surowej salsiccia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól

codojedzenia
Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym 176

Coś wspaniałego! Niby zwykły makaron, a jednak w całkowicie niezwykłej odsłonie. Mój ulubiony makaron farfalle, do tego pyszny warzywny sos, który z klasycznym sosem ma de facto niewiele wspólnego oraz sprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki(...)ćwiartki i dodać do warzyw. Esencję do duszonych warzyw Knorr rozpuścić w 1 szkl wrzątku, wymieszać z masłem orzechowym i również wlać do warzyw. Dodać klopsiki (razem z "sosem"), wszystko wymieszać i poddusić jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie i wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby dosolić do smaku. 5. Na talerz wyłożyć jeszcze gorący makaron i nałożyć

Kto ugości moich gości?
Pulpeciki w sosie pomidorowym 124

tempie, jeszcze chwila i na naszych stołach znowu zagoszczą ciężkie, rozgrzewające potrawy. Póki co dziś obiadowa propozycja - co prawda jeszcze nie z rodzaju 'ciężkich dań' - tylko pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym. Możemy je podawać zarówno z makaronem czy ryżem, zresztą w obecności każdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko(...)mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego  3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku Sos: 800 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów 1 łyżeczka oregano olej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Mieszamy w misce wszystkie skałdniki na pulpeciki i następnie lepimy

psgotujemy
Kurczak słodko-kwaśny 362

Uwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, jeszcze do niedawna kupowałam gotowy w słoiczku. Jednak ta wersja jest znacznie od niego lepsza. Zachęcam Was do zrobienia tego dania samemu, bez słoiczkowych wspomagaczy. Poczujecie różnicę! Następnym razem dodam jeszcze pędy bambusa i będzie to już wersja kompletna :) Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu pół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić(...)zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce

Moja Galeria Smaku
Sakiewka z niespodzianką 146

domu. Troszkę z mamą zmodyfikowałyśmy przepis. Składniki: 4 duże piersi z kurczaka sól zioła dalmatyńskie pieprz serek almette wiśniowo - żurawinowy kardamon 20 dkg żurawiny suszonej 20 dkg boczku wędzonego Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Żurawinę namaczamy, odcedzamy. Boczek siekamy drobno(...)Piersi z kurczaka rozbijamy na płaty, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na sam środek dajemy serek almette i posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę z boczkiem, polewamy łyżką sosu. Boki piersi podnosimy do góry i wiążemy nicią. My mamy specjalne silikonowe nici. Wierzch polewamy łyżką sosu. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Piersi zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na brytfance

Lili w kuchni
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 220

kolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego(...)wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty małopolskich producentów tworzone wg. rodzinnych receptur. Bardzo szybko można ulec temu czarowi, z każdym kęsem chce się więcej i więcej... ale bez obaw, na straży dobrego samopoczucia i zadowolenia gości

SzczyptaSmaQ
Pizza na spodzie z kalafiora - wegetariańska i bezglutenowa 284

wegetariańskiej to ta pizza przypadnie Wam do gustu :) Składniki: ciasto 1 kalafior (waga około 0,8 kg) 100 g startego sera żółtego 1 duże jajko sól, pieprz zioła prowansalskie sos 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku odrobina oleju sól, pieprz zioła prowansalskie nadzienie 1 mała cukinia 1 pomidor kilka sztuk pieczarek 1/2 czerwonej cebuli kilka małych kulek mozzarelli CIASTO Kalafiora(...)Następnie wyłożyć ciasto formułując, np. okrąg (warstwa kalafiorowa nie może być zbyt gruba!).  Spód ciasta piec 30-35 minut w 195°C (ciasto powinno się zarumienić).  SOS POMIDOROWY W międzyczasie 1 dużego pomidora pokroić. Na patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojony ząbek czosnku. Na sam koniec dodać pokrojonego pomidora. Smażyć tak długo, aż pomidor się rozpadnie

Ugotować
Kurczak tikka masala 399

Tikka masala należy do dań, których pochodzenie jest trochę skomplikowane. Bo choć sam kurczak- tikka jest ewidentnie indyjski, to już sos masala niekoniecznie. Jedna z opowieści na temat powstania tego dania głosi, że pewnemu Brytyjczykowi w indyjskiej restauracji  kurczak- tikka wydawał się za suchy, więc poprosił szefa kuchni o przygotowanie jakiegoś sosu- i tak właśnie narodziła się ta potrawa(...)brytyjski polityk Robin Cook określił kurczaka tikka masala mianem narodowego dania Wielkiej Brytanii. Tajemnica sukcesu tego dania tkwi w soczystym, aromatycznym mięsie marynowanym w jogurcie oraz pachnącym przyprawami sosie na bazie pomidorów. Pierwsze skrzypce w tym daniu grają przyprawy, a w szczególności Garam masala - indyjska mieszanka, stanowiąca nieodzowny element indyjskiej sztuki kulinarnej. W jej składzie znajdziemy kmin rzymski, kolendrę, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny