Sos cebulowo - podgrzybkowy może być też sosem podgrzybkowo - cebulowym w zależności od proporcji dwóch głównych składników. W związku z tym, że ja za grzybami aż tak bardzo nie przepadam, to wybrałam pierwszą wersję. Zrobiłam ten sos, bo doskonale smakuje z pulpetami, które znudziły mi się już z sosem pomidorowym. Równocześnie można go podawać z makaronem, bez pulpetów, bez mięsa. Smakuje(...)przyrządzenia: Grzyby gotować w małej ilości wody.Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, podlać wodą z gotowanych grzybów. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Podgrzybki pokroić w kostkę i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z PULPETAMI
pieprzny smaczekmnie reszta mieszanek sałat, połówka awokado z porannego koktajlu i garść ciecierzycy, jaka została po zrobieniu hummusu. Wybór był prosty – sałatka z ciecierzycą i dodatkami. Do tego pyszny sos miodowo-pomarańczowy. Nie pozostało nic innego jak na obiad przygotować sałatę z dodatkami. Skład sałatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co macie pod ręką. Taka sałatowa kompozycja, może(...)sałata jest bardzo sycąca. Drukuj Sałatka z ciecierzycą, awokado i mozarellą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania mieszanki sałat kilka mozarellek 4 pomidorki suszone garść ciecierzycy połówka awokado sos 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie Awokado kroimy w kostkę lub wydłubujemy większe kawałki łyżką. Pomidory kroimy w paseczki
Mieszam w GarnkuSkładniki: 5-6 plastrów karkówki 3 średnie cebule 300g pieczarek przyprawa do karkówki SOS KIELECKI CYGAŃSKI firmy WSP SPOŁEM ok. 500ml bulionu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą i odstawiamy na ok. 1h. W tym czasie kroimy w talarki pieczarki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę kroimy w piórka. SOS CYGAŃSKI mieszamy z bulionem. Wszystkie składniki układamy(...)warstwowo w naczyniu żaroodpornym: I podsmażone pieczarki II cebula III mięso i tak do skończenia się składników. Całość zalewamy sosem i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 - 1,5h. Do przyrządzenia tego przepisu wykorzystałam SOS KIELECKI CYGAŃSKI od firmy WSP SPOŁEM . Sos swój niepowtarzalny smak zawdzięcza specjalnie opracowanej kompozycji ziół i warzyw. C harakterystyczne dla sosu są kawałki
Prosto i Smacznie z AnetąDzisiaj wpadłam na pomysł nietypowego sosu .. Jeśli mam być szczera, miałam co do niego małe wątpliwości. Obawiałam się efektu końcowego- a dokładniej: SMAKU SOSU. W zasadzie nigdy nie słyszałam o sosie z botwinki i kalarepy- a nawet o zestawieniu tych warzyw razem.. Trzymając się idei "raz się żyje", uznałam , że nie zaszkodzi zaryzykować i spróbować wykonać wymyślony przeze mnie(...)wcześniej sos. Smak: niesamowity, fenomenalny, olśniewający- mogę wypisywać nieskończenie wiele pozytywnie nacechowanych przymiotników. Sos był przepyszny! Idealnie pasował do makaronu ryżowego, nie miałam okazji wcześniej próbować, tego typu potrawy. SKŁADNIKI: mała kalarepa 2 garście liści botwiny 2 łyżki chia 50g makaronu ryżowego 2 listki bazylli 1/4 szklanki mleka sojowego (można zastąpić zwykłym) przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, czosnek granulowany
healthy dreamsPowiem nieskromnie, że ta sałatka jest genialna ;) Sos bije na głowę wszystkie kombinacje smakowe, jedząc, można poczuć się jak w niebie. Nie, nie przesadzam ;) Bardzo ciekawa kombinacja smakowa. Doskonale komponuje się z winem, idealny pomysł na pyszną, romantyczną kolację we dwoje ;) Sos balsamiczno - czekoladowy z dodatkiem oleju rzepakowego - bajka :) Sam Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega(...)profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1/2 sałaty lodowej 125 g sera mozzarella 2 łyżki śmietany 30% 250 g świeżych malin 2 łyżeczki cukru 1/4 szklanki orzechów włoskich garść migdałów Sos balsamiczno-czekoladowy 200 g malin 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu 2 łyżeczki oleju rzepakowego 1 łyżeczka kakao 1 kostka gorzkiej czekolady + kilka małych bułeczek
Domowa cukiernia EwyDuszona karkówka w sosie własnym nie należy do najszybszych obiadów, ale odrobina poświęconego czasu jest warta zachodu :) Otrzymujemy bowiem przepyszne, mięciutkie mięso z dużą ilością sosu, który wspaniale komponuje się z kładzionymi kluseczkami, które z kolei robi się bardzo szybko :) Do tego glazurowane marchewki (które pojawiły się na blogu jakiś czas temu) i wyśmienity obiad dla całej rodziny gotowy :) Składniki(...)godziny. Pod koniec wyjmujemy plastry karkówki. Do niedużej miseczki wsypujemy 2-3 łyżki mąki, dolewamy trochę zimnej wody i mieszamy dokładnie. Następnie dolewamy kilka łyżek gorącego sosu, znów mieszamy całość, aby nie było grudek. Mączną mieszankę dolewamy do sosu, w którym dusiła się karkówka. Mieszamy do czasu zgęstnienia. Dolewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Ponownie wkładamy mięso, mieszamy
MyCookBook.pljest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach. Wracając do rzeczy. Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad i to szybki gotowy. Składniki(...)sos - 1 szklana sosu z karkówki - 7 szt pieczarek średnich - 1 cebula - 3 pomidory suszone z oliwy. - ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2 litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki na kluski kładzione - 2 jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki
Eli Gotowaniebiałej kapusty 5 dużych jaj 6 łyżek kaszy manny 6 łyżek ryżu 2 łyżki słodkiej papryki mielonej pieprz sól przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody): 1 kostka rosołowa (lub mięsna) 6 łyże koncentratu pomidorowego 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu 3-4 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kapustę obieramy(...)mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy
Kolorowy Przepisownikwielu przeciwników, ale z kurczakiem tworzy duet idealny. Naprawdę warto spróbować! 3 porcje 1 pierś z kurczaka (podwójna) garść szpinaku 200 -300 ml śmietany do sosów * 3 ząbki czosnku oliwa lub olej do smażenia suszony estragon 1 łyżka szczypta lub dwie kurkumy (opcjonalnie)** sól i pieprz Do podania makaron (najlepiej sprawdzają się krótkie formy takie(...)casarecce, które dobrze wiążą sos) parmezan (opcjonalnie) * Kilka słów wyjaśnienia odnośnie śmietany. Otóż ilość procentów tłuszczu zależy od naszych preferencji. Robiłam to danie wielokrotnie używając śmietany o zawartości tłuszczu począwszy od 12%, a skończywszy na śmietance do ciast z 30 % w zależności, którą akurat miałam w lodówce. Zawsze się udawało, choć smak będzie się nieco różnił
Simple Dishdużych muszli makaronowych można wyczarować efektowne danie. Ja zrobiłam nadzienie z mięsa mielonego a do tego sos pomidorowy. Robiąc zapiekankę z makaronu i mięsa nie zawsze wychodzi to efektownie. Natomiast w tej wersji śmiało możemy zrobić również dla gości. Składniki: 15 dużych muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 500 g sosu(...)dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Ułożyć pojedynczo na tacy by się nie posklejały i ostudzić. Sos pomidorowy wymieszać z przecierem dodać łyżkę zrumienionej cebuli z czosnkiem. Dodać do smaku sól, świeżo zmielony pieprz i cukier. Na patelni podgrzać olej i lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać
Ala piecze i gotujemnie niestety kiedyś zakupione w Lidlu mięso wołowe mielone i zamrożone na czarną godzinę) 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka tabasco 1 łyżka sosu chilli 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki sosu Worcester 4 łyżki prażonej cebulki zblendowanej olej świeżo mielony pieprz, sól Dodatkowo 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone kilka plasterków pomidora kilka(...)plasterków sera cheddar garść rukoli garść roszponki Sos z tego przepisu Składniki na sos łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły. Mięso odsączamy jeśli oczywiście mieliśmy zamrożone z nadmiaru wody. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i pozostałe składniki. Tak naprawdę jak bym miała wyrabiać mięso do gładkiej masy
Piekielna Kuchnia Paticiasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania z mężem i synem i zaczęliśmy jeść. Składniki sałatki mieszanka sałat 2 pomidory 1 papryka Sos vinegret 3 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, cukier, cytryna do smaku Dodatkowo(...)wstawiamy do piekarnika pieczemy ok. 10-15 minut, pierwszą tortillę sprawdź zdejmując ją z miski delikatnie ( odwracasz miskę tortilla spada w postaci foremki czyli gotowej miski ). Składniki na sos ( oprócz wody ) wkładamy do słoiczka, zakręcamy i porządnie potrząsamy słoiczkiem do połączenia składników, jeśli sos jest za gęsty dodajemy wodę po łyżeczce i mieszamy. Dodajemy tyle wody, jaką chcemy żeby
Kuchnia na wzgórzukolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak mówi się na nie w poznańskiej gwarze, świetnie pasują do pieczonych, tłustych mięs, zawiesistych sosów i modrej kapusty. To zazwyczaj standardowy repertuar niedzielnych spotkań na łonie rodziny. Pamiętam gdy byłam dzieckiem jeździliśmy do Babci i Dziadzi, zazwyczaj w niedzielę, na obiad. Były zrazy wołowe, pyzy(...)przyrządzała ją najlepiej na świecie). Jeżeli wybieracie się do Poznania w odwiedziny do znajomych to możecie być prawie pewni jakim obiadem zostaniecie podjęci. Pyzy świetnie pasują też do różnych sosów – jak wspominałam we wcześniejszym wpisie, kuchnia wielkopolska jest uboga, dlatego często zjadamy je z sosem pomidorowym, myśliwskim. O dziwo nigdy nie jadłam ich na słodko. Ten sposób podpatrzyłam
Szybko Tanio Smaczniericotta 175 g parmezan 40 g 20 liści bazylii (ewentualnie kilka do przybrania; w przypadku braku bazylii dobrze sprawdzają się liście szpinaku) sól i pieprz do smaku sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku świeża lub suszona bazylia oliwa z oliwek pół papryczki chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Wlewamy(...)następnie dodajemy bazylię, pomidory i pół szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie redukujemy ogień do małego i dusimy ok 30 minut, aż sos się zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. W międzyczasie gotujemy muszle na półtwardo (około połowy czasu podanego na opakowaniu). Dojdą potem w piekarniku, a podczas nadziewania będą "trzymały
Simple DishDzisiaj zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne. Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej karkówki(...)łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Smak mojego domu