sosy - 72234 przepisów (strona:487/4816)

Sałata z rukolą i mozzarelkami 124

sałaty. Mozzarelki użyte do sałaty jak i pomidory pochodzą ze straganu z greckimi specjałami i tych sklepowych nie ma co do nich przyrównywać. W tej wersji jako dresing użyłam sosu miodowo-pomarańczowego, ale równie dobrze sprawdzi się każdy sos. A o tym, że uwielbiamy rukolę za jej niesamowity smak, chyba już pisałam, więc nie będę się powtarzać Drukuj Sałata(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 łyżki nasion (słonecznik, dynia, orzeszki pinii - co tam macie) pół główki sałaty lodowej 3 garście rukoli 5 połówek suszonych pomidorów 8-10 kulek mozzarelli Sos 4 łyżki oliwy spod pomidorów 1 łyżka miodu pół łyżeczki musztardy 5 łyżek soku z pomarańczy Wykonanie Sałatę i rukolę myjemy. Sałatę drzemy na strzępki i z rukolą wrzucamy do miski

Mieszam w Garnku
Lekka sałatka z granatem. 143

obiad. Szybka i pyszna. SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa gyros lub inne wg.smaku 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki masła klarowanego ulubiony mix sałat 1/2 granata  sos: 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody sok z około 1/3 cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz WYKONANIE: mięso kroimy na wąskie paski, smażymy na maśle(...)przyprawami i pociętą w piórka czerwoną cebulą, produkty na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki, bezpośrednio przed podaniem układamy sałatkę: warzywa, mięso, nasiona granatu, polewamy sosem, trzeba pamiętać, że sałata pod wpływem sosu opada- można zamiast polewać sosem podać go w dodatkowym naczyniu, wówczas warzywa do końca będą chrupiące i każdy doda sobie tyle sosu ile lubi. Ja polałam sałatkę

Kuchnia Beaty
SAŁATKOWY PRZYSMAK 185

puszka fasolki czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 150g sera żółtego ok. 50-100g PRZYSMAKU ŚWIĘTOKRZYSKIEGO "SNACK" firmy WSP SPOŁEM  PRZYPRAWA DO INDYKA firmy RAFEX  olej sos: 1 duży jogurt naturalny 4-5 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie    Sposób przygotowania: Jajka ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Filet myjemy(...)krążki. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przysmak Świętokrzyski wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do uzyskania złotego koloru, wyjmujemy na ręcznik papierowy. Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy. sos: Jogurt naturalny, majonez mieszamy razem. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Składniki układamy warstwowo: Jajka, ogórki kiszone, sos, indyk, por, sos, pokruszony Przysmak Świętokrzyski, fasolka

Prosto i Smacznie z Anetą
Domowa, żytnia tortilla z tofu a'la kurczak (wegańska) 236

każdej strony (nie dłużej, gdyż zrobią się zbyt twarde i ciężko będzie je złożyć).  Składniki do wnętrza (wybierać wedle uznania): - 200g BIO tofu marynowanego w sosie Tamari   - 2-3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki przyprawy gyros - 1 łyżeczka oleju - sałata - rukola - ogórek - pomidor - papryka - parmezan z nerkowców - ulubiony sos (u mnie: serek sojowy o smaku śmietankowym(...)ząbki czosnku + pieprz) Tofu kroimy w bardzo cienkie plasterki, zalewamy sosem sojowym, obsypujemy przyprawą gyros i dokładnie obtaczamy je w naszej mieszance, by każdy plasterek był nią pokryty. Ostawiamy na kilka minut. Następnie smażymy je na łyżeczce oleju, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż lekko zbrązowieją. W tym czasie kroimy nasze warzywa i przygotowujemy sos. Tortillę od wewnątrz

Be Fit Be Strong
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 154

KURCZAK W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM Dawno temu nie przepadałam za potrawami z dodatkiem słodkich owoców. Uważałam, że nie pasują one do dań obiadowych. Jakiś czas temu spróbowałam właśnie tego kurczaka i jak się okazało, zmieniłam zdanie na ten temat na zawsze! Często go przygotowuję u mnie w domu, bo jest naprawdę smaczny i aromatyczny. Nie jestem zwolennikiem kupowania sosów(...)piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 biała cebula średniej wielkości  1 marchew 1 puszka ananasa plus sok z ananasa 2 łyżki stołowe ketchupu 1 łyżka stołowa sosu sojowego 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczk i octu winnego 1 łyżeczka cukru szczypta płatków chili 2 łyżki stołowe masła mąka pszenna do oprószenia piersi z kurczaka słodka papryka mielona

Calzonella.com
Klopsiki w sosie koperkowym 321

Podsmażone mięsne kulki gotowane później w sosie to klasyka gatunku :) Najbardziej popularne sosy to pomidorowy oraz koperkowy. Jako, że ja „specjalizuję się” ;) w tej pierwszej wersji, to mój mąż zdecydowanie woli przygotowywać klopsiki w sosie koperkowym. Zatem jak się już pewnie domyślacie właśnie on jest autorem i wykonawcą tego przepisu. Zapraszam więc w jego imieniu na miękkie, soczyste klopsiki(...)aromatycznym, kremowym sosie koperkowym z (wbrew pozorom) jedynie delikatną nutką ostrości :) Składniki: Klopsiki: 1,25 kg mięsa mielonego (np. z indyka, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 duża cebula 1 jajko (duże) 1 sucha kajzerka lub 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka soli

MyCookBook.pl
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym 166

przepis na nieco inne gołąbki, które nie wymagają zawijania. Są o wiele szybsze i mniej pracochłonne do przygotowania. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej.  SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 600g kapusty, 1 saszetka ryżu (100g), 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, woda(...)sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia suszona. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach. Solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
SOS CEBULOWO - PODGRZYBKOWY 182

Sos cebulowo - podgrzybkowy może być też sosem podgrzybkowo - cebulowym w zależności od proporcji dwóch głównych składników. W związku z tym, że ja za grzybami aż tak bardzo nie przepadam, to wybrałam pierwszą wersję. Zrobiłam ten sos, bo doskonale smakuje z pulpetami, które znudziły mi się już z sosem pomidorowym. Równocześnie można go podawać z makaronem, bez pulpetów, bez mięsa. Smakuje(...)przyrządzenia:   Grzyby gotować w małej ilości wody.Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, podlać wodą z gotowanych grzybów. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Podgrzybki pokroić w kostkę i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z PULPETAMI

pieprzny smaczek
Sałatka z ciecierzycą, awokado i mozarellą 186

mnie reszta mieszanek sałat, połówka awokado z porannego koktajlu i garść ciecierzycy, jaka została po zrobieniu hummusu. Wybór był prosty – sałatka z ciecierzycą i dodatkami. Do tego pyszny sos miodowo-pomarańczowy. Nie pozostało nic innego jak na obiad przygotować sałatę z dodatkami. Skład sałatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co macie pod ręką. Taka sałatowa kompozycja, może(...)sałata jest bardzo sycąca. Drukuj Sałatka z ciecierzycą, awokado i mozarellą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania mieszanki sałat kilka mozarellek 4 pomidorki suszone garść ciecierzycy połówka awokado sos 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie Awokado kroimy w kostkę lub wydłubujemy większe kawałki łyżką. Pomidory kroimy w paseczki

Mieszam w Garnku
KARKÓWKA W SOSIE CYGAŃSKIM 179

Składniki: 5-6 plastrów karkówki 3 średnie cebule 300g pieczarek przyprawa do karkówki SOS KIELECKI CYGAŃSKI firmy WSP SPOŁEM ok. 500ml bulionu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą i odstawiamy na ok. 1h. W tym czasie kroimy w talarki pieczarki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę kroimy w piórka. SOS CYGAŃSKI mieszamy z bulionem. Wszystkie składniki układamy(...)warstwowo w naczyniu żaroodpornym:  I podsmażone pieczarki II cebula III mięso i tak do skończenia się składników. Całość zalewamy sosem i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 - 1,5h. Do przyrządzenia tego przepisu wykorzystałam SOS KIELECKI CYGAŃSKI od firmy WSP SPOŁEM . Sos swój niepowtarzalny smak zawdzięcza specjalnie opracowanej kompozycji ziół i warzyw. C harakterystyczne dla sosu są kawałki

Prosto i Smacznie z Anetą
zioływy sos botwinkowo- kalarepkowy z makaronem ryżowym i chia 117

Dzisiaj wpadłam na pomysł nietypowego sosu .. Jeśli mam być szczera, miałam co do niego małe wątpliwości. Obawiałam się efektu końcowego- a dokładniej: SMAKU SOSU. W zasadzie nigdy nie słyszałam o sosie z botwinki i kalarepy- a nawet o zestawieniu tych warzyw razem.. Trzymając się idei "raz się żyje", uznałam , że nie zaszkodzi zaryzykować i spróbować wykonać wymyślony przeze mnie(...)wcześniej sos. Smak: niesamowity, fenomenalny, olśniewający- mogę wypisywać nieskończenie wiele pozytywnie nacechowanych przymiotników. Sos był przepyszny! Idealnie pasował do makaronu ryżowego, nie miałam okazji wcześniej próbować, tego typu potrawy. SKŁADNIKI: mała kalarepa 2 garście liści botwiny 2 łyżki chia 50g makaronu ryżowego 2 listki bazylli 1/4 szklanki mleka sojowego (można zastąpić zwykłym) przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, czosnek granulowany

healthy dreams
Sałatka z malinami, sosem czekoladowym i olejem rzepakowym 143

Powiem nieskromnie, że ta sałatka jest genialna ;) Sos bije na głowę wszystkie kombinacje smakowe, jedząc, można poczuć się jak w niebie. Nie, nie przesadzam ;) Bardzo ciekawa kombinacja smakowa. Doskonale komponuje się z winem, idealny pomysł na pyszną, romantyczną kolację we dwoje ;) Sos balsamiczno - czekoladowy z dodatkiem oleju rzepakowego - bajka :) Sam Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega(...)profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1/2 sałaty lodowej 125 g sera mozzarella 2 łyżki śmietany 30% 250 g świeżych malin 2 łyżeczki cukru 1/4 szklanki orzechów włoskich garść migdałów Sos balsamiczno-czekoladowy 200 g malin 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu 2 łyżeczki oleju rzepakowego 1 łyżeczka kakao 1 kostka gorzkiej czekolady + kilka małych bułeczek

Domowa cukiernia Ewy
Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami 168

Duszona karkówka w sosie własnym nie należy do najszybszych obiadów, ale odrobina poświęconego czasu jest warta zachodu :) Otrzymujemy bowiem przepyszne, mięciutkie mięso z dużą ilością sosu, który wspaniale komponuje się z kładzionymi kluseczkami, które z kolei robi się bardzo szybko :) Do tego glazurowane marchewki (które pojawiły się na blogu jakiś czas temu) i wyśmienity obiad dla całej rodziny gotowy :) Składniki(...)godziny. Pod koniec wyjmujemy plastry karkówki. Do niedużej miseczki wsypujemy 2-3 łyżki mąki, dolewamy trochę zimnej wody i mieszamy dokładnie. Następnie dolewamy kilka łyżek gorącego sosu, znów mieszamy całość, aby nie było grudek. Mączną mieszankę dolewamy do sosu, w którym dusiła się karkówka. Mieszamy do czasu zgęstnienia. Dolewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Ponownie wkładamy mięso, mieszamy

MyCookBook.pl
Danie jednogarnkowe 2 204

jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach.  Wracając do rzeczy.  Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad i to szybki gotowy. Składniki(...)sos - 1 szklana sosu z karkówki - 7 szt pieczarek średnich - 1 cebula - 3 pomidory suszone z oliwy. - ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2  litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki na kluski kładzione - 2 jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki

Eli Gotowanie
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6312

białej kapusty 5 dużych jaj 6 łyżek kaszy manny 6 łyżek ryżu 2 łyżki słodkiej papryki mielonej pieprz sól przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody): 1 kostka rosołowa (lub mięsna) 6 łyże koncentratu pomidorowego 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu 3-4 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kapustę obieramy(...)mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy

Kolorowy Przepisownik