sosy - 72234 przepisów (strona:482/4816)

Szybki słodki sos śmietanowo-cytrynowy do deserów 197

Oryginalny przepis na sos śmietanowy pochodzi z książki z przepisami do urządzenia Termomix. Przepis dostałam od znajomej, a że Termomixu (niestety) nie mam, wykonałam go w tradycyjny sposób na gazie. Prosty, pyszny i po prostu super. Do czego można użyć sosu śmietanowego? Do pancakes, naleśników, omletów na słodko, pierogów z owocami.... Z czym dusza zapragnie. :) Zamiast cytryny można dać(...)pomarańczowy lub z pomarańczy. Można też poeksperymentować z innymi smakami. Na pewno jeszcze do tego wrócę. Sos szybko gęstnieje przy studzeniu, więc do deserów podawaj na ciepło. Po całkowitym wystudzeniu można zjeść jak budyń. Można go też zamknąć w słoiku i długo przechowywać. Ja gorący sos wlałam do słoika, zamknęłam i odwróciłam do góry dnem. Zimny odwróciłam

Anioszek w kuchni
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem 532

warstwowa z brokułem i jajkiem – Składniki: 1 duży brokuł 1 duża czerwona cebula 2 pomidory 4 jajka 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy sól, pieprz, 3 łyżeczki cukru sos czosnkowy (zobacz przepis: sos czosnkowy z ziołami )   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem – Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, posypać cukrem i odstawić na 20-30 minut(...)parze. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na ósemki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Przygotować sos czosnkowy wg przepisu: sos czosnkowy z ziołami Na dno wysokiej miski włożyć odsączoną cebulę, kilka różyczek brokułu, 3/4 porcji pomidora (4 ćwiartki pozostawić do ozdobienia wierzchu sałatki) i jajka. Oprószyć solą

Kulinarne Przeboje
Penne z sosem tuńczykowo-pomidorowym 146

prosty w przygotowaniu. Nie jest on może do końca fit przepisem, ale jest naprawdę smaczny i gdy nie mamy pomysłu na obiad warto go wykorzystać. Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym, czyli coś w sam raz na piątek. Czas przygotowania i ilość porcji 20 minut, 2 porcje Produkty 200 g makaronu penne, 100 g koncentratu pomidorowego, 1 x puszka tuńczyka(...)znajduję się w puszce. Gdy olej będzie gorący, na patelnie wyciśnij dwa ząbki czosnku. Podsmaż czosnek przez chwilę i następnie dodaj tuńczyka. Koncentrat rozcieńcz wodą tak, aby miał konsystencje sosu. Wlej go na patelnie i dokładnie wymieszaj z tuńczykiem. Sos przypraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez około 5 minut. Gdy sos będzie już gotowy dorzuć do niego pokrojoną natkę

Fit&Fast Kitchen
Pulpety pieczone w sosie serowym 430

Pulpety tym razem pieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek(...)czosnku 1/2 łyżeczki slodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki mleka 100 g startego sera szczypta płatków chilli sól Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące

O kuchni z uczuciem
Chilli con carne a'la Heston 201

wołowy (bulion) - pomidorki koktailowe + gałązka - czerwona fasola - 1, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) - 1, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - kostka masła - ok. łyżeczki ketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie: Fasolę czerwoną zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Do garnka wlewamy cienką warstwę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i smażymy na niej mięso. Ja użyłam(...)Było tego ok. pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe z gałązką, która daje bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać czerwoną fasolę i gotować na mniejszym już ogniu, jeszcze ok. 20 min. Cały sos przelać do mięsnej mikstury. Na patelni lekko podgrzać oliwę z dodatkiem mielonego kuminu, wędzonej papryki

Ukojenie Podniebienia
Ryżowe zraziki w sosie pieczarkowym. 132

piękne słońce za którym tak się stęskniliśmy i ta zieleń która jest wszędzie! Jednak radość z gotowania ciągle zostaje ta sama .... Dlatego dziś zapraszam na ryżowe zraziki w sosie pieczarkowym! Składniki; 8 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki wody 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, przyprawa uniwersalna 2 łyżki posiekanego koperku bułka tarta około pół szklanki olej do smażenia(...)Sos pieczarkowy; 20 dag pieczarek przyprawa uniwersalna 1 łyżka maki pszennej sól, pieprz 1 łyżka masła 1 cebula Przygotowanie; Na gotującą wodę wrzucić  płatki ryżowe i gotować 3-4 minuty aż uzyskamy gęstą masę. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia. Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na złoto na oleju. Dodać do masy ryżowej. Dodać także jajo, koperek

Radość kipiąca uśmiechem.
Żeberka w sosie chrzanowym 197

Proponuje na dziś żeberka wieprzowe, podsmażane na patelni, a następnie duszone w sosie chrzanowym. Podane z kopytami i sałatką wiosenną Składniki na kopytka: ugotowane ziemniaki 500 g mąką pszenna typ 500 Kłos Pol ( dodajemy na oko) jajko 1 szt pieprz i sól do smaku   Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych oliwa z oliwek 4 łyżki 4 ząbki czosnku(...)sprasowanego Sos chrzanowo- beszamelowy: 4 łyżki masła 2,5 łyżki mąki 700 ml mleka 3 łyżeczki z gotowego słoiczka sól biały pieprz gałka muszkatowa Krok 1 Żeberka umyłam pokroiłam kawałki, natarłam je sola i pieprzem. Czosnek sprasowałam i dodałam do niego oliwę z oliwek i natarłam żeberka.Na noc wstawiłam do lodówki owinięte folią spożywczą.    Krok

Różowa kuchnia
Zrazy z szynki wieprzowej 383

ilość składników można zwiększyć i dostosować do ilości osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z szynki wieprzowej – Składniki: 2 duże plastry szynki wieprzowej (ok. 300g) 2 duże cebule do sosu i 1 mała cebula do wnętrza zrazów 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka do smaku olej do smażenia 2 małe kawałki boczku wędzonego 1 ogórek(...)kiszony 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa) 500ml bulionu (może być pozostałość po rosole lub bulion warzywny: zobacz przepis na bulion warzywny 1 łyżka sosu sojowego nitka lub wykałaczki do spięcia zrazów opcjonalnie koperek lub natka pietruszki   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrazy z szynki wieprzowej – Wykonanie: Każdy plaster szynki dobrze rozklepać za pomocą tłuczka. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką

Kulinarne Przeboje
Szparagi z kurczakiem w sosie kokosowo- ananasowym! 85

stwierdził, że to najlepszy kurczak orientalny jaki zrobiłam ;-)))) Faktycznie danie smakowało jakbym je jadła gdzieś daleko w ciepłych krajach. Pewnie za sprawą wielu składników, ale niewątpliwie soczysty świeży ananas, sos kokosowy z wiórkami kokosa, chili, olej kokosowy i zresztą sprawdźcie sami! SKŁADNIKI (danie przygotowujemy w woku): - 4 łyżki oleju kokosowego - filet z kurczaka (marynata: sos chili z kokosem, sos worcestershire(...)cytryny, starty imbir) - 2 malutkie cukinie - 1/2 pęczka szparagi zielone - 6 pomidorków koktajlowych - 4 plastry ananasa świeżego - 6 ząbków czosnku - przyprawy: 5 łyżek sosu chili z kokosem, 2 łyżeczki melasy z granata, kilka kropel sosu z papryczek piri piri, chili czerwone- wedle uznania, otarty imbir świeży - warzywa podlane 120 ml młodego białego wina Do rozgrzanego woka dodajemy olej, warzywa

SMYKWKUCHNI
Tostowe babeczki z kabanosem i andaluzyjskim sosem 129

Tostowe babeczki z kabanosem i andaluzyjskim sosem, to szybki pomysł na sycące śniadanie lub kolację. Takie „babeczki” przygotowuje się bardzo łatwo. Możecie dodać do nich ulubione składniki. Ja tym razem zdecydowałam się na połączenie kabanosa i sosu andaluzyjskiego, który wygrałam w konkursie organizowanym przez Folwark. Spróbujcie. Tostowe babeczki z kabanosem i andaluzyjskim sosem Tostowe babeczki z kabanosem(...)andaluzyjskim sosem 2016-05-03 22:41:10 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total Fat 0 g 0 % Saturated

Słodkie okruszki
Makaron z gruszką w kokosowym sosie 122

Uwielbiam dania z makaronem. Dziś mam dla Was troszkę mniej typową propozycję. Zapraszam Was na makaron z gruszką w kokosowym sosie. Taka ryżowa wstążka makaronowa z soczystą gruszką w kokosowym sosie idealnie sprawdzi się jako obiad, a nawet kolacja. Spróbujcie. Makaron z gruszką w kokosowym sosie Makaron z gruszką w kokosowym sosie Makaron z gruszką w kokosowym sosie(...)naturalnego, 4 łyżki mleczka kokosowego, przyprawy i miód. Na koniec dodajemy pokrojoną gruszkę, delikatnie mieszamy. Ugotowany makaron, przelewamy zimną wodą i wykładamy na talerz. Na wierzch wykładamy nasz kokosowy sos z gruszką. Danie można podać dla jednej osoby w większym talerzu lub w dwóch mniejszych miseczkach. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie

Słodkie okruszki
Najprostsze spaghetti bolognese z ciecierzycą 165

ochoty na długie siedzenie w kuchni przygotowuje makaron spaghetti z sosem. Wystarczy 20-30 minut i posiłek jest gotowy. Zazwyczaj jako zamiennika mięsa w sosie używałam tofu. Spaghetti w takiej postaci jadłam przez bardzo długi okres czasu i nawet nie myślałam o jakiejś zamianie. Pomysł na spaghetti z ciecierzycą powstał przypadkowo(...)przypadło mi do gustu) przez co została mi spora ilość ciecierzycowej okary. Zrobilam z niej małe kotlety, które usmażyłam i postanowiłam ugotować w sosie pomidorowym, tak aby wyszły pulpety. Wszystko szło bardzo dobrze dopóki kotlety nie zaczęły się rozpuszczać... tworząc coś na wzór sosu

wegujemy
Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową 192

Uncle Ben’s) 300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg) 200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego 250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarce pieprz sól Przygotowanie: Pstrąga oczyścić z łusek(...)ości, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Z sosu sojowego, cytryny, miodu, mleczka kokosowego i imbiru rozmieszać sos, który wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nim rybę skórą do góry, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 - 20 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

Kuchcik gotuje
Sałatka siedmiowarstwowa. 470

samo jak Marzenie, mnie też sałatki przyszły pierwsze na myśl przy haśle "dania warstwowe" ! Jak widać ;) I również pomyślałem, że szczególnie te z sosami majonezowymi i śmietanowymi wyglądają niemal jednakowo. Sałatki, sałatki... Czy moja wyobraźnia potrafi wyjść w tym tygodniu poza sałatkowy krąg, w który właśnie wpadła? Oto jest pytanie, choć chciałbym naturalnie odpowiedzieć: oczywiście, że tak! Zobaczymy ;) Niezaprzeczalnym atutem(...)przyjaciółmi, ze swobodnym krzątaniem się przy kilku fajnych kolorowych daniach...  to byłoby to :) PS Ważna uwaga - żeby sałatka była smaczna, trzeba jednak zburzyć jej formę i pozwolić by sos przez co najmniej kilka minut łączył składniki. Składniki:  sałata lodowa  pomidory żółta papryka zielony groszek (mrożony lub świeży) rzodkiewka ogórek sos cheddar boczek (opcjonalnie) Składniki sosu: 3 łyżki

zadanie-gotowanie
Sernik nowojorski z czereśniami 218

Sernik nowojorski to wyjątkowy sernik: puszysty, lekki, intensywnie waniliowy i kremowy za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej . Przyrządzony z sosem czereśniowym smakuje jeszcze lepiej! Ja oprócz czereśni do sosu dodałam również odrobinę malin. Nie przecierałam pestek przez sitko, ale jeśli nie lubicie, gdy chrupią Wam pod zębami, możecie to zrobić. Taki sernik sprawdzi się przy każdej, nawet małej okazji. Naprawdę(...)szkl cukru 3 duże jajka 30 ml soku z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii (można zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej   Sos czereśniowy: 1,5 szk drylowanych czereśni (lub wiśni) 0,5 szkl malin 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 50 ml Kirschu (u mnie w wersji bezalkoholowej- zastąpiłam wodą ;)) laska

Nastoletnie Wypiekanie