dużą ilością czosnku, cannelloni wypełnione są dwoma rodzajami sera: delikatną i kremową włoską ricottą oraz słoną fetą, która nadaje nadzieniu bardziej zdecydowanego charakteru. Całość została zapieczona pod białym, beszamelowym sosem i posypana odrobiną parmezanu. Smakuje wybornie! Przekonajcie się sami :) Składniki: ok. 20 rurek cannelloni 900 g szpinaku (użyłam siekanego mrożonego) 250 g sera ricotta 240 g sera feta 5 ząbków(...)czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Sos beszamelowy: 0,5 l mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki duża szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: 2 łyżki tartego parmezanu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy mrożony szpinak. Smażymy tak długo, aby zdążył się rozmrozić i odparować z nadmiaru wody. Pod koniec dodajemy posiekany drobno czosnek. Szpinak przekładamy
MyCookBook.plBardzo lubię eksperymentować w kuchni i dodawać do tradycyjnych smaków te lekko orientalne. Dziś zapraszam Was na makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie. Szybki obiad w orientalnym stylu. Spróbujcie, bo smak jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje) 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżki soli ziołowej około 1 łyżki masła 60 g makaronu ryżowe muszelki(...)łyżeczka sosu sojowego 5 większych pieczarek 1/2 zielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek OLEOFARM 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki mąki pieprz i sól Przygotowanie: Połowę piersi kroimy w paski, a następnie te kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy nasze kawałki mięsa i posypujemy je dokładnie solą ziołową. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawie
Słodkie okruszkiSkładniki: opakowanie makaronu lasagne 500 gram mięsa mielonego 500 ml sosu słodko - kwaśnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia 400 gram sera żółtego sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób wykonania: sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać(...)mleko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. nadzienie: Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać mięso mielone , smażyć je aż straci różowy kolor. Wlać sos słodko - kwaśny, rozdrobniony czosnek, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem. Ser żółty potarkować na dużych oczkach. Blaszkę wysmarować tłuszczem, na dno ułożyć makaron, nadzienie mięsne, ser żółty
Darcia w kuchniskładniki: 1 opakowanie makaronu muszle 500 gram szpinaku 1 opakowanie sera feta 3 ząbki czosnku ser żółty około 150 gram przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 1 szklanka gęstego soku pomidorowego 1/2 łyżeczki bazylii sól sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)sposób wykonania: sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać mleko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. sos pomidorowy: Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na oliwie, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i gęsty sok pomidorowy, bazylię, zagotowałam. Makaron ugotowałam skracając o połowę czas który był podany na opakowaniu. Rozłożyłam
Darcia w kuchniMyślę, że potrawy oparte na przeciwstawnych smakach intensywniej pobudzają nasze kubki smakowe i dlatego tak je uwielbiamy. Z tego powodu zawsze dodaję do kruchego ciasta szczyptę soli, a do sosu pomidorowego szczyptę cukru. Jakie są Wasze ulubione potrawy skomponowane z przeciwstawnych nut smakowych? Ja uwielbiam na przykład słodki sos chilli, a także ser feta podsmażony z mnóstwem posiekanej papryczki(...)oczom ukażą się apetyczne, złociste jabłka, satysfakcja jest ogromna :) Ale moment ten jest nie tylko ekscytujący, jest też niebezpieczny. Patelnia jest gorąca, a kryjący się pod warstwą francuskiego ciasta sos karmelowy jeszcze bardziej. Polecam Wam zatem odlanie sosu karmelowego do miseczki i polanie nim tarty przed podaniem. Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem inspiracja Delicious Magazine Składniki
Chilli Czosnek i Oliwamoim stole schabiku...Ale jak już pojawił się to w cudownym połączeniu piwa, cebuli, czosnku i oczywiście rozmarynu. Mięso duszone w piwie jest wybornie kruche i delikatne, a sos bardzo esencjonalny. Do tego tłuczone ziemniaczki, ogórek konserwowy i obiad gotowy. Składniki: 1-1,2 schabu 4 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu sól świeżo zmielony(...)jasnego piwa 0,5 l bulionu 3-4 listki laurowe 3-4 ziela angielskie pół łyżeczki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: Schab umyć, pokroić na 1-2 cm plastry. Lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Plastry oprószyć pieprzem, wetrzeć sól z czosnkiem, odstawić na około godzinę
na moim stole...Pyszna propozycja obiadowa: roladki z piersi kurczaka z szynką prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym, podane z kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym. Pyszności <3 Zamiast kaszy pęczak, możecie dodać do dania gniecione ziemniaczki lub ryż. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Wulkan smaku . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 roladki: 2 łyżki oleju 2 piersi z kurczaka 4 plastry prosciutto(...)odrobina mąki szczypta ostrej papryki szczypta słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 10 g suszonych podgrzybków woda 2 szalotki, drobno posiekane 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/4 szklanki białego wina 200 g śmietany 36% sól, świeżo mielony pieprz Składniki na kaszę: 1 szklanka kaszy pęczak 1 łyżka oleju 1 szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina
My Culinary ArtPulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w towarzystwie grzybowo-dyniowego sosu, który idealnie z nimi współgra. Całość tworzy wyjątkowe i oryginalne danie. Polecam Składniki: Pulpeciki: 200 g białej kaszy gryczanej 2 małe jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej(...)sera koziego sól pieprz Sos grzybowo-dyniowy: 170 g podgrzybków (lub borowików) 350 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 1 i 1/2 szklanki bulionu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 100 g śmietany 12% 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Pulpeciki: Ser kozi pokroić w kostkę (około
Oryginalny smakBezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą konsystencję (niewielki dodatek do ciasta biszkoptowego). Jej dodatek w serniku(...)drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Na runku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy podobnie jak mąkę ziemniaczaną i ryżową. Mąka ryżowa – wysokoskrobiowa. Otrzymywana zarówno z białego
Karo in the Kitchendowolnej wędliny 1 krążek sera camembert sól morska do smaku ulubione zioła do smaku- u mnie suszona pietruszka szczypta chili w płatkach do smaku 4 łyżki oliwy Sos beszamelowy: 5 dag masła 5 dag mąki pszennej 600 ml mleka szczypta pieprzu białego do smaku sól do smaku szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy(...)rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut. Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, powoli wlewamy mleko cały czas mieszając aż do zagotowania, gdyby okazał się za gęsty dolewamy mleka i ponownie zagotowujemy, doprawiamy
Wanilia i KardamonDzień w którym pierwszy raz zrobiłam ten sos był dniem szczęśliwym sos jest ideałem - tani, dobry i szybki. Szczerze polecam. Pasuje zarówno do makaronu, jak i kaszy czy ryżu. Podawać go można z dodatkiem mięsa lub tuńczyka ale sam smakuje najlepiej konieczny jest dodatek kolendry bo to ona nadaje sosikowi ten świetny aromat i smak. Najlepszy sos do makaronu(...)woda troszkę odparowała wtedy dodać przyprawy i kolendrę. Można dodać śmietanę (mascarpone, serek) ale nie jest to konieczne świetnie smakuje również sam. Doskonale pasuje do niego tuńczyk w sosie własnym - ja już go nie podgrzewam tylko mieszam gorący sos z makaronem i gdy sos jest na talerzu dodaję tuńczyka. Mniam!!! Smacznego
sierotka maRysia w kuchnidodatkiem przyprawy Tandori Masala. Uwielbiam tą przyprawę (szczególnie do pomidorów ze śmietaną) dlatego też nie mogłam sobie odmówić wypróbowania tej opcji na postny obiad. Dodałam od siebie do sosu warzywnego ananasa a wyrzuciłam fasolę i oliwki było pysznie Tandori ryba z sosem słodko - ostrym ok 30-40 minut 3 osoby składniki 3 filety z białej ryby osuszone i pokrojone(...)mąki, mleka i jajka robimy dość gęste ciasto naleśnikowe dodajemy do niego przyprawy. Wrzucamy do ciasta rybę i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Z pozostałego ciasta smażymy naleśniki. Sos pól puszki kukurydzy 2 plastry ananasa puszka pomidorów w kawałkach lub słoiczek słodkiego przecieru cebula łyżeczka tandori masala pieprz cayenne na czubku noża sól jeśli sos będzie za kwaśny
sierotka maRysia w kuchnipodwójna pierś z kurczaka puszka ananasa (nie wylewamy syropu) pęczek cebuli dymki 2 marchewki pokrojone w słupki 2 ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól, pieprz, papryka słodka odrobina cukru Do dzieła!!! Kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy czosnek - chwilę smażymy ale uważamy aby nie zbrązowiał(...)dużym ogniu ciągle mieszając - marchewka ma pozostać jędrna i delikatnie chrupiąca. Odlewamy syrop z puszki ananasów - jeśli jest go mniej niż 200 ml to dopełniamy wodą i mieszamy z sosem sojowym, mąką kukurydzianą i przecierem. Do kurczaka dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę - chwile smażymy i zalewamy sosem z syropu i mąki - smażymy aż zgęstnie. Przyprawiamy w razie potrzeby papryką, pieprzem
sierotka maRysia w kuchniSałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego połączona z orzechami to prawdziwa symfonia i zarazem klasyka smaku. Pomijamy już fakt, że to prawdziwy afrodyzjak :) Chrupka, słodkawa gruszka, delikatna kremowa figa, przełamane wytrawnym, ale delikatnym aksamitnym sosem z sera pleśniowego na białym winie. Czy naprawdę trzeba więcej słów? Do kuchni marsz :) Składniki: opakowanie miksu sałat albo inna ulubiona(...)dotykała wrzącej wody) rozpuszczamy ser pleśniowy z winem, miodem i śmietaną. Camembert obieramy z pleśni i dorzucamy do sera pleśniowego z winem. Dodajemy pieprz do smaku. Ciepłym (zimny sos tężeje!!!) sosem polewamy przygotowaną sałatę z gruszkami i figami, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy od razu. Sałata z gruszkami i figami z sosem z sera pleśniowego może być przystawką, ale jeśli
Pociąg Do Kuchni