pojawić się szybki, ale syty obiad. Postanowiłam przyrządzić pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie. Tak aromatycznie przyrządzone mięso najlepiej smakuje z szybką surówką, frytkami i dobrym sosem, który powinien dobrze komponować się ze smakami na talerzu i tworzyć całość dania. Idealnym sosem do tego typu posiłków jest łagodny sos kebab-gyros od Folwark , który dzięki uprzejmości firmy(...)otrzymałam do testowania. Szczerze go polecam, dzięki delikatnej nucie czosnku i ziół, ten majonezowy sos świetnie sprawdził się do mojej dzisiejszej propozycji obiadowej. Spróbujcie, zapraszam. ... sycący i pyszny obiad pełen smaku i aromatu Składniki: (na 2 osoby) 1 duża pierś z kurczaka 1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii mała szczypta
Słodkie okruszkiPikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba(...)oraz olejem, dodajemy cukier oraz miód wielokwiatowy. Doprawiamy solą morską, utłuczonym zielem angielskim oraz dodajemy liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, cały czas mieszając aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy 3 słoiczki koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz utłuczoną gorczycę. Salsę paprykową gotujemy kolejne 10 minut często ją mieszając, usuwamy liście laurowe i przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobiły się grudki. Następnie wlać mleko, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać mieszając do momentu aż masa zawrze i zgęstnieje. Układanie warstw: Dno naczynia żaroodpornego lekko polać sosem beszamelowym, ułożyć warstwę cukinii, nieco mięsa polanego sosem, w którym się robiło, następnie warstwa makaronu, warstwa szpinaku, całość polać sosem beszamelowym; Kolejna warstwa, to pozostała cukinia, pozostałe mięso wraz(...)sosem śmietanowym, makaron, szpinak, sos beszamelowy, na to rozdrobniona kulka mozzarelli (można posypać ją lekko oregano). Na tak przygotowaną zapiekankę nałożyć pokrywę i włożyć do piekarnika. Zapiekać 45-50 minut. Gotową zapiekankę można udekorować liśćmi bazylii. Porcje nakładać na talerze i polewać delikatnie sosem z dna naczynia. Zapiekankę można przygotować sobie już dzień wcześniej, wtedy zamiast zapiekać ją 50 minut
Passions hobbies lifeoliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 50 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie woda Sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej(...)minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim cielęcinę na 30-40 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy roladę z piekarnika i odlewamy sos spod pieczeni do oddzielnego garnka. Trzymając roladę w ciepłym miejscu przygotowujemy sos. W garnku roztapiam 50 g ,masła, dodajemy sos spod pieczeni, około 80-100 ml słodkiej śmietany. Ewentualnie
Miód i pieprzodłożyłam kilka całych liści. Potem do gotującej się wody włożyłam całe liście na 3-4 minuty, wyjęłam i w tej wodzie ugotowałam resztę kapusty. Wodę odcedziłam i zostawiłam do sosu. Pieczarki podsmażone na oliwie. Następnie mieszamy: ugotowany ryż + ugotowana kasza gryczana + usmażone pieczarki + czosnek w plasterki + mięso mielone podsmażone na patelni + ugotowana kapusta poszatkowana (wodę od gotowania kapusty zostawiamy(...)sosu) - wymieszać. Całość nakładamy do wysmarowanej oliwą formy, nakładamy kawałki masełka na wierzchu i przykrywamy sparzonymi liścmi. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni. SOS: W międzyczasie rozgrzać lekko olej, wrzucić kilka łyżek mąki i wymieszać ją z ciepłym olejem, podlewać wodą od parzenia kapusty, kiedy całość ma idealną już konsystencję sosu do gołąbków, dodawać koncentrat pomidorowy
Tradycyjna kuchnia inaczejCukinia z makaronem w obłędnym sosie miętowo-cytrynowym w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. To danie powstało w 15 minut i zaskoczyło mnie smakiem. Dwa składki bazowe: makaron i cukinia do tego sos miętowo-cytrynowy. Połączenie idealne. Ten przepis musisz spróbować! Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz(...)pełnoziarnisty) 1 cebula średnia pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 3 łyżki oleju 1 cukinia średnia pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno sól i pieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty 100g sera żółtego startego
Apetyt na ZieloneRzadko kiedy zdarza mi się korzystać z gotowych sosów ze sklepu, sosy do spaghetti robię na zimę do słoików, by mieć swoje pod ręką :) Tym razem jednak postanowiłam wypróbować sos Madras firmy Vitasia, który dostałam wraz z innymi produktami azjatyckimi od LIDL Polska. Niemiłosierny upał, który nie chce od nas odejść sprawił, że rzadko teraz gotuję obiady, chyba(...)coś sklepowego :) Wkrótce jednak zamierzam odtworzyć domowym sposobem ten smak, bo kuchnia indyjska to jedna z moich ulubionych :) SKŁADNIKI 2 woreczki ryżu basmati 500 g piersi z kurczaka 1 sos Madras - Vitasia 500 g 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1/2 pęczka świeżej kolendry PRZYGOTOWANIE Ry ż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeLatem moje obiady często są szybkie, a co najważniejsze skomponowane z dostępnych, świeżych składników. Uwielbiam pomidory... nadają się doskonale do sałatek, na kanapki, do sosów, zup, albo po prostu do zjedzenia ich w całości bez dodatków ;) Dziś jednak postanowiłam przyrządzić z nich pyszny obiad. Taki pomidorowy sos ziołowy z ryżem jest idealnym rozwiązaniem na lato. Zapraszam serdecznie. Składniki(...)świeżą bazylią (,jeśli nie mamy świeżej bazylii możemy dodać suszonej). Przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Co jakiś czas lekko mieszamy potrawę. Następnie nasz sos zdejmujemy z ognia, wszystko przelewamy do misy blendera. Doprawiamy solą ziołową i szczyptą pieprzu. Wszystko miksujemy, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (ja wolę jak w sosie zostaną wyczuwalne kawałki pomidorów
Słodkie okruszkinasz. Zachwycamy się kuchnią włoską, azjatycką, hinduską, amerykańską, zapominając o staropolskiej kuchni naszych mam i babć, która wbrew pozorom wcale nie należy do niezdrowych. Wiadomo, tłuste mięsa i zawiesiste sosy nie służą spadkowi cholesterolu - wręcz przeciwnie. Lecz w myśl powiedzenia: "Nie raz, nie zawsze, nie dwa - nie wciąż" :) Po co o tym piszę, skoro poniżej proponuję Wam sushi(...)groma, ale niemniej najpopularniejszym jest sushi maki, czyli nic innego, jak ryż z dodatkami zawinięty w płaty glonów nori (algi). Nie może zabraknąć ostrego, zielonego chrzanu wasabi jak i sosu sojowego, w którym przed zjedzeniem zamacza się kawałki wspomnianego sushi maki. SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO /przepis na sushi tradycyjny, dodatki własne;/ na 6 porcji
W kuchni Karmel-itkiRyż musi się kleić, inaczej nie zwiniemy ładnego rulonika. Kolejny obowiązkowy składnik to nori (czyli jadalne wodorosty; jedyne wegańskie źródło witaminy B12, tak przy okazji;) oraz ocet ryżowy i sos sojowy. Warto używać tego o obniżonej zawartości soli (np. marki Kikkoman lub Lima). Gdy posiadamy jeszcze awokado, możemy już zrobić wegańskie sushi! Tak, ten jeden owoc zawinięty w ryż(...)się ukryć, kosztownym daniem. Gdy chcemy przygotować je w domu, kupujemy składniki w dziale kuchni azjatyckiej w markecie. Czyli małe opakowanie ryżu do sushi, kilka arkuszy nori, mały sos sojowy... i już okazuje się, że jest to spory wydatek. Domowe sushi nie wydaje się już tańszym rozwiązaniem. I w tym przypadku nie jest. Jeśli wiesz, że lubisz sushi, polecam
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: – 1 perliczka (waga ok. 1,2-1,3 kg) – 200 ml soku pomarańczowego – 2 łyżki startego świeżego imbiru – 3 łyżki masła – 2 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka papryki ostrej czerwonej – 1/2 pomarańczy – sól, pieprz – 1 łyżka oliwy – 2 łyżki miodu Wykonanie: Perliczkę moczyć przez kilka godzin w solance(...)rozgrzanego (180-190 st.) piekarnika pod przykryciem (jeśli nakrywacie folią aluminiową, to zawsze błyszczącą stroną do dołu). Po około 40 minutach przygotować glazurę. Masło roztopić, dodać oliwę, miód, sos sojowy i paprykę. Wyjąć perliczkę z piekarnika i odkryć. Polać sosem,w którym się dusiła. Następnie za pomocą pędzelka kuchennego posmarować perliczkę przygotowaną glazurą. Piec dalej, już bez przykrycia przez około
Pociąg Do Kuchnizapomniałam o upale i rozkoszowałam się wyborną zapiekaną. Sama zapiekanka wyszła na bogato, mnóstwo warzyw: cukinia, papryka, pomidory, pieczarki, mięso mielone wszystko obsypane grubą warstwą żółtego sera i polane sosem beszamelowym . Przepysznie, polecam serdecznie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 400 g makaronu (takiego jaki lubicie, u mnie świderki) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 małe cukinie(...)pieczarek 2 papryki 30 dag startego żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pieprz sól olej do smażenia sos beszamelowy Sposób przygotowania: Makaron ugotować al'dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cukinie obrać, pokroić w plastry, a następnie na ćwiartki. Krótko podsmażyć, lekko osolić. Przełożyć do miski. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć, lekko posolić i popieprzyć. Przełożyć do cukinii. Paprykę wydrążyć
na moim stole...musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól, chili, czarny pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 2-3 łyżki masła 2-3 płaskie łyżki mąki 300 ml mleka sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile(...)minut Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni
MarciochaKucharzyużyciem. Na pierwszy ogień poszła owsianka - pyszna i prosta w przygotowaniu, a w dodatku całkowicie wegańska . Schłodzona owsianka a la bounty: kokosowa (ugotowana na mleczku kokosowym) polana wegańskim sosem czekoladowym i posypana wiórkami kokosa Przepis: własny / 1 porcja / składniki: szklanka wody szczypta soli 40 g płatków owsianych, czyli około 4 łyżki płatków 1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki łyżeczka(...)płatki wchłoną większość wody, wtedy wlać mleczko kokosowe i: opcja pierwsza: gotować dalej owsiankę, aż wchłonie mleczko, przykryć, zostawić na 2-5 minut, przełożyć do miseczki i polać sosem czekoladowym oraz posypać wiórkami kokosowymi. opcja druga: zagotować owsiankę, zdjąć ją z ognia, zostawić na 20 minut lub więcej pod przykryciem. Przełożyć do naczynka, ostudzić i włożyć do lodówki
tost z dżememLubicie gołąbki? Ja też i kiedy się już zdecyduję je zrobić to zawsze wychodzi mi pełny kociołek. Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze, a do nich sos grzybowy, który przyrządziłam z pierwszych przeze mnie uzbieranych kurek. Farsz do gołąbków najczęściej robię z ryżu, ale zdarza się, że używam bulgur , kaszę lub couscous . Dzisiaj zrobiłam mięsne gołąbki z dodatkiem surowej salsiccia(...)coś nowego, coś pysznego! Gołąbki mega duże, pieczone na blasze podane z sosem kurkowym i młodymi ziemniaczkami. Nic tylko jeść! Gołąbki z młodej kapusty Składniki: 16 dużych gołąbków 1 duża młoda kapusta 400 ml ryżu 500 g mielonego mięsa 300 g surowej salsiccia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól
codojedzenia