podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa (nie wylewamy syropu) pęczek cebuli dymki 2 marchewki pokrojone w słupki 2 ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól, pieprz, papryka słodka odrobina cukru Do dzieła!!! Kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy czosnek - chwilę smażymy ale uważamy aby nie zbrązowiał(...)dużym ogniu ciągle mieszając - marchewka ma pozostać jędrna i delikatnie chrupiąca. Odlewamy syrop z puszki ananasów - jeśli jest go mniej niż 200 ml to dopełniamy wodą i mieszamy z sosem sojowym, mąką kukurydzianą i przecierem. Do kurczaka dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę - chwile smażymy i zalewamy sosem z syropu i mąki - smażymy aż zgęstnie. Przyprawiamy w razie potrzeby papryką, pieprzem
sierotka maRysia w kuchniSałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego połączona z orzechami to prawdziwa symfonia i zarazem klasyka smaku. Pomijamy już fakt, że to prawdziwy afrodyzjak :) Chrupka, słodkawa gruszka, delikatna kremowa figa, przełamane wytrawnym, ale delikatnym aksamitnym sosem z sera pleśniowego na białym winie. Czy naprawdę trzeba więcej słów? Do kuchni marsz :) Składniki: opakowanie miksu sałat albo inna ulubiona(...)dotykała wrzącej wody) rozpuszczamy ser pleśniowy z winem, miodem i śmietaną. Camembert obieramy z pleśni i dorzucamy do sera pleśniowego z winem. Dodajemy pieprz do smaku. Ciepłym (zimny sos tężeje!!!) sosem polewamy przygotowaną sałatę z gruszkami i figami, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy od razu. Sałata z gruszkami i figami z sosem z sera pleśniowego może być przystawką, ale jeśli
Pociąg Do Kuchnizaskoczymy się sami, że aż takie drogie mięso to nie jest (jakkolwiek rozumieć pojęcie "drogie"... ). Po walce serca z rozumem decyzja zapadła. Dziś udziec wołowy . Wołowina w winnym sosie Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki(...)odstawiam na kilka minut - jak widać poniżej nawet w takim szpinaku zapakowanym w supermarkecie jest sporo piasku. Wyciągam szpinak na sitko aby wysechł. Dalej przygotowuję przyprawy do mięsa. Sos będzie ciemny, na bazie czerwonego wytrawnego wina więc wybrane przeze mnie przyprawy powinny wzbogacić i ożywić cały smak. Do moździerza wrzucam przyprawy i rozgniatam je, po czym wcieram w każdy kawałek
Right Behind The Kitchenmamy w kilkanaście minut coś mało kalorycznego. Też nie ukrywajmy - jak najdzie nas leń, to mrożona sprawdza się doskonale. Do tego dorzucić soczystą pierś z kurczaka w jakimś sosie i obiad dla dwojga gotowy. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw 0,5 l bulionu (z kury albo warzywny) łyżka świeżych listków rozmarynu łyżeczka musztardy(...)siemię lniane, słonecznik, rozmaryn i musztardę oraz posypujemy mąką. Mieszamy, a jak wszystko zacznie delikatnie brązowieć wlewamy zachowany bulion (ważne aby nie był zbyt słony bo po redukcji wody sos będzie przesolony!). Bulionu dodajemy tyle aby nasza "mikstura" rozcieńczyła się w płynie i utworzyła dość rzadki sos, który będziemy odparowywać. Mięso wraca na patelnię (aby doszło w środku
Right Behind The KitchenNasze kolejne danie obiadowe to pyszny kurczak w sosie pomidorowym z curry. W zasadzie kawałki kurczaka, bo użyłam udek, można z powodzeniem użyć piersi z kurczaka, ale wydaje mi się, że udka są smaczniejsze i bardziej soczyste. Bardzo smaczne, dodatek curry powoduje, że smak pomidorów zostaje lekko przełamany orientalną nutą. Można pokusić się o dodanie odrobiny chili lub kolendry(...)już kwesta gustu. Nam bardzo posmakował sos pomidorowy z curry. 4 udka z kurczaka Sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 łyżki oleju 3 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki sosu wymieszać i odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Udka z kurczaka podzielić na mniejsze części (na pół
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Farsz do tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną(...)indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta pekińska żółty ser czerwona pasta curry czosnek oliwa z chili sól,pieprz,ostra czerwona papryka Sos: majonez ketchup papryczki piri-piri czosnek ostra czerwona papryka sos tabasco Piersi z indyka pokroiłam na drobne paseczki. Wymieszałam je z czerwoną (bądź żółtą) pastą curry,paroma roztartymi ząbkami czosnku, solą
potrawyregionalnekurczaka pasta curry kawałek (spory) świeżego korzenia imbiru 3-5 ząbków czosnku po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki sosu sojowego łyżeczka kurkumy olej Składniki do sosu: opakowanie gęstego greckiego jogurtu listki świeżej mięty 2-3 kiszone ogórki kawałek sera typu feta świeżo zmielony czarny pieprz sporo świeżego koperku ząbek czosnku(...)czerwonej papryki parę różyczek kalafiora (możecie oczywiście dodać innych sezonowych i ulubionych warzyw) tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła prowansalskie sos sojowy sól czarny pieprz kawałek swieżego korzenia imbiru Zacznijmy od piersi z kurczaka. Pokroiłam je na cienkie paseczki. Dodałam starty imbir,czosnek, pastę curry i przyprawy. Wlałam sos sojowy
potrawyregionalnewariacja z grillowaną białą kiełbasą. Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku. Można ją też upiec lub ugotować. Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie. Przygotowałam do niej przepyszny sos żurkowy . Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam. Składniki: 6 szt. białych kiełbasek świeże listki tymianku 3 ząbki czosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki na sos żurkowy: szklanka bulionu 1-2 szklanki(...)Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach tak,że powstała jedna i długa kiełbasa. Do miseczki wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku. Wsypałam paprykę i dodałam świeży tymianek. Wymieszałam i posmarowałam sosem kiełbasę. Zwinęłam ją w ślimaczka. Przyprawami do środka. Spięłam patyczkami do szaszłyków. Ułożyłam ją na bardzo mocno rozgrzanej grillowej patelni. Grillowałam przez około 5 minut na każdej stronie
potrawyregionalnepokroić i przygotować sobie wszystkie warzywa przed smażeniem. Możecie oczywiście użyć innego ilości i zestawu warzyw niż podany w przepisie. Idealnie pasuje do nich makaron chow mein a także sos ostrygowy i sojowy. Składniki: różyczki brokuł 2 szt.marchewki 1 szt.pietruszki kawałek białej części pora 1 mała cukinia kawałek świeżego korzenia imbiru 3 ząbki czosnku dymka(...)łyżek sosu sojowego 5-7 łyżek sosu ostrygowego 2 pieczarki 1 szt.cebuli szklanka kukurydzy konserwowej 1 szklanka (można więcej) bulionu 180g kiełek fasoli mung sól i pieprz do smaku olej do smażenia makaron chow mein Tak jak wspomniałam na początku zaczynamy od przygotowania warzyw. Pokroiłam w słupki: marchewki i pietruszkę, pieczarki, cukinię i dymkę. Następnie drobno pokroiłam cebulę
potrawyregionalneZapraszam na trochę inną wersję tradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów: sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby 1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung(...)liście kapusty pekińskiej 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru dymka 2-3 ząbki czosnku grzybki mung skórka z limonki sok z połowy limonki sos rybny sos ostrygowy sos sojowy czarny sezam olej sezamowy do smażenia warzyw olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia do smażenia ryby sól pieprz makaron ryżowy papryczka chili ( niestety u mnie jej zabrakło) Składniki na tempurę
potrawyregionalneMakaron z sosem szpinakowym i bekonem Proste potrawy są doskonale szczególnie jeśli mamy za sobą ciężki i pracowity tydzień . Ta potrawa nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności , ani składników . Jest niezwykle smaczna i bardzo zdrowa . A makaron …no cóż zawsze musi być coś mniej zdrowego , ale za to sycącego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam szczególnie(...)paczka mrożonego szpinaku ( 500 g ) 100 ml słodkiej śmietanki 12 % sól , pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu kawałek startego żółtego sera – najlepiej cheddar ale może być inny 1 łyżka masła Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Szpinak rozmrażamy , odciskamy wodę , powstałą po rozmrożeniu i podsmażamy
Ogrodnik w podróżypyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik. Uczta dla podniebienia! :) Składniki: Gołąbki: główka włoskiej kapusty 200g kaszy gryczanej marchewka 300g pieczarek 2 cebule tymianek sól, pieprz 3 jajka bulion Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 0,5 litra bulionu pół cebuli por 3 łyżki śmietany łyżka mąki sól, pieprz Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. W dużym garnku gotujemy wodę. Liście(...)jest jak zawinąć gołąbki ;) Na dnie garnka układamy ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Zalewamy bulionem ponad powierzchnię gołąbków i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut. Sos: Cebulę i pora siekamy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. W garnku podgrzewamy bulion
Czerwona PorzeczkaDzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane z pysznymi sosami: ajvar i tzatziki oraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty(...)wrzecionowate kotlety, które nie powinny być grubsze niż około 3 cm. Kawałki mięsa grillowałem na mocno rozgrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej ze stron. Następnie przygotowałem pyszny sos ajvar. Przekrojonego na pół bakłażana, dwie czerwone papryki i trzy ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni z włączonym termoobiegiem na 20 minut
Wyprawy kulinarne