sosy - 72234 przepisów (strona:481/4816)

Kurczak z cukinią, papryką i słonecznikiem w sosie pomidorowym 183

Ostatnio moje dziecko chce tylko albo zupę pomidorową, albo coś w sosie pomidorowym. Nie wiem czemu, ale jakąś fazę ma. Przyjdzie z przedszkola, gdzie albo zupa, albo danie było z udziałem pomidorów i już woła mamo zrób coś z sosem pomidorowym ;)). Już nawet kupiłam kilka butelek przetartych pomidorów, żeby mieć :)). Nie powiem ja też uwielbiam i zupę i pomidory(...)wszelkiego rodzaju sosy z nich, ale takie parcia nie mam. Znając życie to za chwile nie będzie chciał nawet tchnąć pomidora ;))). Tym razem kurczak z cukinią, troszkę papryki czerwonej, kilka oliwek, cebula, czosnek i słonecznik. Jako dodatek kasza kuskus i zielona sałata :)) Tak w miarę lekko :) Miłego dnia :)) Składniki: 2 filety z kurczaka mała cukinia mała czerwona papryka  cebula

kruche babeczki
Pulled Pork (wyczesana wieprzowina) 168

mnie bosko, bo nie trzeba zaglądać, mieszać, przekręcać, w ogóle nie trzeba się interesować mięsem przez 12 godzin. W takiej temperaturze się nie przypali, podczas pieczenia wytworzyło się dużo sosu, którego smak trudno opisać. O co chodzi w Pulled Pork opowiedziała mi Margarytka , bo dla mnie było to takie nowe, piec mięso 12 godzin, to jakaś masakra. Dopiero słowa "nigdy(...)soczyste i kruche, zatrzymuje więcej składników odżywczych niż pieczone tradycyjnie w wyższych temperaturach.  Pierwszego dnia, a raczej wieczora jedliśmy mięso w formie "wyczesanej", czyli podzielonej na włókna, w sosie zaciągniętym śmietaną, a następnego dnia w plastrach, na kanapki też kroiliśmy cienkie plasterki. Po upieczeniu można od razu cały kawałek "wyczesać", czyli podzielić na włókna i przechowywać w powstałym podczas

Blondynka Gotuje
Sałatka grillowa z fetą i selerem naciowym 172

selerem naciowym. 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek 10 pomidorków koktajlowych 1/4 selera naciowego 1/2 czerwonej cebuli 150 g sera feta 1,5 łyżeczki ziół do sałatek 2 łyżki sosu czosnkowego Sałatę lodową siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w pół plasterki, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, rozdzielamy okręgi. Seler naciowy oraz(...)feta kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy i przyprawiamy ziołami do sałatek. Wierzch polewamy sosem czosnkowym.  Do sałatki użyłam gotowego sosu czosnkowego z ziołami włoskimi od Firmy  FANEX . Sos jest niezwykle aromatyczny a dodatek ziół wzbogaca jego smak. Idealnie sprawdzi się do sałatek czy mięs z grilla. Mnie bardzo ucieszyło opakowanie sosu, ponieważ pakowany w 60g saszetki jest niezwykle

VioletoweKucharzenie
Wieprzowina z Szanghaju 125

chińsku, czyli wyraziste smaki w połączeniu ze słodkimi dodatkami, ja uwielbiamy.Tutaj nasza lekka modyfikacja ;)   Składniki 800 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki sosu madziarów półtora łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków   Przygotowanie   Mięso pokroiłem w paski długości(...)szerokości 4-5 cm. Wymieszałem ocet ryżowy, sos hoisin, sos madziarów, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek i przyprawę „pięć smaków”. Mięso ułożyłem w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Zalałem marynatą , przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki. Następnie wyjąłem mięso z zalewy (marynatę pozostawiłem). Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na ruszcie grilla, mięso

R'n'G Kitchen
Vitello tonnato - cielęcina w sosie tuńczykowym 199

Pyszna przystawka z cielęcinki w sosie tuńczykowo-majonezowym. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz . Zapraszam do przygotowań!   Składniki na mięso: 800 g udźca cielęcego 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 szklanki majonezu 4 łyżki kaparów z zalewy 6 filetów anchois 2 łyżki(...)Mieszamy i przelewamy do mięsa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Wyciągamy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin. 2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Przelewamy do sosjerki i wkładamy do lodówki na czas chłodzenia mięsa. 3. Mięso kroimy w cienkie plasterki. Układamy na dużym półmisku

My Culinary Art
Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem, pomidorem i dodatkami w sosie czosnkowym 161

Uwielbiam kawałki chrupiącego kurczaka . Takie domowe nuggetsy można jeść na wiele sposobów. Najczęściej podaję takie kurczaki z frytkami, ziemniakami i surówką lub po prostu z sosem. Ostatnio zostało mi jednak kilka sztuk po obiedzie (aż dziwne! bo zawsze bardzo szybko znikają). Dlatego dziś dzielę się z Wami prostym, ale jakże smacznym przepisem (pomysłem) na grillowaną tortillę z chrupiącym kurczakiem , pomidorem(...)dodatkami w sosie czosnkowym. Jak dla mnie połączenie idealne. Tak przygotowany posiłek możecie podać w ramach obiadu lub kolacji. Spróbujcie. Kilka składników, a efekt wyjątkowo smaczny. Składniki: 4-5 sztuk chrupiących kawałków kurczaka w wersji łagodnej z tego przepisu 1 tortilla sos kielecki czosnkowy Społem Kielce 2 duże liście sałaty 1/2 małego pomidora np. malinówki żółty ser np. typu Gouda

Słodkie okruszki
Przepis na makaron-szybko i łatwo 256

Zapraszam na kolejny przepis na makaron. Jak zwykle szybko i łatwo! Nowy przepis na makaron zawsze z chęcią wypróbuję, bo cała moja rodzinka uwielbia makaron z sosem . Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na makaron z kurczakiem i cukinią w sosie mascarpone. Bardzo łatwe danie do przyrządzenia, które zajmuje niewiele czasu. Przepis na makaron Składniki: 4 porcje 300 g makaronu tagliatelle(...)praskę czosnkiem. Pokrój cukinię na słupki i dodaj do mięsa. Smaż aż mięso i cukinia lekko się zrumienią. Następnie dodaj mascarpone, parmezan i koper. Przypraw solą i pieprzem. Zagotuj sos. ugotuj tagliatelle lub inny makaron al dente. Ja kupiłam świeży makaron, więc zajęło mi to jedynie 3 minuty. Odcedź makaron ale zachowaj wodę. Dodaj makaron do sosu i wymieszaj

codojedzenia
Pikantny sos jalapeno 154

Pikantny sos jalapeno przygotowałam będąc przekonana, że nie będzie tak pikantny jak się okazało. Byłam świadoma ostrości papryczki jalapeno, ale okazało się, że mnie zaskoczyła. Przygotowanie trochę zajęło, lecz cieszę się, że poświęciłam ten czas na przygotowanie tak pysznego pikantnego sosu. Sos można stosować do kanapek lub do mięs. Składniki na: Pikantny sos jalapeno sześć […] The post Pikantny(...)sos jalapeno appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Sajgonki (spring rolls) z krewetkami i sosem serowym 188

obie!   (6 sztuk) 6 płatów papieru ryżowego Farsz: 50-60g makaronu ryżowego (użyłam wstążek) 12-15 krewetek marynowanych 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej 2 liście sałaty karbowanej Sos kremowo-serowy: (*) 300 ml śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz  Przygotować sos. Do rondelka wlać śmietanę i wymieszać z startym (na drobnych oczkach) serem. Mieszając(...)całość podgrzać do połączenia się składników. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć na desce, aby wysechł . Makaron przyrządzić wg przepisu z opakowania i następnie poprzecinać na mniejsze kawałki. Na miękkim papierze położyć kawałek sałaty, odrobinę makaronu, krewetki, kukurydzę i tak przygotowany farsz polać niewielką ilością sosu

Di gotuje
PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE 428

Uwielbiam domową pizzę na grubym cieście, często ją przyrządzam z różnymi dodatkami, tym razem jako sosu do posmarowania ciasta na pizzę użyłam gotowego sosu do spaghetti , który świetnie się sprawdził w tej roli.   SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, ok. 2 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 1 jajko(...)Nadzienie: 100 g sera gouda, kilka plastrów salami, kilka suszonych pomidorów, 2 łyżki kukurydzy, 4-5 pieczarek Sossos pomidorowy WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier, 1 łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę wody, mąkę i zalewę z suszonych pomidorów

słodki bratek
Burger paleo z hummusem z buraka i karmelizowaną gruszką 120

humor Sekretem sukcesu jest naprawdę dobrej jakości mięso , z którego go zrobimy. Składniki mięso wołowe najlepsze jakie możecie kupić ( około 400 gram) czosnek oliwa cebula buraki pomidor pieczarki portobello sos tahini musztarda Dijon pieprz sól sos worcestershire jajka miód sałata Przygotowanie: Burgery: Cebulę drobno kroimy i dorzucamy do naszego mięsa mielonego. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon, wciskamy dwa ząbki czosnku, dodajmy(...)łyżkę sosu worcestershire, żółtko oraz sól i pieprz do smaku. Formujemy dwa duże burgery i odkładamy do lodówki na 30minut. Pieczarki: Pieczarki grillujemy, aż zrobią się brązowe i odkładamy na bok. Grilujemy dwa duże plastry cebuli i też odkładamy na bok. Karmelizowana Gruszka: Rozgrzewamy na patelni pół szklanki miodu, dodajemy pokrojoną w plasterki gruszkę i czekamy, aż nasz sos zrobi

PaleoLife
Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem 133

kostkę, boczek w cienkie paseczki. Na każdym kawałku wołowiny kładziemy boczek, cebulę oraz ogórki. Do faszerowania zrazów zużyjemy połowę przygotowanej cebuli. Tą, która pozostanie, dodajemy w późniejszym etapie do sosu. Mięso zawijamy, formując zrazy i obwiązujemy białą nitką. Na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy obsmażamy z każdej strony na ciemno - brązowy kolor. Najlepiej jest obsmażać zrazy w dwóch turach. Będzie(...)pieprz do smaku. Pieprzu dajemy dość dużo.  Patelnię przykrywamy. Mięso dusimy do miękkości. Moje zrazy były miękkie po 100 minutach. Czas duszenia zależy od karkówki. Podczas duszenia sos próbujemy kilka razy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso jest miękkie, odlewamy do kubeczka trochę sosu - około 1/4 szklanki. Czekamy, aż odlany sos ostygnie. W tym czasie

Smak mojego domu
Roladki wołowe z sosem grzybowym 181

przygotowania roladek użyłam tym razem ligawy, ale dobra jest również wołowina zrazowa dolna lub górna. Szybkie danie to nie jest, bo dusić trzeba około 2 h, ale z sosem grzybowym smakuje wyśmienicie. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej (u mnie ligawa) 25 - 30 dag boczku wędzonego 1 duża cebula 2 - 3 ogórki(...)kiszone 3 - 4 łyżki musztardy sarepskiej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz sól sos grzybowy: 20 g suszonego prawdziwka wywar po duszeniu roladek wołowych 1/2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku pieprz sól dodatkowo: sznurek wędliniarski lub gruba bawełniana nić Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 cm i roztłuc tłuczkiem

Kuchcik gotuje
Karkówka w ostrej marynacie 151

mięsa Marynata: 3 łyżki przyprawy do karkówki 1,5 łyżki Vegety z czosnkiem 1 łyżeczka chilli 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oleju 50 ml wody 3 łyżki sosu musztardowo - koperkowego Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy przyprawą do mięsa. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy. W głębokiej misce warstwami przekładamy mięso(...)Marynujemy przez całą noc (pod przykryciem). Mięso w ten sposób jest kruche i bardzo aromatyczne. Następnego dnia grillujemy. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.  Recenzja sosu musztardowo - koperkowego: Do przygotowania marynaty wykorzystałam sos musztardowo - koperkowy Firmy Fanex, ( KLIK) . Sos ma kremową konsystencję o smaku ostrawej musztardy. Dodatkowo ma wyczuwalną słodkawa nutę koperku. Idealnie podkreśla smak dań

VioletoweKucharzenie
Lazania z kurczakiem i brokułem 164

tylko 6, bo robiłam ja w małym naczyniu) 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka (złocista) 1 duża cebula 1 mały brokuł olej kilka plastrów żółtego sera Sos beszamelowy: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób wykonania: 1. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na gorący osolony wrzątek z odrobiną cukru(...)mięsa. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu kroimy w paski lub kostkę. 4. Robimy beszamelowy sos: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko i mieszamy energicznie, by sos był gładki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Makaron do lazanii obgotowujemy w osolonym wrzątku przez

Kuchnia domowa Ani