Bucatini to włoski makaron w rodzaju spaghetti z dziurką. Lubię grube makarony na talerzu, więc wybrałam te najgrubsze bucatini. Sos do makaronu proponuję mięsny z pomidorami. Ragu z mielonego mięsa to najczęściej przeze mnie przygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego(...)Podlej winem i smaż, aż połowa wina wyparuje. Wlej bulion, a następnie dodaj pomidory z puszki, pokrojoną bazylię, laurowy liść, zgniecione w moździerzu ziarenka jałowca, sól pieprz i gotuj sos przez 40 minut. Pieczarki oczyść i usmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Ugotuj bucatini al denne w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z częścią ragu
codojedzeniatakich dań jest właśnie curry - szybkie, proste w wykonaniu, a na dodatek można wykombinować mnóstwo, mnóstwo wariancji smakowych. W lodówce miałam akurat kurczaka i marchewki, a w szafce sos sojowy i czerwoną pastę curry... a gdzieś po drodze kupiło się także kalafior. ;) I takim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania! Mięso można zamarynować dzień wcześniej(...)kalafiora 2 marchewki cebula ząbek czosnku olej (niewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej i słodkiej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz łyżeczka mąki ziemniaczanej sos sojowy łyżka śmietany 18 % natka pietruszki sok z cytryny szklanka wody + 1/2 szklanki mleka + ryż lub kasza jaglana do podania Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, rozbić
Kuchnia Elliebicia przyznam się, że w pewnym momencie swojego życia przestałam gotować tego typu sosy, bo w domu zwyczajnie mi obrzydły. Jednak, jak to bywa zwykle... Po pewnym czasie, rzadko bywając w domu rodzinnym po prostu zaczęło brakować mi tradycyjnego jedzenia. Zatęskniłam za znienawidzonymi tłuczonymi ziemniakami i gęstym szarym sosem. Bitki nie są niestety potrawą typu "fajnie, prosto, szybko(...)kruche, ale nie będzie się rozpadać przy mieszaniu. Trwać to może około godziny/półtorej, w zależności od jakości zakupionego mięsa. Na koniec, aby do końca doprowadzić tradycyjną formę dania, sos zagęszczamy. Połowę szklanki wody mieszamy z kilkoma łyżkami mąki pszennej i dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając
Kuchenna Kontrrewolucyadzisiejszą kolację powstał właściwie podczas zakupów. Jakoś tak się złożyło, że dawno nie robiłam szparagów a bardzo je lubię. Połączenie z wędzonym łososiem I jajkiem w koszulce polanym sosem holenderskim tworzy klasyczne i przepyszne danie. Dla 2 osób: 2 pęczki szparagów, końcówki obcięte Kilka plastrów wędzonego łososia 2 jajka Na sos: 2 żółtka Sok z 0.5 cytryny Spora łyżka(...)wrzącej osolonej wodzie i zestawiam z palnika. Same spokojnie powoli sobie dojdą a będą chrupiące. Do dużego garnka z wrzącą wodą wbijam jajka i zostawiam na 2 minutki. Sos lepiej zrobić przed jajkami, bo ich trzeba pilnować. Żółtka ubijam z sokiem z cytryny na gładką masę. Doprawiam solą I pieprzem a następnie powoli dolewam masło, ciągle ubijając. Powstanie gładki
Smaki Przyprawy i Koloryorganizowany przez Makarony Polskie. Ukryty w środku makaron świderek (choć tak naprawdę to świder), obtoczony farszem i zamknięty w papierze ryżowym lub w panierce- jak kto woli. Do tego sos pieczarkowy i obiad mamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :) Składniki: Sajgonki: 20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie) 150g pieczarek 300g mielonej piersi z kurczaka(...)świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany 18% 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 natki pietruszki 150ml zimnej
Kuchnia w czekoladzieSos beszamelowy jest to rodzaj sosu ( zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem). Wymyślił go rzekomo Louis de Béchameil. Składniki : 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka soku z cytryny. Sposób przygotowania: Przygotowywać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką - aż do momentu gdy sos będzie(...)garnuszku (rondelku) roztopić masło. 2. Na roztopione masło wsypać mąkę. 3. Gdy wyjdzie zasmażka (uważać by nie była przypalona), wlać mleko. 4. Dodać cytrynę i przyprawy do smaku. Gdy sos zgęstnieje można ściągnąć z ognia, gdyż jest gotowy. Sos najlepiej zrobić tuż przed podaniem
W kuchni u Monikismaków orientalnych. Według gustu – może być łagodne, ostre lub bardzo ostre. Zaletą dań tego typu jest szybkość ich przygotowania i możliwość indywidualnego doboru składników. Wołowina stir fry w sosie teriyaki. Składniki: - kawałek ładnej wołowiny ok. 600g Marynata: - ½ szklanki sosu sojowego - ¼ szklanki oleju sezamowego - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru - czosnek wędzony (ilość według gustu ja daję(...)łyżeczki skrobi kukurydzianej - uprażone ziarna sezamu Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym wołowinę kroimy na cienkie paski w poprzek włókien. Przekładamy do woreczka strunowego na mrożonki – dodajemy składniki marynaty: sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, starty na drobnej tarce imbir i czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekane ostre papryczki, wino Mirin, ocet ryżowy. Woreczek zamykamy i rozprowadzamy dokładnie marynatę
mojewypiekiinietylkozawsze można zastąpić innymi warzywami :) Teraz np. brokułem :) Na blogu jest już jeden przepis z udziałem tempehu - KLIK , tym razem przygotowałam go troche inaczej, bo przed usmażeniem zamarynowałam w sosie sojowym. Ta wersja jest również bardzo dobra! Polecam Wam również kalafiorowy ryż - czyli ryż bez ryżu. Najpierw sceptycznie do niego podchodziłam, jednak od kiedy go spróbowałam często gości w mojej(...)kuchni :) MARYNOWANY TEMPEH ZE SZPARAGAMI I KALAFIOROWYM RYŻEM przepis autorski // 1 porcja ~1/2 kostki tempehu, ok. 100-120g ~4-5 łyzek sosu sojowego (w wersji BG tamari) ~100ml wody ~2 łyżki oleju arachidowego (lub innego) ~duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę ~pieprz ziołowy Tempeh kroimy w plastry. Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem i czosnkiem. Plastry tempehu zanurzamy
chili & sugarJajka po benedyktyńsku to jedna z klasyk śniadaniowych. Pysznych klasyk śniadaniowych, dodajmy. W zasadzie nie jest to danie skomplikowane. Może poza sosem holenderskim, który wymaga nieco uwagi. Warto jednak spróbować ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Składniki do jajek po benedyktyńsku: - 8 plastrów bekonu - 4 krążki wycięte z tostów - 4 jajka - ocet - sos holenderski (przepis niżej) Przygotowanie jajek po benedyktyńsku: Tosty grillujemy, bekon podsmażamy. Jajka gotujemy w koszulkach, to jest: do wody dodajemy odrobinę octu, doprowadzamy ją do wrzenia i mieszamy. Wrzucamy jajko
Życie zamknięte w smakus.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); LASAGNE Składniki na sos mięsny: - 500 gramów mięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty(...)pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut
Życie zamknięte w smakuzapiekankę z cukinią i mięsem mielonym Składniki: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 1 łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 2 duże cukinie (żółta + zielona) - 10 łyżek sosu pomidorowego - sól, pieprz, chili, oregano, bazylia - 50 g sera żółtego Składniki na 3-4 porcji. Cukinie myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Wrzucamy na patelnie, dolewamy troszkę wody, lekko solimy(...)drobno posiekany. Do tego dodajemy mięso mielone i dusimy. Jak mięso będzie już gotowe to przyprawiamy solą, pieprzem, chili, oregano i bazylią. Na koniec dodajemy do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego. Dno naczynia do zapiekania pokrywamy sosem pomidorowym. Na sos układamy plastry cukinii na zmianę zielony i żółty. Na cukinię dajemy mięso mielone, sos pomidorowy i kolejną warstwę cukinii. Wierzch
Kuchenne WariacjeSezon pomidorowy trwa, więc czas pomyśleć o zachowaniu smaku pomidorów na zimę. Tego rodzaju sos bardzo się przydaje, gdy po pracy dopada nas przeraźliwy głód, a nie mamy czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy ugotować makaron, a w rondelku odgrzać sos ze słoika :) Ewentualnie dodać suszone oregano, zetrzeć twardy ser i gotowe :) Składniki : 3 kg pomidorów (u mnie mieszanka czerwonych(...)marchew. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić pomidory, paprykę i chili. Gotować do momentu, gdy marchew będzie miękka. Wyjąć ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Dodać rozdrobnione listki oregano. Sos lekko schłodzić i zmiksować na pulpę. Pulpę pomidorową ponownie gotować z dodatkiem octu, soli i cukru. Odparować sos do pożądanej konsystencji. Pod koniec dodać musztardę do smaku. Gorący sos przelewać
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj na obiad danie, które ma słodką moc kokosa i ognistą papryczkę chilli. Przyrządzimy tofu w sosie kokosowym, ale podamy je razem z pikantnymi warzywami. Ta mieszanka smaków nie da o sobie zapomnieć, więc na pewno wrócicie jeszcze do tego orientalnego dania. Tofu w sosie kokosowym z warzywami Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 180 g tofu(...)minimum 30-40 minut trzeba odczekać, akurat tyle ile powinno Wam zająć przyrządzenie tofu i warzyw. Jeśli gotujecie inny ryż, możecie to zrobić w międzyczasie smażenie warzyw i robienia sosu. 2. Aby ułatwić sobie robotę zacznijmy od pokrojenia składników. Cukinie kroimy w średniej wielkości słupki bądź plastry. Czerwoną paprykę w długie paski, natomiast papryczkę chilli siekamy w drobną kosteczkę, oczywiście
Bananowe PoleKalafiorowe kulki z sosem curry Pyszne i chrupiące . Doskonałe na obiad , lub na zimno do chrupania zamiast chipsów . Moje zostały wykonane z kalafiorka , który się nieco rozpędził w rośnięciu i dojrzał , zanim ja go dojrzałam Cóż na smak to wpływu nie miało , dzieciaki chrupały , aż im się uszka trzęsły . W upalne lato , takie jakim raczymy się od paru dni , raczymy(...)dręczymy … taki lekki , bezmięsny obiad jest w sam raz . Składniki : 1 kalafior 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej sól , pieprz masło do smażenia sos : 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka – płaska, curry 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych liści limonki kafir 2 łyżeczki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska
Ogrodnik w podróżySos beszamelowy Sos beszamelowy jest podstawą do wielu innych sosów, ale jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do zapiekanek, pieczonego mięsa i warzyw. Dodając do beszamelu świeże zioła, musztardę, śmietanę czy też ser, można wyczarować przepyszne sosy. Dzisiaj przedstawiam beszamel podstawowy. Składniki: 0,5 l mleka łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz łyżeczka(...)zarumienić. Zestawić z ognia, wlewać stopniowo zimne mleko i bardzo szybko mieszać. Nie doprowadzić by powstały kluski. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Stosować do dań gdy sos jeszcze jest ciepły, później mocno zgęstnieje, a na powierzchni utworzy się nieapetyczny, ciemniejszy kożuch. Smacznego
na moim stole...