sosy - 72234 przepisów (strona:549/4816)

Sos Jogurtowy Czosnkowo - Bazyliowy 136

Znowu akcja chaos w mojej kuchni, a w tym chaosie rządził Leń. Na obiad tortilla z sosem czosnkowym, ale koperku brak, a do sklepu się nie chce :) Do czosnkowego chciałam coś zielonego i niewiele myśląc sięgnęłam po świeżą bazylię i BINGO! Sam w sobie sos jest bardzo ostry, ale w połączeniu z mięsem, rewelacja, idealny jako dresing do sałatki, już(...)potrzeba żadnych przypraw więcej. Przez to że jogurt gęsty zmiksowałam w blenderze, sos był bardzo płynny, więc dodałam 2 łyżki majonezu. Dodatkowo jak postał w lodówce jego konsystencja odrobinkę stała się gęstsza. Ja ten sos dopisuję do stałego menu :) Składniki: 1/2 opakowania dużego jogurtu typu greckiego 3-4 duże ząbki czosnku garść liści świeżej bazylii 1-2 łyżki majonezu

Blondynka Gotuje
Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :) 191

proporcji 1:1 3 ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz  smalec wieprzowy Sos: 50 g wędzonego boczku 50 g cebuli 50 g masła 4 pieczarki korzeń pietruszki 150 ml ciemnego piwa 100 ml bulionu wołowego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej tymianek Wykonanie: Marchew myjemy, obieramy(...)pozostały na niej smak zeskrobujemy i również dodajemy do schabu. Schab pieczemy w temperaturze ok 150 stopni przez 30 - 40 minut.  W wolnym czasie przystępujemy do przygotowania sosu. W tym celu boczek kroimy w cienkie paski i przesmażamy bez dodatku tłuszczu.  Po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulę, pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy pod przykryciem

Taste Of My Day
Makaron z Sosem Śmietanowym, Serkiem Brie i Prażonymi Migdałami 210

Makaron z serkiem brie w sosie śmietanowym posypany płatkami prażonych migdałów to szybkie, niezwykle proste, a zarazem eleganckie danie. Delikatność łososia w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na obiad. Makaron z Sos em Śmietanowym , Serkiem Brie i Prażonymi Migdałami - Składniki: ok. 300 g makaronu 3 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 3 serki śmietankowe (typu(...)kiri) przyprawa: bazylia, tymianek, lubczyk, pieprz, sól oliwa ok. 200 g serka brie ok. 70 g płatków migdałów Makaron z Sos em Śmietanowym , Serkiem Brie i Prażonymi Migdałami - Sposób przygotowania: Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietankę, serki śmietankowe i podgrzewamy do rozpuszczenia, doprawiamy bazylią, tymiankiem, lubczykiem, pieprzem i solą (po szczypcie). Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni do bardzo lekkiego

Słodka Strona
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 151

ramach programu  Gotuję - punktuję  otrzymam paczkę od firmy Winiary i musiałam wymyślić coś, by zużyć sos pieczeniowy. Do głowy przyszła mi myśl, że taki sos będzie świetny z kluskami śląskimi i...... to był strzał  w dziesiątkę :) A do tego jeszcze surówka!!!!Polecam!!! Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag mąki ziemniaczanej sól pieprz sos pieczeniowy Wykonanie: Ziemniaki gotuję(...)dużym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli i wrzucam partiami kluski na wrząca wodę. Gotuję od wypłynięcia od 3-5 minut. Wyławiam łyżką cedzakowa i hartuję zimną wodą. Sos pieczeniowy przygotowuję zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na talerz nakładam kluski, polewam sosem i podaję z surówką.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Ryba pod sezamową kołderką 126

drobno posiekanych (nie jest to konieczne) olej do smażenia (najlepszy będzie olej neutralny w smaku np. kukurydziany lub rzepakowy) 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego imbiru po podaniu można udekorować prażonymi ziarnami sezamu lub prażonymi migdałami lub grubo posiekanym szczypiorkiem Przygotowanie Filety(...)oleju przez około 5 minut  posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać. Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować sos. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać. Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z sałaty lodowej z sosem czosnkowym 289

Lekka, smaczna sałatka na śniadanie, kolację lub przekąskę. Zamiast typowego sosu sałatkowego - sos czosnkowy, który fajnie podkręca smak warzyw.   SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje) 1/3 główki sałaty lodowej 1 mozzarella (lub 1 op. mini mozzarelli) 10 pomidorów koktajlowych 1/2 papryki czerwonej kilka łyżek kukurydzy kawałek czerwonej cebuli sos czosnkowy SOS CZOSNKOWY: 1/2 szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu(...)Sałatę porwać, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, mozarellę i paprykę pokroić, cebulę drobno posiekać. 2. Wszystkie składniki wymieszać. 3. Czosnek przepuścić przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Dodać do sałatki, delikatnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku

Kto ugości moich gości?
Sos do spring rolls'ów i sajgonek 194

Sos do spring rolls'ów i sajgonek - idealny do namaczania dań z papierem ryżowym. Składniki: 1 bardzo mała papryczka chili 1 limonka 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku  1. Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Papryczkę pozbawić nasionek i drobno posiekać. 2. Do miseczki dodać posiekane warzywa, sok z limonki, miód i sos sojowy. Wszystko(...)sobą wymieszać. Sos jest idealny do namaczania sajgonek/spring rolls'ów. Jeżeli nie przepadacie za ostrymi sosami dodajcie bardzo mały kawałek chili

Ugotować
Makaron z sosem warzywnym 189

Bezmięsny sos do makaronu dla osób, które lubią czasami odpocząć od mięsnych dań Makaron z sosem warzywnym Drukuj przepis Składniki 2 średnie czerwone cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorków pelati 1 mała marchewka 2 łodygi seleru naciowego 1 łyżeczka bazylii, oregano przyprawy sól, pieprz, ostra i słodka papryka 1 łyżka oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietanki(...)listonic_name = "Makaron z sosem warzywnym (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 średnie czerwone cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorków pelati 1 mała marchewka 2 łodygi seleru naciowego 1 łyżeczka bazylii, oregano przyprawy sól, pieprz, ostra i słodka papryka 1 łyżka oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietanki 30% " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulkę kroimy

CoolinarniePL
Pasztet drobiowy z wiśniami 252

Lubicie domowy pasztet? U nas zawsze pieczecie pasztety na Wielkanoc . Pasztet drobiowy z wiśniami i wiśniowym sosem to kolejna moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Danie jest pyszne, ale najważniejsze łatwe w przygotowaniu i tanie, gdyż nie obciążą zbytnio naszej kieszeni. Polecam też inne przepisy na pasztety: przepis na pasztet pieczony. i najlepszy pasztet wielkanocny z mięs mieszanych Składniki 5 ćwiartek(...)smaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe 2 łyżki: majeranek ok. 1/3 łyżeczki: gałka muszkatołowa 2 jajka 20 wiśni bez pestek (u mnie mrożone) Sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina 200 g wiśni bez pestek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Kajzerkę moczymy w mleku. Luzujemy z kości ćwiartki kurczaka, skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię, podsmażamy 4 kawałki kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tagliatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym 177

problem, jeśli planujecie taki makaron od razu przygotować. Ja dziś proponuje kolejne szybkie danie – danie w 5 minut – dla tych wszystkich pracusiów :) Tagiatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym. Polecam! Składniki: (1 porcja) 100g makaronu Tagliatelle lub parpadelle lub podobnego 1/2 łyżeczki oleju/oliwy (co lubicie) garść groszku mrożonego 50-70g łososia wędzonego 3-4 łyżki śmietany(...)starta z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz kilka kropel soku z limonki lub cytryny   Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente. W trakcie gotowania makaronu przygotować sos: Na patelni rozgrzać pół łyżeczki oleju/oliwy, a gdy się zagrzeje wrzucić mrożony groszek. Smażyć chwilę (1-2 minuty) na średnim ogniu, cały czas mieszając. Groszek powinien w tym czasie lekko

Moja Delicja
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 266

palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g(...)ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody   Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Ugotować

Moja Delicja
Sałatka z żółtym serem 256

dnia przyszła mi ochota na sałatkę, ochota była nagła i niespodziewana, ale smak w mojej wyobraźni jasno określony. Sałatka zapewne nie należy do najlżejszych, gdyż zawiera żółty ser, a sos jest na bazie majonezu, ale mi to nie przeszkadza. Wyszła taka, jaka chciałam, żeby wyszła, tak ją sobie wymyśliłam i idealnie trafiła w mój smak. Sałatka z żółtym serem jest(...)użyłam takiego z dodatkiem marchewki) – 4 jajka ugotowane na twardo; – 10 dag żółtego sera; – 200 g pomidorków koktajlowych; – 1/2 ogórka; – 1/2 czerwonej papryki Sos: - 6 łyżek majonezu; - 2 ogóreki konserwowy; - 2 szalotki; - 2 płaskie łyżeczki musztardy - spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; - 1 płaska łyżeczka ostrego

dom-agi.pl
Kalmary faszerowane 125

masła 1 łyżka oliwy 1 szklanka kaszy kuskus ½ papryczki habanero ½ szklanki wrzącej wody 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 grube plastry salami Sól i pieprz do smaku natka pietruszki Sos do zalania wypełnionych kalmarów: 1/2 posiekanej papryczki habanero ¼ papryki czerwonej 10 pomidorów koktajlowych 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku Sól i biały pieprz 1 ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę(...)szklimy, dodajemy pokrojone macki, habanero i salami. Doprawiamy wg uznania i mieszamy z napęczniałym kuskus. Dodajemy natkę. Studzimy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kalmary, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie sosu: Cebulę, czosnek, pomidorki i papryczkę, siekamy w szatkownicy a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dusimy chwilkę, dodajemy śmietankę wymieszaną z wodą i mąką ziemniaczaną, czekamy aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tofu w sosie curry 169

zestaw egzotycznych przypraw, ziół, warzyw i owoców.  To co łączy cały kraj to curry. Czyli potrawka w stylu "co mam dziś w lodówce", podawana w gęstym i kremowym sosie. Na temat tego dania można by pisać wielostronicowe prace doktorskie, wielkie księgi i zbiory przepisów. Sama posiadam dwie trzystustronicowe książki kucharskie z przepisami na curry nie tylko z Indii(...)wyjątkowych smaków na naszych talerzach. Wystarczy dobrzy przepis, trochę szczęścia przy zakupie produktów (dostępność) i chwila wolnego czasu, a stworzycie smaczne dalekowschodnie danie. Dzisiejsze danie to proste tofu w sosie curry. O marynowaniu tofu pisałam tu. Możecie je też po prostu wymieszać z sosem sojowym wymieszanym z olejem i tak usmażyć lub obtoczyć kostki tofu w tempurze lub w innym

Pełna Lodówka
Sałatka z rukolą i winogronami 174

gruszkę, ale winogrona przetrwają świeże dłużej, jeśli sałatkę chcemy zabrać do pracy. Owoc granatu pasuje tutaj równie znakomicie. Dobre byłyby również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym razem :) Sosem polewamy tuż przed podaniem. Do pracy sos transportuję w małych słoiczkach :)  składniki: proporcje wg uznania rukola i baby szpinak (ew. mix sałat) ser z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur(...)Winogrona myjemy, jeśli mają pestki, każdy owoc kroimy na pół i wyłuskujemy pesteczki. Bezpestkowe pozostawiamy w całości. Na zielonych liściach układamy: orzechy, żurawinę, pestki owocu granatu, winogrona. Nie mieszamy. Sosem polewamy tuż przed podaniem.  sos: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 ml oleju rzepakowego  szczypta soli szczypta pieprzu W szklanej

bistro mama