ogień pod rondlem i dodałem do niego łyżeczkę białego octu winnego i łyżeczkę octu balsamicznego. Pozostawiłem na małym ogniu, bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając w celu zagęszczenia sosu. Po rozpuszczenia masła wyłączyłem gaz pod sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki słodkiej musztardy, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kilka listów świeżej(...)dość mocnego przyrumienienia. Następnie wyjąłem polędwicę z patelni i przełożyłem ją na deskę do krojenia. Pokroiłem ją na dość grube, około 2 cm plastry. Na talerz wylałem 2 łyżki sosu winno - śliwkowo - czekoladowego, na nich ułożyłem plastry polędwicy, które również z góry polałem tym sosem. Obok ułożyłem grillowane ziemniaki. Na talerzy wyłożyłem również sałatkę z sałaty rzymskiej i pomidorów, którą
Wyprawy kulinarneDzisiaj przygotowałem klasykę kuchni amerykańskiej. Pyszny grillowany wołowy burger z serem, grillowanym pomidorem, cebulką, odrobiną bazylii i rewelacyjnym sosem tysiąca wysp. Nie ma co się zanadto rozwodzić - to tylko hamburger... ale te z fast foodu się nie umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka(...)pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy, białego octu winnego, sosu sojowego, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, tymianku, czarnego pieprzu ziarnistego, soli, cukru, bułek do hamburgerów. Kluczem do przygotowania dobrego hamburgera jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Starałem się, aby mięso było dość pikantne. Przygotowanie mięsa zacząłem od obrania jednej średniej wielkości cebuli
Wyprawy kulinarneJeśli karkówka i kiełbaska z grilla nie robią już na was wrażenia, zapraszam na grilla w stylu tajskim - pyszny marynowany kurczak z ostro-słonym sosem orzechowym :) Składniki (2 porcje): 1 pierś z kurczaka sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty(...)mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na min. 3 godziny. 2. Kurczaka nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem Sataye. Smacznego! :) SOS SATAYE: 200ml mleka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzeszkami w środku) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 mała cebulka, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez
Tajskie smakidodatek do dań, głównie mięsnych potraw ma postać ni sosu, ni pasty, można powiedzieć, że to relish. Relish można spotkać w kuchniach całego świata, tylko nazwy się zmieniają to może być ajwar, lutenica itp . Robi się go głównie z warzyw, ale czasem występuje z dodatkiem owoców, różnych dodatków i przypraw. Ze względu na ilość i różnorodność składników, jego smak może(...)nasiennych i paprykę kroimy w kostkę. Oba rodzaje cebuli również kroimy, ale bardzo drobno. Paprykę, jabłka, cebule, pokrojony drobno ogórek konserwowy i rozgnieciony ząbek czosnku przekładamy do garnka z sosem pomidorowym, doprawiamy solą prowansalską i pieprzem młotkowanym z kolendrą, dodajemy cukier, gotujemy, aż wszystko zmięknie. Doprawiamy sos oregano, wlewamy oliwę, sok pomidorowy, ponownie gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka i wody (pół na pół) 0,5 łyżeczki soli Do sosu: 100 g koncentratu pomidorowego tyle wody, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji (musi być taki, żeby łatwo dało się go rozsmarować na cieście) suszone lub świeże zioła: bazylia, oregano i tymianek(...)odstawiamy w ciepłe miejsce. Możemy ją postawić np. przy rozgrzewającym się piekarniku, który ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Teraz ciasto musi rosnąć. W tym czasie możemy się zająć sosem i dodatkami. Koncentrat pomidorowy przekładamy do niewielkiej miseczki. dodajemy wodę, zioła, czosnek, sól i cukier. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły. Sos jest zdecydowanie lepszy, jeśli odstoi przynajmniej
Ratunku obiadjeśli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście polędwiczek wieprzowych w taki lub podobny sposób, to powiem jedno, naprawdę warto :) Polędwiczki wieprzowe marynowane w soku z pomarańczy i miodzie podane w kremowym sosie porcja dla 7 osób Będziemy potrzebować: 4 duże polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg) świeżo wyciśnięty sok z 2 niewielkich pomarańczy (ok. 1 szklanka) 60 g drobno posiekanego świeżego imbiru(...)skrócić lub wydłużyć (można sobie pomagać naciskając je palcem lub ewentualnie wyjąć jedną i naciąć, chociaż ten drugi sposób raczej odradzam). Kiedy mięso jest już gotowe wyjmujemy je z sosu, przekładamy np. do żaroodpornego naczynia (najlepiej podgrzanego) i przykrywamy. Sos zagotowujemy, a mąkę dokładnie mieszamy ze śmietanką (gdy chcę, żeby na pewno nie było grudek, robię to w blenderze). Dodajemy
Ratunku obiadwcześniej tego nie zjadłam. Wszystko przecież można zużyć i wykorzystać do czegoś nowego. Wcale nie trzeba jeść kolejny raz tego samego. Wystarczy odrobina wyobraźni i szczypta kreatywności. Makaron w sosie beszamelowym z boczkiem i szpinakiem (dwie duże lub trzy mniejsze porcje) Należy naszykować: 200 g surowego, parzonego boczku ok. 150 g świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego(...)tartego sera o dość intensywnym smaku (cheddar będzie w sam raz, ale sprawdzi się także znany wszystkim radamer) przyprawy: sól (niewiele lub nawet wcale ze względu na boczek i sos, które są już słone), świeżo mielony czarny pieprz ok. 200 g grubego makaronu (u mnie kokardki) Boczek kroimy w niewielką kostkę, a opłukany szpinak w paski. Czosnek siekamy drobno
Ratunku obiadmożna wykorzystać również buraczki z zalewy, ze słoika. Składniki na 4 porcje: - dowolna sałata, np.lodowa, rukola, roszponka, itp. - 2 roladki kozie - 1-2 buraki (ugotowane, mogą być z zalewy) - sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy Dijon - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 2-3 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego - 6-12 łyżek oliwy z oliwek* - świeżo mielony(...)pieprz - odrobina syropu z agawy (nie trzeba) Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Sałatę(y) rozdrobnić (można powykładać na talerze i polać ją sosem, my wolimy wymieszać z sosem w misce i wówczas dopiero rozdzielić ją na talerze). * Przy sosie stosuję zasadę: na każdą 1 łyżkę octu daję 3-4 łyżki oliwy. Wymieszaną sałatę rozdzielić na talerze
Smaczne ZdroweDzisiaj proponuję Wam łatwy przepis na kolorowy torcik kanapkowy. Do przygotowania wystarczy tostowy chleb, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek, trochę mixu sałat oraz sos kanapkowy. Ten torcik to przekąska ekspresowa w szwedzkim stylu. Kanapki mogą mieć różne smaki i kształty, polecam również: Kanapka śniadaniowa dla tych co na diecie Przepis na Kanapki (kanapki nadziewane) Grillowane kanapki (Grilled Panini Sandwiches) Sandwich z indykiem(...)kanapkowe można przygotować łącząc różne smaki, dodatki, można wykorzystać wędlinę, owoce morza i nadawać im różnych ciekawych smaków. Torcik kanapkowy jest świetnym urozmaiceniem zwykłych kanapek. - chleb tostowy pełnoziarnisty – sos majonezowy czosnkowo-ziołowy Winiary – pomidor – kilka rzodkiewek – mix sałat – szczypiorek – sól i pieprz do smaku Z kromek chleba odcinamy skórkę, nasz torcik będzie mieć kwadratowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekanki większości z nas kojarzą się z zapychaczami - szczególnie te typu fast-food. Te domowe również często bywają ciężkie i wysokokaloryczne - na bazie ziemniaków, ciężkich mięs i zawiesistych, tłustych sosów. Ale nie muszą przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę. Zapraszamy! (; Składniki ( na 2 formy o średnicy ok 23cm(...)wędzonego łososia - pokrojonego w paseczki ok. 40g masła + do posmarowania naczynia kilka łyżek oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia 2 - 3 duże pomidory pokrojone w plastry sos beszamelowy (wg. przepisu Julii Child) : 2 łyżki masła - niesolonego 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka sól, świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: do zapiekanki : pół natki pietruszki
Symfonia Smakówserca smakoszy na całym świecie, w tym w Polsce. Ten płaski chleb o charakterystycznej „kieszonce” jest nie tylko pyszny, ale i wszechstronny – możesz go nadziewać, maczać w sosach czy używać jako bazy do innych dań. Historia i pochodzenie pity Pita to chleb z historią sięgającą nawet 4000 lat wstecz. Jej korzenie można znaleźć w starożytnych cywilizacjach Mezopotamii, gdzie(...)serem lub zatarą. Przepis TUTAJ Pita izraelska : mniejsza, idealna do nadziewania sałatkami i mięsem. Pita w Polsce – przepis na klasyczną wersję z kurczakiem Pita z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym to jedna z najpopularniejszych form podawania tego chleba w Polsce. Jest szybka w przygotowaniu, pyszna i sycąca. Poniżej znajdziesz mój przepis, który pozwoli Ci stworzyć domową wersję tej uwielbianej potrawy
RafalCookSałatka warstwowa z kurczakiem, inspirowana burgerem Drwala. Jest tutaj sałata lodowa, boczek, grzanki, sos, smażony ser oraz prażona cebulka. Dołożyłam również trochę ziaren granatu, bo nie miałam żurawiny. A zamiast mięsa mielonego dałam pokrojonego w kostkę kurczaka – w takiej wersji sałatka smakuje mi najbardziej. Sałatka Drwala wyszła tak dobra, że z przyjemnością sięgnęłam po dokładkę. Oprócz tego, że sałatka(...)serka camembert garść prażonej cebulki (gotowa mieszanka lub 1 cebula) do panierki: 2 jajka + mąka (u mnie krupczatka) + bułka tarta oliwa do smażenia + troszkę masła klarowanego zioła prowansalskie Sos 4 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, zioła prowansalskie Jeśli cebulkę prażoną robimy samodzielnie należy pokroić cebulę w kostkę, przełożyć
Smaki Na Talerzuwielu domach Wigilia nie może obyć się bez karpia. A skoro święta, to pierniki. Może więc połączyć jedno z drugim? W tym roku na Wigilię polecam karpia z sosem piernikowym. Karp z sosem piernikowym - przepis na 6 porcji Do przygotowania karpia będą Ci potrzebne: 2 filety z karpia, 2 łyżki masła klarowanego, 3 łyżki syropu klonowego, 2 ząbki czosnku(...)przygotowania sosu będą Ci potrzebne: łyżka oleju rzepakowego, 2 szalotki, 2 liści laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5-6 małych pierniczków, 5 suszonych śliwek, 200ml domowego bulionu warzywnego , sól i pieprz do smaku. 1. Posiekaj szalotki i suszone śliwki. 2. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim szalotkę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 3. Gdy cebulka się zrumieni zalej
Z notatnika dietetykaBirra. Marki : Paneangeli, Molino Rossetto. Oliwa z oliwek (L’olio d’oliva extra vergine) Marki : Monini, De Cecco. Sól morska (Il sale marino) Preferowana : Maldon, Sicilian Sea Salt. Sos pomidorowy (La salsa di pomodoro). Pomidory San Marzano DOP – certyfikowane produkty z Kampanii. Marki : Mutti, Gustarosso. Przyprawy (Le spezie) Bazylia świeża (Basilico Fresco) marki lokalne Oregano suszone (Origano): Cannamela(...)roku na cześć królowej Margherity Sabaudzkiej. Składniki : pomidory San Marzano, mozzarella di bufala i świeża bazylia. 2. Pizza Marinara Najstarsza wersja pizzy, popularna wśród neapolitańskich rybaków. Zawiera sos pomidorowy, czosnek, oregano i oliwę. 3. Pizza Quattro Formaggi Bogactwo serów: mozzarella, gorgonzola, pecorino i parmigiano reggiano. 4. Pizza Diavola Pikantna pizza z salami piccante (włoska odmiana pepperoni), papryczkami chili i sosem
RafalCook