oszuka moje bebechy. Troszeczkę. Wracając do samego przepisu, wyszedł fajnie. Już wielokrotnie dodawałam schab do tego typu potraw i zawsze to wszystko dobrze grało. Przy okazji, jeżeli nie macie sosu rybnego, po prostu go pomińcie. Ja w sumie też nigdy nie miałam go w swojej kuchni, wylądował w niej po prostu z czystej ciekawości. Miałam go, więc dodałam. Warzywa? Właściwie(...)plastrów schabu (około 500 g) 1 mała czerwona papryka 1 duży ogórek gruntowy garść obranych orzechów ziemnych duża garść kiełek 1 cebula 1 czerwona chili 1 marchewka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju rzepakowego marynata do mięsa: 1 dymka pokrojona w plasterki (biała i zielona część) 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka
KardamonovyKurczak korma z dynią to rozgrzewający, aromatyczny i przepyszny obiad w stylu orientalnym. Delikatne mięso i słodko-pikantny sos na bazie mleczka kokosowego to idealne połączenie. Kurczak korma z dynią – pomysł na szybki obiad rodem z Indii Są dni, kiedy obiad musi być „na już”. Na takie właśnie okazje idealny jest kurczak korma . Sycący, pełen aromatu(...)niezwykle prosty w przygotowaniu, skradnie serce domowników. W Indiach korma to danie, w którym mięso lub warzywa dusi się w sosie na bazie ghee – indyjskiego masła klarowanego, jogurtu, wywaru i przypraw. Z mięs najpopularniejsze są jagnięcina , kurczak i wołowina . Wśród warzyw najczęściej spotykane są cebula, pietruszka i szpinak. Korma może być ostra, lekko pikantna czy nawet lekko słodka
Na-talerzu.pltylko na obiad. Takie chrupiące kawałki kurczaka bardzo często też goszczą u mnie na przyjęciach. Panowie zajadają się nimi też często podczas meczów. Wystarczy podać do nuggetsów zestaw domowych sosów i pyszne danie gotowe. Dziś mam dla Was prosty przepis na domowe nuggetsy z kurczaka. Na moim blogu znajdzie już kurczaka w panierce na bazie mąki kukurydzianej. Tym razem coś(...)Takie domowe nuggetsy z kurczaka pasują właściwie do wszystkiego. Można je podać w towarzystwie gotowanych ziemniaków i zestawu surówek. Świetnie też smakują jako dodatek do pieczonych ziemniaczków lub domowych sosów czosnkowych. Ja najczęściej podaję je właśnie w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego, ziemniaczków i zestawu surówek. U mnie noże zwieger zawsze w użyciu. Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez zestawu
Słodkie okruszkiAmatriciana – Matriciana włoskie danie z dwoma nazwami 😉 Amatriciana-Matriciana dwie nazwy ❓ Tak, ponieważ ten sos swoją nazwę otrzymał na cześć miasta Amatrice, położonego na jednym z 7 wzgórz Rzymu. Natomiast w samym Rzymie ten sos nosi nazwę Matriciana. Amartincini jest uważany za jeden z rzymskich sosów, zwanych-święta trójca Rzymskich makaronów-obok Carbonary i Cacio e Pepe. Powstał prawdopodobnie(...)XVII wieku, gdzie do już istniejącego sosu – Gricia-dodano pomidory. Pierwszy przepis na Amartincini został opublikowany w 1790 roku w książce kucharskiej-L’Apicio Moderno przez znanego włoskiego kucharza i pisarza Francesco Leonardi. Danie stało się bardzo popularne w całych Włoszech i można by powiedzieć nawet kultowe. Do tego stopnia, że pojawiło się także w kilku filmach takich
RafalCookMuszle makaronowe nadziewane serem. Te nadziewane muszle wypełnione są trzema rodzajami sera: mozzarellą , ricottą i parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki , mięty i bazylii . Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku . Jest to danie bardzo aromatyczne o różnorodności smaków. Klasyczny makaron wypełniony ziołami i serem , który nadaje się znakomicie na bezmięsny obiad . Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin(...)kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: Sos: – 10 ząbków czosnku – 1/3 szklanki oleju – 400 g przecieru pomidorowego – 1 łyżeczka płatków chili – sól, pieprz – ½ szklanki świeżych liści bazylii – ½ szklanki świeżej natki pietruszki – ¼ szklanki świeżej mięty Nadzienie
Zdrowy Styl JoannyHalloumi zapiekane po grecku to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa. Ciągnący się ser i aromatyczny sos pełen warzyw tworzą super pożywne i apetyczne danie. Halloumi zapiekane po grecku – smak słonecznego lata Obiady jednogarnkowe są idealnym pomysłem na dni, kiedy nie mamy czasu ani ochoty spędzać wiele czasu w kuchni. W takie właśnie dni sprawdzi się to szybkie(...)proste danie – halloumi zapiekane po grecku . Wystarczy przygotować szybki sos pomidorowy z fasolą i bakłażanem, ułożyć na nim pokrojony ser, wstawić do piekarnika i czekać, aż halloumi się zarumieni, a sos nasiąknie cudownym aromatem przypraw. Halloumi – pyszny cypryjski ser Bez halloumi to danie nie byłoby tak obłędnie pyszne. Ten cypryjski ser jest wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki
Na-talerzu.plsklepach można kupić śmietankę 18% w kartoniku, która jest świetnym zamiennikiem tej 30%. Jest to śmietanką bardzo rzadka, a na opakowaniu jest napis „do zup i sosów”. Nie pamiętam żeby kiedykolwiek mi się zważyła. Jest pyszna i naprawdę nadaje się świetnie m. in. właśnie do makaronów. Uwielbiam makarony pod każdą postacią, My nie gardzi, Tola lubi chyba jeszcze(...)paście (w każdej właściwie). Tym razem użyłam parmezanu. Od bursztynu zrobiłam sobie przerwę, jest za delikatny. Pyszny, ale to nie to. Jeżeli więc macie ochotę na prosty i pyszny sos do makaronu, polecam ten ze śmietaną i szpinakiem. Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam linguine) 250 ml śmietanki 18% (tej w kartoniku, do zup i sosów) 3 duże garści świeżego
Kardamonovyjest lepsza:) Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Na panzanellę zawsze jest dobry czas, ale latem po prostu nie można tej sałatki nie zrobić. Podstawą smaku, sosu są dojrzałe, pachnące i soczyste pomidory. Jeśli masz w chlebaku suche pieczywo zrób panzanellę! Jeśli nie masz to go stostuj i też zrób. My bardzo często robimy tę prostą sałatę(...)stosuj go na patelni. I wreszcie tofu. Wegetariańska panzanella nabiera dzięki niemu słoności, jakiej w oryginalnej wersji dostarcza pancetta. Dlatego tofu przed usmażeniem trzeba zamacerować w marynacie na bazie sosu sojowego, a potem usmażyć. Dodaj ser do sałatki kiedy przestygnie. Wegetariańska panzanella gotowa. Teraz trzeba ją tylko skropić octem balsamiczym i oliwą lub dobrym olejem. Składniki: Opakowanie sera tofu
Niedzielny kucharzbardzo popularne danie wywodzące się z kuchni chińskiej oraz krajów Azji Południowo-Wschodniej. Sajgonki mają postać mini krokietów z farszem mięsno-warzywnym. Zazwyczaj serwowane są z różnego rodzaju sosami. Tradycyjne sajgonki smażone są na głębokim tłuszczu, a samych składników farszu jest dużo więcej, niż w tym przepisie, który Wam zaprezentuję. Przepis na bardziej urozmaiconą wersję sajgonek znajduje się już(...)mniej kaloryczne a samo ich przygotowanie dużo mniej pracochłonne niż w przypadku tradycyjnych sajgonek. Zapiekane sajgonki goszczą w naszym domu bardzo często, ponieważ cała rodzinka je uwielbia. Z dodatkiem sosu słodko-ostrego, czy też sosu sojowego smakują wyśmienicie. Sajgonki to świetny pomysł na kolację, czy też smaczną przekąskę na różnego rodzaju nadarzające się okazje. Domowe sajgonki są bardzo łatwe
Przepiski.plMakaron z sosem pieczarkowym to ekspresowe i proste danie obiadowe uwielbiane przez wszystkich członków mojej rodziny, to smaczna alternatywa dla dań obiadowych z mięsem, idealny pomysł dla jaroszy. Sos pieczarkowy może być dodatkiem do placków ziemniaczanych, gołąbków czy mięs. składniki na 3-4 porcje 300 g makaronu 400 g pieczarek 2 małe cebule 2 łyżki mąki pszennej(...)mieszamy, następnie wlewamy 2 chochelki wywaru z pieczarek i wszystko razem łączymy. Do gotującego się bulionu wlewamy zawiesinę ze śmietany i mąki całość dokładnie ze sobą łączymy ciągle mieszając. Sos gotujemy jeszcze około 5 minut, na małym płomieniu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną soli i czarnym pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu
Smakowite DaniaProstota składników, bogactwo smaków, niecodzienne połączenie. Takie właśnie są szparagi z truskawkami na rukoli. Te szparagi to eksplozja zdrowia i witamin. Dla odrobiny szaleństwa całość skropiłam dressingiem z oliwy, sosu sojowego i płatków chili. Brzmi może jak brokuł z lodami, ale smakuje wyśmienicie! I jeszcze te kolory… INNE PYSZNE I ZDROWE DANIA: CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE(...)opakowanie BIO – 250g – Garść duża rukoli – 6 ładnych większych truskawek – Kilka listków świeżej bazylii – Garść kiełków słonecznika – 2 łyżki płatków migdałowych – 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia – 1 łyżka sosu sojowego – sól i pieprz do smaku – chili w płatkach do smaku PRZEPIS: 1. Szparagi zblanszuj krótko w osolonym wrzątku. Przelej zimną wodą. 2. Truskawki pokrój w równe plasterki
globuskulinarny