się kupować gotowce, które trochę je przypominają. I te też mi smakują niestety, kupuję je na szczęście coraz rzadziej. Ogólnie chodzi mi o to, że przepadam za śledziami w sosach pomidorowych, z jakimi dodatkami by nie były. W pomorskich dodatkowo bardzo pasuje mi połączenie ryb z rodzynkami. Może chodzi po prostu o słodki dodatek, bo dla mnie kombinacja(...)owoców jest połączeniem idealnym. W oryginalnym przepisie było jeszcze więcej cebuli, ale tę ilość zmniejszyłam. Sos i tak wyszedł na wielkim wypasie i jest go więcej niż samych śledzi (zresztą to widać na zdjęciu). Mi to jednak zupełnie nie przeszkadza, mogłabym jeść go nawet i bez śledzi. Wyszło pysznie. Składniki: 4 solone filety śledziowe 3 średnie cebule 200 g koncentratu
Kardamonovymogę je określić mianem „modern indian food”. Genialne kotleciki, które nie mają w sobie ani grama mąki a jednie ziemniaki, bataty i przyprawy, do tego miętowy sos, granat, świeża kolendra i chlebki chiapati, które w tak prosty sposób zrobicie w domu. W podanej porcji wyjdzie solidny obiad dla 2 osób, obiad idealny jeśli lubicie ciekawe i nowe smaki(...)obiadu bez mięsa. Te kotleciki w połączeniu z dodatkami będą bardzo sycące! Zachęcam Was do odwiedzenia innych przepisów: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – pikantne frytki z batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź
nietylkopasta.pldanie, które można zrobić w 15 minut. Wbrew pozorom stek panierowany w pieprzu specjalnie pikantny nie jest, ponieważ wysoka temperatura pozbawia nieco pieprz ostrości. Całość dodatkowo łagodzi wyrazisty, kremowy sos na bazie koniaku. Czytaj dalej JAK Z RESTAURACJI: Steki z kalafiora Steki z kalafiora… kto raz spróbował będzie chciał jeść je ciągle. Przepyszne danie, bardzo łatwe do przygotowania. Czytaj dalej(...)FAJNA WYŻERKA: Skrzydełka w sosie buffalo Prosty sposób na pyszne pieczone skrzydełka. Kluczem jest słodki sos buffalo. Pieczone skrzydełka trzeba polać sosem i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ładnie się podpiekły. Efekt gwarantowany! Czytaj dalej ODROBINA LUKSUSU: Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Do zrobienia w 15 minut
Niedzielny kucharzczęść, rozprowadzić na górze tych 3/4 i w puste miejsce wsypać mąkę. Potem jajka, ewentualnie posolić, choć niekoniecznie, ziemniaki są już solone i taki też na pewno będzie sos, z którymi kluseczki zjemy. Ile jajek? Mój garnek ma 25 centymetrów średnicy, a wysokość warstwy ziemniaków to jakieś 7 centymetrów. Do takiej ilości dwa jajka wystarczą. Wszystko mieszam łyżką(...)już być pszenna mąka. Kule spłaszczam delikatnie i w takich okrągłych placuszkach robię wgłębienie, można omączonym palcem albo odwrócony końcem drewnianej łyżki. Głębsze dziurki lepiej przyjmą sos, właśnie po to one są, żeby zatrzymać więcej pysznego sosu, z którym kluski podajemy. Wcześniej trzeba je naturalnie ugotować. Wrzucać partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotowac kilka minut po wpłynięciu
I tu będę miała takie tewłaśnie są glazurowane pulpety z kurczaka: delikatne, choć zwarte, obtoczone w słodko-słono-kwaśnej glazurze, lekko pikantne za sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety z kurczaka to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby(...)pęczaku ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła lub oliwy Siekana natka pietruszki lub szczypiorek Sól Glazura 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego (może też być winny) 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru Ziarna sezamu do posypania Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz dokładnie ryż
Niedzielny kucharzkonsystencją. Takie właśnie są glazurowane pulpety: delikatne, choć zwarte, obtoczone w słodko-słono-kwaśnej glazurze, lekko pikantne za sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby i zupełnie weszło(...)pęczaku ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła lub oliwy Siekana natka pietruszki lub szczypiorek Sól Glazura 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego (może też być winny) 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru Ziarna sezamu do posypania Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz dokładnie ryż
Niedzielny kucharzmgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem. Ostrość przełamie tu łagodny sos miętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat(...)układać je na blasze. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut, w połowie pieczenia kotlety ostrożnie przewrócić na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Kotlety podawać z sosem jogurtowym. Miętowy sos jogurtowy: 150 g jogurtu zwierzęcego lub roślinnego (ewentualnie można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z dodatkiem odrobiny soku z limonki lub cytryny) duża garść listków świeżej mięty garść
Even Better FoodUwielbiam bezy i wszelkie bezowe desery, a na podium stoi niewątpliwie biała Pavlova. Tym razem przygotowana w podzielnych wersjach mini - słodka beza, aksamitny krem i przełamujący słodycz sos malinowy, przygotowany jak frużelina. Identycznie przygotowuję klasyczną dużą Pavlovą z przepisu znajdującym się na stronie Moje Wypieki - na zdjęciach pod mini wersją, z tym samym kremem i owocami. Polecam serdecznie :) Klasyczna(...)białek (około 5 szt, po 40 g każde) 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu lub soku z cytryny szczypta soli Sos malinowy: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3-4 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Krem
Kocham..lubię..gotuję..mgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem. Ostrość przełamie tu łagodny sos miętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat(...)układać je na blasze. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut, w połowie pieczenia kotlety ostrożnie przewrócić na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Kotlety podawać z sosem jogurtowym. Miętowy sos jogurtowy: 150 g jogurtu zwierzęcego lub roślinnego (ewentualnie można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z dodatkiem odrobiny soku z limonki lub cytryny) duża garść listków świeżej mięty garść
Even Better Foodskładników. Zapraszam na kurczaka Mei Fun. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki Makaron ✅ 300 g makaronu ryżowego cienkiego i suszonego ✅ 2 łyżeczki oleju roślinnego ✅ 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Kurczak ✅ 3 piersi z kurczaka pokrojonego na wielkość kęsa ✅ 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej ✅ 1 łyżka wody ✅ 2 łyżeczki sosu ostrygowego ✅ 2 łyżeczki wina Shaoxing lub sherry ✅ 1 łyżeczka białego(...)marchewki pokrojone w cienkie paseczki ✅ 0/5 kapusta białej pokrojonej w cienkie paski ✅ 3-5 łodygi szczypiorku pokrojonego na kawałki ✅ 3-5 łyżki oleju roślinnego ✅ 2-3 łyżki sosu sojowego ✅ 1-2 łyżeczki oleju sezamowego ✅ 1 łyżeczka białego pieprzu ✅ Sól 🛠️ Przygotowanie Pamiętaj, aby wszystko mieć przygotowane wcześniej, w sensie pokrojone. 🛠️ Makaron włóż do miski, wlej wódę, tak by go przykryć, dodaj
RafalCookpasztetu z selera. Tym razem dodałam do niego dynię. Ale nie tylko dynia jest tu dodatkiem. Smak pasztetu podkręciłam dwoma rodzajami musztardy i jeszcze jednym nietypowym składnikiem. Jest to sos o nazwie Pierun , który jest bardzo ostry. Aby nie przedobrzyć dałam go mało bo bałam się jego ostrości. I to była wystarczająca ilość na ten pasztet. Sos Pierun(...)inne możecie kupić Tutaj . Polecam Wam te sosy jak i super deski do sosów nie tylko do swojej kuchni ale także na prezent. Każdy sos jest ładnie zapakowany i deski też. Tak więc jeśli szukacie już prezentów na zbliżające się Święta to warto pomyśleć o takim prezencie dla wielbicieli bardzo ostrych smaków i wielbicieli gotowania. Na pewno będą zadowoleni. Pasztet
Ewa w kuchniWegetariańskie Mapo Tofu (麻 婆 豆腐) czym jest, popularne chińskie danie z prowincji Syczuan. Składa się z tofu gotowanego w ostrym sosie, zazwyczaj rzadkiej, oleistej i jaskrawoczerwonej zawiesiny, opartej na douban, sfermentowanej paście z bobu i chili i douchi, sfermentowanej czarnej fasoli, a także z mięsem mielonym, najczęściej wieprzowym lub wołowym. Istnieją odmiany z innymi składnikami, takimi jak grzyby, orzechy(...)Faceta w Kuchni. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 4 łyżki oleju roślinnego ✅ 3-5 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 3 zabki czosnku drobno pokrojonego ✅ 100 ml sosu ze sfermentowanej czarnej fasoli ✅ 1-2 papryczki chili drobno pokrojone ✅ 300 g grzybów shiitake pokrojonych w paski ✅ 100 ml pikantnego sosu z czernej fasoli ✅ 3-5 łyżek oleju chili
RafalCookSukiyaki -don. Gyunabe to danie z gotowanej wołowiny, które powstało w Jokohamie po tym, jak miejski port został otwarty dla obcokrajowców. Danie składa się z wołowiny gotowanej z sosem sojowym, mirin i zieloną cebulą podawanej z makaronem soba. Danie było sprzedawane na ulicznych straganach i ostatecznie było również sprzedawane w sieciowych restauracjach gyu-nabe, takich jak Iroha, w latach osiemdziesiątych(...)wieku. Sukiyaki-don to zupa podawana z cienko pokrojoną wołowiną, gotowaną na wolnym ogniu z warzywami w garnku z mieszanką sosu sojowego, mirinu i cukru. Sukiyaki-don to jedna ze starszych potraw w Japonii, a preferencje dotyczące jej przyrządzania są różne w regionach Kanto i Kansai.Gdzieś po drodze ktoś połączył różne elementy tych potraw, aby stworzyć Gyudon. Także data
RafalCookmasowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny, by gołąbki miały swój właściwy smak. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Miasta z gminy Leżajsk został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego(...)kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości i odcedzamy zachowując wodę
Trzeci talerzidą i trzeba szybko skombinować jakieś ciasto. Tak naprawdę nawet przygotowana dla siebie takiej tarty jest satysfakcjonujące – to chrupiące francuskie ciasto, pachnące od przypraw jabłka, kruszonka i szybki sos karmelowy – sami powiedźcie to brzmi po prostu rewelacyjnie. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, jest śmiesznie proste, a znika…w chwilę. Możliwość przygotowania dużej blachy jest dodatkowym atutem(...)łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru 1/2 cynamonu łyżeczka mąki Na kruszonkę: 4 łyżki mąki krupczatki lub pszennej 4 łyżki cukru 50g masła 4 łyżki górskich płatków owsianych Na sos karmelowy: 6 łyżek cukru woda łyżka masła 100ml ciepłego mleka Zaczynamy od przygotowania jabłek – jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w centymetrową kostkę
Smaczna Strona