sosy - 72234 przepisów (strona:569/4816)

Makaron z tuńczykiem z pieczoną papryką i pomidorkami 118

każdej postaci. Jest to zawsze proste danie, łatwe w wykonaniu i oczywiście pyszne. To że używamy tuńczyka z puszki nie jest żadną ujmą, świetnie się zawsze komponuje w aromatycznym sosie. W tym wypadaniu proponuje sos pachnący pieczoną papryką oraz słodki od pomidorków koktajlowych. Pyszna kompozycja, do zrobienia bez większego wysiłku. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu – użyłam dużych(...)świdrów 250g pomidorków koktajlowych puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka suszonego oregano szczypta płatków chili 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od upieczenia papryk – nastawiamy piekarnik na 180*. Blachę do pieczenia wykładamy folią. Papryki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne oraz ogonek. Układamy

Smaczna Strona
Menu na dzień 1800 kcal 86

super sprawdzą się jabłko i truskawki. Kolacja 550 kcal – makaron po syczuańsku Pół opakowania makaronu ryżowego 10 g fasolki szparagowej Pół garści orzechów laskowych 2 łyżki nasion sezamu Sos: Łyżka posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane, albo starte na tarce Łyżka masła orzechowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli Łyżka octu ryżowego lub winnego 2 łyżki wody(...)łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli lub 2 małe, suszone papryczki chilli Super proste chińskie danie, które przygotujesz w 10 minut! Jeśli potrzebujesz mniej kalorycznej kolacji – zrezygnuj z dodatku orzechów. I tak będzie pysznie. Według nas warto jednak jeść orzechy jako dodatek do dań. Szczególnie laskowe. Są bogatym źródłem witaminy E – czyli tzw. witaminy młodości

Niedzielny kucharz
Śledzie w sosie śmietanowym z musztardą 78

Czas czytania: 2 min Śledzie w sosie śmietanowym z musztardą z dodatkiem ziemniaków gotowanymi w mundurkach. Świetna, klasyczna polska przystawka . Śledzie przygotowuje się bardzo szybko jest to fajna opcja na ostatnią chwilę. Można przygotować je na chwilę przed przyjściem niespodziewanych gości. Bardzo ważną rolę w sosie odgrywa musztarda francuska . Jest to wyjątkowa musztarda, której maleńkie kuleczki przyjemnie pękają przy rozgryzaniu(...)dodają ciekawej faktury sosowi. Do sałatki dodałam porcję gotowanych ziemniaków w mundurkach, to one czynią przystawkę bardziej pożywną. Jeśli macie ziemniaki, które zostały z obiadu, a nie są rozgotowane, to można je wykorzystać. Jeśli lubicie sałatki śledziowe, to koniecznie wypróbujcie tę propozycję. Jest to naprawdę łatwy i szybki przepis i bardzo proste wykonanie. Zapraszam do wypróbowania! Print Śledzie w sosie

SprawdzonaKuchnia.pl
Flan z gruszkami 70

Czas czytania: 3 min Flan z gruszkami z sosem koniakowym to specjał pochodzący z Francji z rejonu Charentes. Spód do tarty przygotowany jest z klasycznego kruchego ciasta i tu przypomnienie pamiętajcie, proszę o tym, aby ciasto nie było zbyt grube!!! Jeśli okaże się, że Wasza forma jest mniejsza niż ta podana w przepisie i ciasta jest za dużo, to odetnijcie(...)mleka i żółtek, jest on bardzo delikatny i kremowy. Można porównać go do cremu brulee z nutą wanilii, w którym zatopione są soczyste gruszki. Całość zaraz po upieczeniu polewamy sosem karmelowo-koniakowym, to dodaje wyjątkowego smaku. Moja propozycja flanu z gruszkami została wzbogacona o kilka fig, ale nie jest to konieczne spokojnie możecie je pominąć. Print Flan z gruszkami .wprm

SprawdzonaKuchnia.pl
Naan na maślance 105

kolejny prosty przepis na pyszny i szybki do przygotowania chlebek. Chlebek naan jest idealny do dań obiadowych i śniadaniowych lub na wieczorną przekąskę. Uwielbiamy go z dodatkiem pysznego sosu na bazie soczewicy z mleczkiem kokosowym i pieczoną rybą. Naan na maślance może być podstawą do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. Do takiego chlebka polecam pyszny sos z soczewicy. Sos jest(...)dodać kawałek smażonego, grillowanego lub pieczonego mięsa. Taka wersja zaspokoi głód mięsożercy lub sportowca potrzebującego porcji białka po treningu :). Naan można podać również jako przystawkę czy przekąskę z prostymi sosami typu salsa , guacamole, hummus lub sosy na bazie majonezu i warzyw. Pokrojony na małe kawałki będzie idealny zamiast sklepowych chipsów ;). Do ciasta można dodać odrobinę nasionek sezamu , czarnuszki lub garść

SprawdzonaKuchnia.pl
Żeberka po chińsku 98

Żeberka po chińsku w pysznej marynacie z ketchupu, sosów - sojowego i hoisin, z miodem, chilli, czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Delikatne, soczyste mięso pieczone najpierw w rękawie a potem dopiekane na chrupiąco. Do marynaty potrzeba trochę egzotycznych składników ale zdecydowanie warto je zgromadzić. To najlepszy przepis na żeberka jaki możecie spotkać w internecie. Ostatni etap podpiekania możecie zrobić(...)piekarniku ale na grillu - będzie pysznie. Żeberka po chińsku Składniki: 1 kg żeberek  Marynata: 6 łyżek ketchupu 4 łyżki sosu hoisin 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki wina ryżowego albo sherry 1 łyżka słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków do podania- ryż

Smaczny zeszyt
Orientalny kurczak z warzywami i makaronem 115

Orientalny kurczak z warzywami i makaronem Szybkie, proste i niezwykle aromatyczne danie kuchni chińskiej. Kruche i soczyste mięso z warzywami, orientalnym sosem i makaronem. Pyszny obiad!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Warzywa: czerwona papryka, cebula – biała lub czerwona, papryczka chilli, marchew, por, fasolka żółta(...)zielona, cukinia Sos: 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego) Dodatkowo: ulubiony makaron, najlepiej chiński     *** Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie kurczaka obtaczamy w mące ziemniaczanej *** *** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy

Blog z Apetytem
Szfranowe linguine, pycha 82

Zrobiłam sama makaron, jedzonko pycha. Polecam Wykonanie makaronu patrz tu – http://kuchniapokolen.pl/makaron-jajeczny/ Można kupić gotowy, ale koniecznie lepszy gatunkowo. Wykonanie sosu – na patelnię wlać wodę. Wrzucić szafran, zagotować. Wyłączyć i zostawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić pokrojoną w paski szynkę, śmietanę i ser ( 30 g ). Podgrzewać chwilkę. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Żółtka ubić(...)widelcem i dodawać po łyżce gorącego sosu. Tak dodawać sosu aż będzie pół szklanki, następnie można już dodać na patelnie. Wymieszać i podgrzać, ale nie gotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać delikatnie. Położyć makaron z sosem na talerze i obsypać obficie parmezanem. Obsypać listkami rukoli. Smacznego, nam bardzo smakowało

Kuchnia Pokoleń
Tortilla a’la kfc 104

twardych łodyg – nie miałam sałaty więc jarmuż wylądował w naszych tortillach 8 plastrów pomidora 4 łyżki majonezu i 4 łyżki ostrego ketchupu – wymieszać w miseczce do uzyskania sosu 4 łyżki sosu czosnkowego Wykonanie Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Każdy placek tortilli posmarować sosem majonezowo – ketchupowym oraz sosem czosnkowym. Na porcję sosu nakładać po dwa liście sałaty

dom-agi.pl
Mięsne pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym 159

Aromatyczny, pachnący pomidorami i papryką sos w połączeniu z soczystymi mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu i sycący obiad. Składniki: Pulpety: 300g fileta z kurczaka 300g mięsa z łopatki wieprzowej 200g mięsa z wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej(...)jajko sól pieprz olej Sos pomidorowy z warzywami: 1 czerwona cebula 3 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 4 pomidory 500g przecieru pomidorowego 4cm imbiru 1 łyżka przyprawy garam masala 1 pęczek natki z pietruszki olej sól pieprz Wykonanie: 1. Pulpety: Mięso z łopatki, wołowinę i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę

Szalona Kuchnia Eweliny
Tagiatelle z kurczakiem i brokułem w sosie serowym 83

minutę. 5.   Dodajemy mleko, mieszamy, gotujemy ok. 2 minuty. 6.   Zmniejszamy moc palnika na minimum, dodajemy ser i mieszamy do momentu, aż się rozpuści, a sos będzie miał jednolitą konsystencję. 7.   Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - odstawiamy na bok. 8.   Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente(...)lekko zarumieni i zdejmujemy z patelni. 12. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę oliwy i smażymy brokuła przez ok. 5 minut ze szczyptą soli i pieprzu. 13. Do brokuła dodajemy sos serowy (jeśli jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody). 14. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5 minut. 15. Dodajemy usmażonego kurczaka i odcedzony makaron. 16. Wszystko dokładnie mieszamy

Prosto z Kotła
Makaronowe muszle nadziane szpinakiem w sosie pomidorowym 149

Aromatyczne muszle nadziewane zdrowym szpinakiem połączonym z intensywnym smakiem czosnku i greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: Farsz: 250g  makaronu muszle 600g mrożonego szpinaku 500g fileta z kurczaka 130g sera fety 2 cebule 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki masła olej sól pieprz Sos pomidorowy(...)około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować muszle makaronu. 4. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać paprykę ostrą, słodką i chwilę smażyć. Następnie wlać pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym 74

Znacie spaghetti al limone , czyli spaghetti z sosem cytrynowym ? Jest ono niezwykle proste i bardzo ekspresowe w przygotowaniu. Już po 10 minutach można cieszyć się pysznym oraz niezwykle aromatycznym makaronem pełnym lekkości i orzeźwiającej nuty. Podobno te cudowne połączenie pasty z cytryną pochodzi Kampanii, która znajduje się na południu Włoch... Koniecznie sami spróbujcie i przekonajcie się, że całość smakuje przeeepysznie(...)Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym - składniki: (2 porcje) 200g makaronu spaghetti  około 40g startego parmezanu sok i skórka z 1/2 cytryn (*) 1 ząbek czosnku  1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, świeżo zmielony pieprz Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym - przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i z niewielką ilością oliwy, aby się nie kleił

Di gotuje
Kuchnia włoska – Pecorino Romano 97

sporą zawartość tłuszczu. Zastosowanie w kuchni Pole do popisu z wykorzystaniem Pecorino Romano w kuchni jest ogromne, wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza. Starty idealnie nadaje się do makaronów, sosów, różnego rodzaju zapiekanek lub warzyw. Wyśmienity jest również sam, wystawiony na desce wędlin i serów w towarzystwie dobrego wina oraz podany ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Jako miłośniczka serów, począwszy(...)gwarancję jakości. Oficjalny sklep Spiżarnia Schronisko Smaków w swojej ofercie ma też inne doskonałe, naturalne produkty bez chemii i sztucznych dodatków. Bardzo polecam! Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1/2 dużego pęczka zielonych szparagów 100 g surowego wędzonego boczku 1 mały ząbek czosnku 300 g śmietany kremówki 30 % 1 łyżka

Oryginalny smak
Stek z antrykotu 78

zrobić idealnie soczysty stek? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w tym przepisie. Podałam Wam kilka sekretów związanych z czasem, dodatkami oraz pyszny sos chimichurri, który jest idealny do steków. Ale stek ten będzie również doskonały z masłem ziołowym lub masłem czosnkowym, które położone na ciepłym kawałku steku pięknie się rozpłynie. Taki też musicie spróbować! Jeśli lubicie dania z wołowiny, polecam(...)Przygotowanie: 10 minut Składniki: – 1 stek z antrykotu 150-200 g – 1 łyżka masła – sól i pieprz – pół limonki lub cytryny – olej lub oliwa do smażenia Składniki sos chimichurri: pół szklanki świeżej natki pietruszki 1/4 szklanki listków kolendry 1/4 szklanki listków oregano (opcjonalnie) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka drobno pogojonej zielonej papryczki chilli lub jalapeno 4 łyżki oliwy

nietylkopasta.pl