wzór taco, z tą różnicą, że tutaj ziemniak zastępuje tortillę. Farsz mięsny przygotowany jest z mielonej wołowiny z dodatkiem cebuli czerwonej, czosnku, kukurydzy, czerwonej fasoli oraz ostrego sosu taco. W kuchni meksykańskiej dla złagodzenia dużej ostrości podaje się kwaśną śmietanę, dlatego i tutaj ziemniak na końcu jest nią polany. Można też podać śmietanę w osobnym naczyniu. Całość dopełniają świeże(...)świetnie... Składniki: Farsz mięsny: 250 g mielonej wołowiny 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki 2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki 1-2 łyżki sosu taco (lub innego sosu chili) 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur 2 łyżki oleju sól, pieprz (opcjonalnie) Dodatkowo: 8-10 dużych ziemniaków 2 pomidory ok. 100 g sałaty
Kuchnia MagdaLenyMusaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Przeczytaj przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Domowa Mussaka – składniki (rodzinna(...)kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na parę minut. Następnie przesmażamy je dosłownie chwilę na patelni grillowej. Zobacz przepis na: Dorsz zapiekany w porach W międzyczasie w rondelku przygotowujemy sos beszamelowy – roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko i cały czas mieszając gotujemy aż powstanie dość gęsta konsystencja sosu (trochę jak budyń). Poszczególne składniki układamy w formie do zapiekania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszne, wiosenne i lekkie danie obiadowe. Delikatne pulpety z mięsa z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym. Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. SKŁADNIKI: PULPETY: 500 G MIĘSA MIELONEGO Z INDYKA 1 ŚREDNIA CEBULA LUB 2 MALE 1 ŁYŻKA ZIMNEJ WODY 1 JAJKO 1 MAŁA CZERWONA PAPRYKA 1 ZĄBEK CZOSNKU GARŚĆ KOPERKU OLEJ DO SMAŻENIA(...)PIEPRZ DO SMAKU SOS POMIDOROWY: 700 ML POMIDOROWEJ PASSATY LUB 2 PUSZKI POMIDORÓW OLEJ DO SMAŻENIA 1 ŚREDNIA CEBULA 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ŁYŻECZKA SUSZONEGO TYMIANKU LUB PARĘ GAŁĄZEK ŚWIEŻEGO 1 ŁYŻECZKA OREGANO SOL I PIEPRZ DO SMAKU WYKONANIE: MIĘSO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI DODAĆ DO NIEGO POKROJONA W DROBNA KOSTKĘ CEBULE, PAPRYKĘ, STARTY CZOSNEK I POSIEKANY KOPEREK. NASTĘPNIE DO MISKI
Pani M - kuchnia smakowitapożywna i zdrowa. Polecamy! Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność(...)patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane awokado w grubsze plastry. Skrop awokado cytryną, żeby nie ściemniało. Krok 4 Połącz składniki sosu do ryżu: rozpuść w łyże octu ryżowego łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wlej do ryżu i wymieszaj całość widelcem. Nie mieszaj za długo, sos ma skleić ryż, tak by powstały
Niedzielny kucharzUwielbiam polędwiczki wieprzowe w połączeniu z sosem i kaszą gryczaną. To pyszny i zdrowy pomysł na obiad. Mięsko jest aromatyczne, miękkie i rozpływa się w ustach. Tym razem postawiłam na polędwiczki duszone w sosie własnym, do którego dodałam cebulę, marchewkę i świeży koperek. Mięso wytwarza smaczny, naturalny sos, wystarczy go tylko lekko zagęścić. A jakie są Wasze przepisy na polędwiczkę(...)wieprzową? Składniki: * około 500 g polędwiczki wieprzowej * 1 cebula * 1 nie duża marchewka * odrobina posiekanego, świeżego koperku * olej do smażenia * sól, pieprz * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka, koperek drobno posiekać. Polędwiczkę wieprzową oczyścić, pokroić w plasterki grubości około 1 cm. Każdy plasterek mięsa lekko rozbić tłuczkiem, posypać
Zrób to smaczniepotwierdzona), żeby ją przytoczyć. Co jednak ważne, wegańska carbonara okazuje się być równie smaczna (może nawet smaczniejsza) od jej mięsnej wersji. Połączenie nerkowców i pieczonego czosnku sprawia, że sos jest nieprzyzwoicie kremowy (i kaloryczny 🙄). Składniki (2 porcje): - 3/4 szklanki nerkowców (około 80 g) - 4 ząbki czosnku - 150 g makaronu spaghetti - 1 łyżka oleju - 40 g tofu (najlepiej wędzonego) - 1/4 łyżeczki(...)obieramy i przekładamy do kielicha blendera. 3) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 4) W międzyczasie na patelni (na tyle dużej, żeby później zmieścił się na niej makaron z sosem) rozgrzewamy olej. Tofu kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy wędzoną paprykę i sól, i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut, rzadko mieszając
Roślinożerni urlopowiczeSONY DSC Dopiero niedawno przypomniałam sobie, że w polskiej kuchni istnieje coś takiego jak kasza. Nigdy za nią nie przepadałam. Z dzieciństwa wspominam nieszczęsną, gryczaną z sosem z mięsa (najczęściej z bitek), która skutecznie zniechęciła mnie do jedzenia kasz wszelakich na lata :] Ostatnio postanowiłam jednak sprawdzić czy aby nie zmienił mi się smak (bo raz na kilka lat nasze smaki(...)start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie
Martyna Cookskażdy – nie znam osoby, kótra na hasło “Pizza!” mówi “Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki(...)important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert
Martyna Cooksmięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz, pepperoncino, cynamon, papryka słodka, ostra, chili INGREDIENTS: 0,5 kg broth meat vegetables from the broth (carrot(...)warzywa będą już równomiernie usmażone dorzuć do tego mielone rosołowe mięso z warzywami i smaż dalej ciągle mieszając. W momencie, gdy mięso dokładnie wymiesza się z warzywami zalej wszystko sosem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy do smaku, uważaj z cynamonem, bo łatwo przesadzić z tym tajnym składnikiem. Wszystko duś na średnim ogniu, aż sos uzyska
Martyna Cookswięc jeżeli nie macie wyczucia ile której przyprawy dodać, aby uzyskać smak gyrosa, to najlepiej sięgnąć po przyprawę Vegeta Natur do gyrosa . Do tego jeszcze warzywa, tortille i delikatny sos czosnkowy. Właśnie w taki sposób możemy się zajadać gyrosem w zaciszu domowym ;-) Wychodzi on taki pyszny, że ja i mój mąż zjedliśmy po dwie tortille na raz (na obiad). Byłam(...)Vegeta Natur do gyrosa 2 sałaty rzymskie mini lub 1 duża masłowa 2 duże pomidory 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 5 dużych placków tortilli (u mnie pełnoziarnista) Delikatny sos czosnkowy: 180 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 płaskie łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów świeżo mielony pieprz WYKONANIE Mięso umyć i pokroić
Passions hobbies lifetylko jest pyszne ale też wygląda jak najlepsze danie z restauracji. Dlatego też od czasu do czasu robię sobie taki obiad jak ten – na spodzie gęsty, kremowy sos z avocado, na to ugotowane i podpieczone ziemniaczki, ugotowane szparagi, trochę rukoli i plaster łososia. Pyszne i piękne. Od razu robi się lepiej. Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie(...)avocado 2-3 porcje Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych 1 łyżka oliwy pęczek szparagów 2 garście rukoli 4-6 plastrów łososia wędzonego 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sos: 1/4 szklanki kwaśnej śmietany albo jogurtu 1 miękkie avocado 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka sobu z cytryny albo limonki sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, przekroić wzdłóż, ugotować na lekko twardo, obsuszyć
Cooking for EmilyDoszłam do wniosku, że za dużo tutaj słodkości i koniecznie trzeba wzbogacić bloga o przepisy na dania wytrawne. Przed Wami pomysł na makaron ryżowy w lekkim sosie z warzywami i wędzonym tofu usmażonym na złoto . Serek śmietankowy z powodzeniem możecie zastąpić mleczkiem kokosowym, co z pewnością wzbogaci smak potrawy. Ja korzystałam ze składników, które miałam akurat pod ręką(...)kostki) cukinia - 180 g (1 średnia sztuka lub 1/3 większej) cebula - 100 g (1 duża lub 2 mniejsze) serek śmietankowy/śmietana - 1 łyżka olej rzepakowy - 3 łyżki sos sojowy - 2 łyżki limonka - 1/2 sztuki woda - 1/2 szklanki przyprawy - zioła tajskie, sól, pieprz, czosnek] do podania - świeży szczypiorek, drobno kruszone migdały, limonka Tofu kroimy w drobną kosteczkę, marynujemy
Kuchnia Ellie