sosy - 72234 przepisów (strona:580/4816)

Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem 98

Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem w sosie musztardowo-miodowym bez majonezu. Piękna, kolorowa i pełna smaków. Chrupiący brokuł, słony bekon, cierpka żurawina i słony lekko pikantny ser. Wszystko wymieszane z sosem musztardowo-miodowym. Moje sałatki mają zawsze bazę w postaci sałaty. Szczerze mówiąc, to trochę mi się przejadł. A co powiecie na bazę brokułową lub mieszankę brokuła i kalafiora(...)niej warzywa i dodatki, aby Wam się nie znudziły. Moja podstawowa sałatka to oczywiście mix sałat, pomidorki, ogórek kiszony lub świeży, często papryka marynowana, tuńczyk i ryż wymieszany z sosem jogurtowym. Pomimo prostoty jest naprawdę dobra, ale czasami potrzebuję odmiany. Dlatego dzisiaj przepis na sałatkę brokułową. Sałatka wyjątkowo prosta . Jeśli lubicie jeść surowy brokuł, to śmiało tak zróbcie (ja często

Słodkie Gotowanie
Czerwone curry z tofu i zielonymi warzywami 99

Magda Nic tak nie rozgrzewa jak miska gorącego, parującego, pikantnego curry. Takie pachnące danie, czekające w dom po zimnym spacerze, to prawdziwa gratka. Zanurzmy widelce w skąpane w aromatycznym sosie chrupiące brokuły, fasolkę a zęby w miękkie, delikatne tofu, nasycone bogatym smakiem sosu. Na pewno nie jest to nudne danie, jego złożony smak zmienia się z każdym kęsem. Składniki(...)garści zielonej fasolki szparagowej 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleczka kokosowego 200ml bulionu warzywnego 1/3 czerwonej papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju połowa limonki do skropienia – opcjonalnie   Cebulę obieramy i kroimy w średnie pióra. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Fasolkę szparagową myjemy, usuwamy ogonki. Brokuła

Smaczna Strona
pizza z prawdziwkami czyli Testowanie Aldi... 140

Składniki: ciasto na pizzę z sosem pomidorowym "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, prawdziwki mrożone 30 dag, oliwa 4 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki, ser żółty 20 dag Odmrożone prawdziwki usmażyć z cebulą pokrojoną na oliwie do odparowania wody, na koniec dodać sól, pieprz, wystudzić. Ciasto na pizzę wyjąć z pojemnika, rozwałkować na pożądaną wielkość, położyć(...)ciasto do formy. Na cieście rozsmarować dołączony w zestawie sos pomidorowy, na sos dać usmażone prawdziwki. Ser w kawałku u mnie gouda zetrzeć na tarce grubsze oczka i rozsypać na grzybach. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, pizzę piec około 20 minut, podać z resztą sosu - ciasto jest chrupiące, wypieczone i nie wiele różni się od ciasta domowego

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym ... 70

dziś przepis na pyszną sałatkę z dużą ilością zielonego. Jest szpinak, seler naciowy, duża ilość szczypiorku, do tego podsmażony boczek, uprażone pestki słonecznika, suszone pomidory, ser feta i pyszny sos. Powiem Wam, że sałatka jest rewelacyjna. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania szpinaku baby 2-3 czerwone cebule 4 łodyżki selera naciowego 300 g boczku wędzonego 1 szklanka(...)uprażonego słonecznika 1 opakowanie sera feta kilka suszonych pomidorów 2 pęczki szczypiorku Sos: 4 łyżki majonezu u mnie Hellmanns babuni 5-6 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni. Odkładamy do wystudzenia. Szpinak myjemy, selera naciowego kroimy w kostkę, tak samo fetę. Słonecznik prażymy

kruche babeczki
kuchnia XX - lecia międzywojennego 123

grzyby: kasza gryczana z grzybami kotlety królewskie pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach jajka: babka bawarska jajka faszerowane musztarda i kaparami jajka faszerowane ze śledziem jajka nadziewane serem jaja w sosie musztardowym sznycle z jajek, kotlety z jajek Kartofle / ziemniaki: kotlety królewskie ogórki z ziemniakami sałata polska – sałatka ziemniaczana   ziemniaki po nelsońsku kluski, knedle, placuszki: knedel z kaszy manny(...)serem przetwory: konfitura z ogórków ryby: babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski sos z oliwek warzywa: buraki obsmażane w cieście jarmuż z kasztanami zupy: ogórkowa ze świeżych ogórków zwyczajna zupa rybna - rosolnik

królestwo garów
Karkówka z pieczarkami i cebulą 109

Karkówka z pieczarkami i cebulą pieczona w sosie z dodatkiem musztardy i ketchupu jest pyszna, soczysta i mięciutka - wręcz rozpływa się w ustach. Jest to świetne danie na obiad, imprezę czy świąteczny stół. Przepis jest bardzo prosty do zrobienia, jednak potrzeba nieco cierpliwości, gdyż karkówka powinna się piec w piekarniku przez około dwie godziny – dzięki czemu będzie się wręcz rozpadać(...)pieczarkami i cebulą: 1,2 kg karkówki wieprzowej 400 g cebuli (dwie duże) 300 g pieczarek 2 łyżeczki musztardy sarepskiej (lub innej ulubionej) 4 kopiaste łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego szklanka bulionu majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz, papryka ostra mąka pszenna do obtoczenia mięsa Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i koimy w plastry grubości około 1 cm. Każdy plaster obsypujemy

e-PrzepisyKulinarne
Golonka w aromatycznym sosie 360

Wolno gotowana golonka zapieczona w pysznym i prostym sosie na bazie keczupu i musztardy. Pyszna, mięciutka i krucha, a mięso z łatwością odchodzi od kości. Tak przygotowana golonka zasmakuje każdemu.  Na 3 porcje 3 peklowane golonki z kostką 2 średnie marchewki pól małego selera 2 male pietruszki 2 duże opalone cebule 4/5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka(...)kulek czarnego pieprzu 2 duże ząbki czosnku sól Sos do zapieczenia na każdą golonkę po 2 łyżki keczupu najlepiej pikantnego i 1 łyżka musztardy sarepskiej oraz ok.80 ml wywaru z gotowania golonek. (można opcjonalnie dodać łyżkę miodu) Golonki oczyścić przełożyć do garnka zalać zimną wodą tak aby były całkowicie przykryte. Dodać przyprawy i warzywa, doprowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć ogień

Andzia Pichci
Carnitas czyli szarpana wieprzowina po meksykańsku 103

pieczemy wolno i długo, około 4 godzin w zależności od ilości mięsa. Najlepszym typem mięsa jest karkówka lub łopatka. Upieczone mięso powinno się niemalże samo rozpadać wzdłuż włókien. Wytworzony sos można zredukować do aby uzyskać odpowiednią gęstość i polać nim mięso. Na ogół wyjmuję mięso na głęboki talerz, rozrywam widelcem i polewam sosem. Mięso wchłania sos i jest jeszcze bardziej(...)karkówki bez kości 400 g pokrojonych pomidorów 3 łyżki melasy 2 łyżki winnego octu 2 suszone chipotle 1 łyżeczka czarnego pieprzu ¾ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 lyżka sosu Worcestershire 1 czosnek solo 1 cebula 1 łyżka soli Przygotuj żeliwny garnek. Wlej pomidoru z kartonu do garnka. Dodaj przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Włóż suszone chipotle

codojedzenia
Kremowy makaron z krewetkami 71

mnie zna wie, że uwielbiam krewetki w każdej postaci. Nie może ich więc zabraknąć na moim blogu 😉 Dziś dzielę się z Wami przepisem na makaron z krewetkami w kremowym sosie śmietanowym, który posmakuje każdemu amatorowi owoców morza. To jedno z moich ulubionych dań któremu absolutnie nie mogę się oprzeć 😉 Robi się je szybko, a przepis jest niesamowicie prosty. Zobaczcie jakie(...)łyżka oliwy sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente wg zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy krewetki i sos. Krewetki doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z rozgrzaną oliwą. Powinno to zająć ok. 2-3 minuty na stronę, aż krewetki nabiorą lekko różowego koloru, następnie

Mostek w kuchni
Pulpety z indyka w sosie paprykowym 80

Przepis jest autorstwa zdobywcy gwiazdek Michelin, Andy Watersa, połączenie mięsa z indyka i jabłek, które dodają soczystości pulpetom i szałwii, która jest bardzo aromatyczna, sprawia, że w połączeniu z sosem paprykowym to idealne pulpety, które możesz zjeść same, lub bułką, ziemniakami, ryżem czy jak ja z makaronem. Zapraszam. 👥 – 4-6 ⏰ – 60 minut 🥩 – 👍 Składniki 500 g mielonej piersi(...)orzecha włoskiego i obtocz je w mące. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę. Obsmaż pulpety z dwóch stron dość mocno. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej rondel i wlej oliwę, dodaj pokrojoną paprykę i szalotki, przez chwilę je podsmaż, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez chwilę, aż całość będzie miękka. Na koniec użyj

RafalCook
Polędwiczki nadziane śliwką i serem camembert podane z sosem śliwkowym 160

Pomysł na wykwintny obiad - polędwiczki wieprzowe owinięte boczkiem i nadziane suszoną śliwką oraz serem camembert. Całość podana z sosem śliwkowym. Danie idealne dla osób, które lubią połączenie mięsa i owoców. Wbrew pozorom poniższe polędwiczki są szybkie i proste do przygotowania.   Składniki na 3-4 porcje: polędwiczki 1 kawałek polędwicy wieprzowej (wagowo około 0,5 kg) 1 opakowanie sera(...)camembert (120 g) 14 suszonych śliwek 150 g boczku wędzonego sól, pieprz 1 łyżka masła +  2 łyżki oliwy z oliwek sos śliwkowy 400 g mrożonych śliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu szczypta cynamonu tymianek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/5 szklanki zimnej wody sól, pieprz Polędwicę pokroić w grubsze plasterki (0,5 kg kawałek polędwicy pokroiłam

Ugotować
Sałatka gyros 105

pekińska * 30 dkg mięsa z piersi kurczaka * 10 dkg żółtego sera * 1 mała puszka kukurydzy * 1 papryka albo dwie połówki czerwonej i żółtej * 1 pomidor * 1 mała czerwona cebula * sos czosnkowy przepis na sos czosnkowy * majonez * ketchup * przyprawa gyros * olej Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam w kostkę. Osuszyłam i dolałam 3 łyżki oleju oraz sporą łyżkę przyprawy gyros. Wymieszałam(...)odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie usmażyłam na suchej patelni. Kapustę pekińską posiekałam i wyłożyłam na dno naczynia. Na to wyłożyłam mięso z kurczaka wraz z sosem ze smażenia. Polałam majonezem i ketchupem. Na mięso z kurczaka wyłożyłam kukurydzę odsączoną z zalewy, pokrojone w kostkę papryki oraz pomidora. Polałam sosem czosnkowym. Wierzch oprószyłam cebulą pokrojoną w piórka. Całość przykryłam

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka brokułowa z jajkiem i fetą 776

różne okazje i bez okazji. W domu lubimy brokuł i jajka, to często przy weekendzie jak tylko nie zapomnę kupić brokuła taką właśnie robię. Dodatkiem do niej jest sos czosnkowy, który świetnie komponuje z całością. Robię taki sama już od lat. Zainteresowanych zapraszam po przepis przepis na pyszny sos czosnkowy Ilości składników do sałatki nie są sztywne, można dodawać(...)mniej lub więcej. Składniki na sałatkę: 1 brokuł 3 jajka puszka kukurydzy 2 pomidory ser feta sos czosnkowy natka pietruszki do posypania sałatki Brokuła opłukałam i podzieliłam na małe różyczki. Obgotowałam w solonej wodzie. Odsączyłam. Jajka ugotowałam na twardo. Całe dno salaterki wyłożyłam połową części poróżyczkowanego brokuła i polałam go sosem czosnkowym. Na to wyłożyłam pokrojonego w kostkę pomidora

Pieprzyć z Fantazją
Lasagne z sosem beszamelowym 153

bazylię i gotujemy jeszcze 10 min. Wyłączamy ogień i odstawiamy.  W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, dokładanie mieszamy za pomocą trzepaczki i wlewamy mleko. Gotujemy do momentu aż sos zrobi się gęsty- ok 5 min. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Uwaga , aby sos się nie przypalił!  Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30 smarujemy masłem, wlewamy 4 łyżki sosu beszamelowego, układamy(...)surowe płaty makaronu - mogą na siebie lekko nachodzić. Następnie nakładamy 1/4 mięsa z warzywami, ponownie sos, płaty makaronu oraz część mięsa, czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na końcu ma być makaron posmarowany sosem beszamelowym oraz posypany żółtym serem. Pieczemy ok 35-45 min. w 180st

Gotuj z Agnes
Lazania z mięsem mielonym 69

osób: * 1/2 kg mięsa mielonego * 2 puszki krojonych pomidorów * ok. 20 dkg sera żółtego * 3 ząbki czosnku * nieduża cebula * sól, pieprz, bazylia, oregano * makaron lazania Na sos beszamelowy: * 0,5 l mleka * 2 łyżki masła * 1,5 łyżki mąki * gałka muszkatołowa * sól, pieprz Mięso mielone podsmażam na patelni z dodatkiem pokrojonej cebuli w kostkę i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)mąkę. Wychodzi zasmażka. Dolewam partiami mleko, i całość zagotowuję. Wszystko mieszam trzepaczką do jajek. Pozbywam się tym samym grudek. Solę, pieprzę i ścieram odrobinę gałki muszkatołowej. Naczynie żaroodporne smaruję sosem beszamelowym. Układam ścisło pierwszą partię makaronu. Wykładam dwie łyżki sosu i na to część mięsa mielonego z pomidorami. Na wierzch ścieram ser żółty. Czasami używam w plastrach, szybciej ciut

Pieprzyć z Fantazją