przygotowanie jest dziecinnie proste. Oprócz placków tortilli i piersi z kurczaka do środka z warzyw możemy włożyć to co akurat mamy w lodówce i lubimy. Z domowym sosem czosnkowym- mmm...pychotka! Składniki: 4 placki tortilli 40 dag piersi z kurczaka sałata strzępiasta papryka czerwona papryka żółta ogórek typu wąż czerwona cebula przyprawa gyros do kurczaka olej do smażenia(...)sos: szklanka śmietany 12% 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: * Pierś w kroimy w plastry, następnie w paseczki. Oprószamy obficie przyprawą gyros, zrumieniamy na rozgrzanym oleju, osączamy. * Papryki oraz ogórka kroimy w słupki, cebule w półplasterki. * Sos: Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,dobrze wszystko razem mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy aby składniki się przegryzły
Z Majeczką w kuchniniż taki spieczony. Dogadzam jak mogę ;) Ciasto na 2 pizze: 400g mąki 250ml letniej wody 20g świeżych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki otartego tymianku Sos do pizzy: 2 łyżki oleju 2 małe ząbki czosnku ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie zioła prowansalskie, bazylia, oregano Dodatki do pizzy: Kukurydza Pieczarki Salami(...)około 10 minut gdy robimy to ręcznie. Ciasto przekładamy do czystego naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 45 minut. W tym czasie przygotowujemy sos i składniki na pizzę. Sos: Olej rozgrzewamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas mieszając by się nie przypalił. Następnie dodajemy pomidory w puszcze, odrobinę cukru i -jeśli chcemy
Kuchnia w czekoladzietakie tyle co nic. W związku z tym dzielę się z Wami kolejnym bezmięsnym przepisem, za to krewetkowym i pysznym! Wspaniały makaron ryżowy z cudownym sosem imbirowo- czosnkowo- krewetkowym i warzywami: papryką, groszkiem, szpinakiem oraz ananasem. Lekkie, smaczne danie, idealne na niedzielny obiad podczas kwarantanny. Składniki (na 1 porcję): Wywar: 6- 7 dużych krewetek, obranych, do wywaru użyj pancerzy(...)gwiazdki anyżu, 1 goździk, 1 liść limonki kaffir 2 cm imbiru Marynata do krewetek: obrane krewetki starty imbir (1 cm) otarta skórka z limonki łyżka sosu sojowego łyżka oleju sezamowego szczypta chili Pozostałe składniki: 60 g makaronu ryżowego garść szpinaku 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/3 szklanki groszku mrożonego 1/3 papryki
Mango PapajaSoczyste kawałki piersi kurczaka podane w sosie z warzywami wszelakimi to zawsze świetna propozycja dania obiadowego na kilka dni lub lunch-box. Obiad dobrze doprawiony lub z dodatkiem papryczki chili i świeżych ziół smakuje zawsze. W dodatku, możecie dodać ulubione warzywa (świeże, mrożone lub konserwowe), zmieniać ich proporcje, a zamiast jogurtu dodać serek mascarpone lub słodką śmietankę, np. 30%. Gotowy(...)obiad na talerzu posypuję świeżą, posiekaną natką, koperkiem, bazylią lub – jak dziś – rzeżuchą. Można także dodać tarty ser. Polecam kurczaka z kukurydzą i papryką w sosie jogurtowym z ziołami i serem. Kurczak z warzywami i kukurydzą w sosie jogurtowym podany z makaronem lub ryżem SKŁADNIKI: 7 łyżek oliwy + 2 łyżki 1 marchewka 1 podwójna pierś kurczaka
Zasmakuj Kuchniżeby zebrać wytopiony tłuszcz, który jest bardzo zdrowy, można wykorzystać go do smażenia, do zupy albo innych potraw. Pieczone gęsie udka podałam z modrą kapustą i kluskami śląskimi, polanymi sosem pieczeniowym. Pyszne - to mało powiedziane;) Polecam też przepisy na dodatki do pieczonych udek gęsi: Kluski śląskie Kopytka Kopytka pietruszkowe Modra kapusta Kapusta z grzybami Pieczone gęsie udka z jabłkami(...)trybie high na 4 godziny. Po upieczeniu udka można ułożyć na blasze i podpiec w piekarniku ok 30 minut w temp. 180stC, żeby się zarumieniły. Powstały podczas pieczenia sos można wykorzystać do przygotowania sosu do polania klusek albo ziemniaków. Należy zebrać z niego tłuszcz, a resztę razem z cebulą zmiksować blenderem. Przelać do rondla i gotować, aż odparuje i stanie
Obiad gotowynuggetsy Polecam je nie tylko „bezglutenowcom”, ale też tym, co poszukują łatwego i smacznego pomysłu na przekąskę, obiad lub kolację. M ożna je podawać z zimnym sosem np. czosnkowym lub musztardowym. Doskonale pasują też do opiekanych ziemniaczków, frytek lub sałatki warzywnej. Smaczne przekąski… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Jajka w sosie tatarskim ** Sałatka z makaronem(...)głębokiego talerza lub miski. Kawałki mięsa panieruj w płatkach i kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor. Do kurczaczków polecam: Sos czosnkowy Słodko-ostry sos chili Sos musztardowy
Kulinarne S.O.S.nuggetsy Polecam je nie tylko „bezglutenowcom”, ale też tym, co poszukują łatwego i smacznego pomysłu na przekąskę, obiad lub kolację. M ożna je podawać z zimnym sosem np. czosnkowym lub musztardowym. Doskonale pasują też do opiekanych ziemniaczków, frytek lub sałatki warzywnej. Smaczne przekąski… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Jajka w sosie tatarskim ** Sałatka z makaronem(...)głębokiego talerza lub miski. Kawałki mięsa panieruj w płatkach i kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor. Do kurczaczków polecam: Sos czosnkowy Słodko-ostry sos chili Sos musztardowy
Kulinarny S.O.S.robotę robi tu prażona cebulka - nadaje charakteru całej sałatce. Polecam. Składniki: 1 kapusta pekińska filet z piersi z kurczaka obsmażony w przyprawie gyros pieczarki (10-15 sztuk) prażona cebulka Sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka musztardy + sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Składniki sosu połączyć. Doprawić do smaku. 2. Obsmażoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę(...)Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę, obsmażyć na oleju. 4. Sos czosnkowy wymieszać z posiekaną kapustą pekińską. 5. Ułożyć sałatkę w salaterce (od dołu): połowa kapusty z sosem - pieczarki - kurczak - reszta kapusty z sosem - na wierzch prażona cebulka. Smacznego
Kuchnia domowa AniDziś zapraszam na pite. Pyszny chlebek pita, wypełniony warzywami i kurczakiem, a wszystko, polane sosem czosnkowym. Pycha :) Użyłam gotowych chlebków pitta, od Polskich Młynów. Wystarczy wierzch chlebków, zwilżyć delikatnie wodą i podgrzać. Potem już tylko nacinamy nożem, robiąc kieszonkę i możemy wypełnić ulubionymi dodatkami. Szybko i pysznie. Składniki: 1 opakowanie chlebków pitta, Polskie Młyny 1 duża pierś z kurczaka(...)pojedyncza) przyprawa gyros sałata lodowa pomidor cebula ogórek kuszony papryka czerwona Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego, lub gęstej śmietany 2 ząbki czosnku (jeśli duży, to jeden) sól, pieprz Wykonanie: Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pierś pokroić w kostkę. Posypać przyprawą gyros. Odstawić na około godzinę. Sałatę
Agusiowe smakołykimyślę... może do angielskiego śniadania? No tak. Pasi. Składniki: 1 szklanka suchej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu Worcester 1 łyżka musztardy 0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki 1 cm kawałek korzenia imbiru liść laurowy(...)kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem (lub teflonową powłoką) do zrumienienia. Rozdrobniony czosnek dorzucamy do cebuli i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy passatę, sosy, ocet, miód, musztardę i doprawiamy papryką i solą. Dokładamy jeszcze liść laurowy i starty na najmniejszych oczkach, obrany imbir. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję
Kardamonovyniecodziennym naczyniu, bo na patelni;) Przygotowując je, upewnijcie się, że Wasza patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku! Bułeczki są pyszne i mięciutkie. W środku skrywają kawałek mozzarelli. Sos beszamelowy, w którym możemy maczać bułeczki, również zawiera sporą ilość różnego rodzaju serów. Są więc to bułeczki idealne dla prawdziwych seromaniaków Nam smakowało i polecam dalej. 2 i 1/2 szkl. mąki(...)pszennej (u mnie mieszanka wrocławskiej i tortowej, nie wykorzystałam całej ilości *) 7 g suchych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 szkl. ciepłego mleka Sos serowy: 1,5 czubatej łyżki mąki 1,5 łyżki masła 350 ml ml mleka około 100 g tartego żółtego sera (u mnie red cheddar) 2 łyżki tartego parmezanu 1 op. mozzarelli w zalewie
Smaki Na Talerzuobawy co do smaku, ale wyszły naprawdę bardzo dobre. Charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej, kwaśna kiszona kapusta i grzyby, a to wszystko zawinięte w kapustę i polane śmietanowo-pieczarkowym sosem. Polecam nie tylko na święta. Składniki na 30 gołąbków: 600 g kaszy gryczanej w woreczkach 1500 g kapusty kiszonej (przed odciśnięciem) 500 g pieczarek 2 duże cebule 1 łyżka oleju(...)sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy warzywne kostki rosołowe 2 duże główki białej kapusty 2 l wywaru z gotowania grzybów (opcjonalnie) Na sos: 1 kg pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka oleju 200 g śmietany 30% sól i pieprz W dużym garnku nastawić wody. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę w całości umieścić w garnku z wrzątkiem i ściągać
Krylowa Kuchniasuper pomysł na nie marnowanie jedzenia, no bo co zrobić ze środkiem kapusty, która nam została po przygotowaniu tradycyjnych gołąbków, no właśnie takie gołąbki kotleciki. Podane z lekko pikantnym sosem pomidorowym idealnie rozgrzewają i sycą. 500 g łopatki wieprzowej 500 g białej kapusty 2 cebule 2 jajka L 100 g ryżu 1/2 szklanki kaszy manny sól pieprz olej do smażenia(...)sos: 200 g koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pasty z papryczek chilli (można zastąpić chilli w proszku) sól pieprz zioła prowansalskie 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżeczki mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ryż ugotować w posolonej wodzie..Kapustę posiekać drobno, posolić i odstawić aby puściła
Krylowa KuchniaNazwa idealnie pasuje do tego sosu,bo jest naprawdę wspaniały i nada się do wielu sałatek, surówek.Polecam serdecznie, taki sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni,a jeśli "krzepnie", część sosu poza lodówką w słoiku.U mnie akurat zielona sałatka z takim sosem, mniam -pychotka.Polecam.Przepis podpatrzony u Gastrofilki , zajrzyjcie tam koniecznie . 250 ml oliwy z oliwek(...)łyżki miodu 100 ml wody (przegotowanej) 1 łyżka musztardy Wszystko przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować ,przelać do butelki lub słoika.Zamknąć i przechowywać w lodówce . A tu sos wspaniały w innych surówkach
Moje domowe kucharzenie