Dziś zapraszam na pite. Pyszny chlebek pita, wypełniony warzywami i kurczakiem, a wszystko, polane sosem czosnkowym. Pycha :) Użyłam gotowych chlebków pitta, od Polskich Młynów. Wystarczy wierzch chlebków, zwilżyć delikatnie wodą i podgrzać. Potem już tylko nacinamy nożem, robiąc kieszonkę i możemy wypełnić ulubionymi dodatkami. Szybko i pysznie. Składniki: 1 opakowanie chlebków pitta, Polskie Młyny 1 duża pierś z kurczaka(...)pojedyncza) przyprawa gyros sałata lodowa pomidor cebula ogórek kuszony papryka czerwona Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego, lub gęstej śmietany 2 ząbki czosnku (jeśli duży, to jeden) sól, pieprz Wykonanie: Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pierś pokroić w kostkę. Posypać przyprawą gyros. Odstawić na około godzinę. Sałatę
Agusiowe smakołykimyślę... może do angielskiego śniadania? No tak. Pasi. Składniki: 1 szklanka suchej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu Worcester 1 łyżka musztardy 0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki 1 cm kawałek korzenia imbiru liść laurowy(...)kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem (lub teflonową powłoką) do zrumienienia. Rozdrobniony czosnek dorzucamy do cebuli i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy passatę, sosy, ocet, miód, musztardę i doprawiamy papryką i solą. Dokładamy jeszcze liść laurowy i starty na najmniejszych oczkach, obrany imbir. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję
Kardamonovyniecodziennym naczyniu, bo na patelni;) Przygotowując je, upewnijcie się, że Wasza patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku! Bułeczki są pyszne i mięciutkie. W środku skrywają kawałek mozzarelli. Sos beszamelowy, w którym możemy maczać bułeczki, również zawiera sporą ilość różnego rodzaju serów. Są więc to bułeczki idealne dla prawdziwych seromaniaków Nam smakowało i polecam dalej. 2 i 1/2 szkl. mąki(...)pszennej (u mnie mieszanka wrocławskiej i tortowej, nie wykorzystałam całej ilości *) 7 g suchych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 szkl. ciepłego mleka Sos serowy: 1,5 czubatej łyżki mąki 1,5 łyżki masła 350 ml ml mleka około 100 g tartego żółtego sera (u mnie red cheddar) 2 łyżki tartego parmezanu 1 op. mozzarelli w zalewie
Smaki Na Talerzuobawy co do smaku, ale wyszły naprawdę bardzo dobre. Charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej, kwaśna kiszona kapusta i grzyby, a to wszystko zawinięte w kapustę i polane śmietanowo-pieczarkowym sosem. Polecam nie tylko na święta. Składniki na 30 gołąbków: 600 g kaszy gryczanej w woreczkach 1500 g kapusty kiszonej (przed odciśnięciem) 500 g pieczarek 2 duże cebule 1 łyżka oleju(...)sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy warzywne kostki rosołowe 2 duże główki białej kapusty 2 l wywaru z gotowania grzybów (opcjonalnie) Na sos: 1 kg pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka oleju 200 g śmietany 30% sól i pieprz W dużym garnku nastawić wody. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę w całości umieścić w garnku z wrzątkiem i ściągać
Krylowa Kuchniasuper pomysł na nie marnowanie jedzenia, no bo co zrobić ze środkiem kapusty, która nam została po przygotowaniu tradycyjnych gołąbków, no właśnie takie gołąbki kotleciki. Podane z lekko pikantnym sosem pomidorowym idealnie rozgrzewają i sycą. 500 g łopatki wieprzowej 500 g białej kapusty 2 cebule 2 jajka L 100 g ryżu 1/2 szklanki kaszy manny sól pieprz olej do smażenia(...)sos: 200 g koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pasty z papryczek chilli (można zastąpić chilli w proszku) sól pieprz zioła prowansalskie 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżeczki mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ryż ugotować w posolonej wodzie..Kapustę posiekać drobno, posolić i odstawić aby puściła
Krylowa KuchniaNazwa idealnie pasuje do tego sosu,bo jest naprawdę wspaniały i nada się do wielu sałatek, surówek.Polecam serdecznie, taki sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni,a jeśli "krzepnie", część sosu poza lodówką w słoiku.U mnie akurat zielona sałatka z takim sosem, mniam -pychotka.Polecam.Przepis podpatrzony u Gastrofilki , zajrzyjcie tam koniecznie . 250 ml oliwy z oliwek(...)łyżki miodu 100 ml wody (przegotowanej) 1 łyżka musztardy Wszystko przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować ,przelać do butelki lub słoika.Zamknąć i przechowywać w lodówce . A tu sos wspaniały w innych surówkach
Moje domowe kucharzeniedwie cienkie, domowe, duże pizze dla całej rodziny. Możecie dodać do ciasta aromatycznych ziół, np. roztartą w dłoniach mieloną bazylię, oregano lub zioła prowansalskie, świetnie podkreślą smak domowej pizzy. Sos pomidorowy przygotujecie z pomidorów z puszki, passaty lub koncentratu. W sezonie polecam świeże pomidory, posiekane, przesmażone na oliwie z dodatkiem ziół, czosnku i cebuli – dla dodatkowego smaku z łyżeczką(...)posiekanych na cztery 1 nieduża cebula pokrojona w cienkie piórka kilka czarnych oliwek pokrojonych w talarki 1/2 żółtej papryki, posiekanej w kostkę kilka plasterków kiełbasy, np. żywieckiej lub tatrzańskiej SOS POMIDOROWY: 400 g puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku, posiekane drobno większa szczypta: soli, pieprzu, ziół prowansalskich, bazylii, lubczyku, ostrej i słodkiej papryki łyżeczka cukru pudru – wszystkie składniki na sos
Zasmakuj Kuchniobiadokolacji i to prostej i szybkiej, dlatego zdecydowaliśmy się na ryż z truskawkami . Jednak sięgamy po ten posiłek nie tylko z konieczności, ale przede wszystkim dlatego, że ryż z sosem truskawkowym i serem jest bardzo dobrą odmianą dla tłustych dań i można go jeść także późniejszą porą, gdy wieczorem wraca się głodnym do domu. Użyliśmy świeżych truskawek, ale można(...)zastąpić jakimkolwiek dżemem owocowym, wystarczy go podgrzać i ewentualnie dosłodzić. Udostępnij Składniki na ryż z sosem truskawkowym i serem 3 / 4 szklanki ryżu 250 g białego sera 5-6 łyżek śmietany 18% 1 opakowanie cukru wanilinowego 500 g świeżych lub mrożonych truskawek cukier do posłodzenia sera i truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ryż opłukać, ugotować do miękkości w lekko osolonej
niecodziennikparyżebyśmy mogli leniwie spędzić poranek, a później zasiąść do stołu bez krzątaniny w kuchni. Przepis na sałatkę grecką jest prosty i szybki, wszystko się kroi, wkłada do miseczki, polewa sosem i można już jeść. Dowolnie można zmieniać proporcje, a nawet składniki i otrzymać coś zupełnie innego, warzywa w różnych kombinacjach dobrze się odnajdują. Składniki na sałatkę grecką Sałatka(...)sera feta 3 średnie pomidory 1 średni ogórek szklarniowy 1 / 2 dużej czerwonej cebuli ok. 30 czarnych oliwek (bez pestek) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu z białego wina 1 ząbek czosnku 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki oregano (z paczki lub świeży) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sos: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Świeże oregano posiekać. Wszystkie składniki
niecodziennikparyNasza kuchnia jest bardzo różnorodna, tworzymy dania z różnych rejonów świata. Tym razem przyszła pora na daleki wschód i potrawę z Japonii – kurczaka teriyaki . Marynata przygotowana z sosu sojowego oraz syropu klonowego nadała pieczonemu mięsu złocistą i błyszczącą skórkę oraz orientalny smak. Składniki na pieczonego kurczaka teriyaki 1 kurczak ok. 1,5 kg 50 ml sosu sojowego 3 łyżki(...)ząbki czosnku 1 / 4 szklanki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurczaka umyć, osuszyć wewnątrz i z wierzchu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Przygotować marynatę do kurczaka łącząc ze sobą sos sojowy, białe wino, syrop klonowy, olej sezamowy, olej oraz czosnek. Nagrzać piekarnik do 90 o C ( z termoobiegiem ). Włożyć kurczaka ułożonego na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, piec 20 minut
niecodziennikparydynią 1 pierś z kaczki 100 g miąższu z dyni 1 kawałek chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 1 mały kawałek imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 1 łyżka sosu ostrygowego 100 ml rosołu z kaczki (lub drobiowego) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś kaczki (w temperaturze pokojowej) włożyć(...)deskę, aby mięso odpoczęło. Pokroić na cienkie plastry. Dynię pokroić na małe i cienkie kawałki, drobno posiekać czosnek, imbir, cebulę dymkę oraz chili. W szklance wymieszać rosół z sosami: sojowym, ostrygowym i chili. Na patelnię wlać olej sezamowy, dobrze go rozgrzać i wsypać wszystkie dodatki do kaczki (dynię, czosnek, imbir, dymkę, chili). Krótko podsmażyć i wlać wymieszane sosy. Dodać mięso
niecodziennikparymasło do podsmażenia Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy do pizzy: 200 g przecieru pomidorowego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)dodać oliwę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i odchodziło od dłoni. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos pomidorowy do pizzy: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażać do miękkości. Czosnek obrać i posiekać, dodać do cebuli. Wlać przecier pomidorowy, wsypać suszoną bazylię
niecodziennikparywszystkim, pomimo tego, że składa się z zaledwie kilku dodatków. Ponieważ to one decydują o smaku pizzy muszą być bardzo dobrej jakości, podobnie jak składniki użyte do przygotowania pomidorowego sosu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą propozycją przepisu na pizzę z pieczarkami i szynką . Składniki na pizzę z pieczarkami i szynką Dodatki: 3 plasterki szynki 2 średnie pieczarki 1 szalotka(...)sera w kawałku Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 / 2 łyżeczki soli Sos pomidorowy: 250 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki oregano 1 / 2 łyżeczki bazylii 1 / 2 łyżeczki cukru pieprz, sól do smaku olej do smażenia (adsbygoogle
niecodziennikpary