sosy - 72234 przepisów (strona:578/4816)

Chow mein z warzywami 134

garstka suszonych grzybów mun (najlepiej tych pokrojonych w paski) wrzątek 3 cm świeżego imbiru pół marchewki 50 g groszku cukrowego ok.10 cm pora 3 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiego sosu chili kilka kropel oleju sezamowego olej do smażenia sól limonka Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok. kwadrans. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu(...)marchew. Podsmażyć, a następnie dodać odcedzone grzyby mun. Wymieszać. Gdy marchew nieco zmięknie dodać groszek cukrowy, pora i kapustę pekińską. Wymieszać i podgrzać ok. minuty. Do warzyw dodać sos sojowy, słodki sos chili i kilka kropel oleju sezamowego. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Makaron odcedzić i wrzucić do warzyw. Wymieszać. Przed podaniem danie skropić sokiem z limonki

Weekendy w domu i ogrodzie
Kanapka z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim 100

Takie śniadanie było dla ,mnie i mojej synowej. Obie lubimy jeść inaczej i ciekawiej Podpiec tosty. Awokado obrać i pokroić w plastry. Skropić je cytryną. Przygotowanie sosu holenderskiego – na garnuszku z gotującą się wodą położyć miseczkę. Tak żeby nie dotykała wody. Do miski dodać żółtka, sok z cytryny, wodę, sól, pieprz i ubijać trzepaczką aż masa zacznie gęstnieć(...)będzie puszysta. Następnie podczas ubijania wlewać ciepłe roztopione masło. Bardzo powoli. Sos ma konsystencję płynną ale, zagęszczoną. Przygotowanie sosu w thermomix założyć motylek, dodać żółtka, sok z cytryny, wodę, sól, pieprz, podgrzewać 2 minuty, temp 70 C, obroty 4 podgrzewać kolejne 5-6 minut, temp 70 C , obroty 4, ale wlewać masło przez otwór na miarkę. Miarka musi być założona

Kuchnia Pokoleń
Afganistan - Bakłażan w jogurcie po afgańsku (Borani banjan) 99

jogurcie po afgańsku. Na podobna potrawę natknęliśmy się w tureckiej restauracji w Batumi i nam wtedy bardzo zasmakowała!  Składniki (4 porcje) : - 2 spore bakłażany - 3-4 łyżki sosu sojowego - olej - pół małej cebuli - 2 ząbki czosnku - mała szczypta chilli - pół łyżeczki cynamonu - szczypta cukru - pół łyżeczki kurkumy - sól, pieprz - 250g jogurtu greckiego - 2 małe ogórki gruntowe - łyżeczka soku(...)cytryny - sumak (do posypania przed podaniem, można pominąć)  Przygotowanie: 1)  Bakłażana kroimy w miarę wąskie plasterki i odkładamy na talerz. Polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 10-15 minut.  2) W oczekiwaniu na bakłażana przygotowujemy sos jogurtowy. Jogurt mieszamy w miseczce ze startym ogórkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  3) Bakłażany smażymy z obu stron

Roślinożerni urlopowicze
Afganistan - Pilaf po kabulsku i dynia w jogurcie (qabli palaw, bourani kaddo) 104

łyżka oleju Bourani Kaddo (Dynia w jogurcie)  Co nam do tego potrzebne (2-3 porcje): Dynia: - 250 g dyni pokrojonej w kostkę (może być mrożona) - łyżka oleju  Sos pomidorowy: - 2 pomidory - pół cebuli - ząbek czosnku -  łyżeczka  kurkumy - koncentrat pomidorowy - 3-4 łyżki wody - sól, pieprz Sos jogurtowy: - 4 łyżki jogurtu greckiego - ząbek czosnku - pieprz(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy 2-3 łyżki  wody i posypujemy rodzynkami i marchewk ą . Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.  3) W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy - do miseczki dodajemy jogurt, miętę, pieprz i starty czosnek. Wstawiamy do lodówki. 3) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojon ą  cebul

Roślinożerni urlopowicze
Pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym 98

tylko. Takie pulpety to zawsze jakaś odskocznia od tradycyjnych schabowych czy mielonych z ziemniakami. Ja pulpety podaję często z ryżem, makaronem, lub kaszą, żeby była odmiana. Często wymyślam różne sosy, aby nadać im trochę innego smaku i wyglądu. Tym razem zdecydowałam się na sos śmietanowo - ziołowy. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g schabu 1 jajko 1 łyżka kaszy manny(...)pieprz do smaku mąka owsiana do panierowania 1 cebula 150ml śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kaszy manny do sosu listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i zmieliłam w maszynce do mięsa razem z 1/3 cebuli. Do mięsa wbiłam

Waniliowe Improwizacje
Sałatka z pieczonym burakiem 82

zachować umiarkowaną chrupkość warzyw oraz - co ważne - nie wypłukujemy cennego soku ze środka! Upieczony burak jest wspaniałym dodatkiem do obiadu lub, po dodaniu ulubionych składników i dopasowanego sosu, może stanowić część sałatki! Sałatka z pieczonym burakiem Składniki: na ok. 4 porcje 400g młodego szpinaku 2 duże buraki 4 łyżki pestek słonecznika 1 papryka żółta(...)zarumieniły w piecu lub upraż je osobno na patelni. Szpinak umyj, osusz i rozłóż na talerze. Resztę składników pokrój na kawałki wielkości kęsa i ułóż na szpinaku. Wszystko polej sosem - najlepiej miodowym, aby dopełnić aromat pieczonych buraków. Ciemny sos miodowy Składniki: łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno odrobina sosu sojowego odrobina octu winnego Wszystkie składniki

Gary Bez dna
Kurczak z kapustą po azjatycku 167

Kurczak z kapustą po azjatycku Zapraszam na pyszne danie w stylu azjatyckim. Ciekawy pomysł na szybki i prosty obiad z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym w roli głównej. Danie podajemy z ugotowanym makaronem (najlepiej „chińskim”) lub z ryżem. Polecam!       Składniki: 2 filety z kurczaka 1/4 główki kapusty 1 marchew 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka(...)posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła orzechowego 2 starte ząbki czosnku 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka miodu sok z 1 cytryny 4 łyżki ciepłej wody     *** Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem *** *** Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę (użyłam czerwonej) tniemy

Blog z Apetytem
Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem 116

Sałatka brokułowa z żurawiną i boczkiem w sosie musztardowo-miodowym bez majonezu. Piękna, kolorowa i pełna smaków. Chrupiący brokuł, słony bekon, cierpka żurawina i słony lekko pikantny ser. Wszystko wymieszane z sosem musztardowo-miodowym. Moje sałatki mają zawsze bazę w postaci sałaty. Szczerze mówiąc, to trochę mi się przejadł. A co powiecie na bazę brokułową lub mieszankę brokuła i kalafiora(...)niej warzywa i dodatki, aby Wam się nie znudziły. Moja podstawowa sałatka to oczywiście mix sałat, pomidorki, ogórek kiszony lub świeży, często papryka marynowana, tuńczyk i ryż wymieszany z sosem jogurtowym. Pomimo prostoty jest naprawdę dobra, ale czasami potrzebuję odmiany. Dlatego dzisiaj przepis na sałatkę brokułową. Sałatka wyjątkowo prosta . Jeśli lubicie jeść surowy brokuł, to śmiało tak zróbcie (ja często

Słodkie Gotowanie
Czerwone curry z tofu i zielonymi warzywami 117

Magda Nic tak nie rozgrzewa jak miska gorącego, parującego, pikantnego curry. Takie pachnące danie, czekające w dom po zimnym spacerze, to prawdziwa gratka. Zanurzmy widelce w skąpane w aromatycznym sosie chrupiące brokuły, fasolkę a zęby w miękkie, delikatne tofu, nasycone bogatym smakiem sosu. Na pewno nie jest to nudne danie, jego złożony smak zmienia się z każdym kęsem. Składniki(...)garści zielonej fasolki szparagowej 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleczka kokosowego 200ml bulionu warzywnego 1/3 czerwonej papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju połowa limonki do skropienia – opcjonalnie   Cebulę obieramy i kroimy w średnie pióra. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Fasolkę szparagową myjemy, usuwamy ogonki. Brokuła

Smaczna Strona
pizza z prawdziwkami czyli Testowanie Aldi... 154

Składniki: ciasto na pizzę z sosem pomidorowym "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, prawdziwki mrożone 30 dag, oliwa 4 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki, ser żółty 20 dag Odmrożone prawdziwki usmażyć z cebulą pokrojoną na oliwie do odparowania wody, na koniec dodać sól, pieprz, wystudzić. Ciasto na pizzę wyjąć z pojemnika, rozwałkować na pożądaną wielkość, położyć(...)ciasto do formy. Na cieście rozsmarować dołączony w zestawie sos pomidorowy, na sos dać usmażone prawdziwki. Ser w kawałku u mnie gouda zetrzeć na tarce grubsze oczka i rozsypać na grzybach. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, pizzę piec około 20 minut, podać z resztą sosu - ciasto jest chrupiące, wypieczone i nie wiele różni się od ciasta domowego

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym ... 78

dziś przepis na pyszną sałatkę z dużą ilością zielonego. Jest szpinak, seler naciowy, duża ilość szczypiorku, do tego podsmażony boczek, uprażone pestki słonecznika, suszone pomidory, ser feta i pyszny sos. Powiem Wam, że sałatka jest rewelacyjna. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania szpinaku baby 2-3 czerwone cebule 4 łodyżki selera naciowego 300 g boczku wędzonego 1 szklanka(...)uprażonego słonecznika 1 opakowanie sera feta kilka suszonych pomidorów 2 pęczki szczypiorku Sos: 4 łyżki majonezu u mnie Hellmanns babuni 5-6 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni. Odkładamy do wystudzenia. Szpinak myjemy, selera naciowego kroimy w kostkę, tak samo fetę. Słonecznik prażymy

kruche babeczki
kuchnia XX - lecia międzywojennego 133

grzyby: kasza gryczana z grzybami kotlety królewskie pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach jajka: babka bawarska jajka faszerowane musztarda i kaparami jajka faszerowane ze śledziem jajka nadziewane serem jaja w sosie musztardowym sznycle z jajek, kotlety z jajek Kartofle / ziemniaki: kotlety królewskie ogórki z ziemniakami sałata polska – sałatka ziemniaczana   ziemniaki po nelsońsku kluski, knedle, placuszki: knedel z kaszy manny(...)serem przetwory: konfitura z ogórków ryby: babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski sos z oliwek warzywa: buraki obsmażane w cieście jarmuż z kasztanami zupy: ogórkowa ze świeżych ogórków zwyczajna zupa rybna - rosolnik

królestwo garów
Karkówka z pieczarkami i cebulą 119

Karkówka z pieczarkami i cebulą pieczona w sosie z dodatkiem musztardy i ketchupu jest pyszna, soczysta i mięciutka - wręcz rozpływa się w ustach. Jest to świetne danie na obiad, imprezę czy świąteczny stół. Przepis jest bardzo prosty do zrobienia, jednak potrzeba nieco cierpliwości, gdyż karkówka powinna się piec w piekarniku przez około dwie godziny – dzięki czemu będzie się wręcz rozpadać(...)pieczarkami i cebulą: 1,2 kg karkówki wieprzowej 400 g cebuli (dwie duże) 300 g pieczarek 2 łyżeczki musztardy sarepskiej (lub innej ulubionej) 4 kopiaste łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego szklanka bulionu majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz, papryka ostra mąka pszenna do obtoczenia mięsa Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i koimy w plastry grubości około 1 cm. Każdy plaster obsypujemy

e-PrzepisyKulinarne
Golonka w aromatycznym sosie 371

Wolno gotowana golonka zapieczona w pysznym i prostym sosie na bazie keczupu i musztardy. Pyszna, mięciutka i krucha, a mięso z łatwością odchodzi od kości. Tak przygotowana golonka zasmakuje każdemu.  Na 3 porcje 3 peklowane golonki z kostką 2 średnie marchewki pól małego selera 2 male pietruszki 2 duże opalone cebule 4/5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka(...)kulek czarnego pieprzu 2 duże ząbki czosnku sól Sos do zapieczenia na każdą golonkę po 2 łyżki keczupu najlepiej pikantnego i 1 łyżka musztardy sarepskiej oraz ok.80 ml wywaru z gotowania golonek. (można opcjonalnie dodać łyżkę miodu) Golonki oczyścić przełożyć do garnka zalać zimną wodą tak aby były całkowicie przykryte. Dodać przyprawy i warzywa, doprowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć ogień

Andzia Pichci