Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym to s zybka i smaczna propozycja na dość delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie i idealnie łączy się z warzywami, w tym lubianą w moim domu kukurydzą oraz aromatycznym, mocno pomidorowym sosem. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym - składniki: około 500g(...)wody z 1 łyżeczką domowej vegety) Ponadto: 500g przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 1 puszka kukurydzy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym - przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Dodać pokrojone warzywa
Di gotujeDelikatne kluseczki z puree z batata i ricotty. Lżejsze i bardziej miękkie niż tradycyjne gnocchi, przygotowane tylko z ziemniaków. Lekko słodkie, dlatego dobrze podać je z wyraźniejszym w smaku sosem, np. ze śmietanki i gorgonzoli. Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Wystarczy podsmażyć je na małej ilości oliwy lub masła, a na koniec posypać tartym parmezanem. Świetne jako dodatek(...)bardziej miękkie. SKŁADNIKI / 3-4 porcje GNOCCHI 1 batat (400 g) 250 g ricotty 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku SOS GORGONZOLA 200 ml śmietany 30% 100 g sera gorgonzola (można dać więcej) sól opcjonalnie: garść świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego DO PODANIA: rukola, pokrojone na połówki pomidorki cherry WYKONANIE
cool and mintyświeżej – białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni – tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu Składniki 0,5 kg boczku gotowanego wędzonego 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy swojskiej 40 dkg ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 główka kapusty 1 litr bulionu(...)Składniki na sos grzybowy 0,5 kg grzybów świeżych, najlepiej prawdziwków 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1 cebula 125 ml śmietanki 30% sól, pieprz Wykonanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy na kawałki , kiełbasę obieramy ze skórki i razem z boczkiem rozdrabniamy w malakserze. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, po czym
Tajemnice Smakubiałej kapusty to najprostszy i szybki w przygotowaniu dodatek do dań głównych. Proponuję dla odmiany tym razem surówkę z kapusty z dodatkiem suszonych moreli, czerwonej cebuli oraz z sosem o lekko orientalnej nucie. Ta surówka jest orzeźwiająca, chrupiąca i przede wszystkim smaczna. Lubię przygotować jej trochę więcej, bo na drugi dzień jest równie pyszna. Składniki 1/4 główki kapusty około(...)suszonych moreli 1 czerwona cebula 10 – 15 g świeżego imbiru 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczka sambal oelek lub sosu chili 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 – 3 łyżki octu winnego białego sól pęczek szczypiorku Wykonanie Przygotowujemy sos. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy kmin rzymski, cukier
Tajemnice Smakurównież idealna przekąska lub samodzielne danie. Składniki 500 g ogórków 1 -2 garście czerwonych porzeczek listki bazylii z 1 – 2 łodyg 200 g sera feta SOS 2 małe ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy z oliwy łyżeczka miodu sól pieprz Wykonanie SOS Czosnek obieramy i rozgniatamy, siekamy lub ścieramy na tarce. Mieszamy w miseczce czosnek(...)pozostałe składniki na sos i odstawiamy. SAŁATKA Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Do ogórków dorzucamy listki bazylii, jeżeli są duże kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Polewamy większą częścią sosu i mieszamy. Na wierzch układamy pokrojony w kostkę ser feta (może delikatnie zamieszać), polewamy pozostałym sosem i obsypujemy czerwonymi porzeczkami
Tajemnice Smakutosty, czyli chleb moczony w jajku i smażony, grzanki z żółtym serem z piekarnika i wiele innych. Możemy również zrobić knedle. Proponuję dzisiaj wegetariańskie danie, szpinakowe knedle z grzybowym sosem. Łatwe i smaczne danie, a przede wszystkim przygotowane w duchu zero waste, czyli gotuję, nie marnuje! Knedle możemy przygotować z każdego pieczywa. Dla mnie jednak najsmaczniejsze są takie z mieszanego(...)bułek i chleba na zakwasie. Sos zrobiłam na bazie świeżych podgrzybków, ale poza sezonem możemy użyć pieczarek. Składniki GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI SOS Z GRZYBAMI 250 g świeżych grzybów leśnych (poza sezonem mogą być pieczarki) 1 cebula 30 g masła 100 ml bulionu warzywnego lub wody 100 g mascarpone 1 – 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa KNEDLE SZPINAKOWE
Tajemnice SmakuDziś mam dla Was kolejny świetny przepis na obiad do lunchbox’a. Dzięki użyciu dwóch rodzajów papryk – marynowanej i pieczonej do przygotowania sosu, uzyskujemy niesamowitą kompozycję słodko-słonych smaków. Tak przygotowany sos będzie pasował zarówno do drobiu, jak i do schabu, więc możecie kombinować do woli. Składniki: – 500g piersi z kurczaka/indyka – 300-400g marynowanej papryki(...)kostkę, a w małej miseczce łączymy oliwę, paprykę słodką i chili, sól oraz pieprz. Tak przygotowaną marynatą obtaczamy mięso i odstawiamy. Paprykę pieczoną i marynowaną blendujemy na gładki sos. Cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka obsmażamy na patelni, gdy już będzie gotowy – ściągamy go z patelni. W miejsce mięsa wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy. Następnie dodajemy bulion lub wodę
Be Fit Be Strongpiekarnika, a nie tradycyjnie gotowane? Tym sposobem cały tłuszcz zostaje na dnie rondla i są mniej kaloryczne. Posiadam szeroki żeliwny garnek w którym pod przykryciem duszę takie klopsy, a sos robię osobno. Pozostają soczyste i mięciutkie, może nawet są lepsze od tych tradycyjnych 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)szklanką goracej wody i wstawiamy do nagrzanego do 200°C. Kiedy poczujemy zapach duszonych klopsów zmniejszamy temp. do 180°C i od tego momentu dusimy 40 minut. Na sos potrzebujemy: -cebula 1 szt. -marchewka 100 g -korzeń pietruszki 50 g -przecier pomidorowy ( u mnie własny ) 500 g -olej rzepakowy 1 łyżka -ząbek czosnku -oregano 1 łyzeczka Cebulę kroimy
Kulinarne przemysleniaSałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi jako kolacja lub lunch do pracy. Jest również bardzo prosta w przygotowaniu, a jeśli ryż ugotujemy sobie wcześniej, to samo przygotowanie sałatki zajmuje nie więcej niż 10-15 minut! Paluszki surimi, zwane paluszkami krabowymi(...)sztucznych barwników. Składniki: 100 g ryżu (u mnie: jaśminowy) 200 g paluszków krabowych 1 czerwona papryka 1 awokado 1/2 długiego ogórka 1 pęczek szczypiorku 30 g kiełków rzodkiewki Sos: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Kuchnia MagdaLenySałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi jako kolacja lub lunch do pracy. Jest również bardzo prosta w przygotowaniu, a jeśli ryż ugotujemy sobie wcześniej, to samo przygotowanie sałatki zajmuje nie więcej niż 10-15 minut! Paluszki surimi, zwane paluszkami krabowymi(...)sztucznych barwników. Składniki: 100 g ryżu (u mnie: jaśminowy) 200 g paluszków krabowych 1 czerwona papryka 1 awokado 1/2 długiego ogórka 1 pęczek szczypiorku 30 g kiełków rzodkiewki Sos: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Kuchnia MagdaLenySkładniki: ciasto na pizzę z sosem pomidorowym "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, pieczarki marynowane 1 słoik, szynka szwarcwaldzka Tannenhof 1 opakowanie, cebula 1 sztuka większa, pomidory suszone z chili mielone 1 łyżka, papryczka chili 1 sztuka, ser żółty Massdamer "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, papryka słodka czerwona 1 sztuka oregano do sosu 1 łyżka mix sałat 1/2 opakowania Gotowe ciasto na pizzę(...)wyjąć z tuby, rozwinąć od razu na blachę z papierem do pieczenia, ciasto jest gotowe bez wałkowania. Sos pomidorowy wymieszać z oregano i rozsmarować na cieście. Rozsypać pokrojone drobniej marynowane pieczarki, ułożyć plastry szynki szwarcwaldzkiej, posypać zmielonymi suszonymi pomidorami z chili, rozsypać cienkie piórka cebuli. Na jednej połowie ułożyć pokrojoną zieloną papryczkę chili, na drugiej połowie paprykę słodką czerwoną. Piekarnik
W Mojej Kuchni Lubięrobiłam pierwszy raz. Wymyśliłam ją sobie w głowie i postanowiłam ten pomysł zrealizować. Ta sałatka to trochę taki miszmasz. Jest w niej sporo świeżych warzyw, są nasiona słonecznika, jest sos czosnkowy i mięsne kuleczki z mięsa mielonego, które można włożyć na ciepło lub na zimno. Sałatka niby jest lekka, ale zawiera mięso. Będzie idealna na drugie śniadanie do pracy(...)oczywiście też można ją przygotować z warzyw kupnych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kulki mięsne: ok. 200g mięsa mielonego 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz do smaku łyżeczka sosu sojowego 0,5 łyżki bułki tartej mąka do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki: 8 dużych liści sałaty masłowej pęczek rzodkiewek 1 większy pomidor 0,5 cebuli ok. 1 łyżeczka
Waniliowe Improwizacjegarstka suszonych grzybów mun (najlepiej tych pokrojonych w paski) wrzątek 3 cm świeżego imbiru pół marchewki 50 g groszku cukrowego ok.10 cm pora 3 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiego sosu chili kilka kropel oleju sezamowego olej do smażenia sól limonka Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok. kwadrans. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu(...)marchew. Podsmażyć, a następnie dodać odcedzone grzyby mun. Wymieszać. Gdy marchew nieco zmięknie dodać groszek cukrowy, pora i kapustę pekińską. Wymieszać i podgrzać ok. minuty. Do warzyw dodać sos sojowy, słodki sos chili i kilka kropel oleju sezamowego. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Makaron odcedzić i wrzucić do warzyw. Wymieszać. Przed podaniem danie skropić sokiem z limonki
Weekendy w domu i ogrodzie