wodą już na noc. Moczenie kaszy podczas naszego snu, znacznie skraca czas jej gotowania o poranku i zajmuje nam zaledwie 10-12 minut Przed Wami pyszna jaglanka z jogurtowym sosem z owoców leśnych. Jaglanka z jogurtowym sosem z owoców leśnych – składniki (2 porcje): 1 woreczek kaszy jaglanej, 150g jogurtu naturalnego, szczypta cynamonu, garść owoców leśnych (u nas maliny(...)kaszy dodaję cynamon i gotuję ją na małym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie blenduję ze sobą owoce leśne oraz jogurt naturalny. W rezultacie powstanie pyszny sos z owoców leśnych. Na koniec ugotowaną jaglankę nakładam do miseczki i polewam ją pysznym sosem. Danie posypuję suszoną żurawiną dzięki czemu moja córcia jeszcze chętniej po nie sięga – uwielbia suszoną
Natka Pietruszkijajka 2 łyżki drobno startego parmezanu 2 łyżki bułki tartej Pół łyżeczki suszonych ziół – bazylia i oregano. Można zastąpić świeżą natką pietruszki. Sól i biały pieprz do smaku Sos pomidorowy: 1 butelka pasaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1 cebula Czosnek – wg uznania Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Przygotować sos: Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać(...)jajka, tartą bułkę, parmezan, zioła i wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować małe kulki i od razu wrzucać je do gotującego się sosu pomidorowego. Klopsiki dusić w pomidorach ok. 10 min. – 15 min. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub ryżem. Wasze dzieciaki pokochają ten przepis
Gotujemy i jemywięcej tyle, ile trwa usmażenie steka słabo wysmażonego. Gotowe danie podana jest w cytrusowo-imbirowym dresingu. Zobacz przepis Wtorek: Makaron po wietnamsku z cytrynowym kurczakiem Podstawę tego dania stanowi sos nuoc cham, podawany w każdej wietnamskiej restauracji. Jest pyszny, a przy tym tak prosty, że nie uwierzycie. Głównym składnikiem noodli jest kurczak marynowany w aromatycznej zaprawie. Przepis już we wtorek(...)środę Czartek: Pizza pasta Danie jednogarnkowe i zapiekanka w jednym zrobione z dwóch rodzajów makaronu: z mąki żytniej i z mąki z ciecierzycy. Całość zapieczona w dużej ilości sosu pomidorowego. Element dekoracyjny, ale też ważny składnik wiążący zapiekankę, stanowi mozzarella, która upodabnia makaron do pizzy. Przepis już w czwartek Piątek: Strogonoff z boczniaków z makaronem żytnim Super szybki wegetariański
Niedzielny kucharzTakie obiady to ja uwielbiam. Mięso i sos na jednej patelni. A sos jest po prostu przepyszny. Posmak musztardy sarepskiej i świeżego koperku jest genialny. Do tego duże kawałki pieczarek i mini roladki z kurczaka z dodatkiem wędliny z indyka i sera. Mówię Wam mistrzostwo. Roladki: 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 50 g wędliny żywieckiej(...)indyka Kilka plastrów żółtego sera 1 cebula 10 pieczarek 1 ząbek czosnku 1,5 szklanki bulionu drobiowego Czosnek granulowany Sól Pieprz Sos: 150 g gęstej śmietany 18% ¾ szklanki wody 1,5 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1,5 łyżki świeżego koperku Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy każdy tłuczkiem, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Na każdym
VioletoweKucharzeniedodając przepis na krewetki w ziemniaczanej tempurze. Danie proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na główne danie z sałatką lub podane z sosem do kurczaka z czosnkiem jako przekąska. Składniki: 200 g surowych krewetek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 150 ml lodowatej wody(...)średni ziemniak 1 łyżeczka soli olej roślinny do smażenia do maczania sos do kurczaka z czosnkiem , ja użyłem Roleskiego Przygotowanie: Krok 1: Krewetki obierz z pancerzy, oczywiście jeżeli je posiadają. Do potraw z owocami morza wybieram krewetki surowe, czyli szare takie jak na zdjęciu. W odróżnieniu
kuron.com.plpóźniej w telewizji, przy okazji jakiejś afery z lipnymi małżeństwami do celów obywatelstwa, ale to inna historia. W każdym razie poznałem tą kuchnie od tzw. "kuchni" :) Głównym składnikiem wszystkich sosów, o przeróżnych nazwach i z różnymi rodzajami mięs, była tzw Siedmioskładnikowa mieszanka warzywna z dodatkiem sosu sojowego, mąki ziemniaczanej i tzw Azjatyckiej witaminy - C5H8NNaO4. Jako, że ja, może(...)smażony ryż, jest wzięty z Chin. Ogórek, jest co prawda jedzony, np. w Tajlandii, ale raczej na surowo jako przekąska do ostrych dań. W Korei jada się ogórki w sosie sojowym, ale raczej marynowane. Ja trochę popłynąłem z tym smażeniem. taka trochę moja wariacja, ale wierzcie mi, to był strzał w dziesiątkę. Składniki: - ryż - świeży ogórek - sos sojowy - szczypiorek Wykonanie
Kryzysowa Książka KucharskaObiad w 15 minut – gnocchi w sosie pomidorowym to moja propozycja na początek roku szkolnego. Szybka, prosta i sycąca potrawka. W sam raz dla osób niejedzących mięso lub tych, którzy go ograniczają. Od kilku lat początek roku szkolnego mnie już nie dotyczy. Sama już dawno skończyłam szkołę, nie mam dzieci, więc ta data jest mi zupełnie obojętna. Jednak wiem(...)skrócimy sobie czas przygotowania posiłków, wtedy gdy przytłacza nas nadmiar obowiązków. Oczywiście jeśli chcecie możecie sami przygotować własne gnocchi Będzie jeszcze smaczniej Obiad w 15 minut – gnocchi w sosie pomidorowym przepis na jedną porcję 170 g gotowych kluseczek gnocchi średnia cukinia 200 g pomidorków koktajlowych pół cebuli 2 garści jarmużu 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej (można pominąć w wersji wege
365 dni dookoła kuchniPrzepis na tradycyjny, klasyczny sos grzybowy w wersji podstawowej. Do tego przepisu wykorzystać można zarówno grzyby świeże, jak i mrożone. U mnie dziś w wersji z mrożonymi podgrzybkami, kremowy sos grzybowy. Składniki: 300g mrożonych grzybów – u mnie podgrzybki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 300ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku garść świeżej, posiekanej natki pietruszki Przygotowanie(...)Jeśli przygotowujemy sos ze świeżych grzybów, należy je najpierw oczyścić i pokroić na plasterki. Na głębokiej patelni, na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem przez chwilę podsmażamy. Dodajemy mrożone grzyby ( nie rozmrażamy ich wcześniej! ), mieszamy i podsmażamy całą zawartość patelni przez około 10 minut, mieszając w trakcie kilka razy. Do grzybów wlewamy śmietankę, doprawiamy
NiePieprz.ploraz 1/4 szklanki mleka i wszystko zblendować na gładką i kremową masę. Następnie wyłożyć na spód formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Sos karmelowy : Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co około 30 minut. Po tym czasie przełożyć do blendera razem z wodą, w której były moczone i zmiksować na gładką masę(...)tego odłożyć 1/2 szklanki. Warstwę czekoladową wyciągnąć z zamrażalnika i polać połową roztopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady, na to wyłożyć połowę sosu karmelowego (pomijając odłożone wcześniej 1/2 szklanki sosu) i znów umieścić w zamrażalniku na około 45 minut. Warstwa karmelowa: Zblendować 3 banany, ekstrakt waniliowy, 1/2 szklanki odłożonego sosu karmelowego oraz 3/4 szklanki mleka migdałowego. Następnie wyłożyć masę na wierzch
Healthy food explorerszczypta soli – szczypta cukru Składniki dodatkowe: – 300g piersi z kurczaka lub indyka – 200g mrożonego groszku – 200g żółtego sera – 2 papryki – 1 cebula Składniki na sos: – 300ml przecieru pomidorowego – 2 ząbki czosnku – 1/3 łyżeczki oregano – szczypta cukru – sól, pieprz Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki lub przy(...)kostkę paprykę i groszek. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż papryka lekko zmięknie. Na koniec dodajemy mięso, chwilę podsmażamy razem i ściągamy z palnika. W czasie duszenia warzyw przygotowujemy sos. Sos: Przecier umieszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, oregano, cukier, sól oraz pieprz i zagotowujemy. Dwie łyżki sosu rozprowadzamy po dnie brytfanny. Każdy naleśnik posypujemy serem (połowę zostawiamy
Be Fit Be StrongWołowina Bo Luc Lac to klasyczne, wietnamskie danie, którego nazwa wywodzi się od sposobu smażenia mięsa, polegającego na potrząsaniu wokiem lub patelnią, tak aby marynata i wytwarzający się sos pokryły wołowinę. Pyszne, proste danie. Czas marynowania: Co najmniej godzinę Czas smażenia : Minuta Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Wołowina Bo Luc Lac jest jednym z tych dań, którego lista(...)można było zrobić w oparciu o składniki do kupienia w zwykłym sklepie. Przepis na Bo Luc Lac wzorowany nacooking.nytimes.com Składniki: 400-500 g wołowiny (rostbef, antrykot, polędwica) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 łyżka półsłodkiego wina (opcjonalnie) ½ łyżeczki sosu rybnego 4 łyżki oleju Kilka łyżek siek 1 czerwona cebula
Niedzielny kucharzstir fraju:) ciekawy jest sposób smażenia, a właściwie duszenia mięsa. Mielony indyk na sam koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza i aromatyzuje mięso. C zas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków) 2 łyżki startego imbiru Mała papryczka chili (według uznania(...)boczniaków 2 łyżki oleju 1 szklanka kaszy orkiszowej lub ryżu 1 płaska łyżeczka soli Posiekany pęczek kolendry Sos 6 łyżek wytrawnego wina 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego ½ łyżki mielonego pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku 2 szklanki wody. Wsyp łyżeczkę soli, a następnie kaszę (lub ryż). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj
Niedzielny kucharzefekt jest taki jakbyśmy spędzili długie godziny w kuchni 😃 Przykładem takiego dania jest dzisiejszy makaron ryżowy z warzywami. W smaku ciekawy, aromatyczny dzięki kombinacji różnych smaków – słodkiego miodu, słonego sosu sojowego, ostrego chili i orzeźwiającego imbiru. Jego przygotowanie zajmuje 15-20 minut i spokojnie poradzą sobie z tym zadaniem nawet kuchenni debiutanci 😉 MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI W STYLU AZJATYCKIM Składniki(...)Makaron ryżowy 50g Duża różyczka brokuła Zielona fasolka szparagowa 100g Marchewka Łodyga selera naciowego Ząbek czosnku Mały kawałek imbiru (ok. 2 cm) Pół czerwonej cebuli Pół limonki Łyżka sosu sojowego Łyżeczka miodu Kurkuma, chili Łyżka oleju Fasolkę podzielić na 2-3 cm kawałki, brokuł podzielić na mniejsze różyczki, warzywa ugotować Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek
HealthyCreationsOpis Boeuf Stroganow: Boeuf Stroganow to kombinacja kuchni francuskiej (smażona polędwica z sosem) oraz kuchni rosyjskiej (potrawa podawana z sosem, a nie osobno). Potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Danie stało się popularne w Polsce pod nazwą Strogonow. Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym(...)mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami wody. Mieszamy dokładnie. Całość dodajemy powoli do sosu, cały czas mieszając. Sprawi to, że nasz sos nie będzie taki rzadki. Artykuł Boeuf Stroganow pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszczególnie te sprawdzone przepisy z pomidorami w roli głównej: pomidory w słoikach Suszone pomidory w zalewie Pieczone pomidory Pomidory na zupę do słoików Domowy ketchup ze świeżych pomidorów sos pomidorowy na zimę słodki Relish k olejny sos pomidorowy do słoików błyskawiczny sos ze świeżych pomidorów Sos ze świeżych pomidorów do słoików. Domowy sok pomidorowy Domowy przecier pomidorowy .Puree pomidorowe Koktajl(...)pomidorowy bez gotowania Przepis na suszone pomidory w zalewie oliwnej Ogórki w sosie pomidorowym na zimę Grzyby w pomidorach. Rydze w pomidorach The post Co zrobić z pomidorów? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię