Kolejny szybki przepis na makaron dla Was. Zielony sos przygotujecie w kilka minut. Gdy dodacie do wszystkich składników orzechy powstanie brokułowe pesto. Nie miałam ich pod ręką i tak oto podaje przepis na sos brokułowy . Spaghetti z sosem brokułowym / 1 porcja Składniki: 100 g spaghetti 2 łyzki sosu brokułowego 3 łyżki startego pecorino Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem(...)opakowaniu. Na patelnię dodajemy sos brokułowy (jeśli jest zbyt gęsty oddajemy oliwę z oliwek). Dodajemy też ugotowany makaron spaghetti. Całość starannie mieszamy, przez chwile podgrzewając. Podajemy posypane pecorino
Moja smaczna kuchnialubicie hamburgery to mam dla Was przepis idealny. Sałatka cheesburgerowa to doskonała propozycja nie tylko dla fanów burgerów, ale i sycących mięsnych sałatek. Pyszna kompozycja smakowa mięsa, warzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem dodatkowo(...)pieprzem a następnie odstawić do wystudzenia. Sałatę porwać na drobne kawałki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę a cebulę drobno poszatkować. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos mieszając majonez, śmietanę, musztardę i ketchup. Sałatka warstwowa świetnie prezentuje się w szklanej misce układana warstwowo (po kolei od najniższej warstwy): 1/2 części wystudzonego i podsmażonego mięsa 1/2 części sosu
Ola la LCHFZostało mi trochę ryżu z poprzedniego dnia i chciałam go jakoś wykorzystać. Dodałam go do zmielonej piersi kurczaka, a żeby nie było nudno, dołożyłam jeszcze utarta marchewkę. Do tego sos pomidorowy i powstał pyszny obiad. Kiedyś, dawno temu, kiedy mój synuś był mały, robiłam podobne pulpety, tyle, że z mięsa wieprzowego. Pamiętam, że bardzo je lubił. Myślę, że Wasze dzieci(...)pulpety: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki ugotowanego ryżu 1 nie duża marchewka sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia pulpetów Na sos: 500 ml przecieru pomidorowego ( miałam swojski) 1 szklanka bulionu sól, pieprz, bazylia suszona Wykonanie: Piersi zmielić. Dodać ryż i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Dodać przyprawy i wymieszać. Formować
Agusiowe smakołykipozostałego po wczorajszym obiedzie makaronu zrobić zapiekankę, skrawki wędlin będą świetnym dodatkiem do bigosu... Nic nowego? A co powiecie na chipsy z obierek warzyw albo ugotowany na pieczonych kościach sos? Zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Kolejnym krokiem w stosowaniu zasady zero waste w kuchni jest niemarnowanie energii i wody. Pieczenie kilku potraw jednocześnie, wykorzystanie gotującej się zupy do ugotowania warzyw(...)bardzo pomysłowe przepisy, wspólnie przygotowaliśmy znakomite dania." Pod okiem Piotra Kucharskiego przygotowaliśmy 4 dania. "Z użyciem resztek wędlin, powstały smażone krokiety z kaszy mazurskiej. Ich doskonałym dopełnieniem stał się sos przygotowany na bazie pasty mięsno-warzywnej (np. Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką). Ziemniaki w stylu „Zero waste” to danie proste, a jednocześnie zaskakujące wyśmienitym smakiem. Pieczony ziemniak został zaserwowany
Obiad gotowyMłode warzywa, chrupiące i słodkie, to świetna baza wiosennych surówek. W tym przepisie moją ulubioną, młodą stożkową kapustę, wykorzystałam do zrobienia niecodziennej surówki coleslaw – odmienił ją sos z dodatkiem przyprawy curry i balsamicznego octu, który świetnie podkreśla chrupkość i niesamowitą świeżość wiosennych warzyw. Poszukajcie młodej, świeżej chrupiącej kapusty. Ta surówka nie będzie smaczna zrobiona ze zbitej, twardej zimowej kapusty. Pierwsze(...)Cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie piórka. Dodajemy listki oberwane z pęczka natki pietruszki i namoczone w ciepłej wodzie rodzynki, dokładnie odciśnięte z płynu. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu – majonez, jogurt albo maślankę, ocet balsamiczny, syrop z agawy albo miód. Dodajemy ulubioną przyprawę curry. Mieszamy dokładnie sos z naszykowanymi wcześniej warzywami – najlepiej coleslaw miesza się dłonią, tak żeby
Karo in the Kitchendawna miałam ochotę na zapiekankę z kurczaka i pora . Postanowiłam przygotować ją na sposób brytyjski, czyli zapieczoną pod ciastem francuskim w kremowym sosie. W pierwszej chwili taka zapiekanka może wydawać się mdła, jednak nic bardziej mylnego - pora i kurczaka trzeba po prostu odpowiednio doprawić przyprawami i ziołami, dzięki czemu całość staje się wyrazista i aromatyczna. Ja przygotowałam to danie(...)kurczaka dodać do pora i boczku i dokładnie wymieszać. Jeżeli używacie mięsa rosołowego, należy je rozdrobić i również nieco doprawić ulubionymi przyprawami i dodać do przesmażanego pora. Przygotowanie sosu: Na patelni od smażenia kurczaka (wykorzystując pozostały tam tłuszcz i przyprawy) przygotować sos - dodać 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki, wymieszać, przesmażyć, po czym powoli dolewać mleko lub rosół
Codzienne Gotowanieserial, to szczerze polecam. To teraz przedwiosenny deser. Jeszcze trochę zimowy, w maju na pewno lepiej będzie smakował z musem truskawkowym, więc to ostatni dzwonek na podanie z sosem karmelowym. Chowam robótki, będą czekać do jesieni. Schowałam też zimowe buty i kurtki. Tak więc cześć kwietniu, cześć wiosno! Przepis pochodzi z książki "Kulinarne podróże po Europie", autorstwa Ulli(...)Hansa-Ove Ohlsson. Składniki: 400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 50 g cukru 1 laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny Sos karmelowy: 150 g cukru 2 łyżki stołowe wody + 100 ml wody Przygotowanie: Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii, cukier i zagotowujemy. Wyjmujemy wanilię. Żelatynę moczymy w 1 łyżce zimnej wody, po czym
bistro mamadań. W wersji oryginalnej nie istnieje takie danie jak curry, bo curry to raczej sposób gotowania niż konkretne przepisy na potrawy. Niektórzy wywodzą słowo curry z tamilskiego kari, oznaczającego sos. W Polsce curry kojarzy się chyba głównie ze sproszkowaną przyprawą o tej nazwie. To mieszkanka różnych przypraw wymyślona przez Brytyjczyków w czasach, gdy nad imperium Jej Królewskiej Mości Wiktorii(...)curry z krewetkami znajdziecie u Nigelli Lawson. Składniki: 300 g krewetek (mogą być mrożone) 1 puszka mlek kokosowego 200 ml 1 szklanka bulionu 1 ½ łyżki pasty curry 2 łyżeczki sosu rybnego 1 średniej wielkości batat 1 dość duże mango 1 limonka Pęczek szczypioru Pęczek kolendry 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej łyżkę oleju w dość dużym rondlu lub garnku
Niedzielny kucharzPizza idealna dla wegetarian - posmarowana sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i śmietany oraz nadziana pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem małosolnym oraz rukolą. Prosto i smacznie. Składniki na porcję dla 3-4 osób: ciasto na pizzę (przepis TUTAJ ) pomidorki koktajlowe 1 duży ogórek małosolny 2 garście rukoli 200 g sera mozzarella (startego na tarce o średnich oczkach) zioła prowansalskie(...)biały sos 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie przygotować biały sos: czosnek obrać, drobno pokroić, posypać solą i rozetrzeć za pomocą noża. Następnie połączyć ze sobą: śmietanę, majonez, jogurt i czosnek. Ewentualnie sos dosolić. Ogórka pokroić w cienkie
Ugotowaćprzez wiele lat. Na początku w skrócie opiszę nowości firmy Sokołów, a na końcu będziecie mogli przeczytać moją opinię. Także zapraszam do dalszego czytania... 1. Gołąbki z warzywami w sosie pomidorowym. To wegetariańskie gołąbki z farszem na bazie ryżu, pieczarek oraz podgrzybków i smacznym sosem pomidorowym. Całość jest doprawiona naturalnymi przyprawami. Gołąbki świetnie sprawdzą się jako pożywny oraz szybki obiad(...)ponieważ wystarczy je tylko odgrzać i... już! 2. Gołąbki z warzywami w sosie grzybowym. Kolejne gołąbki z farszem na bazie ryżu, pieczarek oraz podgrzybków. Tym razem całość została uzupełniona aromatycznym sosem grzybowym i odpowiednią, naturalną mieszanką przypraw. 3. Bigos warzywny. Przygotowany został z kapusty kwaszonej i w połączeniu z pieczarkami, soczewicą oraz warzywami tworzy naprawdę smakowitą propozycję, która może przypaść
Di gotujeKotlety schabowe po francusku z musztardą – to dość szybki przepis na obiad. Tak więc jeśli lubicie soczyste kawałki schabu duszone w sosie, to gorąco polecam ten przepis ;) Takie schabowe możecie podawać zarówno z ziemniakami, ryżem, kaszą, czy makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poza kotletami schabowymi po francusku z musztardą, to wielkim HITem na naszym blogu są tradycyjne kawałki schabu duszone(...)sosie własnym – chyba nie znam osoby, której by to danie nie smakowało! Więc koniecznie spójrzcie również na ten przepis: Schab duszony w sosie własnym . A więcej przepisów na dania ze schabem znajdziecie tutaj: Schab – przepisy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety schabowe po francusku z musztardą – Składniki: 5 plastrów schabu – ok. 500 g ok. 100 ml bulionu warzywnego
Kulinarne PrzebojeCiasto: 125 g mąki orkiszowej 125 g mąki gryczanej 8 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 150 ml ciepłej wody Sos pomidorowy: 200 g passaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka mieszanki greckich ziół (lub samo oregano) 1 płaska łyżeczka miodu lub innego słodzika(...)pieczarki. Duś przez 15 minut. Kolejno dodaj przyprawy, sól i smaż na największej mocy, od czasu do czasu mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły, a powstała woda odparowała. SOS POMIDOROWY - na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek. Po chwili wlej passatę, dodaj pozostałe składniki i smaż na średnim ogniu, aby sos naturalnie się zagęszczał. Trwa to około
Zdrowie na języku :PZapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym, groszkiem i boczkiem Niesamowicie smaczna, bardzo łatwy przepis. Dużą zaletą jest fakt, że można sobie przygotować szybciej to danie i później tylko odgrzać. Jeśli nie potraficie zrobić sosu beszamelowego, to tutaj w przepisie podam uproszczony sposób na jego przygotowanie. SKŁADNIKI opakowanie makaronu rurki -rigatoni 1/2 l sosu beszamelowego 200 g boczku mała cebula(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu "al dente" - to znaczy że ma być trochę nie dogotowany. Gotujemy o minutę krócej. Ugotować sos beszamelowy. Sposób uproszczony: Od pół litra mleka odlać pół szklanki i w noej rozpuścić dokładnie mąkę. Pozostałe mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Do wrzącego mleka dodać rozpuszczoną mąkę
zielonacukinkałyżeczka oleju 1 starty ząbek czosnku Skórka otarta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy, czyli 6 łyżek lub sok wyciśnięty ze średniej wielkości pomarańczy 2 łyżki sosu hoisin 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka tartego imbiru ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) Dresing 1 łyżka majonezu ½ szklanki jogurtu greckiego 1/3 szklanki siekanej drobno bazylii – około 4 kopiastych łyżek 1/3 szklanki(...)łyżek 1 łyżka soku z cytryny 1 starty ząbek czosnku Przygotowanie: Krok 1 Zalej kaszę zimną wodą. Odstaw na 2 godziny. Krok 2 Przygotuj marynatę. Wymieszaj 2 łyżki sosu hoisin, łyżkę sosu sojowego z połową szklanki soku pomarańczowego. Dodaj otartą skórkę z umytej wcześniej i sparzonej wrzątkiem połowy pomarańczy, łyżeczkę utartego imbiru, starty ząbek czosnku i łyżkę oleju (jeśli lubisz
Niedzielny kucharz