sosy - 72234 przepisów (strona:592/4816)

Kurczak w sosie ze szpinakiem 153

Propozycja na smaczny obiad Kurczak w sosie ze szpinakiem to propozycja na nietypowego kurczaka. Udka z kurczaka najczęściej przygotowuję z cebulką, solą i pieprzem, natomiast chcąc sprawdzić moją nową patelnię - postanowiłam zaszaleć! Do przygotowania tego dania możecie zastosować szpinak mrożony, szpinak świeży, szpinak baby też będzie bardzo dobry. Ja kocham świeży szpinak, mogę go jeść jak sałatę, bardzo mi smakuje(...)mrożony był przeze mnie jeszcze w zeszłym sezonie. Zapasów już brak, ale na ogródku już widać, że w tym roku będzie trzeba kilka pomysłów na szpinak stworzyć. Kurczak w sosie w takiej ilości dla 4 osobowej rodziny wystarczy Wam na minimum dwa dni. To Duża porcja, którą łatwo i szybko przygotujesz nawet w upalne dni. Do tak dużych porcji obiadowych

MamaOskarka
SAŁATKA GRECKA Z KUSKUSEM 137

zdrowa sałatka z kaszy kuskus i dużej ilości warzyw: suszonych i świeżych pomidorów, groszku, oliwek, papryki i rzodkiewek. Z pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Z pysznym jogurtowym sosem tzatziki i pokruszoną fetą. Kaszę wraz z mrożonym groszkiem wystarczy zalać wrzącym bulionem lub wodą, w proporcji 1:1, a następnie poczekać, aż wchłonie cały płyn. W międzyczasie, na desce(...)słonecznika, uprażonych na suchej patelni 1/4 papryczki chili sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 opakowania fety (135 g) SOS TZATZIKI 2 ogórki gruntowe 2 łyżki posiekanej mięty , tylko listki 2 małe ząbki czosnku 2  łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu 180 g jogurtu naturalnego

cool and minty
Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! 155

kaszy gryczanej i warzyw. Danie można podać np. z gęstym jogurtem naturalnym jako potrawę jarską lub z dodatkiem pieczonego albo gotowanego mięsa lub ryby. PULPETY Z MAKARONEM W SOSIE POMIDOROWYM PRZEPIS TUTAJ Proste, szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam do 30 minut. KURCZAK TIKKA MASALA PRZEPIS TUTAJ Marynowane w jogurcie mięso drobiowe duszone w aromatycznym(...)sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Danie smakuje rewelacyjne podane z keksem gęstego jogurtu naturalnego i białym ryżem lub makaronem. Polecam! GOŁĄBKOWY KOCIOŁEK Z MŁODĄ KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ Obiad jednogarnkowy, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom popularnych gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym duszone z młodą kapustą, to proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. CHILLI

Blog z Apetytem
Tagiatelle z boczkiem i szpinakiem 113

mnie w domu nie uświadczy się takiego człowieka. Więc makaron w każdym wydaniu jest idealnym pomysłem na obiad. Ostatnio przygotowałam szybką wersję tagiatelle z boczkiem i szpinakiem w sosie serowo szałwiowym. Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy: 500 g dobrej jakości makaronu Tagiatelle 200 g surowego boczku wędzonego 200 g serka topionego śmietankowego 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki(...)czosnku 2 gałązki listków szałwii sól pieprz Sos Przygotowanie sosu zaczynamy od posiekanie w drobną kostkę boczku oraz czosnku. Na gorącą patelnię przekładamy boczek i podsmażamy na złoto. Jeżeli wytopi się sporo tłuszczu z reguły go odlewam, żeby sos nie był zbyt tłusty. Do zarumienionego boczku dodaję posiekany czosnek i krótko podsmażam. Następnie dokładam na patelnię wcześniej umyty i osuszony

Cookery.pl
Gołąbki z kaszą gryczaną 93

tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 jajko sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych 5 pomidorów suszonych pół cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 liście laurowe 4-6 ziarnek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie gołąbków zaczynam(...)cebulę i czosnek oraz liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wstawiam wszystko do uduszenia. Tak powstają bardzo smaczne i zdecydowanie w zdrowszej wersji gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym. Gołąbki z kaszą gryczaną przed przygotowaniem sosu Gołąbki z kaszą gryczaną po uduszeniu w sosie pomidorowym Gołąbki z kaszą gryczaną, kurkami w sosie pomidorowym Jeżeli przepis Ci się spodobał

Cookery.pl
Gnocchi w sosie z gorgonzoli 144

rodzaju. Rozpoczynając od zwykłej Goudy, przez te twarde, długodojrzewające, miękkie, śmierdzące, twarożki, krowie, owcze, czy kozie. Nie ma znaczenia jaki ważne, że ser! Nic więc dziwnego, że gnocchi w sosie z gorgonzoli tak bardzo mi zasmakowały, że następnego dnia pobiegłam do sklepu po składniki na kolejną porcję Jeśli używacie gotowych kluseczek, przygotowanie potrawy zajmuje dosłownie 10 minut, a smakuje(...)danie z dobrej włoskiej restauracji. Gnocchi w sosie z gorgonzoli Składniki: 500 g gnocchi 200 g gorgonzoli 2 łyżki masła 300 ml śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki tartego parmezanu + trochę do posypania gotowego dania natka pietruszki świeżo mielony pieprz sól Najpierw gorgonzolę kruszymy/kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy ser i śmietankę. Następnie podgrzewamy całość

PatiGotuje
Roladki z karkówki z kapustą i pieczarkami 119

Roladki z kapustą to pyszna propozycja obiadowa. Karkówka pokrojona na 1cm plastry Kapusta kiszona  Pieczarki sól  pieprz papryka słodka duży ząbek czosnku 1 cebula mąka do zaciągnięcia sosu tłuszcz do smażenia Kapusty z pieczarkami robię zawsze więcej później ją wykorzystuję jako farsz do pierogów czy krokietów. Proporcje to np. 1 kg kapusty kiszonej i 600/700 gram pieczarek. ⧪⧪⧪ Kapustę(...)piórka cebulę i przygotowane roladki ,oprószamy słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie zalewamy  do połowy bulionem, ( ewentualnie wodą z dodatkiem magi lub sosu sojowego) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek Dusimy pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn. Miękkie roladki przekładamy na talerz,zdejmujemy nici lub wykałaczki. Powstały sos przecedzamy przez gęste

Andzia Pichci
Roladki z kurczaka w sosie potrawkowym 106

Delikatne roladki z nadzieniem z przesmażonego na maśle pora W klasycznym sosie potrawkowym, a do tego obowiązkowo ryż i groszek z marchewką. Do przygotowania sosu idealny będzie rosół który pozostał z obiadu. 3 porcje Roladki 3 kawałki fileta z kurczaka każdy po ok. 100 gram 100 gram pora biała cześć łyżeczka masła sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)Sos ok. 50 gram masła 2 solidne łyżki mąki pszennej 500 ml rosołu 3 łyżki soku z cytryny 2 żółtka Dodatkowo mieszanka groszek z marchewką ok 200 gram (u mnie mrożone) łyżka masła łyżeczka mąki pszennej sól cukier Por myjemy i kroimy na drobne półplasterki, następnie przesmażamy na maśle przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, odstawiamy. Mięso delikatnie rozbijamy

Andzia Pichci
Ratatuj 139

pewnie mogłabym jeść je bez dodatków, ale ze względu na męską część domowników koniecznie musi być mięso, gdyż samym warzywnym posiłkiem się nie najadają. Ratatuj będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli sos pomidorowy pod warzywami będzie z dodatkiem pieczonej papryki. Ratatuj jest bardzo fajnym daniem, gdyż składniki do jego zrobienia można przygotować wcześniej i do czasu pieczenia trzymać w pojemnikach do przechowywania(...)obiad. Do pojemników spożywczych przekładam również ratatuj, który nie zostanie zjedzony i chętnie cieszę się jego smakiem później. W przypadku tego dania, pojemnik spożywczy można najpierw wykorzystać do przygotowania sosu, zanurzenia w nim plastrów warzyw przed pieczenie, a po upieczeniu zamknąć i schować do lodówki to, co pozostało. Zaoszczędzi to nam czas, który poświęcamy na zmywanie dodatkowych naczyń, przygotowując posiłek

Kuchcik gotuje
Piątek: Shaking beef (Bo Luc Lac) 109

Klasyczne, wietnamskie danie, którego nazwa wywodzi się od sposobu smażenia mięsa, polegającego na potrząsaniu wokiem lub patelnią, tak aby marynata i wytwarzający się sos pokryły wołowinę. Pyszne, proste danie. Czas marynowania: Co najmniej godzinę Czas smażenia : Minuta Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Bo Luc Lac jest jednym z tych dań, którego lista składników nie jest ściśle określona. Podstawę(...)przepisu, żeby danie można było zrobić w oparciu o składniki do kupienia w zwykłym sklepie. Przepis pochodzi z Timeinc.net Składniki: 400-500 g wołowiny (rostbef, antrykot, polędwica) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 łyżka półsłodkiego wina (opcjonalnie) ½ łyżeczki sosu rybnego 4 łyżki oleju Kilka łyżek siek 1 czerwona cebula

Niedzielny kucharz
Pizza z łososiem w towarzystwie egzotycznych owoców 116

Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, delikatnym wędzonym łososiem, wyrazistą czerwoną cebulą i pikantną papryczką chilii, które idealnie współgrają ze słodkością mango i ananasa to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 20g świeżych drożdży 300g mąki na pizzę typu ,,0’’ 3/4 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli(...)oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (6 plastrów) 60g mango 100g świeżego ananasa 1 mała, czerwona cebula 1 pikantna papryczka chilli 50g zielonego groszku 60g żółtego sera 60g mozzarelli

Szalona Kuchnia Eweliny
Gulasz po węgiersku i placki po zbójnicku czyli pomysł na pyszny obiad 148

Gulasz po węgiersku to opcja gulaszu z mięsa wieprzowego w połączeniu z pomidorowym sosem, pieczarkami i papryką. Podaję go zazwyczaj z plackami po węgiersku, które znać możecie także jako placki po zbójnicku, placki po cygańsku lub placki drwala. Dziś pokażę Wam co zrobić by mięso na gulasz było niezwykle miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Gulasz po węgiersku(...)mięso stanie się zupełnie miękkie. W międzyczasie pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć na złoty kolor na oleju. Pod koniec gotowania wrzucić pieczarki i koncentrat do sosu. Mąkę rozmieszać z wodą (około pół szklanki wody) i powoli wlać do sosu aby się zagęścił. Dokładnie wymieszać. Co ciekawe tym razem gulasz zrobiłam w garnku próżniowym. Dzięki niemu czas przygotowywania

Arbuziaki
"Złota" ryba podana z sosem szpinakowym 128

Danie z cyklu "czyszczenie zamrażalnika" - smażona ryba w złotej panierce podana z sosem szpinakowo-śmietanowym. Prosto i smacznie 😊   Danie idealne na piątkowy obiad. A dla osób, które nie wiedzą j ak zrobić złotą panierkę - wystarczy do mąki dodać kurkumę oraz słodką paprykę i całość dokładnie ze sobą wymieszać.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg rozmrożonej białej(...)ryby (np. dorsza, morszczuka) przyprawa do ryb 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki papryki słodkiej sól 2-3 łyżki mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia sos szpinakowy 250 g rozmrożonego szpinaku (najlepiej w liściach) 1/2 opakowania małej śmietany 30% (100 ml)  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz Rybę i szpinak wcześniej rozmrozić

Ugotować
Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana 137

rewelacyjna, jak najbardziej to również moje smaki. Do zapiekanki ugotowaliśmy ryż i powiem Wam, że zgrał się smakowo idealnie :-) Polecam Wam bardzo, bo jest prosta w przygotowaniu. Wystarczą bakłażany, sos pomidorowy, ser mozzarella i parmezan i pomidory. Miłego dnia :-) Składniki: 2 duże bakłażany 200 g startej mozzarelli 75 g parmezanu 300 g passaty 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano(...)stron jakieś 2-3 minuty.  3. Passatę mieszamy z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, oregano i doprawiamy solą i pieprzem.  4. W naczyniu do zapiekania rozprowadzamy 2 łyżki sosu, układamy połowę bakłażana, na nim smarujemy połowę sosu i posypujemy połową mozzarelli i parmezanu.  5. Układamy drugą połowę bakłażana, smarujemy drugą połowę sosu, na sosie układamy pomidory pokrojone

kruche babeczki
Makaron cukiniowy z sosem serowym 160

Magda Bardzo lubię na szybki obiad przygotować sos serowy na beszamelu – prosty i kremowy, a do niego zazwyczaj makaron i świetnie pasująca cukinia. Okazuje się, że makaron wcale nie jest w tym zestawie potrzebny, bo cukinia świetnie potrafi go zastąpić. Długie paski cukiniowego, chrupiącego papardelle odchudzą trochę to danie, więc te dwa rodzaje serów mogą być wybaczone. Składniki(...)obieraczki do warzyw, tniemy długie, szerokie paski. Dochodzimy do gniazda nasiennego, które nie jest na tyle jędrne i smaczne, aby zrobić z niego makaron. Paski cukinii odkładamy.   Przygotowujemy sos – do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, wsypujemy mąkę i prażymy na małym ogniu, aż stanie się złocista. Następnie, nie przestając mieszać, najlepiej mieszać wszystko rózgą

Smaczna Strona