sosy - 72234 przepisów (strona:601/4816)

Krokiety z soczewicą w sosie z wędzoną śliwką 78

sposoby. Nasze ulubione smaki urozmaicać przez formę podania. Naleśniki z tym samym farszem pojawiły się na blogu już wcześniej . Znajdziecie je tu –> KLIK . Wtedy zapiekałam je z sosem pomidorowym i mozzarellą. Tym razem postawiłam na chrupiącą wersję z pysznym, pachnącym sosem z wędzoną śliwką. Myślę, że takie danie nadaje się również na święta :) naleśniki 6 sztuk: 1 szklanka(...)serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku panierka: 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (można użyć bułki tartej, ale ja nie przepadam) olej do smażenia sos z wędzoną śliwką: szklanka przecieru pomidorowego czerwona cebula łyżka oleju 10 wędzonych śliwek kilka kropel wędzonego tabasco łyżka natki pietruszki szczypta soli i pieprzu Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy

Mienta blog
SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM : przepis, składniki 225

Surówka coleslaw  fot. Moja Książka Kucharska Najlepszy przepis na  surówkę colesław. Przepyszna surówka colesław z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką, doprawiona sosem na bazie majonezu. Surówka colesław z chrzanem i musztardą. Sałatka  wyśmienicie smakuje z dodatkiem kukurydzy albo ananasa, a zamiast ze świeżej kapusty, surówkę colesław można zrobić z kapusty pekińskiej lub czerwonej. Surówka colesław(...)surówkę colesław. Surówka colesław fot. Moja Książka Kucharska Surówka colesław składniki i przyprawy: 1 niewielka główka białej kapusty 1/2  cebuli sałatkowej 1 mała marchewka 1 małe jabłko sos do surówki colesław: 5 łyżek majonezu 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka musztardy (ulubionej) 1 łyżka chrzanu 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Moja Książka Kucharska
SAŁATKA Z BURACZKAMI, SEREM HALLOUMI I KASZĄ JAGLANĄ 129

Prosta i zdrowa sałatka z kaszy jaglanej, pieczonych buraczków i serka halloumi. Z pysznym sosem z pasty sezamowej i jogurtu. Z pestkami granatu, świeżą kolendrą i orzeszkami pinii.  Przygotowanie sałatki można rozłożyć w czasie i 1-2 dni wcześniej upiec buraki, ugotować kaszę jaglaną i przygotować sos tahini. W dniu podania wystarczy podsmażyć kaszę z warzywami i zamarynować buraczki(...)serka halloumi pestki granatu 2 łyżki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: curry i kurkumy w proszku świeża kolendra SOS TAHINI 2 łyżki pasty sezamowej Tahini 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku / starty na tarce sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE KASZĘ jaglaną wsypujemy do rondelka, dodajemy

cool and minty
Sajgonki z warzywami i kurczakiem 135

kurczaka około 300 g duża marchewka czerwona papryka kapusta pekińska około 100 g kilka pieczarek (dałam 4 albo 5 średnich) cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki łyżka sosu sojowego sól pieprz papier ryżowy wybrany lub samodzielnie zrobiony sos Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Przełożyć do miski, zalać sosem sojowym i wymieszać. Odstawić na pół godziny(...)najpierw sobie wszystkie zawinąć i dopiero potem smażyć. Jeśli zrobicie sajgonki na głębokim oleju mogą mieć nieco inny kolor od moich podsmażonych na patelni, to normalne. Polecam z gotowych sosów słodko - pikantny sos chili Tao Tao. Mnie bardzo smakował

Karola gotuje
Świąteczna sałatka-wieniec z buraczkami, mandarynką i pestkami granatu 104

skórki i pokrój je na plasterki. Ładne, środkowe plastry zostaw do sałatki. Z pozostałych, skrajnych plastrów wyciśnij sok prosto do słoika.  W słoiku umieść także pozostałe składniki sosu - ocet balsamiczny, miód, musztardę, sól, pieprz oraz oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij. Sos przelej do małej miseczki, którą następnie umieść na środku dużego półmiska lub drewnianej okrągłej deski(...)Cykorię podziel na liście i ułóż je na półmisku dookoła miseczki z sosem. Mieszankę sałat opłucz i osusz. Następnie rozłóż liście na cykorii dookoła miseczki z sosem, tworząc podstawę wieńca. Buraka pokrój na grube plastry. Następnie wytnij z nich gwiazdki przy pomocy foremek do ciasteczek. Buraka możesz również pokroić w kostkę. Na liściach mieszanki sałat umieść gwiazdki z buraka oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki deserowe z kremem adwokatowym, perełkami i sosem 184

Naleśniki deserowe z kremem adwokatowym, perełkami i sosem Któż nie lubi naleśników? U nas się je uwielbia. Moje dzieci często wołają o nie na śniadanie lub obiad. A ja… czasem podaję je również w formie deseru. Dziś wersja skierowana dla dorosłych Pyszne naleśniki z kremem adwokatowym, truskawkowymi perełkami (dla przełamania słodyczy i pięknego wyglądu) i sosem czekoladowym. Obok takiego(...)szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka klasy M Dodatkowo: krem adwokatowy (domowy z tego przepisu (można dodać barwnik) lub dobrej jakości kupny) perełki truskawkowe od NatureAndMe sos czekoladowy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną z budyniem (odmierzamy 2 szklanki mąki, odkładamy z powrotem 2 łyżki, a w to miejsce dodajemy budyń). Dolewamy mleko, wbijamy 2 jajka i dolewamy

Słodkie okruszki
Kaczka z granatem i migdałami 140

pieczonej kaczki na sposób dość znacznie odbiegający od wszystkich naszych wcześniejszych przepisów. O ile kaczka sama w sobie nie jest przygotowana w jakiś nadzwyczajnie szczególny sposób, to kluczowy jest sos. Utrzymany w klimacie kuchni Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki zawiera miąższ granatu, migdały oraz typowe dla tamtych regionów przyprawy. Ze swojej strony proponujemy podawać tak przygotowana kaczkę z dodatkiem białego(...)minut, ale nie dłużej niż to faktycznie konieczne. Na ostatnie 10-15 minut otwieramy folię od góry, aby skórka ładnie się zarumieniła i zrobiła lekko chrupiąca. W międzyczasie przygotowujemy sos. Z granatu wyjmujemy ziarna z miąższem i wsypujemy do niewielkiego stalowego rondla (zostawiając nieco do dekoracji). Zalewamy szklanką wody i gotujemy niezbyt gwałtownie pod częściowym przykryciem przez 20 minut. Następnie

Kulinarna Pokusa
Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem 166

Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i świeżym szpinakiem z dodatkiem śmietany kremówki. Całość posypana startym parmezanem. Proste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne dni. Dynia sprawia, że sos jest słodkawy i kremowy. Pyszny! Parmezan natomiast podkręca smak dania, więc jest obowiązkowym dodatkiem. Polecam! Składniki: 250 g makaronu (użyłam typu Bavette) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3/4 szklanki(...)puree z dyni, bulion i lekko posiekany szpinak. Gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente i przełożyć do sosu. Wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą → Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią

Oryginalny smak
CHRUPIĄCE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA 153

chrupiącego kurczaka z piekarnika.  Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką.       Pyszny kurczak z chrupiącą skórką, pieczony w piekarniku, doprawiony azjatycką limonką kafir, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili i czerwoną papryką. Absolutnie doskonałe pieczone udka kurczaka na obiad. Jak upiec udka kurczaka w piekarniku, aby miał chrupiącą skórkę.  Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie(...)łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonej limonki kafir 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka soli morskiej 1 mała puszka pędów bambusa 2 łyżki sosu sojowego Udka kurczaka z piekarnika przepis. Przygotowanie chrupiących udek kurczaka: Krok 1. Udka kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę

Moja Książka Kucharska
Spaghetti z orzechami włoskimi – obiad w 25 minut 117

Adriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania w sosie. Kiedy makaron kończy się gotować, zaczynamy robić sos – w rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny(...)minutę mieszając, aż czosnek straci surowy zapach i wyłączamy ogień pod rondlem. Odcedzamy makaron i zachowujemy niepełną szklankę wody z gotowania – to skrobia i sól, które zagęszczą i doprawią sos. Makaron przekładamy do rondla z czosnkiem i dodatkami, wsypujemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i ser starty na drobnych oczkach tarki. Mieszamy wszystko dokładnie, włączamy ogień pod rondlem i dolewamy

Karo in the Kitchen
KLOPSIKI Z SZYNKI W SOSIE MOCNO WARZYWNYM 195

Mięciutkie, delikatne klopsiki w mocno warzywnym sosie.  Do sosu możemy dorzucić wszystkie nasze ulubione warzywa. Im warzyw więcej, tym sos będzie treściwszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny 😉 Składniki na klopsy: 600 g mięsa od szynki 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka majeranek 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 2-3 łyżki wody masło klarowane olej  mąka(...)cebulę, przyprawy, kaszę manną i wodę. Wyrabiamy dokładnie. Formujemy zwilżonymi w wodzie dłońmi niewielkie klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Składniki na sos:  1/2 kalafiora 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula masło klarowane lub olej ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana 18% Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną

Walijskie Pichcenie
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 157

dalej…. … po chwili dodałam również marchewkę. Na poniższym zdjęciu można zobaczyć finalny efekt – pyszna jarzynka do obiadu gotowa (doprawiona solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością sosu sojowego, posypana na koniec sezamem). Nareszcie mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu(...)czego przyczepić, a wręcz odwrotnie – chce się więcej. Nie byłabym sobą, gdybym choć raz w tygodniu nie przygotowała dania na bazie makaronu. Tutaj makaron ze szpinakiem, cukinią w sosie beszamelowym z dodatkiem koziego sera. Choć w ofercie patelni WOLL jest też taka przeznaczona specjalnie do naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 114

dalej…. … po chwili dodałam również marchewkę. Na poniższym zdjęciu można zobaczyć finalny efekt – pyszna jarzynka do obiadu gotowa (doprawiona solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością sosu sojowego, posypana na koniec sezamem). Nareszcie mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu(...)czego przyczepić, a wręcz odwrotnie – chce się więcej. Nie byłabym sobą, gdybym choć raz w tygodniu nie przygotowała dania na bazie makaronu. Tutaj makaron ze szpinakiem, cukinią w sosie beszamelowym z dodatkiem koziego sera. Choć w ofercie patelni WOLL jest też taka przeznaczona specjalnie do naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się

Smaki Na Talerzu
Czwartek: Kurczak tikka masala 133

Zamarynowane w korzennych przyprawach kawałki kurczaka najpierw trzeba obsamżyć, a potem udusić w kremowym, zawiesistym sosie o pięknym, miedzianym kolorze. Kurczak tikki masala to idealne danie o tej porze roku: pachnące przyprawami, rozgrzewające danie. Czas : 35 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Wygląda jak danie hinduskie, pachnie jak danie hinduskie, smakuje jak danie kuchni hinduskiej, nazywa się(...)dania awanturującego się klienta (ewidentnie bez krawata). Szef tak zrobił. Kucharz zaniósł zmodyfikowane curry kierowcy, ten zachwycił się daniem i zaczął regularnie przychodzić z kolegami na kurczaka w sosie. Stąd sława kurczka tikki masala zaczęła promieniować na całą Wyspy Brytyjskie. Ładna historia, tyle, że Rahul Verma, krytyk klinarny, znawca kuchni hinduskiej twierdzi, że jadł kurczaka tikka masala w Penjabie, gdzie

Niedzielny kucharz
Schab duszony w sosie cebulowym 187

Prosty przepis na obiad z wykorzystaniem schabu. Coś innego zamiast klasycznego schabowego. Schab duszony jest z dodatkiem cebuli, która potem zagęszcza sos. Takie duszone mięsko można podać z różnymi dodatkami, pasuje i do kaszy i do ziemniaków a także do różnych kluseczek. składniki: 800 g schabu 450 g cebuli ok 800 ml gorącej wody sól,pieprz 2 listki laurowe(...)majeranek. Całość dusić aż mięso bedzie miękkie. Gdy mięsko będzie już miękkie plastry schabu przełożyć na talerz. Wyłowić listki laurowe a wywar z cebulą zmiksować blenderem aby go zagęścić. Sos można zmiksować niedokładnie pozostawiając kawałki cebuli lub całkowicie na gładko, wedle uznania.  Jeśli sos jest za gęsty dolać wody a jeśli jest za rzadki można go zredukować lub zagęścić

Monia miesza i gotuje