duże powodzenie na obiad mają dania jednogarnkowe i dania "jednej patelni". Dań i pomysłów jest sporo, a ostatnie danie jakie zrobiłam to klopsiki w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem makaronu. Do tego dania zachęcił mnie zakup pięknych garnków w FAVI.pl . Przeglądając cały asortyment można się zatracić i zakochać w niektórych rzeczach lub gadżetach. Znajdziecie tam meble, oświetlenie oraz sporo produktów(...)podsmażyć z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Klopsiki zalać bulionem wlać kremówkę dodać musztardę wymieszać i gotować na niewielkim ogniu około 10-15 minut do zredukowania i zgęstnienia sosu. Co jakiś czas sos należy przemieszać. Sos nie powinien być zbyt gęsty by po dodaniu makaronu nie zrobiła nam się klucha. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Jeśli danie podajemy
Ala piecze i gotujekoktajlowe i dusimy całość ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wkładamy umyte i obrane z pancerzyka krewetki i całość smażymy ok. 5 minut. Do sosu z krewetkami dodajemy odcedzony makaron i wszystkie mieszamy na patelni. Wykładamy na talerze i posypujemy po wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem. Daleko pada kopia od oryginału W wersji oryginalnej metoda polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym, który stopniowo ulega karmelizacji (stąd przymiotnik „błyszczący”), a proces ten wzmacnia dodatek cukru lub miodu. Dla przełamania smaku do teriyaki dodaje się jeszcze albo sake, albo mirin(...)drobiowych, bo są delikatne i szybko się smażą standardowo stosuje się natomiast mięso z udek. Zamiast nich możecie wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. W sklepie możecie kupić gotowy sos teriyaki, ale akurat do tego dania nie jest on potrzebny. Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1/3 szklanki sosu sojowego 4 łyżki cukru brązowego
Niedzielny kucharzSoczysta wołowina w sosie winnym na chlebie za zakwasie. Do mięsa dodałam śliwki, żurawinę i miechunkę suszoną, owoce które lubię i idealnie pasują do wołowiny. 40 dkg wołowiny z udźca 1 cebula czerwona 1 szklanka śliwek suszonych 3 łyżki miechunki i żurawiny suszonej sól, pieprz 2 kromki chleba za zakwasie 1 łyżka sosu balsamico 350 ml wina czerwonego półwytrawne olej(...)pokrojoną cebule, do cebuli dodaję wołowinę z owocami, podlewam wodą od czasu do czasu i duszę na wolnym ogniu około godzinę. Wlewam wino redukuję, dodaję chleb miąższ pokruszony, sól, sos balsamico i duszę dalej aż wołowina będzie miękka. Na końcu wyjmuję wołowinę ze śliwkami i częścią żurawiny i miechunki. Resztę sosu miksuję blenderem, przecieram przez sito. Do sosu dodaję mięso
wesoła kuchniaŚwiąteczny pstrąg z pieczarkami, porem i sosem grzybowym. Szybkie, proste i jakie dobre danie świąteczne. Sos pieczarkowy podkręciłam w smaku pudrem grzybowym. Dzięki czemu ma jeszcze bardziej intensywny smak. 2 pstrągi 1 por biała część 25 dkg pieczarek 3 łyżki natki pietruszki posiekanej 1 cebula 1 łyżeczka majeranku przyprawa do ryb sól, pieprz czarny i czerwony 1 marchewka ugotowana(...)albo dłużej. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną por. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam cebulę, dodaję pokrojone pieczarki i smażę chwilę. Połowę odkładam na talerz, zrobimy sos z pieczarek. Dodaję por, natkę, doprawiam solą, pieprzem. Pstrągi nadziewam farszem, spinam wykałaczkami. Układam w naczyniu do zapiekania, dodaje gałązki rozmarynu, pieprz czerwony. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni
wesoła kuchniarękoma też damy radę. Składniki 400 g gotowanego mięsa z homara 100 g korniszonów 100 g marynowanych grzybów (dowolnych ) 8 łyżek majonezu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 2 jajka 10 zielonych oliwek zielona sałata ( dowolna ) 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie Mięso z homara pokroiłem na małe kawałki. Przygotowałem sos : do majonezu dodałem sos sojowy, drobno pokrojone(...)korniszony, grzyby marynowane i drobno posiekane wcześniej ugotowane na twardo jedno jajko. Sos doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny i cukrem. Na salaterce rozłożyłem liście sałaty, a na nich mięso homara. Polałem sosem. Udekorowałem krążkami drugiego jajka oraz zielonymi oliwkami
R'n'G KitchenCześć! Śledzie w occie, śledzie w sosie musztardowym, śledzie panierowane w zalewie - teraz napiszę o śledziach w sosie śmietanowym. Bardzo fajna odmiana podania śledzi. Takie właśnie najbardziej mi smakują. Zbliżają się święta i już postanowiłam, że zrobię trzy rodzaje śledzi, między innymi właśnie te. Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 2 łyżki majonezu * 5 łyżek śmietany * 1/2 jabłka(...)jabłkowego * koperek do dekoracji Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin. Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm. Zrobiłam sos śmietanowy. Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Dodałam do majonezu i śmietany. Połówkę jabłka starłam na tarce o grubych oczkach. Połączyłam z sosem. Przyprawiłam
Pieprzyć z Fantazjąpora na to co najważniejsze - zamówione dania: Zrobiłam zdjęcie całego zastawionego stołu, bo kuchnia indyjska robi wrażenie. Przystawka. Pikantny, chrupki pierożek z farszem warzywnym i kurczakiem. Do tego trzy sosy. Naprawdę pali. Radzę też uważać na sosy! Dania główne: Lamb Malai Methi. To danie, które zamówiłam. Stopień ostrości: średni. Danie na bazie sosu pomidorowego z cebulą i śmietaną, liśćmi kozieradki(...)Rozpływające się w ustach kawałki jagnięciny i ten aromat! Uwielbiam to w jaki sposób podawane są potrawy. Kadhai Lamb. Danie zamówione przez mojego tatę i męża. Stopień ostrości: wysoki. Sos przygotowany na bazie warzyw takich jak pomidor, papryka, cebula z dodatkiem suszonego w całości chili, kminku indyjskiego, świeżego imbiru oraz kolendry. Miało palić i paliło. Suszone chili (czarne) wyglądało zjawiskowo
Karola gotujeMakaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią to błyskawiczna propozycja na przygotowanie smacznego posiłku. Taki makaron możecie zabrać ze sobą na obiad albo lunch do pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smoka: pomarańczowych – z batatów, okraszonych sporą ilością chili; oraz fioletowych – z ziemniaków o tej barwie, przyprawionych suszoną pietruszką, pieprzem oraz czosnkiem. Wszystko podane z łagodzącym ogniste doznania sosem miętowym. Ostrzegam, że smak mięsa jagnięcego nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego kupcie sobie mniejszy kawałek, żeby poeksperymentować i zobaczyć, czy Wam podpasuje Nieco ognia i pyszne mięsko gotowe(...)KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! – PIECZONA JAGNIĘCINA Z DWUKOLOROWYMI FRYTKAMI SPYRO REIGNITED TRILOGY goleń jagnięca w cytrusach i rozmarynie, pikantne frytki z batatów, ziołowe frytki z fioletowych ziemniaków, sos miętowy 2,5h – 26 zł 2 porcje średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska piekarnik papier do pieczenia Składniki Koszt JAGNIĘCINA goleń jagnięca – 1 szt. (300g) czosnek – 1 duży
Nerds KitchenSałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry – to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Prosta i szybka w wykonaniu, a także bardzo kolorowa – cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie! Delikatny gotowany kurczak w połączeniu z kukurydzą i chrupiącą papryką stanowi przepyszne danie. A do tego lekko pikantny sos curry – mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gotowanym(...)kurczakiem w sosie curry – Składniki: 250g gotowanego kurczaka (udek, podudzi, filetów z piersi; u mnie pozostałość po gotowaniu rosołu) pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu 1 średni ogórek zielony – 200g 1 mała papryka czerwona – ok. 140g 1-2 łyżki majonezu 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka pikantnego ketchupu 1 płaska łyżeczka
Kulinarne PrzebojePyszne danie dla miłosników bazylii. Makaron w pysznym aromatycznym bazyliowym sosie. Danie proste, szybkie i bardzo smaczne. Do całości można dorzucić jeszcze pierś z kurczaka lub indyka. składniki: 500 g makaronu 2 solidne garście listków świeżej bazylii ok 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka masła sól,pieprz pomidorki koktajlowe ok 200 g Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wstawić wodę(...)Całość zmiksować blenderem aby rozdrobnić bazylię, można na gładko lub zostawić malutkie kawałeczki listków. Śmietankę zmiksowaną z bazylią przelać ponownie na patelnię, wlać też resztę śmietanki. Całość zredukować aby sos zgęstniał, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente. Osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do sosu. Dodać pokrojone pomidorki. Całość wymieszać aby makaron pokrył się sosem. Nakładać
Monia miesza i gotujesmaku.Przygotowuję jej więcej, nie tylko na Wigilie, ponieważ chętnie sięgamy po nią również podczas kolejnych dni świąt . Składniki: 1 kg filetu z morszczuka sól, pieprz mąka do panierki sos: 6 marchewek 2 cebule szklanka wody pół szklanki oleju mały słoiczek koncentratu pomidorowego cukier, sól - do smaku Wykonanie: Fileta kroimy na mniejsze kawałki(...)kroimy w półpiórka. Do garnka wlewamy olej, wodę, wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy razem ok 15 minut dodając sól, pieprz, cukier. Dodajemy również słoiczek koncentratu pomidorowego. Całość doprawiamy tak, aby sos był lekko słodkawy. Na dno salaterki wykładamy cienką warstwę sosu, na to kawałki ryby, przykrywamy sosem, znów wykładamy rybę. Czynność powtarzamy, wierzchnią warstwą ma być sos. Tak przygotowaną rybę
Z Majeczką w kuchniSurówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki to szybki przepis na dodatek do obiadu. Przygotujemy go w zaledwie 5 minut. Sos do surówki przygotowałam na bazie śmietany z dodatkiem oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz odrobiny cukru. Pamiętajcie, aby warzywa z sosem pomieszać zaraz przed podaniem, ponieważ, jak zrobimy to wcześniej, sałata straci jędrność. Zobacz też: Surówka z marchewką i jabłkiem(...)Buraczki z octem balsamicznym i miodem Przepis na surówkę z sałaty rzymskiej i rzodkiewki Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 5 minut Składniki 2 główki sałaty rzymskiej 4 rzodkiewki sos: 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Przepis 1 Główki sałaty kroimy nożem na mniejsze kawałki. Rzodkiewki
Kuchnia BazyliiKukurydziany omlet z sosem na bazie syropu klonowego Dziś polecam Wam pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu śniadanie. Uwielbiam najróżniejsze omlety i placuszki. Goszczą one na moim stole naprawdę często. Moje dzieci też się nimi zajadają z wielkim apetytem. Dzisiejszy omlet przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej. Ale żeby nie było tak zwyczajnie… podałam go z pysznym słodkim sosem(...)jogurtu 2 jajka klasy M około 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru (można pominąć lub dodać inne „słodzidło”) odrobina oleju do wysmarowania patelni Na sos: 3 łyżki syropu klonowego – do nabycia w Kuchnie Świata 1 łyżka kremu ciasteczkowego – do nabycia w Kuchnie Świata niespełna 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy nasz szybki
Słodkie okruszki