kurczaka około 300 g duża marchewka czerwona papryka kapusta pekińska około 100 g kilka pieczarek (dałam 4 albo 5 średnich) cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki łyżka sosu sojowego sól pieprz papier ryżowy wybrany lub samodzielnie zrobiony sos Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Przełożyć do miski, zalać sosem sojowym i wymieszać. Odstawić na pół godziny(...)najpierw sobie wszystkie zawinąć i dopiero potem smażyć. Jeśli zrobicie sajgonki na głębokim oleju mogą mieć nieco inny kolor od moich podsmażonych na patelni, to normalne. Polecam z gotowych sosów słodko - pikantny sos chili Tao Tao. Mnie bardzo smakował
Karola gotujeskórki i pokrój je na plasterki. Ładne, środkowe plastry zostaw do sałatki. Z pozostałych, skrajnych plastrów wyciśnij sok prosto do słoika. W słoiku umieść także pozostałe składniki sosu - ocet balsamiczny, miód, musztardę, sól, pieprz oraz oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij. Sos przelej do małej miseczki, którą następnie umieść na środku dużego półmiska lub drewnianej okrągłej deski(...)Cykorię podziel na liście i ułóż je na półmisku dookoła miseczki z sosem. Mieszankę sałat opłucz i osusz. Następnie rozłóż liście na cykorii dookoła miseczki z sosem, tworząc podstawę wieńca. Buraka pokrój na grube plastry. Następnie wytnij z nich gwiazdki przy pomocy foremek do ciasteczek. Buraka możesz również pokroić w kostkę. Na liściach mieszanki sałat umieść gwiazdki z buraka oraz
Chilli Czosnek i OliwaNaleśniki deserowe z kremem adwokatowym, perełkami i sosem Któż nie lubi naleśników? U nas się je uwielbia. Moje dzieci często wołają o nie na śniadanie lub obiad. A ja… czasem podaję je również w formie deseru. Dziś wersja skierowana dla dorosłych Pyszne naleśniki z kremem adwokatowym, truskawkowymi perełkami (dla przełamania słodyczy i pięknego wyglądu) i sosem czekoladowym. Obok takiego(...)szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka klasy M Dodatkowo: krem adwokatowy (domowy z tego przepisu (można dodać barwnik) lub dobrej jakości kupny) perełki truskawkowe od NatureAndMe sos czekoladowy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną z budyniem (odmierzamy 2 szklanki mąki, odkładamy z powrotem 2 łyżki, a w to miejsce dodajemy budyń). Dolewamy mleko, wbijamy 2 jajka i dolewamy
Słodkie okruszkipieczonej kaczki na sposób dość znacznie odbiegający od wszystkich naszych wcześniejszych przepisów. O ile kaczka sama w sobie nie jest przygotowana w jakiś nadzwyczajnie szczególny sposób, to kluczowy jest sos. Utrzymany w klimacie kuchni Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki zawiera miąższ granatu, migdały oraz typowe dla tamtych regionów przyprawy. Ze swojej strony proponujemy podawać tak przygotowana kaczkę z dodatkiem białego(...)minut, ale nie dłużej niż to faktycznie konieczne. Na ostatnie 10-15 minut otwieramy folię od góry, aby skórka ładnie się zarumieniła i zrobiła lekko chrupiąca. W międzyczasie przygotowujemy sos. Z granatu wyjmujemy ziarna z miąższem i wsypujemy do niewielkiego stalowego rondla (zostawiając nieco do dekoracji). Zalewamy szklanką wody i gotujemy niezbyt gwałtownie pod częściowym przykryciem przez 20 minut. Następnie
Kulinarna PokusaMakaron z sosem dyniowym, kurczakiem i świeżym szpinakiem z dodatkiem śmietany kremówki. Całość posypana startym parmezanem. Proste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne dni. Dynia sprawia, że sos jest słodkawy i kremowy. Pyszny! Parmezan natomiast podkręca smak dania, więc jest obowiązkowym dodatkiem. Polecam! Składniki: 250 g makaronu (użyłam typu Bavette) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3/4 szklanki(...)puree z dyni, bulion i lekko posiekany szpinak. Gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente i przełożyć do sosu. Wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą → Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią
Oryginalny smakchrupiącego kurczaka z piekarnika. Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką. Pyszny kurczak z chrupiącą skórką, pieczony w piekarniku, doprawiony azjatycką limonką kafir, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili i czerwoną papryką. Absolutnie doskonałe pieczone udka kurczaka na obiad. Jak upiec udka kurczaka w piekarniku, aby miał chrupiącą skórkę. Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie(...)łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonej limonki kafir 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka soli morskiej 1 mała puszka pędów bambusa 2 łyżki sosu sojowego Udka kurczaka z piekarnika przepis. Przygotowanie chrupiących udek kurczaka: Krok 1. Udka kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę
Moja Książka KucharskaAdriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę łączenia i podgrzewania w sosie. Kiedy makaron kończy się gotować, zaczynamy robić sos – w rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny(...)minutę mieszając, aż czosnek straci surowy zapach i wyłączamy ogień pod rondlem. Odcedzamy makaron i zachowujemy niepełną szklankę wody z gotowania – to skrobia i sól, które zagęszczą i doprawią sos. Makaron przekładamy do rondla z czosnkiem i dodatkami, wsypujemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i ser starty na drobnych oczkach tarki. Mieszamy wszystko dokładnie, włączamy ogień pod rondlem i dolewamy
Karo in the KitchenMięciutkie, delikatne klopsiki w mocno warzywnym sosie. Do sosu możemy dorzucić wszystkie nasze ulubione warzywa. Im warzyw więcej, tym sos będzie treściwszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny 😉 Składniki na klopsy: 600 g mięsa od szynki 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka majeranek 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 2-3 łyżki wody masło klarowane olej mąka(...)cebulę, przyprawy, kaszę manną i wodę. Wyrabiamy dokładnie. Formujemy zwilżonymi w wodzie dłońmi niewielkie klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Składniki na sos: 1/2 kalafiora 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula masło klarowane lub olej ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana 18% Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną
Walijskie Pichceniedalej…. … po chwili dodałam również marchewkę. Na poniższym zdjęciu można zobaczyć finalny efekt – pyszna jarzynka do obiadu gotowa (doprawiona solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością sosu sojowego, posypana na koniec sezamem). Nareszcie mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu(...)czego przyczepić, a wręcz odwrotnie – chce się więcej. Nie byłabym sobą, gdybym choć raz w tygodniu nie przygotowała dania na bazie makaronu. Tutaj makaron ze szpinakiem, cukinią w sosie beszamelowym z dodatkiem koziego sera. Choć w ofercie patelni WOLL jest też taka przeznaczona specjalnie do naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się
Smaki Na Talerzudalej…. … po chwili dodałam również marchewkę. Na poniższym zdjęciu można zobaczyć finalny efekt – pyszna jarzynka do obiadu gotowa (doprawiona solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością sosu sojowego, posypana na koniec sezamem). Nareszcie mogłam spokojnie podsmażyć większą ilość warzyw, bez obaw, że „uciekną” mi one z patelni. Chciałam jeszcze zrobić zdjęcie podprażanych ziaren sezamu(...)czego przyczepić, a wręcz odwrotnie – chce się więcej. Nie byłabym sobą, gdybym choć raz w tygodniu nie przygotowała dania na bazie makaronu. Tutaj makaron ze szpinakiem, cukinią w sosie beszamelowym z dodatkiem koziego sera. Choć w ofercie patelni WOLL jest też taka przeznaczona specjalnie do naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się
Smaki Na TalerzuZamarynowane w korzennych przyprawach kawałki kurczaka najpierw trzeba obsamżyć, a potem udusić w kremowym, zawiesistym sosie o pięknym, miedzianym kolorze. Kurczak tikki masala to idealne danie o tej porze roku: pachnące przyprawami, rozgrzewające danie. Czas : 35 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Wygląda jak danie hinduskie, pachnie jak danie hinduskie, smakuje jak danie kuchni hinduskiej, nazywa się(...)dania awanturującego się klienta (ewidentnie bez krawata). Szef tak zrobił. Kucharz zaniósł zmodyfikowane curry kierowcy, ten zachwycił się daniem i zaczął regularnie przychodzić z kolegami na kurczaka w sosie. Stąd sława kurczka tikki masala zaczęła promieniować na całą Wyspy Brytyjskie. Ładna historia, tyle, że Rahul Verma, krytyk klinarny, znawca kuchni hinduskiej twierdzi, że jadł kurczaka tikka masala w Penjabie, gdzie
Niedzielny kucharzProsty przepis na obiad z wykorzystaniem schabu. Coś innego zamiast klasycznego schabowego. Schab duszony jest z dodatkiem cebuli, która potem zagęszcza sos. Takie duszone mięsko można podać z różnymi dodatkami, pasuje i do kaszy i do ziemniaków a także do różnych kluseczek. składniki: 800 g schabu 450 g cebuli ok 800 ml gorącej wody sól,pieprz 2 listki laurowe(...)majeranek. Całość dusić aż mięso bedzie miękkie. Gdy mięsko będzie już miękkie plastry schabu przełożyć na talerz. Wyłowić listki laurowe a wywar z cebulą zmiksować blenderem aby go zagęścić. Sos można zmiksować niedokładnie pozostawiając kawałki cebuli lub całkowicie na gładko, wedle uznania. Jeśli sos jest za gęsty dolać wody a jeśli jest za rzadki można go zredukować lub zagęścić
Monia miesza i gotujeryżu (lub 300 g) – przed gotowaniem 1 jajko 1 cebula (około 100 g) pęczek natki pietruszki do smaku: sól, pieprz papryka ostra, pieprz ziołowy olej do smażenia Na sos: od 500 do 700 g przecieru pomidorowego (passaty)- ja użyłam 700 g passaty z dodatkiem bazylii 200 g śmietanki 30 % cebula (około 150 g) 2 marchewki (około(...)dodatkowo bazylia suszona lub świeża zioła prowansalskie lub inne takie jakie lubimy olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia Przygotowanie: Najpierw przygotuję kotlety: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju
Uwaga Babcia Gotujedanie obiadowo-kolacyjne. Bogate w składniki, sycące i uzależniające. Naleśniki nadziewamy podsmażonym szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą (lub twarogiem). Robiąc większą ilość można jednorazowo zapiec wszystkie naleśniki z sosem pomidorowym i dodatkowo posypać całość parmezanem lub tartą mozzarellą. SKŁADNIKI / 8 szt. 8 naleśników np. z TEGO przepisu FARSZ 50 g masła 400 g świeżego szpinaku 1/2 szklanki pokrojonych(...)suszonych pomidorów ze słoiczka 250 g ricotty lub twarogu 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej SOS POMIDOROWY 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 400 g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta
cool and mintyRyba nie musi być nudna bo podać ją można z różnymi sosami. Skusiłam się na sos mango bo go uwielbiam, do tego szybko się robi i jest pyszny. Zębacza podałam z batatami. Lekki, zdrowy i jaki dobry obiad. Zębacza jadłam pierwszy raz i muszę przyznać, że jest to bardzo smaczna ryba. 50 dkg zębacza smugowego 1 mango 1 cebula sól(...)pieprz 1 ząbek czosnku przyprawa do ryb 50 ml wina białego papryczka chili szałwia, estragon, oregano świeże bazylia, oregano, tymianek suszony 150 g sosu jasnego uniwersalnego 2 bataty 1 łyżka masła olej rzepakowy Rybę kroję na kawałki, posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb, posiekaną szałwią, estragonem, oregano. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Rybę przekładam do naczynia do zapiekania, układam
wesoła kuchnia