sosy - 72234 przepisów (strona:597/4816)

Makaron po azjatycku z wieprzowiną 186

makaronu z fasoli mung lub ryżowego 400g polędwiczki wieprzowej (można zastąpić innym mięsem np. indykiem, kurczakiem) 2 marchewki 250g mrożonej fasolki szparagowej zielonej 150g pieczarek 1/2 łyżki oleju sezamowego Sos: 6 łyżek sosu sojowego* 1 łyżka sambal oelek lub sosu siracha 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego Szczypta ostrej papryki w proszku(...)wersji bezglutenowej użyj odpowiedniego sosu sojowego Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Polędwiczkę pokroić w nieduże paski - ja pokroiłam w plasterki, które przekroiłam jeszcze na pół. Pieczarki pokroić w plasterki, a marchewkę w słupki. Na patelni, na oleju sezamowym podsmażyć na złoty kolor polędwiczkę, pod koniec smażenia dodać marchewkę, fasolkę szparagową i pieczarki. Smażyć kilka minut do miękkości. Składniki

Fabryka pomysłów
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 131

ryżowego z ogórkiem i makiem Sernik na zimno z wiśniami i słoną kruszonką (podawany w filiżankach) Jak wyszły przepisy z Ottolenghi. Prosto? Nasza uczta zaczęła się od halibuta w sosie pomidorowym z tahini. W polskich warunkach była to oczywiście ryba mrożona, której ilość zmniejsza się przy rozmrożeniu. Gospodyni spotkania, która przygotowywałą właśnie to danie, zwróciła uwagę, że przepis zakładał gotowanie(...)prostszego w przygotowaniu i przy podaniu gościom pieczenia w piekarniku. Były też zastrzeżenia do rozwadniania tahini wodą przez co sezamowa tahina była mało wyrazista w smaku. Jak dla mnie sos chili mógłby być też pikantniejszy. Drugi z testowanych przez Czytaj, gotuj i jedz przepisów to makaron z harissą, czarnymi oliwkami i kaparami. Danie pomimo, że zrobione z własnoręcznie zrobionej harissy

Ugotowane pozamiatane
Leniwe kluski ze szpinakiem 95

szybkie do zrobienia  kluski leniwe szpinakowe. Leniwe kluski czyli kluski z serem na ogół jadam na słodko. Leniwe szpinakowe są zdecydowanie wytrawne i należy podać je z wytrawnym sosem. Ja podałam swoje z pysznym domowym  sosem pomidorowym  z zapasów zrobionych na zimę. Myślę, że smaczne byłyby też z wyrazistym sosem serowym. Bardzo polecam! LENIWE KLUSKI SZPINAKOWE(...)osób) kluski 180 g tłustego twarogu ok 85 g mąki plus dodatkowo do podsypania 1 jajko 100 g szpinaku baby ząbek czosnku sól, świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowo dowolny sos pomidorowy kilka liści kolendry lub pietruszki starty parmezanu Przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić na patelnie, smażyć tak długo aż zwiędnie i puści wodę. Posolić, popieprzyć, dodać posiekany czosnek. Smażyć mieszając

Stare Gary
Kolorowa sałatka meksykańska 137

buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española(...)Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 50 g żółtego sera 1 szklanka pociętej sałaty lodowej 1 mała czerwona papryka 1 mała zielona papryka Sos: sok z cytryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu sól pieprz  chili Wykonanie: Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie

Kulinarne przygody Gatity
PLACEK PO ZBÓJNICKU BEZ MIĘSA 269

Wegetariański gulasz z dużą ilością warzyw, podany w chrupiącym placku ziemniaczanym.  Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje i na jak długo daje uczucie sytości, choć nie zawiera mięsa.  Sos gotuje się nie więcej niż 30 minut i można przygotować go dzień wcześniej. Zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku, a następnie dodajemy pokrojone warzywa i przepłukaną soczewicę.  Wszystko zalewamy(...)mały batat 1 papryka czerwona 200 g pieczarek 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 i 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz; 1 płaska łyżeczka: suszonego lubczyku, słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano, 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego

cool and minty
Bitki schabowe w sosie pieczarkowo-musztardowym 127

Bitki to po prostu bite kolety. Tradycyjnie robi się je z wołowiny, możemy przygotować je również z wieprzowiny. Ja przedstawiam przepis bitki ze schabu, polane pysznym, aromatycznym sosem. Szybki i efektowny obiad:).  Bitki: 500g schabu  sól, pieprz, papryka słodka olej do smażenia Sos: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki musztardy  1/2 szklanki wody(...)łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18%  sól, pieprz  olej posiekana natka pietruszki  1. Przygotowujemy sos: cebulę, czosnek i pieczarki kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania wody z pieczarek. Wtedy wlewamy wodę wymieszaną z mąką, musztardą i śmietaną. Gotujemy przez około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  2. Schab

Szefowa kuchni
SAŁATKA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 192

lubicie hamburgery to mam dla Was przepis idealny. Sałatka cheesburgerowa to doskonała propozycja nie tylko dla fanów burgerów, ale i sycących mięsnych sałatek. Pyszna kompozycja smakowa mięsa, warzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem dodatkowo(...)pieprzem a następnie odstawić do wystudzenia. Sałatę porwać na drobne kawałki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę a cebulę drobno poszatkować. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos mieszając majonez, śmietanę, musztardę i ketchup. Sałatka warstwowa świetnie prezentuje się w szklanej misce układana warstwowo (po kolei od najniższej warstwy): 1/2 części wystudzonego i podsmażonego mięsa 1/2 części sosu

Ola la LCHF
Niedzielny obiad w stylu azjatyckim – miska z łososiem, kimchi i wakame 131

jabłka – obranego i oczyszczonego z gniazd nasiennych i skórek 150 g czosnku – obranego i posiekanego 200 g cebuli posiekanej 70 g startego na tarce imbiru 100 ml sosu rybnego 40 g ostrej papryki do kimchi (gochugaru) 150 ml wody, 50 g mąki ryżowej, 30 g cukru na kleik ryżowy 6 łyżek soli i 2,5 l wody(...)ostudzenia. Zblenduj czosnek, cebulę, jabłko i starty imbir na gładką masę. Dodaj pokrojoną w paski marchewkę. Do kleiku wsyp ostrą paprykę i wymieszaj, dodaj zblendowane warzywa i sos rybny, żeby uzyskać pastę kimchi. Wyciśnij wodę z kapusty. Wymieszaj kapustę z pastą kimchi. Pozostaw w cieple przykrytą folią na 24-48 godz. Potem wstaw do lodówki. Kiszonki typu kimchi można robić

Ugotowane pozamiatane
Przekąski imprezowe – top 10 najlepszych przepisów na spotkania ze znajomymi 196

rzecz na świecie w przygotowaniu a wszyscy pytają zawsze o przepis. Składniki: pół kilo orzechów (u mnie mieszanka orzechów laskowych prażonych (bez skórek), zwykłych laskowych i nerkowców) 3 łyżki sosu sojowego łyżka oliwy 2 łyżki cukru 2 łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki mielonego cynamonu Jak przygotować mieszankę orzechową? Sos sojowy wymieszać z cukrem, oliwą, cynamonem i rozmarynem. Obtoczyć orzechy w sosie(...)pyszne w kanapce shrimp po boy . Składniki na 4 porcje: min 24 krewetki średniej wielkości (lub więcej jeśli masz, bo szybko znikają) olej do smażenia mąka do oprószenia krewetek sos tatarski wymieszany z tabasco do podania Panierka: 100 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki śmietany 100 g sera cheddar startego na tarce

Ugotowane pozamiatane
Ryba w sosie curry 102

Dziś przychodzę do Was z przepisem inspirowanym kuchnią hinduską. Ryba w sosie curry to danie idealne dla lubiących aromaty i intensywność smaków orientalnych. Składniki: 1 mała cukinia ok. 300 g filetu z białej ryby (bez ości i skóry) olej rzepakowy 3 łyżki 1 szt szalotki 2 cm imbiru 1 czerwona papryka 2 łyżeczki przyprawy Curry Olmix 1/4 lyżeczki kolendry Olmix(...)łyżeczka sosu sojowego lub rybnego kolendra posiekana do podania sok i skórka otarta z 1 limonki 400 ml mleczka kokosowego natka pietruszki lub kolendra do posypania papryczka chilli Pastę carry możemy zrobić samemu, ja użyłam gotowej mieszanki od Olmix,w składzie której znajdziemy same naturalne składniki – kurkumę, kozieradkę, kolendrę, pieprz czarny, gorczycę, papryczkę chilli, imbir, gałkę muszkatołową i goździki

Kasia i jej kobiecy świat
Sos bolognese, sos boloński na zimę, do słoików, sos pomidorowy 171

Postanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki(...)trochę odparuje. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (goździki i liście laurowe najlepiej zmielić w młynku do kawy lub rozgnieść w moździerzu). Gdy sos będzie już gęsty, spróbujemy i ewentualnie dosładzamy. Jeśli chcemy aby nasz sos był gładki, możemy go zmiksować blenderem przed rozlaniem. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez

CookYourself
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 185

ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martą. Składniki: 1 kg kremowych ziemniaków równej wielkości ok. 1,5 laski dobrej kiełbasy, np. podwawelskiej 2 średnie cebule olej do smażenia sól Sos: 1 łyżka klarowanego masła 2 płaskie łyżki mąki )może być pełnoziarnista) ok. 1,5 szklanki wody 1-1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku(...)pokroić w pasterki i usmażyć na rumiano z obu stron. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Wrzucić na pozostały po smażeniu kiełbasy olej. Lekko zrumienić. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, a po zagotowaniu

Czerwień i błękit
Gnocchi pod warzywami zapiekane z mozzarellą 131

Ziemniaczane kluseczki pod kołderką z warzyw polane aromatycznym sosem pomidorowym o smaku ziół włoskich, zapieczone pod delikatnym serem mozzarella.  Zapiekanki rozgrzewają i sycą, są idealne na zimowe obiady , znikają  z talerzy w kilka minut. Ta jest  smaczna i aromatyczna , raz spróbujesz i odtąd będzie to twoje ulubione danie, zresztą zapewne nie tylko twoje ;) Polecam. SKŁADNIKI(...)szynki serrano 1 podłużna słodka czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 2 średnie cukinie 1 marchewka 2 łyżki oliwy 125 g sera mozzarella 2 łyżki startego sera parmezan Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Sól  morska w płatkach do smaku ½ łyżeczki ziół włoskich do smaku Dodatkowo: Natka

Wanilia i Kardamon
UDZIEC Z INDYKA: najlepszy przepis na udziec z indyka duszony z warzywami 83

Udziec z indyka wolno duszony na obiad. Przepis na udziec z indyka duszony z warzywami w sosie własnym. Pyszny i soczysty udziec z indyka bez kości, duszony z czosnkiem i cebulą w rosole. Udziec z indyka doprawiony musztardą miodową i curry w sosie własnym idealny na obiad dla całej rodziny. Mięso pozostałe z obiadu można wykorzystać do potrawki(...)bazie takiego sosu , lub jako dodatek do kanapek i sałatek. Jak zrobić doskonały udziec z indyka na obiad. Oto wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowane krok po kroku. Udziec z indyka duszony z warzywami w musztardzie i curry. Oto składniki i przyprawy na udziec z indyka : 1 kg filetu z udźca indyka b/k 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżeczka curry

Moja Książka Kucharska
Paella z krewetkami 125

lubimy możliwość to polecam wzbogacić go o jak największa ich ilość.  Składniki: Bulion: 1 litr wody ½ małej cebuli 1 pietruszka 2 marchewki 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego pieprz Paella: 2 łyżki oliwy  2 papryki (najlepiej czerwona i żółta) 2 ząbki startego czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej(...)natka pietruszki Wykonanie: Owoce morza rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Krewetki podsmażyć na oliwię około 2-3 minuty (do zarumienienia) Bulion: Wodę wlać do garnka, dodać warzywa, oliwę, sos sojowy, sos rybny i przyprawy. Zagotować, przykryć i gotować jeszcze rzez 30 minut na małym ogniu. Odstawić. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Patelnię rozgrzać

Healthy food explorer