Dziś przepis na aromatyczne danie makaronowe z grillowanym kurczakiem w sosie serowym. Chrupiący boczek, delikatny kurczak i to wszystko w kremowym sosie z mozzarelli i sera pleśniowego. Obiad wyszedł przepysznie... fajnie jest odkrywać nowe smaki ;-) Składniki na 2 porcje: 1 większy pojedynczy filet z kurczaka 2 duże plastry boczku parzonego 1/2 małej cebuli ząbek czosnku makaron wstążki - ilość wg uznania(...)porcje) 1 łyżka oliwy marynata: pieprz, sól 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki oliwy sos: ok. 150 ml śmietanki 18% do sosów 80g sera mozzarella 40g sera pleśniowy Gorgonzola lub jakiś francuski "zapachowy" :-) szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: 1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do pojemnika - dodajemy przyprawę sól, pieprz i olej Całość mieszamy
Alutka-Gotujestir fraju:) ciekawy jest sposób smażenia, a właściwie duszenia mięsa. Mielony indyk na sam koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza i aromatyzuje mięso. C zas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków) 2 łyżki startego imbiru Mała papryczka chili (według uznania(...)boczniaków 2 łyżki oleju 1 szklanka kaszy orkiszowej lub ryżu 1 płaska łyżeczka soli Posiekany pęczek kolendry Sos 6 łyżek wytrawnego wina 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego ½ łyżki mielonego pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku 2 szklanki wody. Wsyp łyżeczkę soli, a następnie kaszę (lub ryż). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj
Niedzielny kucharzkurczaka, fajnie ziołowych, soczystych i sera feta to coś co w sałatkach szybkich uwielbiam. Gotową sałatkę można posypać tartym parmezanem, dodać suszone pomidory. Sałatka zyska dodatkowy smak. Dopełnieniem jest sos jogurtowo-czosnkowy, świeżo posiekany koperek i szczypiorek. Aromaty jak nic wspaniałe:-) Sałatka pyszna i już! Zamiast sosu jogurtowego można dać winegret miodowo-musztardowy lub skropić sałatkę oliwą. Jest tak świeżo(...)półksiężyce garść czarnych oliwek koperek i szczypiorek posiekany do posypania świeżo zmielony pieprz słodka i ostra papryka mielona, kolendra, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk sok z cytryny i olej sos jogurtowo-czosnkowy z ziołami (przepis poniżej) lub winegret do polania PRZYGOTOWANIE: Piersi kurczaka umyj, osusz, posiekaj w niewielkie paski. Dopraw przyprawami, polej niewielką ilością oleju i sokiem z 1 cytryny, odstaw
Zasmakuj Kuchnioryginalny przepis chroniony jest tajemnicą, jak zawartość Archiwum X, ale w sieci można znaleźć przepisy na nim wzorowane. Kluczowa jest kwestia składu marynaty do kurczaka, na którą składa się sos sojowy, cukier, keczup. Razem tworzą absolutnie wyjątkową mieszankę. Zobacz przepis Środa: Wieprzowina na ostro po chińsku Super szybkie danie z mielonej wieprzowiny i warzyw, zrobione na mocno rozgrzanej patelni. Bardzo(...)aromatyczne i bardzo proste. Do mielonki można podać makron ryżowy lub ryż zanurzony w specjalnym słodko-słonym sosie. Czwartek: Indyk z grzybami po chińsku Jak na danie stir fry przystało robi się je bardzo szybko, przy czym metoda smażenia jest dość ciekawa, bo obsmażone mięso podlewa się sosem słodko-kwaśnym i dusi aż indyk wchłonie płyn i jego aromaty
Niedzielny kucharzBigos cygański Klopsiki duszone w pysznym i aromatycznym sosie ketchupowo-warzywnym. Danie według mnie bardziej przypomina leczo niż bigos ale pod taką nazwą je poznałam, więc taką też zostawiłam. Potrawa jest mega smaczna i szybka w przygotowaniu. Świetny pomysł na łatwy i ekspresowy obiad jednogarnkowy! Składniki: Klopsiki o,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżka kaszy(...)manny Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona ok 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos warzywny: 2 cebule 30dkg pieczarek 2 papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 cukinia 4-5 pomidorów 50g bulionu 200g pikantnego ketchupu sól i pieprz – do smaku 1 łyżka posiekanej pietruszki *** Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy
Blog z Apetytemryżu albo makaronu albo ulubionej kaszy. Prosto, szybko i sezonowo. Print Potrawka z cukinii z kurczakiem w śmietanie Proste, sezonowe danie – potrawka z cukinii i kurczaka w śmietanowym sosie z dużą ilością koperku. Cukinię się piecze w kostkę, dzięki czemu jest miękka a nie rozpada się w sosie podczas gotowania i mieszania. Do podania z makaronem,ryżem lub kaszą(...)minutes Cook Time 30 minutes Ingredients 2 młode cukinie średniej wiekości 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 podwójna pierś z kurczaka z wolnego wybiegu sól, pieprz SOS 400 ml kwaśnej śmietany 18% 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smkau Instructions Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię
Cooking for Emilyawokado. Zobacz przepis Wtorek: Chiński kurczak w pomarańczach Klasyczne danie kuchni… amerykańskiej. Danie w Chinach nie występuje, ale w chińskich restauracjach USA tak. Zobacz przepis Środa: Kurczak w sosie sojowym Kuzyn kurczaka w pomarańczach, choć bardziej w stylu dań słodko-kwaśnych Czwartek: Peperonata z focaccią Coś w rodzaju włoskiego leczo, ale delikatniejsze i prostsze do zrobienia Piątek: Zupa parmentier(...)Szynka prosciutto (80 g) Makarony, kasze, ryż ½ opakowania makaronu spaghetti 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy orkiszowej 2 szklanki mąki Nabiał, jaja 4 jajka 200 g gęstego jogurtu Dodatki Sos sojowy Miód Cukier Keczup Ocet Olej Oliwa Mąka ziemniaczana Drożdże instant Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo, godne Mateusza Birkuta z Człowieka
Niedzielny kucharzWołowina w sosie musztardowym to bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne danie na obiad. Czas jego przygotowania zależy od rodzaju użytego mięsa wołowego. Aromatyczny i bardzo sycący posiłek. Do przygotowania tego dania świetnie nadaje się niezbyt tłusty kark wołowy lub pręga wołowa. Czasem kupuję gotowe mięso gulaszowe, ale w nim często są kawałki mięsa z różnych części i zdarza się(...)trafiają się takie, które trzeba długo gotować. Przygotowując wołowinę w sosie musztardowym, najwięcej czasu zajmuje właśnie samo jej duszenie. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 90 - 120 minut Składniki na wołowinę w sosie musztardowym: 1,2 kg mięsa wołowego (może być gulaszowe) 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku papryka czerwona 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
Gotuj w domuNajszybsza surówka do obiadu z możliwych, chociaż w smaku nie jest taka oczywista. Surówka składa się tylko z kapusty pekińskiej i szalotki oraz przypraw, które w połączeniu z sosem sojowym, nadają jej ciekawego smaku. Czasami smaczne pomysły wpadają do głowy z potrzeby chwili, tak też powstała ta surówka. Obiad praktycznie był już przygotowany, tylko brakowało czegoś chrupiącego i soczystego(...)mięsa, a że w lodówce z zieleniny była tylko kapusta pekińska, więc dużego wyboru nie miałam i improwizowałam. Połączyłam ją z szalotką i dodałam sosu sojowego i powiem Wam, że wyszło pysznie, idealnie pasowało do pieczonego kurczaka i ryżu. Składniki: (2 - 3 porcje) 1/2 kapusty pekińskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka suszonej natki kolendry (ze świeżą będzie jeszcze
Gotuj w domuUwielbiam kuchnię orientalną. Jest taka kolorowa, aromatyczna, smaczna i zdrowa. A kurczak w sosie słodko-kwaśnym to mój zdecydowany faworyt. Szybki i prosty w przygotowaniu, idealnie smakuje z ryżem. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 3 /4 puszki ananasów, 1 duża marchewka, 1 czerwona papryka, 1 średnia cebula. S os: 150 ml soku z ananasów, 1 -2 łyżki(...)octu winnego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżeczki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, s ól, pieprz do smaku. Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki i dodajemy
Moja kraina smakówprzeciągu pół godziny mam gotowy obiad. I pasuje do niego wiele innych produktów i dodatków, dzięki którym możemy uzyskać kurczaka na milion sposobów. Ostatnio przygotowałam kurczaka z kukurydzą, w sosie śmietanowym, który dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego nabrał pięknego, pomarańczowego koloru. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)śmietany 18% do zup i sosów bądź 30%, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 150 ml bulionu, 2 łyżki mąki, olej, sól, pieprz do smaku. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażyć przez chwilę
Moja kraina smakówbył gotowy w kilka minut. Składniki: kalafior (1 średni lub pół dużego), camembert (najlepiej ziołowy, albo z pieprzem czy papryką - jakiś bardziej wyrazisty w smaku), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku. Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć i obgotować przez 10 minut(...)parze. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i mieszać trzepaczką, do połączenia składników. Nie smażyć i nie przyrumieniać, tylko od razu wlać część mleka. Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstały grudki i żeby się sos nie przypalił. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos gęstnieje. To samo powtarzamy
Moja kraina smakówPulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym możecie podawać zarówno z ziemniakami, jak i makaronem. Na pewno posmakują osobom, które lubią makaron spaghetti bolognese oraz tym, którzy wypróbowali już moją zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym . Mam nadzieję, że pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym będą równie chętnie odwiedzanym przepisem. Jestem pewna, że posmakują również najmłodszym. Z tej porcji mięsa zrobicie około 30 pulpecików(...)wielkości orzecha włoskiego. Smacznego! Zobacz też: Zupa meksykańska Przepis na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g wieprzowego mięsa mielonego sucha bułka pełnoziarnista lub zwykła cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mąka do obtaczania klopsików olej do smażenia 300 ml bulionu
Kuchnia Bazyliiszybko zrobić można pełnowartościowy i sycący posiłek obiadowy. Aby dodatkowo przyspieszyć robienie zupy, zamiast świeżych warzyw wykorzystać można mrożone. W takim przypadku warto wybrać mieszankę pozbawioną zbędnych dodatków. Sosy warzywne Szybkie w przygotowaniu i pożywne są również sosy, które spokojnie wystarczają na kilka posiłków. Warzywa ugotować można na wodzie, bądź też przy okazji odlać nieco wywaru podczas gotowania zupy(...)całości dodać warto także mięso, pieczarki czy podduszoną na patelni cebulkę. Sosy najlepiej gotować na wolnym ogniu, zabielając przy tym jogurtem lub śmietaną. Do zagęszczenia dodać można także trochę mąki. Na koniec wystarczy całość przyprawić. Gotowy sos jest w stanie wytrzymać w lodówce nawet 2-3 dni. Najlepiej podawać go z różnymi kaszami, makaronem, ryżem czy ziemniakami. Warto też dokroić
Kulinarne Przebojenajlepsze dania. Coś w tym jest. A najwięcej jest w tym pysznym łososiu z panierką ziołową, który został podany z kremowym pure, z salsą z kalarepki i cukinii i sosem z kaparów. Składniki (na 2 porcje): Łosoś i panierka: 2 średniej wielkości filety z łososia, bez skóry i ości sól, pieprz, sok z cytryny 3 łyżki bułki(...)tartej, posiekany drobno koperek, sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia Sos kaparowy: 1 szalotka 1 suszony pomidor łyżka kaparów 1 lampka wina 1/2 szklanki śmietany 30% 1 gałązka rozmarynu sól i pieprz masło do smażenia Salsa z kalarepki i cukinii: 1/2 kalarepy 1/2 cukinii łyżka miodu, musztardy francuskiej
Mango Papaja