sosy - 72234 przepisów (strona:590/4816)

Kapusta pekińska z sosem sojowym 87

Najszybsza surówka do obiadu z możliwych, chociaż w smaku nie jest taka oczywista. Surówka składa się tylko z kapusty pekińskiej i szalotki oraz przypraw, które w połączeniu z sosem sojowym, nadają jej ciekawego smaku. Czasami smaczne pomysły wpadają do głowy z potrzeby chwili, tak też powstała ta surówka. Obiad praktycznie był już przygotowany, tylko brakowało czegoś chrupiącego i soczystego(...)mięsa, a że w lodówce z zieleniny była tylko kapusta pekińska, więc dużego wyboru nie miałam i improwizowałam. Połączyłam ją z szalotką i dodałam sosu sojowego i powiem Wam, że wyszło pysznie, idealnie pasowało do pieczonego kurczaka i ryżu. Składniki: (2 - 3 porcje) 1/2 kapusty pekińskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka suszonej natki kolendry (ze świeżą będzie jeszcze

Gotuj w domu
Kurczak w sosie słodko kwaśnym 126

Uwielbiam kuchnię orientalną. Jest taka kolorowa, aromatyczna, smaczna i zdrowa. A kurczak w sosie słodko-kwaśnym to mój zdecydowany faworyt. Szybki i prosty w przygotowaniu, idealnie smakuje z ryżem. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 3 /4 puszki ananasów, 1 duża marchewka, 1  czerwona papryka, 1  średnia cebula. S os: 150 ml soku z ananasów, 1 -2 łyżki(...)octu winnego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżeczki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, s ól, pieprz do smaku. Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę.  Marchewkę i paprykę kroimy w słupki i dodajemy

Moja kraina smaków
Kurczak z kukurydzą w kremowym sosie 107

przeciągu pół godziny mam gotowy obiad. I pasuje do niego wiele innych produktów i dodatków, dzięki którym możemy uzyskać kurczaka na milion sposobów. Ostatnio przygotowałam kurczaka z kukurydzą, w sosie śmietanowym, który dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego nabrał pięknego,  pomarańczowego koloru.  Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)śmietany 18% do zup i sosów bądź 30%, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 150 ml bulionu, 2 łyżki mąki, olej, sól, pieprz do smaku.    Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na  patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka  oraz  pokrojoną w kostkę cebulę.    Całość smażyć przez chwilę

Moja kraina smaków
Kalafiorowe różyczki z camembertem otulone beszamelową kołderką 91

był gotowy w kilka minut. Składniki: kalafior (1 średni lub pół dużego), camembert (najlepiej ziołowy, albo z pieprzem czy papryką - jakiś bardziej wyrazisty w smaku), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku. Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć  i obgotować przez 10 minut(...)parze. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę  i mieszać trzepaczką,  do połączenia składników.  Nie smażyć i nie przyrumieniać, tylko od razu wlać część mleka. Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstały grudki i żeby się sos nie przypalił. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos gęstnieje. To samo powtarzamy

Moja kraina smaków
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym 109

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym możecie podawać zarówno z ziemniakami, jak i makaronem. Na pewno posmakują osobom, które lubią makaron spaghetti bolognese oraz tym, którzy wypróbowali już moją zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym . Mam nadzieję, że pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym będą równie chętnie odwiedzanym przepisem. Jestem pewna, że posmakują również najmłodszym. Z tej porcji mięsa zrobicie około 30 pulpecików(...)wielkości orzecha włoskiego. Smacznego! Zobacz też: Zupa meksykańska Przepis na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g wieprzowego mięsa mielonego sucha bułka pełnoziarnista lub zwykła cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mąka do obtaczania klopsików olej do smażenia 300 ml bulionu

Kuchnia Bazylii
Jak jeść i gotować przy niewielkiej ilości czasu 99

szybko zrobić można pełnowartościowy i sycący posiłek obiadowy. Aby dodatkowo przyspieszyć robienie zupy, zamiast świeżych warzyw wykorzystać można mrożone. W takim przypadku warto wybrać mieszankę pozbawioną zbędnych dodatków. Sosy warzywne Szybkie w przygotowaniu i pożywne są również sosy, które spokojnie wystarczają na kilka posiłków. Warzywa ugotować można na wodzie, bądź też przy okazji odlać nieco wywaru podczas gotowania zupy(...)całości dodać warto także mięso, pieczarki czy podduszoną na patelni cebulkę. Sosy najlepiej gotować na wolnym ogniu, zabielając przy tym jogurtem lub śmietaną. Do zagęszczenia dodać można także trochę mąki. Na koniec wystarczy całość przyprawić. Gotowy sos jest w stanie wytrzymać w lodówce nawet 2-3 dni. Najlepiej podawać go z różnymi kaszami, makaronem, ryżem czy ziemniakami. Warto też dokroić

Kulinarne Przeboje
Łosoś w panierce ziołowej, sos kaparowy, pure z ziemniaków i salsa z kalarepki i cukinii 88

najlepsze dania. Coś w tym jest. A najwięcej jest w tym pysznym łososiu z panierką ziołową, który został podany z kremowym pure, z salsą z kalarepki i cukinii i sosem z kaparów.  Składniki (na 2 porcje): Łosoś i panierka: 2 średniej wielkości filety z łososia, bez skóry i ości  sól, pieprz, sok z cytryny  3 łyżki bułki(...)tartej, posiekany drobno koperek, sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia  Sos kaparowy:  1 szalotka  1 suszony pomidor  łyżka kaparów  1 lampka wina  1/2 szklanki śmietany 30% 1 gałązka rozmarynu  sól i pieprz  masło do smażenia  Salsa z kalarepki i cukinii: 1/2 kalarepy  1/2 cukinii  łyżka miodu, musztardy francuskiej

Mango Papaja
Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami 112

Dzisiaj coś wyjątkowego i zarazem prostego, a mianowicie maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami. To oryginalny makaron w kształcie skręcanych rurek, który idealnie pasuje do tego dania. Sos przygotowałam na bazie śmietany kremówki z dodatkiem sera grana padano. Ten rodzaj sera jest delikatniejszy w smaku niż parmezan, więc jeśli chcecie użyć parmezanu, dodajcie go mniej. Kwintesencją(...)Wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać startym serem i udekorować kilkoma plasterkami trufli. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem → Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą → Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) → Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem → Makaron z tuńczykiem

Oryginalny smak
Sałatka gado gado 85

Składniki:  2 papryczki chili 2 cebule 1 por 5 ząbków czosnku 50 g kremu kokosowego 100 g masła z orzechów ziemnych 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej (suszonej) 1/2 łyżeczki pieprzu 4 jajka 100 g kiełków rzodkiewki 300 g kapusty(...)czosnek obrałem, chili oczyściłem z nasad ogonków. Wszystko pokroiłem na kawałki, zmiksowałem. Do masy dodałem krem kokosowy i razem zmiksowałem. Przełożyłem do miski, wymieszałem z masłem orzechowym, cukrem, sosem ostrygowym i sojowym, octem, kminkiem, trawą cytrynową i pieprzem. Domieszałem tyle wody, żeby sos miał konsystencję płynnego kremu. Jajka ugotowałem na twardo. Kiełki mungo blanszowałem w osolonej wodzie w ciągu

R'n'G Kitchen
Pizza ze szparagami, szynką i serem pleśniowym 180

Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej czerwonej cebuli, chrupiącymi szparagami, pachnącą szynką i wyrazistymi serami. To przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonej(...)bazylii oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 14 łodyg zielonych szparag 100g szynki w plastrach długo dojrzewającej 8 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 100g sera naturalnego camemberta 140g sera mozzarella sól pieprz oliwa szczypta suszonej bazylii

Szalona Kuchnia Eweliny
Szybka wieprzowina z marchewką i dymką 95

użyć, jednak wtedy danie może być zbyt suche. W zasadzie ten przepis składa się z czterech bazowych składników oraz przypraw. Uważam, że w daniach z ryżem całą robotę robi sos rybny, który w mojej kuchni jest zawsze. Dodaje on niezwykłego aromatu, podkręca smak dań. Taka jedna buteleczka sosu wystarczy spokojnie na kilka miesięcy, także zachęcam do uwzględnienia go przy kolejnych(...)zakupach Tymczasem zapraszam na poniższy przepis, mam nadzieję, że dacie mi znać, czy smakowało Wam to zestawienie. Smacznego! Zobacz też: Kurczak w sosie curry Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską Szybka wieprzowina z marchewką i dymką Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 25 minut Składniki 700 g wieprzowiny (łopatka lub karkówka) 3 średnie marchewki 3 dymki ze szczypiorkiem 5 ząbków

Kuchnia Bazylii
Wieprzowina w sosie z porem 107

Buraczki, kasza i dobry gulasz czyli przepis na pożywny i dobry obiad który zasmakuje każdemu panu, jestem tego pewna, warto spróbować.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wieprzowina w sosie z porem  składniki: 200 g chudego mięsa wieprzowego z szynki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 400 ml bulionu 1 por   1 łyżeczka sosu worcester 1 łyżeczka suszonego tymianku Wieprzowina(...)sosie z porem  wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Dodajemy przecier, sos worcester, tymianek i bulion. Doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Gotujemy do momentu aż mięso będzie mięciutkie i sos się zredukuje. W międzyczasie pora myjemy kroimy w paski i dusimy na patelni przez około 7 - 10 minut. Pora dodajemy

Delusional Trine
Lasagne ze szpinakiem 99

suchych płatów makaronu lasagne pół kg szpinaku mrożonego lub świeżego (waga bo blanszowaniu i odciśnięciu) 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z ziołami i czosnkiem sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 szkl mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Jak zrobić lasagne ze szpinakiem: Szpinak świeży wrzucam na kilka sekund do wrzątku i od razu(...)przestygnie odciskam i lekko siekam na trochę mniejsze kawałki. Jeśli używam szpinaku mrożonego, rozmrażam go. Do szpinaku dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sporo soli i pieprzu, mieszam wszystko. Sos beszamelowy: Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję i przesmażam na nim mąkę. Wlewam odrobinę mleka i mieszam z mąką i masłem aż się połączą i nie będzie grudek, wtedy wlewam resztę

Dorota Smakuje
Sałatka z botwiną i grillowanym serem halloumi 165

lunch, obiad lub kolację. Głównym bohaterem jest tu grillowany ser halloumi, który jest świetnie smakuje na ciepło. Do tego chrupiąca sałata rzymska, cukinia oraz botwina, a całość wiąże orzeźwiający sos jogurtowo-miętowy. To naprawdę pyszne! Składniki sałata rzymska 4-5 liści botwiny 4 młode buraczki (z botwinki) cukinia 100 g serka halloumi opakowanie jogurtu naturalnego jeden gruntowy ogórek kilka listków(...)mięty łyżka pestek dyni sól, pieprz odrobina oliwy Czas przygotowania: około godziny Liczba porcji: 4 Przygotowanie Zaczynamy od sosu jogurtowego. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Miętę drobno siekamy. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt ze startym ogórkiem oraz miętą. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i odstawiamy nasz sos na bok, aby smaki się przegryzły. Buraczki myjemy, każdy zawijamy

Analiza Smaku
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 99

szparagami Składniki kilo mielonej wieprzowiny pęczek dymki razem ze szczypiorem 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru brązowego 3 papryczki chilli zielone 3 cm kawałek świeżego imbiru ćwierć łyżeczki cynamonu sos sojowy jasny sos rybny 300 g kaszy gryczanej palonej ugotowanej na sypko 50 g suszonych, namoczonych przez noc grzybów shitake 3 pęczki zielonych szparagów – blanszowane w osolonej wodzie(...)drobno pokrojoną dymkę razem ze szczypiorem, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 2 łyżki cukru. Po 3 minutach dorzucamy wieprzowinę i bardzo dokładnie obsmażamy. Dolewamy po 2 łyżki sosu sojowego i rybnego, oraz posiekaną ostrą papryczkę. Smażymy tak długo aż mamy pewność że mięso nie jest surowe. Doprawiamy wedle uznania obranym drobno startym na tarce imbirem i odrobiną cynamonu

Ugotowane pozamiatane